Confidenţialitate

INFOMANIA • 18 martie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul de coaliție ar urma să dezbată, în ședința de vineri, ordonanța pentru prelungirea compensării tarifelor la energie pentru un an de acum înainte. Prețul maxim al kilowatt-ului se va calcula în funcție de consumul mediu din 2021.

Joi, ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, a avut o întâlnire cu cel social-democrat al Finanțelor, Adrian Câciu, pentru o dezbatere tehnică despre ordonanța care s-a aflat în proces de avizare, iar joi seară a fost publicată în transparență decizională.

În calcul este luată supraimpozitarea companiilor producătoare de energie.

De plafonare ar urma să beneficieze mai ales gospodăriile și firmele cu un consum redus.

Experții spun că recenta criză a facturilor ar trebui să ne modifice comportamentul.

Spre exemplu, Autoritatea de Reglementare în Energie ne recomandă să reducem risipa.

De asemenea, Autoritatea de Protecție a Consumatorului ne sfătuiește să trimitem lunar indexul de consum. Președintele ANPC este nemulțumit de complexitatea facturilor. Potrivit lui Horia Constantinescu, în piaţă există contracte pentru care trebuie studii juridice de masterat. O comisie de specialiști ar urma să analizeze situația și să propună soluţii.

Fata care a supraviețuit accidentului provocat de un polițist, la București, își cere dreptul la învățătură, după cum a dezvăluit portalul EduPedu. În vârstă de 11 ani, Marina a stat la pat două luni, iar acum se deplasează cu greu, puțin câte puțin, în cârje.

Un recent ordin al Ministerului Educației permite școala online doar pentru elevii unele afecțiuni, precum cele cronice, bolile respiratorii, cardiovasculare, obezitate, diabet, boli oncologice sau imunodeficiențe. Victimele accidentelor nu sunt incluse pe listă.

În accidentul din ianuarie a murit o altă fată, spulberată pe trecerea de pietoni de agentul care circula cu viteză excesivă.

Aflat la volanul unei camionete, un adolescent de 13 ani a lovit o dubă în statul american Texas. În coliziune care au murit 9 persoane. Victime sunt un antrenor de golf de colegiu şi unii dintre jucătorii săi.

80.000 de refugiați ucraineni se află, la ora actuală, în România. Autoritățile și asociațiile de voluntarii depun eforturi pentru a le asigura acestora adăpost și asistență medicală.

În Capitală, sunt ocupate jumătate dintre locurile de cazare alocate de municipalitate.

La Gara de Nord din București, unde sute de refugiați se află în tranzit, organizarea ajutorului pentru ucrainenii fugiți de război și implicit a voluntarilor români este acum coordonată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și de Direcția de Asistență Socială a Capitalei.

În sălile de așteptare în care stau refugiații de război nu se poate intra, ușile fiind flancate de agenți de pază. Accesul se face numai cu aprobarea reprezentanților acestor instituții.

De altfel, peste tot în Gara de Nord, sunt polițiști, jandarmi, pompieri, dar și personal medical de la SMURD și Serviciul de Ambulanță.

Majestatea sa Margareta a fost în vizită la punctul de frontieră Isaccea. Custodele Coroanei, care patronează Crucea Roșie Română, a salutat mobilizarea în sprijinul refugiaților.

Postul american de televiziune CNN a realizat un reportaj la Centrul de refugiați din Brașov, unde se află în prezent peste 200 de ucraineni. Corespondentul Miguel Marquez s-a arătat impresionat de solidaritatea românilor și de numeroasele donații.

Pentru gestionarea mai eficientă a fluxurilor de refugiaţi din Ucraina, CFR Călători redeschide linia feroviară Zorleni-Fălciu, în județul Vaslui, până la frontiera cu Republica Moldova. Tronsonul nu a mai fost folosit de peste 10 ani. Pe la vama Albiţa, în ultimele trei săptămâni au intrat în România peste 60.000 de ucraineni.

Grănicerii moldoveni vor primi sprijinul agenţilor Frontex. Autoritățile de la Chișinău au semnat, ieri, un acord în acest sens cu Uniunea Europeană. Peste 300.000 de ucraineni s-au refugiat în Republica Moldova.

