- Numărul persoanelor care au primit prima doză de imunizare împotriva Covid a crescut cu doar 7.000 duminică, până la un total de peste 203.000 la nivel național. Între timp, aproape 900 de cadre medicale au primit cea de-a doua doză, ceea ce le va asigura, în câteva zile, cel mai ridicat grad de protecție timp de 6 luni, din câte știe la acest moment. Reacțiile adverse, aproape 700 până acum, au rămas minore și comune.
- În jur 88.000 de doze de vaccin anti-Covid de la Pfizer & BioNTech ajung, luni, în țară. Este a 5-a tranșă de doze de la acest producător. După ce vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara, loturile vor fi distribuite către centrele de stocare din ţară. Pfizer & BioNTech promit, după o încetinirea a ritmului de producție, că situația va fi remediată în perioada următoare.
- În orașe mari – precum București și Cluj – nu mai sunt locuri, la acest moment, pentru cea de a doua etapă a imunizării. Ministrul Sănătății spune că soluţia va fi realocarea de doze, atunci când vor fi disponibile. Potrivit lui Vlad Voiculescu, platforma de înscriere pentru vaccinare sigur va fi îmbunătăţită. Săptămâna aceasta, vor fi incluşi oamenii fără adăpost, copiii cu handicap şi aparţinătorii lor.
- Pacienții cu boli cronice vor putea fi programați pentru imunizare de orice medic care îi are în grijă, nu doar de cel de familie, a anunțat Serviciul de Telecomunicații Speciale. Conform STS, peste 200.000 de persoane din etapa a a doua au fost programate pentru vaccinare până ieri. Mai mult de jumătate sunt sunt persoane cu vârste de peste 65 de ani.
- Ministerul Educației a cerut fiecărei școli să desemneze o persoană autorizată, care va face înscrierea cadrelor didactice și personalului auxiliar. Prioritate vor avea angajații grădinițelor, unde copiii nu poartă mască.
- Coordonatorul campaniei de vaccinare crede că trebuie făcută o listă de aşteptare la fiecare centru de vaccinare, astfel încât dacă o persoană nu se poate prezenta atunci când s-a programat să fie chemate altele – înscrise tot în etapa a doua – pentru ca dozele de vaccin să nu fie aruncate. Valeriu Gheorghiţă a adăugat, la acest moment este prudent să fie respectate măsurile de prevenţie, inclusiv de persoanele vaccinate anti-COVID. Este necear un nivel de imunitate colectivă de 60-70% din populaţie.
- Anunțând că s-a vaccinat, medicul timișorean Virgil Musta a declarat că este absolut normal şi chiar indicat să ne punem întrebări legate de vaccinul împotriva Covid. Totuși, a adăugat el, răspunsurile trebuie obținute de la specialiști. “Este foarte logic să procedăm astfel. Spre exemplu, dacă doresc să-mi fac o instalaţie electrică bună şi sigură la casă (să nu ia foc etc), atunci nu mă duc la tâmplar sau la zugrav. Poate ştiu şi ei câte ceva despre instalaţii, dar nu suficient şi nu am încredere că vor face o treabă bună şi sigură.La fel, când este vorba de SĂNĂTATEA TA, nu te poţi lăsa influenţat de părerile sau postările persoanelor care nu au pregătirea şi experienţa necesară în domeniul respectiv, pentru că îţi pot face mai mult rău”, a scris Virgil Musta pe Facebook.
- Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, duminică, alte 2.156 de infecții cu coronavirus și 57 de decese asociate Covid.
- Diferența dintre numărul deceselor și cel al nașterilor aferente anului 2020 va echivala cu populația orașului Buzău, a spus – la Europa FM – profesorul de sociologie Radu Ghețău, după ce a analizat ultimele date publicate de Institutul Național de Statistică
- Alba Iulia reintră, de luni, în scenariul roșu. Incidența infectărilor cu SARS-CoV-2 a depășit, din nou, pragul de 3 la mia de locuitori. Restaurantele, cazinourile și sălile de jocuri de noroc se închid. Locuitorii nu pot circula în grupuri mai mari de 6 persoane.
- Franța dă, luni, startul campaniei de vaccinare împotriva Covid. Peste un milion de persoane s-au înscris pentru imunizare în ultimele zile. Tot de astăzi, intrările în Hexagon sunt strict controlate.
