Confidenţialitate

INFOMANIA • 18 mai 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Justiția bulgară este așteptată să răspundă miercuri, la prânz, cererii de extrădare a fostului ministru Elena Udrea. Fugara a plecat din România, la 7 aprilie, cu câteva ore înainte de a fi condamnată la 6 ani de închisoare pentru corupție.

O nouă amânare nu este exclusă. Potrivit legii bulgare, magistrații de la Sofia mai au termen două săptămâni pentru deliberări în procesul de extrădare.

La București, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, pentru săptămâna viitoare, judecarea recursului în casaţie formulat de Elena Udrea, în 2019, în același dosar “Gala Bute”. Calea de atac este una extraordinară.

Apărătorii au anunţat că fostul ministru nu doreşte să fie audiat prin videoconferinţă, dar magistraţii Curţii Supreme nu au primit un refuz în scris.

România începe procedurile pentru extrădarea lui Sorin Oprescu. Fostul primar al Bucureștiului a fost reținut în Grecia, fiind localizat de Interpol la Atena.

Fugarul era dat în urmărire internațională după ce, vinerea trecută, a fost condamnat definitiv la aproape 11 ani de închisoare.

Instanța l-a găsit vinovat pe Sorin Oprescu de luare de mită și abuz în serviciu.

Fostul edil părăsise România pe la Vama Giurgiu cu două săptămâni înainte de pronunțarea sentinței definitve, când pe numele său nu era emisă vreo interdicție de deplasare.

Căutați de autorități rămân Cornel Bogdan Popa, fost şef al Administraţei bucureștene a Cimitirelor, şi afaceristul Romeo Albu, ambii condamnați la închisoare în dosarul lui Sorin Oprescu.

Legea offshore a primit raport favorabil în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor și așteaptă, miercuri, votul final în plen.

Actul prevede că autoritățile vor avea întâietate la achiziţia gazelor naturale extrase din Marea Neagră, iar profitul va fi împărţit între statul român (60%) şi investitori (restul de 40%).

Amendamente ale puterii au fost aprobate marți. În schimb, propuneri ale opoziției au fost respinse.

Partidul Național Liberal a anunțat, între timp, că va cere sancţionarea deputaților de la Alianța pentru Unirea Românilor care au făcut scandal la dezbaterea legii offshore.

Liderul AUR l-a hărțuit pe ministrul Energiei după ședință, pe holurile Parlamentului.

George Simion l-a mai agresat fizic în Parlament pe liberalul Virgil Popescu, un episod care a determinat înăsprirea regulamentelor din legislativ și introducerea de sancțiuni pentru scandalagii.

Același George Simion le-a cerut reprezentanţilor Federaţiei patronale din petrol şi gaze să părăsească sala de dezbateri.

În coaliție, spiritele sunt agitate de planul de modificare a Codului Fiscal.

Liberalul Alin Nica a spus, marți, că nu vor fi acceptate derogări de la cota unică de impozitare, întrucât măsura ar fi una “populistă” .

În schimb, social-democratul Gabriel Zetea a spus că intenția este ca persoanele cu venituri mici să plătească mai puţin. Potrivit lui, până la finalul lunii iunie, ministrul Finanţelor va prezenta o serie de deduceri fiscale, în funcţie de venituri.

Datele statistice au arătat, marți, că economia României a crescut cu 5,2% față de primul trimestru din anul trecut. Analiștii pun avansul pe seama consumului crescut.

Comisarii Protecţiei Consumatorilor au controlat, în ultimele două zile, peste 160 de operatori economici din zona Moldovei şi au dat amenzi în valoare de aproape 900.000 de lei.

Vânzarea de produse expirate sau ţinute la temperaturi necorespunzătoare, spaţii murdare şi produse fără etichete corespunzătoare au fost printre principalele abateri descoperite.

Aflați într-o ambarcaţiune turcească, 27 de migranți au fost descoperiți în Delta Dunării, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Polițiștii din cadrul Gărzii de Coastă au reținut două călăuze.

Punctul de Frontieră de la Siret este asaltat de cantitatea uriașă de mărfuri exportate de Ucraina. Timpul de așteptare a crescut de 10 ori. Vameșii fac cu greu față volumului de muncă.

La Mariupol, a continuat evacuarea luptătorilor ucraineni din oţelăria Azovstal. Un convoi de autobuze a părăsit zona, escortat de trupele pro-ruse. Alaltăseară, primii 260 de soldaţi – între care câteva zeci grav răniți – au fost evacuaţi şi duşi în teritoriul controlat de Rusia.

În Ucraina, luptătorii Regimentului Azov sunt considerați eroi naţionali, care au rezistat 82 de zile asaltului invadatorilor.

Kievul speră să îi recupereze în viitor, printr-un schimb de prizonieri cu Moscova. Deocamdată, negocierile între taberele beligerante sunt suspendate.

În Rusia, ideea unui schimb de prizonieri este respinsă de unii responsabili, precum președintele Dumei de Stat, care vor judecarea soldaților ucraineni.

În plus, săptămâna viitoare, Curtea Supremă a Rusiei va analiza solicitarea Procuratorii Generale de a declara drept ”organizaţie teroristă” Batalionul Azov.

Procurorul Tribunalului Penal Internaţional a anunţat desfăşurarea unei echipe de 42 de anchetatori şi experţi în Ucraina, care vor cerceta acuzațiile de crime de război comise de la începutul invaziei ruse.

