Confidenţialitate

INFOMANIA • 17 noiembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Înrăutățirea condițiilor meteo închide, de joi dimineață, de la ora 07:00, circulaţia rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 67C (Transalpina) între Rânca şi Obârşia Lotrului şi pe DN 7C (Transfăgărăşan) între Piscu Negru şi Cabana Bâlea Cascadă.

Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere a precizat că a reuşit în acest an, printr-un efort susţinut şi grație vremii favorabile, să menţină circulaţia deschisă pe aceste rute montane o perioadă de timp mai lungă decât de obicei.

Șoferii care tranzitează rute montane, în această perioadă, trebuie să aibă autoturismele echipate de iarnă, să circule cu atenţie şi să respecte atenţionările oficiale transmise de autorități.

Parchetul Militar investighează un furt masiv de combustibil la baza Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. Aproape 30 de militari sunt suspectați că au sustras, de-a lungul anului, aproape 10 tone de produse petroliere, destinate elicopterelor și avioanelor care fac misiuni de poliție aeriană sub comandă NATO.

Acuzați de furt și delapidare, 7 militari și un civil au fost reținuți, procurorii urmând să ceară mandate de arestare preventivă.

Percheziții au fost făcut atât la baza Kogălniceanu, cât și la locuințele suspecților.

Anul trecut, au fost prinși că furau combustibil angajați ai firmei care alimenta baza militară de la Kogălniceanu.

Primele tancuri franceze Leclerc au ajuns, miercuri, în România. Convoiul cu tehnică militară a călătorit pe calea ferată.

Tancurile vor consolida apărarea de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.

Luna trecută, Franța a trimis în România transportoare blindate.

Grupul de luptă al NATO din România, creat după startul invaziei armate ruse în Ucraina, mai integrează efective ale Belgiei și Olandei.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a opinat că incidentul de marți seară de la granița ucraineano-poloneză, unde o rachetă de război a ucis doi fermieri, arată cât de dificilă este situaţia de securitate în regiune în contextul invaziei ruse.

Alianța Nord-Atlantică insistă că Moscova poartă responsabilitatea pentru ceea ce a numit “accidentul” din satul polonez Prze-wo-dow. NATO a reamintit că Rusia este cea care a pornit războiul actual, în care Ucraina se apără.

La rândul său, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că nu există vreun indiciu care să susțină ideea unui atac intenționat asupra țării sale.

Kievul a cerut Varșoviei să permită accesul investigatorilor săi la locul unde a căzut proiectilul, despre care se crede că a fost tras de ucraineni pentru a respinge un atac rusesc.
Președintele Volodimir Zelenski respinge scenariul.

Germania a anunţat, miercuri, că va oferi Poloniei sprijin pentru patrularea spaţiului aerian.

Rusia a salutat “reţinerea” manifestată de SUA în acest caz, insistând că Rusia ‘n-are nimic de a face cu acest incident’, care a amplificat tensiunile.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat “isteria” unor “înalţi responsabili din multe ţări, care au făcut declaraţii fără să aibă o idee precisă despre ceea ce s-a întâmplat de fapt.

Deşi a primit mult armament occidental de la începutul ofensivei ruse, armata ucraineană este dotată în mare cu echipamente de fabricaţie rusă sau sovietică.

De asemenea, Rusia a efectuat mai multe bombardamente, în ultimele luni, în apropierea frontierei poloneze, în special asupra regiunii ucrainene Liov (Lviv).

La sfârşitul lunii octombrie, fragmentele unei rachete ruseşti doborâte de forţele ucrainene au căzut deasupra unei localităţi din Republica Moldova, fără să facă victime.

Aflată sub presiunea contraofensivei ucrainene, armata rusă s-a retras din nordul regiunii Herson, a cărei anexare o revendică în continuare.

Kremlinul este acuzat că vizează în mod deliberat infrastructura civilă în Ucraina odată cu apropierea iernii pentru a submina hotărârea ucrainenilor de a rezista ofensivei sale militare.

