Procurorii au reținut, marți seară, 5 suspecți în ancheta celei mai ample rețele de vaccinare fictivă anti-Covid din România. În jur de 3.000 de adeverințe false au fost eliberate în ultimele luni la centrul din vama sătmăreană Petea.
Cei interesați plăteau între 200 și 300 de euro pentru un certificat fals. Unii dintre beneficiari au ajuns ulterior în spital și au recunoscut că nu s-au vaccinat de fapt. Domiciliile unor angajați din centrul de la Petea și ale intermediarilor au fost pecheziționate.
Sindicatul Europol a transmis, marţi seară, că se caută poliţist cu “simţul răspunderii” care să îl sancţioneze pe șeful statului pentru că a fost surprins fără mască la Congresul PNL din septembrie. ”Se aplică legea în funcţie de statut, poziţia socială şi directivele primite de la partid”, acuză sindicaliştii.
—
Transferaţi în stare critică, la începutul lunii, în Danemarca şi Germania, doi români au fost repatriaţi, marți seară, cu o aeronavă a Ministerului Apărării. Ambii au revenit însănătoșiți în țară. La nivel național, aproape 1.700 de pacienți sunt în stare gravă la Terapie Intensivă.
Alte 4.000 de noi infecții au fost raportate. Numărul deceselor asociate Covid a urcat iar spre pragul a 400, inclusiv 4 tineri nevaccinaţi.
23.000 de persoane nou-vaccinate au fost consemnate în raportarea de marți.
Cel mai probabil, săptămâna viitoare, Bucureștiul va depăși acoperirea vaccinală de 70% cu cel puțin o doză. Rate de peste 50% mai sunt în județele Cluj, Sibiu și Constanța.
La acest moment, România are o rată de vaccinare de 44% din populația eligibilă, de peste 12 ani, față de 61% cât este la nivelul european.
“Avem mult de recuperat”, consideră coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul militar Valeriu Gheorghiță. Ritmul imunizărilor continuă să scadă de la o săptămâna la alta.
În plan politic, un amendament depus de PNL la legea certificatului sanitar obligatoriu la locul de muncă prevede ca persoanele nevaccinate care fac Covid să își plătească spitalizarea. PSD se opune unei astfel de prevederi.
Autoritățile așteaptă, luna aceasta, aprobarea de la Agenția Europeană a Medicamentelor pentru vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Campania ar putea începe în decembrie sau în ianuarie, urmând să fie înființate noi centre în secții sau compartimente de pediatrie. Totodată, se lucrează la optimizarea platformei, pentru ca cei mici să poată fi programați.
—
La Cluj-Napoca, o adolescentă de 17 ani a fost vaccinată din greşeală cu serul Johnson & Johnson, recomandat doar persoanelor majore. Eroarea a fost comisă la momentul triajului.
Comentând cazul, doctorul Valeriu Gheorghiţă nu anticipează probleme medicale pentru fata respectivă, a cărei stare de sănătate va fi monitorizată în perioada următoare.
Asociațiile de elevi se plâng că autorităţile au întârziat achiziţia şi livrarea testelor pe bază de salivă în școli. În plus, personalul medical lipseşte în cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ, iar dascălii sunt reticenți în a se implica în testarea celor mici.
Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că săptămânal, lunea şi joia, ar urma să fie testaţi non-invaziv toţi elevii, indiferent dacă sunt sau nu vaccinaţi anti-Covid.
În prezent, aproape trei sferturi din grădinițele, şcolile și liceele din ţară desfășoară cursuri cu prezenţă fizică, având cel puţin 60% din personal vaccinat. Restul unităţilor fac orele online.
—
Centrul european pentru prevenţia bolilor a atras atenția că, odată cu răcirea vremii, riscul de infectare cu SARS-CoV-2 sporește și a cerut, de aceea, guvernelor să depună eforturi pentru a accelera vaccinarea împotriva Covid.
—
Compania farmaceutică Pfizer a cerut autorizarea în regim de urgenţă în SUA a pastilei sale anti-Covid. Un tratament foarte aşteptat pentru că poate fi administrat cu uşurinţă în primele zile după apariţia simptomelor. Pfizer va permite altor companii să producă acest antiviral, ceea ce l-ar face disponibil pentru mai mult de jumătate din populaţia lumii.
—
Experții americani de la Universitatea Michigan spun că persoanele vaccinate împotriva gripei sezoniere au un risc mai scăzut de infectare cu SARS-CoV-2 şi trec mai uşor prin boala Covid. Studiul a centralizat datele adunate de la 27.000 de pacienţi.
—
Procurorii anchetează cazul unei tinere de 21 de ani care a murit la Spitalul Județean Galați din cauza unei infecții generalizate. Familia fetei îi acuză pe medici că i-au greșit de două ori diagnosticul și au trimis-o acasă fără investigații, deși pacienta avea dureri foarte mari.
—
Reuniți într-o nouă ședință marți seară, liberalii au acceptat varianta rocadei la șefia guvernului cu social-democrații, dar vor să aibă întâietate.
