Transportatorii de marfă protestează, vineri, urmând să circule cu viteză redusă, după-amiază, pe cele mai importante artere din ţară Bucureşti. Asociațiile care îi reprezintă denunță ceea ce numesc o “hărţuire” din partea autorităţilor fiscale de control. Nemulțumire a stârnit reîncadrarea diurnelor acordate şoferilor ca venituri de natură salarială şi impozitarea acestora. Transportatorii privați sunt nemulțumiți, totodată, că bugetarii au posibilitatea de a deconta, fără documente justificative, 230 de lei pe noapte pentru cheltuieli de cazare. Șoferii de TIR sunt preocupaţi şi de intenţia ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, de a introduce vinieta pe kilometru, după principiul “poluatorul plăteşte”. Potrivit lor, planul nu a fost pus în practică în nicio ţară europeană, ca urmare a taxelor de drum care ar creşte exponenţial pentru transportatorii de mărfuri. Majorările s-ar reflecta, în cele din urmă, în preţurile produselor la raft.
—
În România, până acum au fost depistate 35 de cazuri de infectare cu tulpina Delta de coronavirus, descoperită inițial în India. Institutul Naţional de Sănătate Publică precizează că, în acest moment, nu se poate vorbi de transmitere comunitară a acestei variante în ţara noastră. Coordonator al campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a declarat că o schema completă de imunizare scade riscul de infectare în fața noilor mutații.
Alte puţin peste 29.000 de persoane au fost vaccinate împotriva Covid, conform ultimei raportări zilnice. Doar 12.000 dintre acestea au primit cea dintâi doză sau doza unică de J&J, ceea ce confirmă interesul scăzut al ultimei perioade pentru imunizare. Prin comparație, Franța vaccinează, zilnic, mai mult de 500.000 de persoane. Situația epidemiologică se îmbunătățește în Hexagon. Francezii au putut respira fără măști în aer liber pentru prima dată în ultimele 10 luni.
Tulpina Delta se răspândește rapid și este dominantă în Marea Britanie. Regatul a raportat, joi, 11.000 de noi contaminări, cel mai ridicat bilanț din ultimele 4 luni. În India, varianta Delta a mai suferit o mutație, au anunțat autoritățile din statul Madhya Pradesh.
Pe fondul unei explozii de infecții, capitala rusă, Moscova, instituie vaccinarea obligatorie pentru angajații din domeniul serviciilor și care intră, așadar, în contact cu numeroase persoane. Autoritățile sanitare invocă faptul că noile tulpini ale coronavirusului sunt tot mai contagioase și mai agresive. Angajatorii care nu asigură imunizarea a 60% din personal vor fi amendați. Rusia a comunicat, joi, 4.000 de cazuri zilnice și peste 400 de decese, cele mai multe din ultimele săptămâni.
Bilanţul pandemiei a ajuns, joi, la 4 milioane de decese asociate Covid. Pragul de 2 milioane de cazuri mortale a fost atins după un an de pandemie, iar celelalte 2 milioane au fost înregistrate în doar 166 de zile, potrivit Reuters.
—
Cea de-a treia etapă a programului Rabla pentru electrocasnice începe vineri, putând fi obținute vouchere pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare cu un consum redus de energie. Înscrierile încep la ora 10.00.
—
Opoziția a reclamat la Curtea Constituțională revocarea Renatei Weber din postul de Avocatul al Poporului. PSD anunță că va sesiza, totodată, forurile europene, considerând actul coaliției drept un “atac asupra statului de drept”. PNL, USR PLUS și UDMR au reproșat imixtiuni politice în activitatea Renatei Weber. Surse politice spun că Uniunea Maghiară îl va propune pe Fábián Gyula, profesor de drept în Cluj-Napoca, pentru postul de Avocat al Poporului, iar nominalizarea ar urma să fie supusă votului săptămâna viitoare.
În altă ordine de idei, Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate, plângerea social-democraților față de numirea conducerilor interimare ale radioului și televiziunii publice. Foștii directori au fost destituiți pe cale parlamentară. Premierul a anunțat că actuala coaliție va aștepta motivarea deciziei CCR înainte de a face vreo numire la vârful SRTv şi SRR. Totodată, Florin Cîţu se declară încrezător că moţiunea de cenzură a PSD nu are vreo şansă să treacă în legislativ.
—
Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, și-a trimis inspectorii în control la sediuI institutului IPROCHIM din București. Directorul acestuia a reclamat un șantaj la Poliție, după cum a dezvăluit presa recent. Administratorul unei clinici medicale, care funcţionează în incinta IPROCHIM, într-un spaţiu închiriat, ar fi apelat la serviciile unei grupări de interlopi pentru a dărâma, în mod abuziv, un gard exterior. În curtea institutului a apărut, astfel, o parcare cu plată, considerată ilegală de proprietar. Fondat în 1948, IPROCHIM este institut specializat în elaborarea documentaţiilor tehnice şi economice necesare pentru dezvoltarea industriei chimice şi petrochimice.