- Confruntate cu o tulpină mai contagioasă a coronavirusului, autoritățile britanice permit, de astăzi, accesul în ţară doar în baza unui test COVID cu rezultat negativ (făcut cu 72 de ore înainte de a trece granița) și impun, de asemenea, intrarea în izolare a celor care vin din străinătate. Cei care încalcă regulile riscă amenzi care încep de la 500 de lire sterline.
- Regiunile italiene Lombardia, Alto Adige (nord) şi Sicilia (sud) reintră, de luni, în carantină. Se închid magazinele neesențiale, iar deplasările sunt permise doar în anumite situații.
- Austria extinde al treilea lockdown până la 8 februarie. Guvernul de la Viena nu prevede o redeschidere a restaurantelor şi hotelurilor înainte de începutul lunii martie şi le cere angajaţilor să lucreze de la domiciliu. Mii de austrieci au manifestat, în weekend, nemulțumiți de restricțiile impuse de autorități.
- Brigada Rutieră a Capitalei a anunţat că începând de luni dimineață, ora 10.00, traficul rutier de pe şoseaua Berceni va fi restricţionat pe o porţiune de 500 de metri, pe sensul de ieşire din oraș. Încep lucrările la noua staţie de metrou „Tudor Arghezi”. Circulaţia rutieră din zona respectivă urmează să fie organizată în ambele sensuri, câte o bandă de circulaţie pe fiecare sens.
- Peste 100 de gălățeni au manifestat în fața Primăriei orașului, duminică, nemulțumiți de majorarea impozitului pentru autovehicule. Protestatarii i-au cerut primarului să revină asupra deciziei.
- Revenit în Rusia, la câteva luni după ce a supraviețuit otrăvirii cu o neurotixină pentru care a fost tratat în Germania, opozantul Alexei Navalnîi – unul dintre marii critici ai președintelui Vladimir Putin – a fost reținut, duminică, la momentul aterizării la Moscova. Autoritățile susțin că acesta a încălcat condițiile unei mai vechi eliberări condiționate. Cancelariile lumii – între care și Bucureștiul – au condamnat reținerea și au cerut eliberarea imediată. Kremlinul a negat, în repetate rânduri, orice implicare în tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi.
- CFR Cluj s-a impus la limită, în deplasare, cu 1-0, pe Sepsi Sfântu Gheorghe, în etapa a 17-a a Ligii I. Tot duminică, FC Argeş și Gaz Metan Mediaş au terminat egal, scor 1-1, iar Academica Clinceni și FC Hermannstadt au remizat fără gol înscris.
- SCM Râmnicu Vâlcea a obţinut, în deplasare, prima victorie din grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin, cu formaţia croată Podravka Koprivnica), scor 27-25. În urma rezultatului, vâlcencele rămân pe ultimul loc al grupei, dar şi cu patru partide amânate din cauza pandemiei. Lider neînvins în grupa B este formația ungară Gyor ETO, deţinătoare a trofeului.
- Vremea se menține deosebit de rece, geroasã dimineaţa. În orele următoare, cerul va fi variabil în Oltenia şi Muntenia, unde numai cu totul izolat vor fi posibile fulguieli trecãtoare. Înnorãri persistente sunt prognozate în celelalte regiuni, mai ales în jumãtatea nordicã a ţãrii, iar local şi temporar va ninge slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri temporare la munte, îndeosebi în zona înaltã a Carpaţilor de Curburã şi Meridionali, precum şi, trecãtor, în sud-vestul şi nord-estul teritoriului. Dimineaţa, izolat, va fi ceaţã asociatã cu depunere de chiciurã.
- Academia americană de film a extins la 15 lista peliculelor care intră în categoria “Cel mai bun lungmetraj internaţional” pentru trofeul Oscar. Aşa-numita listă scurtă va fi dezvăluită la 9 februarie. România propune documentarul “colectiv”, regizat de Alexander Nanau, care urmărește primul an de după tragedia din clubul bucureștean Colectiv, în urma căreia au murit 64 de persoane.
- Pesimiştii spun că a 3-a zi a lunii ianuarie ar fi cea mai deprimantă zi din acest an. “Blue Monday”, care face referire la expresia englezească „to feel blue” (a te simţi trist, în traducere), a apărut în anul 2005. Atunci, un profesor de la Universitatea din Cardiff a dezvoltat o formulă matematică pentru stabilirea zilei în care este cel mai probabil ca oamenii să se simtă deprimaţi. Scepticii pun teoria lui “Blue Monday” sub semnul întrebării.