Inspectoratul General pentru Imigrări precizează că cetăţenii ucraineni intraţi legal pe teritoriul României, care nu solicită o formă de protecţie, pot fi încadraţi în muncă fără aviz de angajare.

Pentru a veni în ajutorul victimelor războiului din Ucraina, Federaţia Română de Fotbal iniţiază campania „Pentru fotbal, pentru viaţă!”, care se va derula pe întreaga perioadă în care refugiaţii ucraineni vor avea nevoie. “Ne delimităm de orice opinie care promovează violenţa, xenofobia, agresiunea, soluţiile militare în locul diplomaţiei. Respectul nostru faţă de victime este necondiţionat şi ajutorul acordat va fi neîntârziat. Nu este timp de lecţii de democraţie, de explicaţii. Puterea exemplului este esenţială pentru salvarea de vieţi”, a transmis FRF.

Ca răspuns la incidentele cu drone care pătrund din Ucraina în spațiul aerian al Alianței Nord-Atlantice, misiunile de poliție aeriană au fost intensificate în regiune. De asemenea, NATO și-a întărit sistemul de apărare aeriană. Preşedintele Klaus Iohannis consideră că, în actualul context, este necesară consolidarea substanţială şi echilibrată a întregului Flanc Estic al Alianţei Nord-Atlantice. Aflați la București, premierul spaniol, Pedro Sanchez, și președintele eston, Alar Karis, au pledat ca sancţiunile economice împotriva Rusiei să fie extinse.

Organizația Națiunilor Unite spune că, în cele 3 săptămâni de război în Ucraina, peste 700 de civili au fost uciși.

La Mariupol, port devenit în mare parte o ruină, echipele de salvare au scos de sub dărâmături peste o sută din cele o mie de persoane care au rămas blocate în adăpostul subteran al teatrului din oraş, bombardat miercuri de forțele ruse. Moscova a negat că ar fi lansat un atac intenţionat asupra clădirii. Italia s-a arătat dispusă să asigure reconstruirea teatrului când războiul se va încheia.

Deocamdată, cel puţin 20 de oameni au fost uciși, iar 25 au fost răniţi la Merefa, lângă Harkovul asediat, în tiruri de artilerie rusă care au vizat o şcoală şi un centru cultural. Unii dintre supraviețuitori sunt în stare gravă.

Bombardamentele au omorât zeci de persoane la Cernihiv.

Gara din Odessa a fost luată cu asalt de ucraineni care au fugit din orașul Mykolaiv.

Procuratura ucraineană a anunțat că, de la începutul invaziei, au fost uciși peste 100 copii și peste 120 au fost răniți. Aproape 500 de unități de învățământ au fost avariate sau distruse. De asemenea, 11 spitale au fost ținta bombardamentelor.

Asociația Human Rights Watch le-a cerut oficialilor ucraineni să înceteze publicarea de fotografii și videoclipuri cu prizonieri ruși de război, în care sunt făcute publice datele personale ale acestora. Protejarea prizonierilor de război este stipulată în Convenția de la Geneva.

Procuror al Curții Penale Internaționale, britanicul Karim Khan a fost în vizită în Ucraina. Sute de probe și mărturii au fost adunate pentru dosarul împotriva Rusiei.

Serviciile militare britanice de spionaj (SIS/MI6) susțin că invazia din Ucraina se află, în mare parte, într-un punct mort pe toate fronturile, iar forţele ruse au înregistrat pierderi grele şi progrese minime în ultimele zile. Totuși, există temeri că, după ceea ce pare o pauză, atacurile vor fi puternice, potrivit unei analize militare occidentale.

“Armatele care eşuează pot fi chiar mai periculoase decât cele de succes”, opinează Kori Schake, director de politică externă şi de apărare la American Enterprise Institute, în cotidianul The Washington Post. Tocmai incompetenţa lor ar putea face ca războiul din Ucraina să fie atât de devastator, consideră experta.

În Marea Neagră, rușii au scufundat o navă comercială sub pavilion panamez și au avariat alte două.

La a patra rundă de tratative pentru pace, dialogul s-a dovedit dificil. “Poziţiile părţilor sunt diferite”, a transmis Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene.

Preşedintele turc s-a oferit să medieze o întâlnire față în față, la Ankara sau Istanbul, între omologii rus şi ucrainean. Recep Erdogan i-a transmis lui Vladimir Putin că o încetare a focului de durată ar putea deschide calea către o soluţie pe termen lung.