—
Ministrul Sănătăţii spune că a primit sesizări din partea unor bolnavi de cancer care în această perioadă se confruntă cu dificultăţi în a-şi procura tratamentul. Ioana Mihăilă a cerut simplificarea modului în care unele medicamente oncologice ajung pe piață și care, în prezent, necesită autorizaţii speciale.
—
De la 1 iulie, statul ar putea acoperi o parte din costurile tratamentului într-un spital privat. Un proiect de ordonanță de urgență aflat pe masa Guvernului creează cadrul legal pentru ca pacienții români să plătească doar diferența, sub forma unei contribuții personale, în cazul spitalizărilor și operațiilor la privat.
—
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova se fac doar operațiile considerante urgente. Unul dintre cele două aparate de anestezie ale unității s-a defectat. Pacienţii cu afecțiuni cronice au fost amânaţi.
—
Doi urşi care intraseră în curtea unei pensiuni din orașul brașovean Săcele au fost relocați în pădure, la zece kilometri distanţă. Întrucât n-au putut fi alungate, animalele au fost tranchilizate, sub supravegherea unui medic veterinar. Urșii au intrat, săptămâna aceasta, într-o pensiune și într-un magazin din stațiunea harghiteană Băile Tuşnad.
—
Zeci de bucureșteni au protestat în faţa Primăriei Capitalei, nemultumiți că nu își primesc locuințele sociale promise de municipalitate. Blocul ar fi trebuit să fie gata în urmă cu jumătate de ani. Lucrările vor reîncepe în câteva săptămâni, întrucât finanțările necesare au fost deblocate, a anunțat Primăria Generală, condusă de Nicușor Dan.
—
Pot începe lucrările la sectorul de autostradă dintre Pitești și Curtea de Argeș. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a emis autorizația de construire a tronsonului de 30 de kilometri ce va reuni 3 poduri, 3 pasaje, un viaduct și 3 noduri rutiere. Cu un cost ce depășește nu miliard și jumătate de lei, lucrarea de infrastructură va avea o garanție 10 ani.
—
Olanda a învins cu Austria cu 2-0, joi seară, la Amsterdam, astfel că “Portocala mecanică” s-a calificat în optimi. Tot în grupa C, pe Arena Națională din București, Ucraina a obţinut prima sa victorie, 2-1 cu Macedonia de Nord, aflată la debutul la un turneu final. Belgia s-a calificat, la rândul său, în optimi după 2-1 cu Danemarca în grupa B. Danezii păstrează şanse de a avansa în faza următoare, dar sunt obligați să câştige următorul meciul contra rușilor, iar finlandezii să piardă contra belgienilor, în prima zi a săptămânii viitoare.
—
Campionatul European de Fotbal continuă, vineri, cu 3 dueluri. În Grupa E, de la ora 16.00, se dispută confruntarea Suedia – Slovacia. În Grupa D, Croaţia și Cehia se întâlnesc de la ora 19.00. În aceeași grupă, Anglia și Scoţia dau piept de la ora 22.00.
UEFA le-a cerut jucătorilor să nu mai îndepărteze sticlele cu băuturi care provin de la sponsori, după gesturile făcute de portughezul Cristiano Ronaldo şi francezul Paul Pogba. Forul a reamintit echipelor participante că aceste parteneriate comerciale sunt destinate organizării turneului şi pentru a asigura dezvoltarea fotbalului în toată Europa, în special pentru tineri şi femei”. UEFA a adăugat că problema principală a fost gestul lui Cristiano Ronaldo, dar că există o oarecare înţelegere faţă de Paul Pogba, jucător de religie musulmană, care a îndepărtat o sticlă de bere de pe masă.
—
Emblematicul căpitan Sergio Ramos s-a despărţit, joi, de Real Madrid, printr-un eveniment organizat de gruparea spaniolă. Extrem de emoţionat, fotbalistul a plâns în timpul discursului de despărţire. Sergio Ramos a jucat timp de 16 ani la Real Madrid, alături de care a cucerit peste 20 de trofee, între care cel al Ligii Campionilor în 4 rânduri.
—
FC Viitorul și Farul Constanța au fuzionat. Echipa se va numi Farul Constanța. Gică Hagi va fi, cel mai probabil, atât manager, cât și antrenor principal.