Următoarele zile vor fi extrem de grele, anunță compania națională de energie a Ucrainei. După ploaia de rachete rusești de marți, problemele cele mai mari cu furnizarea sunt în vest, centru și nord-est.

Papa Francisc a condamnat cel mai recent val de atacuri cu rachete asupra Ucrainei. Suveranul pontif a reluat apelul la încetarea focului, pentru a se evita riscul unei escaladări a conflictului. Luna trecută, papa Francisc l-a rugat pe preşedintele rus Vladimir Putin să oprească ”spirala violenţelor” în Ucraina.

Consiliul comisarilor europeni a adoptat raportul pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul de liberă circulație Schengen.

Executivul comunitar a salutat reuşitele celor trei state în aplicarea regulilor pentru acceptarea în acest club.

“Cele trei ţări merită să devină pe deplin membre (…) Aşteptarea a fost prea mare”, a spus comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.
România are granițe sigure, controale sistematice la frontieră și luptă împotriva migrației ilegale și a traficului de persoane, se precizează în raportul Comisiei, care “vorbeşte în termeni foarte elogioşi despre nivelul de pregătire şi contribuţia pe care România, dar şi celelalte două state, Bulgaria şi Croaţia, o pot aduce Spaţiului Schengen. Este poate cel mai bun limbaj pe care l-am văzut vreodată”, a declarat, la rândul său, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, într-o întâlnire cu jurnalişti români aflați la Bruxelles.

Decizia finală privind aderarea celor 3 țări va fi, însă, una politică și ar putea fi luată în decembrie.

O delegație de experți se află în România pentru a verifica în teren stadiul îndeplinirii criteriilor de aderare la Schengen. Misiunea se va încheia la sfârșitul săptămânii. Din delegație fac parte și olandezi, a căror țară a avut obiecții față de aderare.

Lupta insuficientă contra corupției, dar și a criminalității organizate a fost invocată la refuzurile anterioare întâmpinate de România.

Ca o nefericită coincidență, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au decis eliberarea din arest preventiv a lui Morel Bolea, anchetat într-un dosar de trafic de minore.

Individul este acuzat că a fondat o sectă, în care racola fete din familii nevoiașe. Anchetatorii au identificat 5 victime, dar cred că numărul acestora este mult mai mare.

Decizia instanței de eliberare este definitivă.

Un român a fost ales în fruntea Camerei Reprezentanţilor din statul american Arizona. Originar din Cluj, Ben Toma este la al patrulea mandat, iar din 2021 a devenit liderul majorităţii republicane în Arizona.

De acum, el devine românul cu cea mai înaltă funcție în arena politică americană.

Familia lui Ben Toma a emigrat în Statele Unite pe când acesta avea 9 ani.

Primele doze de vaccin experimental anti-Ebola vor fi trimise, săptămâna viitoare, în Uganda. Statul african se confruntă cu o epidemie.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Ghebreyesus, a declarat că trei vaccinuri anti-Ebola candidate sunt în faza de evaluare și vor fi incluse în testele clinice din Uganda.

Toate şcolile vor fi închise după ce opt elevi au fost răpuși de virus. Barurile, cluburile de noapte, lăcaşurile de cult şi locurile de divertisment au fost închise în districtele Mubende şi în Kassanda.

Medicii sfătuiesc oamenii să nu încerce să se trateze singuri dacă prezintă oricare dintre simptomele bolii.

România și-a încheiat participarea la Europeanul de handbal feminin cu o înfrângere. Fetele antrenate de Florentin Pera au fost învinse de nemțoaice, care s-au impus cu 32-28.

Afectate de eşecul nemeritat cu Muntenegru, de marţi, în care au fost dezavantajate de arbitraj, româncele au făcut un joc modest, într-un meci fără miză.

România va ocupa unul din ultimele locuri din grupele principale.

