Confidenţialitate

INFOMANIA • 18 octombrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România va sprijini Republica Moldova cu 600.000 de dolari pentru întărirea capacității de apărare. Autoritățile de la Chișinău le-a cerut partenerilor ajutor în acest sens.

Preşedinta Maia Sandu a avertizat că un eventual “atentat” al Rusiei suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova” va însemna recurgerea la “măsurile de protecţie disponibile”.

În urmă cu o săptămână, trei rachete ruseşti au traversat spaţiul aerian al Republicii pentru a lovi ţinte în Ucraina. Bucureștiul susține că banii vor ajunge la Chișinău prin intermediul finanțărilor NATO.

Ministerul Afacerilor Externe dă asigurări că personalul Ambasadei României la Kiev este în siguranţă. O rachetă trasă de ruși a căzut la aproape un kilometru de clădire. Autoritățile monitorizează “cu atenţie” evoluţia din teren.

Aflat la Luxemburg, ministrul Bogdan Aurescu a amintit că atacurile rușilor reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional umanitar, care interzice ferm orice atac asupra ţintelor civile şi a civililor.

Șefii diplomațiilor comunitare au convenit să finanțeze instruirea a 15.000 de soldați ucraineni.

Blocul comunitar va oferi Kievului o nouă tranşă de 500 de milioane de euro pentru aprovizionarea cu arme.

Rusia se declară preocupată de eventuale livrări de arme israeliene către Ucraina. Fostul preşedinte Dmitri Medvedev, aliat al liderului Vladimir Putin, consideră că un asemenea demers ar reprezenta o “imprudență” a statului evreu. O purtătoare de cuvânt a premierului israelian Yair Lapid a refuzat să ofere vreun comentariu.

Estonia, Letonia şi Lituania au cerut Uniunii Europene să colaboreze cu partenerii internaţionali pentru crearea unui tribunal special dedicat războiului Rusiei împotriva Ucrainei. “Instigatorii şi cei care facilitează această agresiune ucigaşă nu pot fugi de justiţie pur şi simplu datorită golului în jurisdicţia penală internaţională”, se apreciază şefii diplomaţiilor de la Tallinn, Riga şi Vilnius într-o scrisoare comună.

Autorităţile ucrainene susțin că aproape 600 de localităţi nu au energie după ultimele atacuri aeriene ce au vizat instalații electrice. Bombardamentele au făcut noi victime atât în capitala Kiev, cât și în alte orașe. Mai multe depozite cu ulei de floarea-soarelui au fost lovite de dronele kamikaze ruseşti în oraşul portuar Mykolaiv. Ocupată de ruși, regiunea Herson a fost supusă unor bombardamente constante în ultimele luni.

SUA au anunțat că nu vor tolera nici o formă de atac nuclear rusesc, avertizează consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan. În ultimele săptămâni, a fost intens avansat scenariul folosirii arsenalului atomic tactic pe frontul ucrainean.

Preşedintele Ucrainei va publica o colecţie a discursurilor sale de război, pe care editura Penguin Random House, le-a descris drept „un strigăt de luptă pentru ca lumea să vorbească şi să lupte pentru libertate”.

Discursurile îi vor ajuta pe cititori să „înţeleagă ucrainenii: aspiraţiile noastre, principiile şi valorile noastre”, a spus Volodimir Zelenski.

Un avion militar de tip Suhoi SU-34 s-a prăbuşit peste un bloc de locuințe din oraşul rus Eisk. Un prim bilanț indica aseară 4 morți. Zeci de persoane au fost rănite. Alte câteva sunt date dispărute. Piloţii aparatului au reuşit să se catapulteze.

Pe rețelele de socializare s-au viralizat imagini cu mingea de foc rezultată în urma impactului. Cauzele accidentului sunt investigate. Avionul efectua un zbor de antrenament, potrivit autorităților.

Portuk Eisk se află pe coasta Mării Azov, care separă sudul Ucrainei de sudul Rusiei.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a confirmat că prim-adjunctul Cristian Radu este anchetat de procurorii Parchetului Militar. Generalul este acuzat că în noiembrie 2021, beat fiind, a provocat un accident rutier în Capitală, dar și-a convins şoferul să îşi asume vina în locul său.

Potrivit colegilor de la ziarul Libertatea, înainte de a merge la spital, cei doi au mutat maşina avariată de pe linia de tramvai, care a ajuns ulterior la baza de reparaţii a Ministerului Afacerilor Interne.

La 18 zile după accident, cu ocazia Zilei Naţionale, Cristian Radu a fost înaintat de către președintele Klaus Iohannis în gradul de general de brigadă cu o stea.

Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe fostul lider PSD Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum, societate pe care ar fi privatizat-o în beneficiul propriu.

Pe când era șef al Consiliului Județean Teleorman, politicianul a creat un grup infracțional organizat, în care a racolat funcționari din administrația locală, administratori și reprezentanți ai firmei Tel Drum și ai altor societăți comerciale.

