Organizația Mondială a Sănătății și-a trimis în România un expert de top pentru situații de urgență sanitară pentru a găsi soluții la actuala criză. Țara noastră a ajuns să fie printre cele mai afectate la nivel mondial în acest val 4 al pandemiei. Cu o experiență de peste 20 de ani în managementul urgențelor medicale, Heather Papowitz va rămâne două luni la București, potrivit TVR.
România continuă să aibă bilanțuri zilnice de peste 11.000 de contaminări cu SARS-CoV-2 și în jurul a 300 de decese asociate Covid. În ultimele două săptămâni, boala a curmat peste 4.000 de vieți.
Raportată la populație, mortalitatea din România în rândul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 este fruntașă în lume, anume 16,6 decese la un milion de locuitori.
În schimb, indicatorul a coborât sub un caz mortal asociat Covid la milion în Italia, Franţa, Spania, Germania, Portugalia, Polonia.
Întrucât nu mai sunt locuri în secțiile de Terapie Intensivă, iar numărul bolnavilor în stare gravă a trecut de 1.750, alți 5 pacienți au fost transferați în Ungaria vecină. Anterior, România ceruse ajutor atât de la partenerii din Uniunea Europeană, cât și din NATO.
Într-o postare online, doctorul Octavian Jurma taxează promisiuni politice privind beneficiile creșterii economice în contextul pandemiei.
Mai mult de un sfert din testele Covid efectuate sâmbătă au ieșit pozitive. Media națională a îmbolnăvirilor este de 9 cazuri la mia de locuitori. 155 de oraşe şi aproape 770 comune depăşesc rata 6 la mie.
În contextul numărului mare de infecții și a ratei scăzute de vaccinare, există riscul să apară mutații noi, locale.
Peste 41.000 de persoane s-au vaccinat în decursul a 24 de ore. Mai mult de 22.000 au făcut prima doză.
Printre cei cărora le-a fost administrat supra-rapelul se numără o centenară din București. Zoea Baltag are 105 ani și a mers, duminică, la centrul de la Palatul Național al Copiilor.
S-au înmulțit situațiile în care persoane cu simptome de Covid folosesc acasă concentratoare de oxigen, cumpărate de pe internet. Medicii atrag atenția că folosirea acestor dispozitive se poate dovedi periculoasă. Totodată, pacientul care are impresia că se tratează singur, de fapt, pierde timp prețios și riscă să moară.
—
Președintele Colegiului Medicilor cere sancționarea cadrelor sanitare care prezintă, în spaţiul public, teorii care nu sunt validate ştiinţific. Daniel Coriu propune modificarea legii, astfel încât suspendarea din corpul medical să fie posibilă de îndată în asemenea cazuri. Medicii antivacciniști ar fi suspendați până la finalizarea anchetei disciplinare. Potrivit lui, actuala situație în care se află România este cauzată de teorii de genul “pandemia nu există”, “Covid este o banală răceală”, “prin vaccin ne cipează” sau “vaccinul ne omoară”. Daniel Coriu subliniază că susţine dreptul la liberă exprimare şi la liberă informare, însă trebuie să existe și dreptul de a avea acces la informaţie corectă.
—
Conducerea Uniunii Salvați România a validat programul de guvernare şi lista miniştrilor propuși de Dacian Cioloş pentru cabinetul său minoritar.
Luni, ambele documente ar urma să fie depuse la Parlament.
Între altele, guvernul monocolor al USR propune reforme, debirocratizarea accesării fondurilor europene, mai mult sprijin pentru angajaţi şi angajatori în pandemie şi desfiinţarea pensiilor speciale. În contextul scumpirii energiei, Uniunea vrea reducerea taxei pe valoare adăugată de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru firme, alături de eliminarea accizei pentru energie electrică.
În domeniul legislației rutiere, USR propune o reformă a sistemului de taxare pe principiul “poluatorul plăteşte”. În fine, fondurile publice pentru cultele religioase ar trebui alocate după proceduri stricte și transparente.
Pe lista celor 18 ministeriabili apar unele nume care au făcut parte din cabinetul lui Florin Cîțu, precum Dan Barna, Cătălin Drulă, Stelian Ion, Cristian Ghinea, Ioana Mihăilă și Claudiu Năsui.
Conducerea legislativului ar urma să stabilească un calendar al audierilor și al votului.
Săptămâna trecută, discuțiile dintre premierul desemnat Dacian Cioloș cu liderii PNL și UDMR au eșuat.
USR are doar 80 de aleși, iar pentru a fi validat un executiv are nevoie de 234 de voturi.
În tot acest timp, PSD a anunţat că peste 175.000 de români au semnat până acum pentru susţinerea proiectului de lege depus în Parlament privind plafonarea preţurilor la electricitate şi gaze. Inițiativa va intra, de săptămâna aceasta, în dezbaterea aleșilor din comisiile de specialitate.
Banca Națională admite că estimarea sa privind inflația a fost depășită. În septembrie, nivelul acesteia a trecut de 6%, cel mai ridicat din ultimul deceniu. Purtătorul de cuvând al BNR, Dan Suciu, spune că mare parte din creștere vine dinspre zone aflate în afara controlului de politici monetare, în special din scumpirea energiei.
—
Comisarul european pentru drepturi sociale a avertizat că fenomenul sărăciei se va accentua în Europa din cauza preţurilor tot mai mari la energie electrică. Potrivit lui Nicolas Schmit, Comisia Europeană ar putea ajuta ţările membre să limiteze impactul preţurilor foarte mari la energie electrică asupra populaţiei, dar obligaţia de a lua măsuri revine în primul rând guvernelor naţionale. Potrivit datelor existente, peste 2 milioane și jumătate de europeni nu își mai pot permite să îşi încălzească în mod corespunzător locuinţele, cu toate că au un loc de muncă şi, implicit, un venit.
—
Cu vârste de 21, 22 şi 24 de ani, 3 tineri au murit, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui accident rutier produs pe raza comunei botoșănene Ripiceni.
—
“Devastată” de asasinarea deputatului britanic David Amess, familia acestuia face un apel la toleranţă. Conservatorul a fost ucis cu sânge rece pe când ce se
întâlnea, vinerea trecută, cu alegătorii săi într-o biserică din comitatul Essex. Un tânăr de origine somaleză a fost arestat la faţa locului, acuzat de crimă.
—
Vulcanul Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma continuă să erupă. Zona a fost zguduită, duminică, de peste 40 de cutremure, dintre care cea mai intens a avut magnitudinea de 4,3. În ultima luni, râurile de lavă au distrus mai mult de 700 de hectare de teren şi aproape 2.000 de clădiri din La Palma, unde trăiesc aproape 83.000 de persoane.
—
Poliţia australiană a capturat 450 de kilograme heroină, în valoare de peste 100 de milioane de dolari. Drogurile au fost descoperite într-un container expediat din Malaezia cu destinaţia Melbourne.
—
Rămas moştenire de la lordul drogurilor Pablo Escobar, un grup de hipopotami este sterilizat, în această perioadă, de autorităţile columbiene. Împuşcat de poliţie în 1993, Escobar a importat ilegal animale exotice, inclusiv un mascul şi o femelă hipopotam. De atunci, aceştia s-au tot înmulţit în apropierea fostei sale ferme. Mamiferele sunt tratate cu o substanţă chimică care le va face infertile, relatează BBC. Ecologiştii columbieni spun că hipopotamii, consideraţi a fi cea mai mare turmă din afara Africii, sunt o specie invazivă şi au îndepărtat fauna locală.
—
CSM Bucureşti s-a impus pe terenul Borussiei Dortmund, scor 25-22 (12-11), într-un meci din grupele Ligii Campionilor la handbal feminin. Campioana României a câştigat, nu fără emoţii, un meci pe care l-a controlat, totuşi, în cea mai mare parte a sa. “Trigroaicele” reușesc a doua victorie în 4 etape.
—
Rapid Bucureşti a învins campioana CFR Cluj cu 2-0 (1-0), duminică seară, pe teren propriu, la Mioveni, într-un meci din etapa a 12-a a Ligii 1. Ambele goluri au fost marcate de Adrian Bălan (‘27, ‘55). Rapid venea după cinci etape fără victorie. CFR a pierdut al doilea său meci din acest campionat, ambele în deplasare, în mandatul antrenorului Dan Petrescu. Luni, FC Botoşani întâlnește Chindia Târgovişte de la 17 și 30 de minute. Mai apoi, de la 20 și 30 de minute, se duelează Universitatea Craiova și Academica Clinceni.
—
Nou-promovată în acest sezon al Ligii 1, echipa CS Mioveni amenință cu retragerea. Gruparea argeșeană este nemulțumită de arbitrajul de la înfrângerea suferită pe terenul FCSB, care s-a impus cu 3-0. Toate golurile au fost marcate din faze discutabile.
—
Arbitrul Istvan Kovacs va fi la centrul partidei dintre Manchester City și Club Brugge în grupele Champions League. În acest sezon, românul a arbitrat confruntarea dintre Șahtior Donețk și Inter, încheiată fără gol înscris.
Radu Văduva a devenit primul român cu un titlu de campion european la drifting. Din cauza unor probleme tehnice la propriul vehicul, pilotul a concurat cu o mașină închiriată la ultima etapă a campionautului, desfășurată în Grecia.
—
De origine cubaneză, Asley Gonzalez a câştigat prima sa medalie pentru România, argint la cat. 100 kg, la turneul de judo Grand Slam de la Paris. Fost campion mondial, Asley Gonzalez a fost învins în finală prin ippon de rusul Arman Adamian, medaliat cu aur la Jocurile Europene din 2019 şi vicecampion european în 2020.
—
Cerul va fi variabil, cu înnorări îndeosebi în centrul, sudul şi sud-estul ţării, dar numai cu totul izolat se vor semnala ploi slabe sau burniţă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime, mai ridicate decât în zilele precedente în regiunile sudice, vor fi de la 11 grade în Maramureş, până spre 18…19 grade în vestul Olteniei.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni dimineață, avertizări de ceaţă pentru localităţi din 11 judeţe.
La București, cerul va prezenta înnorări, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă mai ridicată decât în zilele precedente va fi de 15…16 grade.