—
Horia Tecău şi germanul Kevin Krawietz s-au calificat, joi, în semifinalele turneului de tenis de la Halle. Perechea a trecut, în sferturi, scor 6-4, 6-2, de cuplul argentinian format din Andreas Molteni și Guido Pella. În faza următoare, Horia Tecău şi Kevin Krawietz vor da piept cu belgienii Sander Gille și Joran Vliegen, care au trecut de perechea indiană Rohan Bopanna/Divij Sharan. Calificarea în semifinalele turneului german este recompensată cu 21.760 de euro şi cu 180 de puncte ATP.
—
Japoneza Naomi Osaka și-a anulat prezența la turneul de tenis de la Wimbledon. Jucătoarea niponă s-a retras de la Roland Garros, înaintea turului secund, după ce a fost amendată şi ameninţată cu excluderea pentru că a boicotat conferinţele de presă. Naomi Osaka s-a justificat prin faptul a trecut prin mai multe stadii de depresie și că nu îşi poate stăpâni anxietatea în public, mai mulți colegi din tenis exprimându-și ulterior solidaritatea cu aceasta.
—
Spaniolul Rafael Nadal a decis să nu participe în acest an nici la turneul de la Wimbledon, nici la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ibericul spune că are nevoie de recuperare după istovitorul Roland Garros.
—
Asociaţia Americană de Tenis (USTA) a anunţat, joi, că US Open va avea loc în acest an fără restricţii în ceea ce priveşte numărul spectatorilor, informează AP. Biletele pentru turneu vor fi puse în vânzare în luna iulie. US Open se va desfăşura în perioada 30 august – 12 septembrie.
—
Din cauza numeroaselor cazuri de dopaj înregistrate în ultimii ani, România nu va putea alinia vreun sportiv în probele de haltere de la Jocurile Olimpice de vară, de la Tokyo. După această decizie, campioana europeană Loredana-Elena Toma ratează șansa de a fi prezentă la olimpiadă. România se poate adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
—
La Jocurile de la Tokyo, România și China se vor întâlni în primul meci din competiţia feminină de baschet 3×3. Confruntarea este programată la 24 iulie. În aceeaşi, tricolorele vor întâlni şi gazdele japoneze. Baschetul 3×3 debutează, anul acesta, la Jocurile Olimpice.
—
Regizat de Radu Jude şi istoricul Adrian Cioflâncă, cutremurătorul documentar “Ieşirea trenurilor din gară” are, vineri, premiera cinematografică.
—
Un ciclon format în ultimele zile în Marea Neagră s-a “încărcat” cu umezeală și prelungește instabilitatea. Meteorologii sunt pregătiți să emită eventuale coduri roșii.
În jumãtatea de sud-est a ţãrii, precum şi în zonele montane şi submontane aferente vremea va fi instabilã şi rãcoroasã. Instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin înnorãri, averse ce vor avea şi caracter torenţial, local descãrcãri electrice şi izolat cãderi de grindinã şi intensificãri ale vântului; cantitãţile de apã, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depãşi 20…30 l/mp şi pe arii restrânse 40 l/mp. În restul teritoriului, vremea va fi local cãlduroasã, iar cerul va fi variabil, cu înnorãri dupã-amiaza şi seara, când izolat vor fi posibile fenomene asociate instabilitãţii atmosferice, cu precãdere în zonele de deal şi de munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 de grade pe litoral şi 32…33 de grade în Câmpia de Vest.
La București, vremea va fi în general instabilã şi relativ rãcoroasã. Cerul va avea înnorãri temporar accentuate şi se vor semnala averse însoţite de descãrcãri electrice, posibil mai frecvente dupã-amiaza, când şi vântul va avea intensificãri de scurtã duratã. Cantitãţile de apã vor fi însemnate, astfel încât mai ales prin cumulare se pot înregistra, în medie, 15…20 l/mp. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 24 de grade.
La munte, în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, vremea va fi instabilã, iar valorile termice se vor situa în jurul celor normale. Instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin înnorãri, averse ce vor avea şi caracter torenţial, local descãrcãri electrice şi izolat cãderi de grindinã şi intensificãri ale vântului; cantitãţile de apã, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depãşi 20…30 l/mp şi pe arii restrânse 40…50 l/mp. În restul zonei montane, cerul va fi variabil, cu înnorãri dupã-amiaza şi seara, când izolat vor fi posibile fenomene asociate instabilitãţii atmosferice.
Pe litoral, vremea va fi instabilã. Cerul va prezenta înnorãri temporar accentuate şi, vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descãrcãri electrice şi condiţii de grindinã. Vântul va sufla moderat, cu intensificãri temporare, cu rafale, în general de 40…50 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 23 de grade, iar cele minime vor fi de 16?17 grade. Temperatura apei mãrii va fi de 18?19 grade.