Între 2001 și 2017, toți aceștia au deturnat sume importante din fonduri publice, inclusiv unele europene, prin contracte cu dedicație. Prejudiciul este estimat la 20 de milioane de euro.

În vara anului trecut, Liviu Dragnea a fost eliberat condiționat din închisoare, unde a ispășit doi ani din condamnarea de 3 ani și jumătate de detenție, primită în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

În interviuri date apoi, Liviu Dragnea s-a plâns că a fost deținut politic și a anunțat că își va căuta dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Deși unele surse politice îi dădeau ca sigură remanierea după declarații controversate recente, Vasile Dîncu rămâne la conducerea Ministerului Apărării. Palatul Victoria a anunțat că premierul liberal Nicolae Ciucă și subalternul său social-democrat au discutat despre – citez – “calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental”.

Vasile Dîncu fusese mustrat pe președintele Klaus Iohannis după ce susținuse că Ucraina ar trebui ajutată extern pentru a negocia pacea cu Rusia invadatoare.

Din opoziție, prin vocea vicepreşedintelui Ionuţ Moşteanu, Uniunea Salvați România consideră că “generalul Ciucă a mai pierdut o bătălie” în propriul executiv.

Anterior, deputatul PNL Alexandru Muraru opina, la RFI, că declarațiile ministrului sunt “absolut inacceptabile”, și amintea de recenta demisie a lui Sorin Cîmpeanu de la conducerea Ministerului Educației după scandalul de plagierii unui curs universitar.

Vasile Dîncu a refuzat să onoreze o invitație în Parlament pentru a oferi explicații în fața aleșilor.

În ziua în care deputații au dezbătut moțiunea împotriva ministrului Internelor, Uniunea Salvați România a anunțat că teza de doctorat a lui Lucian Bode este un “plagiat ruşinos”.

După ce a finalizat transcrierea de mână a lucrării, deputatul Cristian Ghinea a susținut că “pasaje întregi de text” au fost preluate de pe Wikipedia şi care nu sunt în niciun fel citate.

Acuzând secretizarea tezei, USR le va cere instituțiilor abilitate, între care Consiliul de Atestare a Diplomelor și Titlurilor Universitate (CNATCU), să facă verificări.
Lucian Bode respinge acuzațiile.

În opinia sa, moțiunea inițiată de opoziție este “lipsită de logică”, comparând-o cu o “șaorma cu de toate”.

Votul asupra documentului este programat miercuri.

Opoziția va contesta noile legile ale Justiţiei la Curtea Constituţională.

Iniţiate de Guvern, proiectele au fost adoptate, luni, pe repede-înainte de plenul Senatului, for decizional.

Coaliția de guvernare a fost criticată pentru că nu a așteptat opinia Comisiei de la Veneția, for alcătuit de experți în drept constituțional.

Primarul Piteşti s-a declarat scandalizat după ce a aflat că direcțiunea unei şcoli din Trivale nu a pornit centrala termică. Tatăl unui elev s-a plâns că micuții au învățat, luni, la doar 10 grade în sala de curs. Edilul Cristian Gentea a ordonat ca, marți dimineață, clasele să fie încălzite.

La București, mai mult de o mie de blocuri din sectoarele 1, 2, 3, 5 și 6 au rămas fără apă caldă pentru câteva zile. Termoenergetica invocă lucrări pentru ”remedierea unor avarii apărute”.

În schimb, de marți, începe încărcarea instalațiilor cu agent termic. Școlile, grădinițele și spitalele vor avea prioritate la furnizarea căldurii.

Un nou caz de variola maimuţei a fost confirmat în România la un bărbat de 44 de ani din Bucureşti. Starea sa de sănătate este bună şi se află în izolare. Până în prezent, în ţara noastră au fost diagnosticate 41 de cazuri de variolă a maimuţei 41 de pacienţi. Între timp, şase contacți direcți au fost vaccinați împotriva bolii.

Lipsa aparaturii medicale de ultimă generație, numărul mare al sarcinilor neurmărite medical și distanțele mari până la primul spital dotat, în zonele defavorizate, cresc mortalitatea infantilă, un capitol unde România deține primul loc din Uniunea Europeană.

Organizația Salvați Copiii a anunțat că va investi un milion de euro în 45 de secții de neonatologie din 28 de județe ale țării.

La Spitalul Județean din Târgu Mureș continuă ancheta după moartea a 5 pacienți, decese atribuite unor infecții nosocomiale. România este codașă la raportarea acestor contaminări.

În jur de 30.000 de infecții au fost consemnate anul trecut, dar experții susțin că numărul real este mult mai mare.

Tinerii aflaţi în plasament care au ajuns la vârsta majoratului, dar merg la şcoală sau muncesc, vor primi lunar 2.500 de lei, până când împlinesc 26 de ani, a anunțat ministrul Muncii. Potrivit Gabrielei Firea, familiile care au în plasament copii vor primi 420 de lei pe lună.

Înmatriculările de autoturisme noi au sporit cu 8%, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu intervalul similar din 2021.