Naționala de fotbal va juca pe Arena Naţională primul meci pe teren propriu din preliminariile Euro 2024.

Pe 28 martie, România va primi vizita selecționatei din Belarus. Cu 3 zile înainte, pe 25 martie așadar, primul meci al tricolorilor în preliminarii va fi în Andorra.

Selecţionerul Edward Iordănescu a declarat că obiectivul echipei este calificarea la Euro, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla el va “răspunde cu funcţia”.

Sub comanda lui Emil Săndoi, naționala de tineret se află în stagiul de pregătire. Micii tricolori vor întâlni, joi, CSA Steaua. Fluierul de start va fi dat ora 17:00.

Următorul amical de verificare va fi cu FC Argeş, la Pitești, în prima zi a săptămânii viitoare, de la ora 13:00.

Întrucât pregătirea nu se va desfăşura într-o fereastră de meciuri internaţionale FIFA, multe federaţii au renunţat la organizarea de meciuri amicale pentru selecţionatele U21.

La Campionatul European U21 de anul viitor, România a fost trasă la sorţi într-o grupă alături de Spania, Ucraina şi Croaţia.

Tenismenul sârb Novak Djokovic a confirmat că va participa la Openul Australiei, după ce autoritățile de la Antipozi i-au acordat viză.

În urmă cu un an, fostul lider ATP n-a putut fi concura la primul Grand Slam al sezonului întrucât nu se vaccinare împotriva Covid, fiind expulzat din Australia.

Din vară, această țară nu le mai impune vizitatorilor străini să îşi declare statutul de vaccinare.

Aflat pe locul 8 în ierarhia mondială a momentului, Novak Djokovic s-a calificat în semifinalele Turneului Campionilor după ce l-a învins pe rusul Andrei Rublev (7 ATP) cu 6-4, 6-1, după ce trecuse de grecul Stefanos Tsitsipas (3 ATP), cu 6-4, 7-6 (7/4), în primul său meci din Grupa Roşie, ceea ce îi asigură sârbului un loc în ultimul careu indiferent de rezultatul meciului de vineri împotriva rusului Daniil Medvedev (5 ATP).

În nord-estul teritoriului vremea se va răci semnificativ, iar în celelalte regiuni valorile termice se vor menţine în general peste mediile multianuale specifice acestei date. Astfel, temperaturile maxime vor fi de la 4 grade în nordul Moldovei, până spre 16…17 grade în sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei şi pe litoral. Înnorările vor fi persistente în nordul, centrul, estul şi sud-estul ţării unde va ploua pe arii extinse, iar în rest cerul va fi temporar noros, iar ploile se vor semnala pe alocuri mai ales la începutul zilei. În nordul Carpaţilor Orientali treptat vor predomina ninsorile şi local se va depune strat de zăpadă, iar precipitaţii mixte se vor semnala şi în zona montană înaltă din rest, în general la altitudini de peste 1700 m, precum şi în nordul Moldovei şi posibil în estul Transilvaniei. Izolat cantităţile de apă vor depăşi 10…15 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, unde rafalele vor depăşi 60…70 km/h, iar temporar mai ales după-amiaza şi în regiunile sudice. Dimineaţa, izolat se va semnala ceaţă.

Vremea se va răci semnificativ în nordul Carpaţilor Orientali unde nebulozitatea va fi persistentă, se vor semnala precipitaţii predominant sub formă de ninsoare şi local se va depune strat de zăpadă. În restul masivelor, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent, cerul va prezenta înnorări temporare şi va ploua mai ales pe parcursul zilei, iar precipitaţii mixte se vor semnala în general la altitudini de peste 1700 m. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în zona înaltă, în special în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, unde rafalele vor depăşi 60…70 km/h.

La București, cerul va prezenta înnorări, iar în prima parte a zilei temporar va ploua. Vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu unele intensificări după-amiaza. Valorile termice se vor situa peste normele climatologice, astfel temperatura maximă va fi de 13…15 grade.