Într-o alocuțiune susținută joi în Parlamentul german, prin videoconferință, președintele ucrainean a reluat apelul pentru suplimentarea ajutoarelor militare și instituirea unei interdicții de survol. Volodimir Zelenski a cerut Germaniei să distrugă zidul nevăzut împotriva libertăților, pe care Vladimir Putin încearcă să-l ridice în Europa pentru a o diviza.

Preşedintele american și omologul chinez vor discuta vineri, prin telefon, despre războiul din Ucraina. Până acum, Beijingul a făcut apel către părțile beligerante să găsească o soluție diplomatică, evitând să condamne invazia rusă.

După ce președintele american l-a numit “criminal de război” pe omologul rus, Kremlinul a oferit un răspuns oficial. “Statele Unite nu au dreptul să dea lecţii Rusiei despre crimele de război”, a transmis administrația lui Vladimir Putin, amintind că americanii au obținut capitularea japonezilor, în 1945, prin bombele atomice lansate asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki.

SUA au respins scenariul că ar dezvolta arme biologice în laboratoare din Ucraina, acuzând Rusia că inventează naraţiuni false pentru a-şi justifica agresiunea armată.

Surse jurnalistice independente au relatat că la Moscova a fost reținut generalul Roman Gavrilov, adjunct în cadrul Rosgvardia, Garda Națională a Rusiei, care a suferit pierderi uriașe pe frontul din Ucraina. Kremlinul a anunțat că operațiunea militară din Ucraina dezvăluie cine sunt „trădătorii” în Rusia şi permite o „purificare” a ţării.

Într-un mesaj video către poporul rus, actorul american Arnold Schwarzenegger a transmis că președintele Vladimir Putin i-a înșelat pe militari și pe cetățenii de rând. “Acesta nu este un război de apărare, este un război ilegal (…) Viețile și viitorul vostru sunt sacrificate pentru un război fără sens, condamnat de întreaga lume”, a spus starul hollywoodian, care a deținut în trecut funcția de guvernator al Californiei.

Pe frontul online, gruparea de hackeri Anonymous susține că a piratat servere ale serviciilor secrete ruse FSB (fostul KGB) și ale altor instituţii ruse.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a suspendat misiunea comună cu Rusia spre Marte (ExoMars), care urma să fie lansată în acest an. Pentru moment, programul Staţiei Spaţiale Internaţionale “continuă să fie derulat, principalul obiectiv fiind menţinerea în siguranţă a echipajului” ISS.

Bilanțul epidemiologic s-a menținut, joi, peste pragul a 4.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Alte 60 de decese au fost asociate Covid în România.

Coreea de Sud a raportat peste 600.000 de noi cazuri, reprezentând un record zilnic. Statul asiatic a comunicat, de asemenea, 400 de decese într-o singură. Autorităţile de la Seul au declarat că, în ciuda situației epidemilogice în agravare, intenţionează să relaxeze toate restricţiile.

După două ediţii anulate din cauza pandemiei, festivităţile de Sfântul Patrick au revenit în Irlanda. Manifestările au marcat momentul redeschiderii țării pentru turiști.

Un băiat din Serbia, diagnosticat cu botulism, a fost salvat de medicii români. Spitalul timișorean Victor Babeş a trimis la graniță, printr-un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiş, serul necesar.

Nutriționiștii le atrag atenția persoanelor care postesc în această perioadă că produsele vegetale din magazine nu sunt deloc o soluție sănătoasă. Aceste alimente procesate sunt pline de aditivi și coloranți.

Autoritățile au decis să majoreze amenzile pentru arderea miriştilor. Potrivit ministrul Mediului, Barna Tanczos, noile sancțiuni pot ajunge la 15.000 lei pentru persoane fizice. Firmele care dau foc terenurilor riscă amenzi de până la 100.000 lei.

Inspectorii antifraudă fiscală a început controale la şcolile de şoferi. După primele verificări, s-au descoperit nereguli cu un prejudiciu de 8 milioane și jumătate de lei.

Doi bărbaţi au fost prinşi de poliţiştii constănţeni după ce au primit 11 kilograme de cannabis. Drogurile proveneau din Spania şi au fost aduse în ţară de o firmă de curierat.