Ministrul ucrainean al Apărării consideră că războiul intră într-o “fază prelungită”, ruşii căutând controlul total al regiunea Donbas şi să ocupe sudul. Oleksii Reznikov le-a cerut aliaţilor occidentali mai multă coordonare în livrările de arme către Kiev, pentru a permite eliberarea teritoriilor “cât mai curând posibil”.

Uniunea Europeană va continua să sprijine militar Ucraina în acelaşi ritm ca şi până acum. După o reuniune organizată la Bruxelles, șeful diplomației comunitare, Josep Borrell, a declarat că statele membre au aprobat sprijinul.

După recentul triumf la Eurovision, unde s-a bucurat de valul de empatie pentru națiunea ucraineană, trupa Kalush Orchestra intenţionează să susțină un turneu prin Europa. Încasările vor sprijiini armata ucraineană.

Finlanda şi Suedia îşi vor depune împreună, miercuri, candidaturile pentru aderarea la Alianța Nord-Altantică.

Mai apoi, liderii celor două țări scandinave se vor deplasa la Washington, pentru a se întâlni cu preşedintele american Joe Biden.

Casa Albă și-a anunțat susținerea pentru cele două candidaturi.

La acest moment, doar Turcia se opune.

Regimul de la Ankara este nemulțumit că atât Finlanda, cât și Suedia au refuzat, în reperate rânduri, extrădarea unor opozanți de-ai autoritarului președinte Recep Erdogan.

Președintele finlandez Sauli Niinistö s-a arătat încrezător, ieri, că va ajunge la o înțelegere cu omologul turc.

Pentru a fi acceptate în NATO, cele două state nordice au nevoie de votul unanim al celor 30 de membri.

În tot acest context, Rusia a decis să se retragă din Consiliul Statelor Mării Baltice, acuzând că Occidentul “a pus monopol” pe organizaţie, care ”se scufundă în rusofobie şi minciuni”.

Pentru prima dată în ultimele cinci decenii, Congresul SUA a organizat, marți, o audiere publică dedicată OZN-urilor.

Un responsabil al Pentagonului a invocat “număr tot mai mare” de obiecte neidentificate observate pe cer în ultimii 20 de ani, fără a ajunge până la a confirma prezenţa vieţii extraterestre.

Un tunel de jumătate de kilometru al traficanţilor de droguri a fost descoperit sub frontiera americano-mexicană. Săpat la o adâncime de peste 18 metri, tunelul transfrontalier avea “ziduri întărite, un sistem de cale ferată, electricitate şi un sistem de ventilaţie”.

Oraşul spaniol Sevilla găzduiește, miercuri seară, finala Ligii Europa. Eintracht Frankfurt şi Glasgow Rangers se vor duela pentru trofeu începând cu ora 22.00.

Autorităţile locale se așteaptă la un număr foarte mare de suporteri din Scoţia şi Germania.

Aproape 5.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi pentru a asigura ordinea în oraș.

Rapid nu mai are vreo șansă să dispute barajul pentru Conference League. Federația Română de Fotbal a decis ca FC Botoșani să evolueze fie contra Sepsi, fie contra CS Universitatea Craiova.

Antrenorul Adrian Mutu ratează, astfel, primul său obiectiv pe banca tehnică în Giulești.

Simona Halep (19 WTA) se declară pregătită din punct de vedere fizic să evolueze la Roland Garros. Românca a triumfat la Openul Franței în 2018 şi a mai disputat anterior finale în 2014 şi 2017.

Într-un interviu acordat Eurosport, Simona Halep a mărturisit că noul său antrenor, francezul Patrick Mouratoglou, a ajutat-o să regăsească dragostea pentru tenis.

Vremea se va răci accentuat, devenind rece pentru această dată. Vor fi intensificări ale vântului în majoritatea regiunilor, în general, cu viteze de 45…60 km/h, iar în Moldova, Bărăgan și Dobrogea, local vor depăși 65…70 km/h. În zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali vântul va sufla tare, cu peste 90…100 km/h. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări în regiunile extracarpatice. Se vor semnala averse, posibil însoțite de descărcări electrice, local în Muntenia, Oltenia, Dobrogea și izolat în Moldova. La munte, pe arii restrânse va ploua, iar la altitudini mari, trecător vor fi și ninsori și lapoviță. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 și 22 de grade.

La București, vremea se va răci accentuat, devenind rece pentru această dată. Nebulozitatea va fi persistentă în prima parte a zilei, când temporar va mai ploua, iar vântul va prezenta intensificări cu viteze de 45…50 km/h, apoi se va degaja treptat și intensitatea vântului va scădea. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 19 grade.

Vremea va fi vântoasă și se va răci accentuat, devenind rece pentru această dată. Vor fi intensificări ale vântului în toate masivele, dar cu viteze mai mari în Carpații Meridionali și Orientali, unde rafalele vor depăși local 60…70 km/h, iar în zona înaltă 90…100 km/h. Cerul va fi variabil, cu înnorări pe parcursul zilei, când pe arii restrânse va ploua slab, iar la altitudini mari, trecător, vor fi și ninsori și lapoviță.

Pe litoral, valorile termice vor scădea semnificativ față de ziua precedentă, vremea devenind mai rece decât ar fi normal la această dată. Cerul va avea înnorări și ziua, temporar va mai ploua; pot fi și averse însoțite de descărcări electrice. Vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 65 – 70 km/h. Temperaturile maxime se vor situa între 15 și 18 grade, iar cele minime între 9 și 10 grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 14 și 18 grade.