EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Marți dimineață, se reia căutarea pescadorului românesc dispărut în Marea Neagră. Ambarcațiunea a plecat în larg vinerea trecută. Trupurile neînsuflețite ale 3 dintre membrii echipajului au fost aduse de curenți la mal. Alți doi pescari sunt de negăsit. Se crede că naufragiul a fost cauzat de supraîncărarea pescadorului cu rapane. Directorul Autorităţii Navale Române, Cosmin-Laurenţiu Dumitrache, spune că autorităţile nu au nicio informaţie sigură cu privire la locul în care s-a scufundat pescadorul, în condiţiile în care nu a fost emis niciun semnal SOS şi acest tip de nave nu sunt obligate să aibă aparatură de monitorizare. La căutările de luni au participat trei nave ale Gărzii de Coastă și două elicoptere.
Criza sanitară menține trendul descendent al ultimei perioade. Autoritățile au raportat sub 400 de noi cazuri de coronavirus, cele mai mai puține din ultimele 10 luni. La nivel național, au fost efectuate 11.000 de teste. Puțin peste 750 de pacienți Covid sunt internați la Terapie Intensivă. Alte 48 de decese au fost înregistrate în rândul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, unul dintre cele mai scăzute bilanțuri ale ultimelor săptămâni.
La București, prefectul Alin Stoica a transmis că, în cazul în care rata de infectare continuă să scadă, va convoca, marți după-amiază, o şedinţă a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. O hotărâre, prin care toți elevii se vor putea întoarce la clase, ar putea intra în vigoare cel mai devreme miercuri.
Angajații pot sta la locul de muncă fără mască doar dacă sunt singuri în respectivul birou, au stabilit autoritățile. Documentul nu mai face vreo referire la vaccinarea persoanelor care muncesc împreună. Un ordin anterior, adopat vinerea trecută, prevedea mai multe situații. Premierul Florin Cîțu spune că nu se va putea renunța la mască în spațiile de lucru decât după 1 iunie.
Cât privește festivalurile, șeful executivului insistă că acestea nu se pot desfășura înainte de 1 august, în funcție de evoluția epidemiologică. Organizatorii de concerte consideră că actualele reguli fac practic imposibile evenimente ale industriei muzicale. De altfel, Festivalul Electric Castle nu va avea loc nici în acest an. Biletele rămân valabile pentru 2022. Conform prevederilor în vigoare, în aer liber publicul este limitat la cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană, precum şi cu purtarea măştii de protecţie. În plus, este permisă doar participarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare, a persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui PCR, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore.
Peste 50 de hoteluri au oferte în cadrul programului “Litoralul pentru Toţi”. Persoanele care merg în staţiunile de la Marea Neagră până pe 20 iunie se pot caza cu tarife reduse, care încep de la 40 de lei/noapte. Rezervările se pot face atât direct, la hotel, cât şi prin intermediul agenţiilor de turism.
Ministrul Sănătăţii a prezentat, în plenul Camerei Deputaţilor, situaţia diferențelor din cele două platforme care înregistrează decesele asociate Covid. Ioana Mihăilă a admis că au fost sincope și a explicat că, încă de anul trecut, când instituția era condusă de Nelu Tătaru, a fost creat un comitet care să verifice raportările de cazuri mortale atribuite infecției cu SARS-CoV-2. Ministrul spune că, după ce va fi primit toate explicațiile de la instituțiile implicate, se va asigura că cei responsabili vor fi sancționați. Au fost contre între aleșii Puterii și Opoziției.
După săptămâni întregi fără oxigen în spitale, India administrateză un medicament experimental anti-Covid. Botezat 2-deoxy-D-glucose (2-DG), tratamentul a fost dezvoltat de un laborator al Organizaţiei de Cercetare şi Dezvoltare în domeniul Apărării din India (DRDO) şi de compania farmaceutică Dr Reddy’s Laboratories, cu sediul din Hyderabad. Unii experţi au pus totuşi la îndoială eficacitatea noului medicament, invocând că nu au fost publicate suficiente dovezi din etapa a doua şi a treia a studiilor clinice.
Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat stocarea vaccinului Pfizer la frigider timp de o lună, față de cele 5 zile din prezent. Recomandarea este valabilă doar pentru fiolele care nu au fost deschise. Uniunea Europeană a contractat până în prezent 600 de milioane de doze de vaccin Pfizer.
Municipalitatea din Mediaş a fost condamnată, în primă instanță, să îi plătească daune morale de 12.000 de euro unei fetiţe care a fost muşcată de un câine comunitar în urmă cu 3 ani. În plus, rudele micuței trebuie să primească și ele 5.000 de euro. Sentinţa Tribunalului Sibiu nu este definitivă.