În timpul unor percheziţii domiciliare la suspecți de camătă şi şantaj,  poliţiştii braşoveni au găsit culturi de plante cu efect psihoactiv. Anchetatorii au anunțat că vor extinde, de aceea, cercetările.

În unanimitate, un complet al Curții Europene a Drepturilor Omului a respins, ca neîntemeiate, sesizările depuse de Dan Voiculescu. Afaceristul s-a plâns la CEDO că a fost condamnat într-un dosar politic, cel al privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.

Fost premier bulgar, Boyko Borissov a fost reținut de procurori, aseară, într-o anchetă a Parchetului European, instituție condusă de Laura Kovesi, aflată zilele acestea la Sofia.
Doi apropiați ai liderului GERB – care este principalul partid de opoziție din Bulgaria – au fost, de asemenea, plasați preventiv în spatele gratiilor. Anchetatorii au descins la mai multe adrese.

Guvernarea de un deceniu a lui Boiko Borisov s-a încheiat în aprilie anul trecut, după alegeri care au arătat furia populară faţă de corupţia la nivel înalt din cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene.

Într-un mesaj publicat online, actualul premierul bulgar Kiril Petkov a scris: “Nimeni nu este mai presus de lege!”.

Simona Halep și poloneza Iga Swiatek se vor confrunta, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în semifinalele turneului de la Indian Wells. Partida nu va începe mai devreme de ora 3.00.

Naţionala de handbal masculin a României a fost învinsă pe terenul Macedoniei de Nord, care s-a impus cu 30-22 (16-13), în manşa tur din prima fază play-off a Campionatului Mondial de anul viitor. Partida retur se va disputa sâmbătă, în Sala Dinamo din București. Câştigătoarea din acest duel va întâlni, în aprilie, Cehia.

România va fi reprezentată de 11 sportivi la Campionatele Mondiale indoor de atletism. Competiţia va fi găzduită de Belgrad, capitala Serbiei, în acest weekend.

Uniunea Europeană de Fotbal a controlat cele patru stadioane din România care vor găzdui, în 2023, meciuri ale Campionatului European pentru jucători sub 21 de ani. Potrivit FRF, reprezentanții forului continental au fost mulțumiți de condițiile găsite.

FC Barcelona s-a calificat în sferturile de finală ale Europa League. Catalanii au obținut o victorie chinuită în fața turcilor de la Galatasaray, scor 2-1. În tur, cele două remizaseră 0-0, pe Camp Nou.

Prin golul marcat de francezul Jeremie Boga în minutele suplimentare de joc, Atalanta s-a impus la limită, scor 1-0, pe terenul Bayer Leverkusen, 4-2 la general.

În orașul elvețian Nyon, vineri la prânz este programată tragerea la sorți pentru sferturile Ligii Campionilor. În competiție au rămas Chelsea – deţinătoare a trofeului – alături de Villarreal, Liverpool, Bayern Munchen, Manchester City, Real Madrid, Atletico Madrid şi Benfica Lisabona.

Dino Parc Râşnov, cel mai mare parc cu dinozauri din sud-estul Europei şi muzeu în aer liber, a fost vizitat de aproape jumătate de milion de turişti în 2021. Numărul de oaspeți a crescut cu 36,21% faţă de 2020 şi cu 4,8% faţă de 2019. Printre noutăţile vizate anul acesta se numără realizarea unei serii de expoziţii ştiinţifice şi de amuzament, dar şi reîntoarcerea la evenimentele fizice, concerte şi spectacole speciale în cadrul parcului.

Vremea va fi cu mult mai rece decât în mod obișnuit în cea mai mare parte a țării. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între -2 și 9 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și izolat precipitații slabe mixte, în regiunile sudice, estice și în extremitatea de vest. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare în est și sud-est, unde pe alocuri, la rafală se vor depăși viteze de 50…55 km/h.

La București, vremea va fi deosebit de rece, cu o temperatură maximă ce se va situa în jurul valorii de 6 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.

La munte, vremea va fi cu mult mai rece decât în mod obișnuit. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și, izolat, vor fi condiții de ninsoare slabă. Vântul va sufla slab și moderat. Valorile de temperatură vor fi în scădere ușoară față de intervalul anterior.