Mașinile eco au ajuns la o cotă de piaţă de aproape 21%, anunță Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

Salonul Auto de la Paris și-a deschis porțile. Compania Dacia este prezentă la eveniment cu toată gama de modele sub noua identitate vizuală.

Zeci de platforme online au cerut Uniunii Europene să investigheze Google.

Compania este acuzată că, pe motorul său de căutare, favorizează propriile servicii de cumpărături și comparare a prețurilor, în detrimentul competitorilor.

Sindicatele franceze organizează o zi de grevă națională în contextul crizei combustibililor generate de proteste ale angajaților din rafinării – care sunt nemulțumiți de salarii.

Guvernul președintelui Emmanuel Macron este forțat să găsească soluții la revendicări.

Greva va pertuba transporturile rutiere și feroviare.

În weekend, la Paris, mii de persoane au manifestat față de costul tot mai ridicat al vieții.

În încercarea de a tempera piețele și devalorizarea lirei sterline, noul ministru britanic al Finanțelor renunță la aproape toate măsurile de reduceri de taxe anunțate de predecesorul său.

Jeremy Hunt l-a înlocuit pe Kwasi Kwarteng după doar o lună de mandat. Presa britanică scrie că premierul Liz Truss riscă să rămână fără susținere parlamentară după startul politic catastrofal în fruntea guvernului.

În Suedia, conservatorul Ulf Kristersson a devenit premier cu voturile deputaţilor de extremă-dreaptă. Momentul marchează o nouă eră politică în regatul scandinav.

Coaliția vrea măsuri de luptă împotriva infracţionalităţii şi de reducere a imigraţiei, precum şi o relansare a energiei nucleare în Suedia. În vârstă de 58 de ani, Ulf Kristersson îi succede social-democratei Magdalena Andersson, care a guvernat timp de 8 ani.

La Congresul Partidului Comunist Chinez, președintele Xi Jinping și-a lăudat regimul pentru că a oprit răspândirea corupţiei.

În cei 10 ani de când acesta conduce autoritar statul asiatic, milioane de membri ai formațiunii au fost anchetaţi. Xi Jinping ar urma să fie reconfirmat pentru un al treilea mandat de 5 ani.

În ultimul meci al etapei a 14-a din Superligă, CFR Cluj s-a impus pe teren propriu în fața Sepsi Sf. Gheorghe, scor 2-1.

În urma victoriei, ardelenii au urcat pe locul al treilea în clasament.

Francezul Karim Benzema este marele câștigător al Balonului de Aur, trofeu acordat de publicația sportivă France Football în baza unui vot.

Jucătorul Realului era marele favorit. Premiul încununează cariera de excepție a lui Karim Benzema.

În vârstă de 34 de ani, acesta s-a remarcat la Lyon.

Atacantul a ajuns la Real Madrid în 2009, în schimbul a 35 de milioane de euro, ceea ce s-a dovedit una dintre cele mai bune achiziții făcute de gruparea madrilenă.

Într-un discurs emoționant, acesta a spus că i-a avut ca modele pe Zinedine Zidane și Ronaldo Nazario.

În competiția feminină pentru Balonul de Aur s-a impus iberica Alexia Putellas, care a fost câștigătoare și în 2021.

Manchester City a fost desemnat cel mai bun club al sezonului.

Fotbalistul brazilian Neymar va depune mărturie, marți, în procesul ce vizează transferul său de la FC Santos la FC Barcelona, realizat în 2013.

Suma anunţată iniţial, de 57 milioane de euro, a crescut, în urma investigaţiilor efectuate de procurori, la 86 de milioane de euro.

Autoritățile qatariote au stabilit un set de reguli pentru străinii care vor ajunge în emirat pentru Cupa Mondială de Fotbal.

Femeile nu vor avea voie să poarte haine mulate sau transparente. Gesturile de afecțiune sunt interzise în public.

Simona Halep se menţine pe locul 9 în clasamentul tenisului mondial feminin. Irina Begu a urcat o poziţie şi se află pe 33. Un loc a avansat și Sorana Cîrstea, până pe 39. Ana Bogdan a coborât două locuri şi este pe 48.

Carlos Alcaraz continuă să conducă în clasamentul mondial al jucătorilor profesionişti de tenis. Tânărul spaniol este urmat în ierarhie de compatriotul Rafael Nadal şi de norvegianul Casper Ruud.

Vremea va fi predominant frumoasă și mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă din an. Cerul va fi variabil la senin, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor situa între 17 și 24 de grade, cu cele mai ridicate valori în dealurile subcarpatice din Moldova. Dimineața, local în Transilvania și pe arii mai restrânse în rest, se va semnala ceață.

În zonele de munte, vremea va fi predominant frumoasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre sfârșitul intervalului în masivele nordice, unde izolat vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe creste. Temperatura aerului nu va avea variații semnificative față de ziua anterioară.

La București, vremea va fi frumoasă și ușor mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă din an. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade.