Confidenţialitate

INFOMANIA • 18 noiembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Răcirea vremii a sporit numărul virozelor.

Aproape 80.000 de infecții respiratorii acute au fost înregistrare în România, potrivit raportării pe săptămâna trecută. Numărul este aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cabinetele medicale și spitalele sunt tot mai aglomerate. Medicii insistă să nu ne tratăm cu antibiotice fără prescripție.

În multe școli din țară, elevii învață în clase neîncălzite. O soluție temporară vine de la Guvern, care – prin rectificarea bugetară adoptată joi – acordă 250 de milioane de lei unor primării pentru plata căldurii. Banii nu vor ajunge, însă, pentru toată iarnă.

Deși a cerut, Primăria Capitalei nu va beneficia de ajutor, dar se va putea împrumuta peste limită pentru a plăti datoriile acumulate în ultimii ani de compania Termoenergetica, ajunse la 600 de milioane de lei.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că ajutorul social pentru încălzire, în valoarea de 700 de lei, va fi asigurat din fonduri europene. Potrivit lui, sumele vor fi acordate la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie.

Principale beneficiare ale rectificării bugetare sunt ministerele Finanțelor și al Muncii, ceea ce înseamnă că nu vor fi probleme cu plata pensiilor, salariilor și ajutoarelor sociale. În schimb, s-au tăiat fonduri de la Sănătate și Educație.

Potrivit prognozei macroeconomice de toamnă, care stă la baza rectificării, este de aşteptat ca Produsul Intern Brut să înregistreze o valoare nominală de 1.396 miliarde de lei în acest an, în creștere față de estimarea inițială, de la prima rectificare bugetară. Deficitul bugetului general consolidat se menţine la 80 miliarde de lei.

În așteptarea măsurilor de protecție socială promise de coaliția guvernamentală, crește presiunea sindicală.

Polițiști și angajați din penitenciare au protestat la București, la Ministerul Muncii. Manifestanții au cerut acordarea integrală a diferenţelor salariale restante (Legea 153/2017) și actualizarea normelor legale de hrană și echipament.

La Mioveni, au demonstrat mii de angajați din industria auto, denunțând “nerespectarea promisiunilor guvernamentale privind modificarea legislaţiei muncii”. Liderii Blocului Național Sindical sunt nemulţumiţi şi de întârzierea măsurilor concrete de plafonare a facturilor la energie.

În condițiile încetinirii creșterii economice, Guvernul trebuie să facă tot posibilul pentru a atrage cât mai mult și mai bine din banii europeni, a spus – la Europa FM – președintele Consiliului Fiscal. Economistul Daniel Dăianu a punctat că numai prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România mai poate primi aproape 23 de miliarde de euro dacă îndeplinește reformele și investițiile asumate în fața Comisiei Europene.

Șeful Consiliului Fiscal a adăugat că, în contextul războiului și a crizelor prezente, Guvernul poate majora veniturile mici dar ele trebuie compensate obligatoriu cu încasări mai mari ale Fiscului.

În contul unui ajutor nereturnat de 300 de milioane de lei, statul va prelua trei sferturile din acţiunile operatorului aerian low cost Blue Air.

Compania a ajuns în incapacitate de plată şi nu au existat semnale că statul își va primi înapoi banii acordați în 2020. Eximbank a primit undă verde pentru a începe executarea silită.

Președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Florian Daniel Geantă, susține că intenția autorităților este de a salva Blue Air.

Cât despre reluarea zborurilor, situația este neclară la acest moment. Compania a rămas fără mare parte din aeronave. 6 dintre ele au fost puse gaj, alături de un teren de 10 hectare, pentru accesarea unui împrumut.

Luna trecută, Protecția Consumatorilor a amendat Blue Air cu 10 milioane de lei pentru cursele anulate începând din vară, când și-a abandonat clienții în aeroporturi. Peste 150.000 de persoane din 23 de state membre ale Uniunii Europene au fost afectate. În iulie, Blue Air fusese amendată cu 2 milioane de euro pentru că, în decurs de un an, anulase peste 11.000 de zboruri.

Tribunalul Giurgiu l-a achitat pe medicul Mircea Beuran în dosarul în care este acuzat de luare de mită.

Judecătorii au dispus ridicarea sechestrului asigurător pus pe suma de 10.000 de euro.

Procurorii pot face recurs.

Potrivit rechizitoriului întocmit de anchetatori, Mircea Beuran ar fi primit șpagă de la un medic pentru a-i asigura un post de asistent universitar în specialitatea Chirurgie generală la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.

În anchetă, Mircea Beuran a fost consemnat la domiciliu timp de o lună în 2020.

Tribunalul Bucureşti a condamnat-o la un an închisoare cu suspendare pe cântăreața Lidia Buble.

Artista este judecată pentru că a mituit doi polițiști de la Rutieră ca să nu o testeze cu etilotestul când au oprit-o în trafic. Unul dintre agenți a primit 3 ani cu suspendare.

Cei șapte militari de la Baza Kogălniceanu și un civil acuzați de furt de combustibil au fost arestați preventiv.

Potrivit procurorilor, grupul a sustras din unitatea militară şapte tone de motorină şi kerosen de-a lungul anului.

Doi mureșeni au fost arestați preventiv sub acuzația că și-au obligat şase dintre copii să cerşească, timp de şapte ani.

Unul dintre părinţi a fost amendat de polițiști de 165 de ori. Copiii au fost preluați în grijă de autorități.

Doi copii au murit în urma unui incendiu care a cuprins o locuinţă din satul buzoian Sârbeşti. Băieţelul de un an şi fetiţa de 2 ani şi jumătate, locuiau doar cu mama lor, care la momentul izbucnirii flăcărilor nu se afla în casă.

Cel mai probabil, flăcările au izbucnit de la o sobă defectă.

Ministerul Sănătăţii a publicat ordinul pentru un program organizat de vizitare a pacienţilor internaţi în spitale. Astfel, în timpul săptămânii, vizitele pot dura cel mult 30 de minute pe zi, iar echipamentul de protecţie este obligatoriu.

Documentul mai prevede şi că pacienţii nu trebuie testaţi pentru Covid la internarea în spital decât dacă au simptome de boală.

A fost lansată campania naţională de promovare a programului de vaccinare anti-HPV, destinată oraşelor mici şi localităţilor din mediul rural.

Anual, peste 1.500 de femei sunt răpuse de cancerul de col uterin în România, iar peste 3.000 de noi cazuri sunt diagnosticate.

O rachetă menită să aducă ploaia a căzut în localitatea vâlceană Lungești, fără să provoace victime sau pagube. Speriați, oamenii au alertat autoritățile.

Din primele date, racheta s-a defectat în zbor. Celelalte și-au îndeplinit misiunea, în zonă fiind înregistrate ploi ulterior.

Acordul pentru exportul cerealelor și îngrășămintelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră se prelungește cu 4 luni “în actualele prevederi”, a anunțat Turcia, țară care a mediat înțelegerea în vară între Ucraina și Rusia.

Potrivit Ankarei, “noi angajamente” ar putea fi convenite după ieşirea din iarnă.

Acordul a evitat o criză alimentară mondială, permiţând exportul de alimente şi îngrăşăminte din mai multe porturi ucrainene la Marea Neagră, care fuseseră blocate de armata rusă.

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a salutat decizia de prelungire a acordului cu 120 de zile.

Președintele polonez a vizitat ferma de la granița cu Ucraina, unde o rachetă de război a ucis, marți seară, două persoane.

Andrej Duda a reiterat că incidentul a fost un accident neintenționat.

Potrivit investigatorilor polonezi, sistemul de autodistrugere a unei rachete a apărării antiaeriene a Ucrainei nu a funcționat.

Președintele ucrainean și-a nuanțat poziția vehementă. Volodimir Zelenski a spus că așteaptă rezultatele anchetei, la care vor lua parte și experți trimiși de el, dar se declară convins că racheta a fost una rusească.

Noi atacuri au vizat orașele Dnipro și Odesa. Ținte au fost instalații energetice, lovite intens de ocupanți în condițiile în care temperaturile au scăzut în Ucraina, iar electricitatea și căldura sunt întrerupte în vaste regiuni.

Un tribunal olandez a condamnat doi ruși și un separatist ucrainean la închisoare pe viață pentru crimă în procesul doborârii unui avion al companiei Malaysia Airlines în 2014 pe când survola estul Ucrainei, unde se desfășurau și atunci lupte.

Un dezastru în care au murit toate cele 298 de persoane aflate la bord, cetățeni din 17 țări.

Învinuiții au fost judecați în absență, ceea ce înseamnă că este foarte puțin probabil ca ei să execute aceste sentințe. Un al patrulea suspect a fost achitat.

Tribunalul din Schiphol a concluzionat că o rachetă de fabricație rusească a fost folosită pentru a doborî avionul, care decolase de la Amsterdam și se îndrepta spre Kuala Lumpur.

Naționala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Sloveniei într-un meci amical, aseară, pe arena din Cluj-Napoca.
Adversarii s-au impus cu 2-1.

Golul de onoare al tricolorilor a fost înscris de Denis Drăguș (’64).

Următorul amical al elevilor pregătiți de selecționerul Edward Iordănescu va fi cu selecționata Moldovei, duminică, la Chișinău, de la ora 20 și 30 de minute.

Duminică, ia startul Cupa Mondială de fotbal din Qatar, iar casele de pariuri și-au actualizat cotele pentru câștigătoarea competiției.

Brazilia este văzută cu prima șansă, fiind urmată de eterna rivală Argentina.

Podiumul favoritelor este completat de Franța.

Gianni Infantino nu va avea contracandidat la alegerile pentru șefia Federaţiei Internaționale de Fotbal. Scrutinul este programat în martie 2023.

Aflat la conducerea forului din 2016, italianul va dobândi un treilea mandat.

Clubul Universitatea Craiova a anunţat că Nicuşor Bancu a fost operat la genunchi. Intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat cu succes, potrivit echipei oltene.

Devenit indisponibil, Nicuşor Bancu a fost înlocuit la naţională cu Bogdan Vătăjelu.

Ianis Hagi și-a reluat antrenamentele individuale după o accidentare care l-a ţinut pe marginea gazonului timp de 10 luni.

În vârstă de 24 de ani, jucătorul speră să revină cât mai curând în lotul echipei Rangers. Hagi jr a mulţumit conducerii clubului şi medicilor pentru tot sprijinul acordat.

Handbalista Cristina Neagu a anunțat că Europeanul din acest an a fost ultimul din cariera sa.

În vârstă de 34 de ani, jucătoarea confirmă planul retragerii de la națională în vara anului 2024, după Jocurile Olimpice de la Paris.

Cristina Neagu are peste 200 de meciuri în care a evoluat sub tricolor și aproape 1.000 de goluri înscrise pentru naționala României, care a încheiat pe locul 12 la CE.

Sezonul de Formula 1 ajunge, în weekend, la final. În contextul în care olandezul Max Verstappen (Red Bull) și-a asigurat titul de campion, cursa de pe circuitul din Abu Dhabi va stabili ocupantul locului secund, între monegascul Charles Leclerc (Ferrari) și mexicanul Sergio Perez (Red Bull).

Pentru germanul Sebastian Vettel, multiplu campion mondial, va fi ultima cursă a carierei.

Echipa americană Haas a anunțat încetarea colaborării cu Mick Schumacher. În cei doi ani de contract, pilotul german a avut rezultate modeste.

Legendă a patinajului artistic, rusul Aleksandr Gorcihov a murit la vârsta de 76 de ani. Alături de soţia sa Liudmila Pahomova, Aleksandr Gorcihov a devenit primul campion olimpic la dans pe gheață.

Festivalul Brazilor de Crăciun va avea loc pe 9 decembrie, la Muzeul Naţional de Artă al României. Designerii vor crea 22 de brazi care vor fi licitaţi pentru ca toţi copiii să aibă acces egal la educaţie.

Cântăreața engleză Adele va începe, vineri, seria de concerte pe care le va susţine la hotelul Caesars Palace din metropola americană Las Vegas. În ianuarie, artista anula recitalurile în ultimul moment, invocând întârzieri înregistrate de echipa sa din cauza pandemiei de Covid.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, valorile termice se vor situa în jurul normelor în nord-estul teritoriului, iar în rest vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit în a doua decadă a lunii noiembrie. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 și 14 grade, cu valori mai scăzute în nordul Moldovei, dar și mai ridicate în sudul extrem al țării, până în jurul a 18 grade. În cea mai mare parte a țării nebulozitatea va fi persistentă și temporar, începând din orele după-amiezii, vor fi precipitații în extindere ca arie, iar izolat cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp. Vor fi ploi, iar în zona montană înaltă precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. În regiunile sudice și sud-estice cerul va fi temporar noros, iar ploi ce vor avea și caracter de aversă se vor semnala pe arii mai restrânse în special spre seară. Vântul va prezenta intensificări temporare la munte, în special pe creste. Dimineață, pe alocuri va fi ceață.

În zonele de munte, cerul va fi noros și, cu precădere ziua, precipitațiile se vor semnala pe arii extinse. La altitudini mari vor fi mai ales ninsori și lapoviță, iar în rest predominant ploi. Izolat, în Carpații Orientali, se mențin condițiile de polei. Vântul va sufla moderat, cu intensificări locale pe creste. Temporar vizibilitatea va fi scăzută, cu precădere la altitudini mari.

La București, valorile termice se vor menține peste mediile multianuale specifice acestei date. Cerul va fi temporar noros, dimineața vor fi condiții de ceață, iar mai ales spre seară vor fi ploi ce pot avea și caracter de aversă. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 13…15 grade.