Marți, începe evaluare națională a elevilor de clasa a IV-a. Prima probă este la la Limba română. Miercuri este programată verificarea la Matematică. Joi, elevii minorităților își vor testa cunoștințele la Limba maternă.
Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe fostul lider social-democrat Liviu Dragnea în dosarul finanţării vizitei sale în SUA, în ianuarie 2017, la inaugurarea preşedinţiei republicanului Donald Trump. Potrivit DNA, Liviu Dragnea ar fi primit de la un afacerist foloase necuvenite pentru sine și pentru partid. În schimbul finanțării vizitei peste Ocean, fostul lider PSD a promis facilitarea unor contracte publice. La Washington, Liviu Dragnea s-a intersectat cu Donald Trump, momentul fiind surprins în fotografii. În prezent, Liviu Dragnea execută la Penitenciarul Rahova sentința primită pentru angajarea fictivă a unor subalterne de partid la Protecţia Copilului Teleorman. Recent, Judecătoria Sectorului 5 i-a respins cererea de eliberare condiţionată, dar decizia a fost contestată la Tribunalul București. Termenul este programat miercuri.
Statele Unite ale Americii continuă să se opună unei rezoluții a Consiliului de Securitate ONU față de violențele din Orientul Mijlociu, intrate în cea de-a doua săptămână. În declarație se cerea protejarea civililor. Washingtonul consideră că un asemenea document ar fi contraproductiv pentru negocieri. Bilanțul conflictului a depășit 200 de decese în Fâșia Gaza și 10 în Israel. Autorităţile medicale din enclava palestiniană au solicitat rezerve urgente de medicamente şi materiale sanitare pentru a trata cei peste 1.200 de răniți. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut apel ca angajații din spitale să fie protejaţi. Președintele turc, Recep Erdogan, l-a acuzat pe omologul american, Joe Biden, că are “mâinile pătate de sânge” întrucât susține Israelul în răspunsul armat disproporționat dat atacurilor cu rachete lansate de gruparea palestiniană Hamas. Liderul de la Casa Albă este acuzat de pasivitate și de unii dintre colegii din Partidul Democrat.
Interpol anunţă că a confiscat o cantitate impresionantă de droguri în cadrul unor operaţiuni derulate, în ultimele două luni, în peste 40 de state. Spre exemplu, au fost depistate în aproape o mie de cutii de cocaină, găsite la bordul unui pescador aflat în largul coastelor sud-africane. De asemenea, o cantitate mare de droguri a fost capturată în vestul Africii. În Niamey, capitala Nigerului, agenții Interpol au depistat 17 tone de răşină de canabis, a căror valoare pe piața neagră depășește 35 de milioane de dolari.
Situaţia minorităților sexuale s-a înrăutăţit în contextul pandemiei de coronavirus, a atras atenţia şeful diplomaţiei europene. Criza sanitară a sporit violenţa, inclusiv domestică, discursurile online şi offline bazate pe ură şi crime. Potrivit lui Josep Borrell, toate fiinţele umane se nasc libere şi egale. Oficialul de la Bruxelles a reafirmat angajamentul “puternic” al UE în apărarea şi promovarea drepturilor omului, inclusiv pentru persoanele LGBT. La momentul actual, 69 de ţări ale lumii incriminează dragostea între persoane de acelaşi sex, iar 11 state o pedeapsesc cu moartea.
Federația Română Volei a anunţat, luni seară, că noul antrenor al naţionalei masculine este Sergiu Stancu, care conduce campioana Arcada Galaţi, înlocuindu-l pe Dănuţ Pascu.
Vremea va fi vântoasã, iar în vestul, nordul şi centrul ţãrii şi rece pentru aceastã datã. Vântul va prezenta intensificãri susţinute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50…60 km/h, iar local, cu precãdere în Transilvania, Oltenia şi Muntenia 70…80 km/h. La munte, în special în zona înaltã, rafalele vor depãşi 80…100 km/h. În nord-vestul, nordul, nord-estul, centrul teritoriului şi în zona de munte, cerul va avea înnorãri temporar accentuate, vor fi averse, pe arii restrânse însoţite de descãrcãri electrice. Cantitãţile de apã vor depãşi local 15…20 l/mp şi izolat 35…40 l/mp. Izolat va cãdea grindinã. La munte, la peste 1800 m altitudine, vor fi precipitaţii mixte. În celelalte regiuni cerul va fi variabil, temporar cu unele înnorãri, iar astfel de fenomene se vor semnala izolat, cu o probabilitate mai mare în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 13 şi 23 de grade. La București, vremea va fi vântoasã. Cerul va fi variabil, iar vântul va avea intensificãri, mai susţinute dupã-amiaza şi seara, când la rafalã se vor depãşi viteze de 60…65 km/h. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 23 de grade.