Șeful PNL a admis că negocierile cu PSD s-au prelungit mai mult decât s-a anticipat. În fața jurnaliștilor, Florin Cîțu s-a arătat, totuși, încrezător.
Tratativele pentru formarea guvernului bat, pare-se, pasul pe loc.
Liderul Uniunii Maghiare a dezvăluit, marți, culisele negocierilor din spatele ușilor închise. “E înghesuială mare” între PNL și PSD pentru postul de premier, a admis Kelemen Hunor după o “discuţie foarte aprinsă”.
De pe margine, vicepreședintele Uniunii Salvați România privește cu scepticism scenariul unei rocade în postul de premier. Dan Barna nu exclude o eventuală refacere a vechii coaliții, întrucât – potrivit lui – în PNL există “germenii unei posibile colaborări viitoare” cu USR.
Întrucât incertitudinea politică se prelungește, ministrul interimar al Finanțelor, liberalul Dan Vîlceanu, a dat asigurări că pensiile şi salariile vor fi plătite chiar și fără o rectificare bugetară.
—
În România, aproape un copil din patru trăieşte în sărăcie, o medie mult mai mare decât cea europeană.
—
În cadrul negocierilor pe marginea programului de guvernare, PNL, PSD și UDMR au luat în calcul reintroducerea voucherelor de vacanţă pentru bugetari. Tichetele ar putea fi folosite doar în staţiunile balneoclimaterice şi în agroturism, dar nu şi pe litoral.
—
Aleșii au aprobat reducerea cotei de TVA la 5% pentru manuale, cărţi şi reviste în format electronic. Măsura se va aplica de 1 ianuarie și ar urma să contribui la susţinerea lecturii, în special în mediul rural, unde accesul la biblioteci sau librării este limitat.
—
Parlamentul a dat undă verde legii care interzice amplasarea de panouri publicitare în curbe şi în intersecţii. Inițiatorii au invocat faptul că acestea afectează vizibilitatea şoferilor și, implicit, siguranţa circulaţiei.
—
Uniunea Salvați România a reclamat la Curtea Constituțională modificările aduse Legii vânătorii. Potrivit USR, schimbările pot duce la decimarea anumitor specii de păsări migratoare, cu efect devastator asupra biodiversității.
—
Păgubiții și clienții societății City Insurance, fostul lider al pieței asigurărilor auto, ajuns în faliment, au trimis până acum aproape 57.000 de cereri de plată pentru despăgubiri și restituiri de prime. Valoarea acestora este estimată la aproximativ 530 milioane de lei. Suma se apropie de totalul resurselor din Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
—
Alte 22 de firme au fost amendate de Comandamentul Special de Black Friday al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru abateri legate de preţurile produselor aflate în promoţie sau de etichetarea acestora. Valoarea totală a sancțiunilor depășește 350.000 de lei.
—
Creşterea economiei româneşti a încetinit la 0,3% în trimestrul al treilea faţă de cel anterior. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, avansul Produsului Intern Brut a fost de 7 procente, cel mai mare din toată Uniunea Europeană.
—
Educația financiară și cea juridică au devenit materii obligatorii la școală. Șeful statului a promulgat legea în acest sens. Cursurile ar urma să fie predate începând cu următorul an școlar.
—
Au escaladat tensiunile la granița Uniunii Europene cu Belarus. Grănicerii polonezi au răspuns cu tunuri de apă la asaltul cu pietre al migranților care au încercat să rupă gardul de frontieră. Aliată a regimului de la Minsk, Moscova a calificat drept „inacceptabilă” recurgerea la forță.
Considerându-se amenințată, Polonia ia în calcul să ceară în mod oficial ajutorul partenerilor din Alianța Nord-Atlantică.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a alăturat vocilor care îl acuzat pe dictatorul belarus, Aleksander Lukaşenko, de manipularea migranţii de la graniţa cu Polonia.
Uniunea Europeană amenință că va impune sancțiuni companiilor aeriene care asigură transportul migranților spre granițele blocului comunitar, dar reprezentanții acestora se apără, invocând vizele emise pe bandă rulantă de guvernul de la Minsk.
—
Cu mediere rusă, armenii și azerii au ajuns la un armistițiu, la finalul unei zile de confuntări armate lângă regiunea Nagorno-Karabah. Luptele au provocat victime de ambele părţi şi teama de izbucnire a unui nou război.
În toamna anului trecut, după un conflict soldat cu peste 6.500 de morţi, Azerbaidjanul a recuperat cele şapte districte pe care le pierduse în urma războiului încheiat în 1994 şi a preluat controlul asupra unei părţi a provinciei Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat în majoritate de armeni. Trupe ruse de menţinere a păcii sunt desfăşurate în zonă.
—
Rusia a recunoscut că, în cadrul unui test, a lansat o rachetă care a distrus un vechi satelit sovietic inactiv. Un experiment care a generat în jur de 1.500 de fragmente pe orbita Terrei, atrăgând criticile Statelor Unite.
Drept răspuns, Kremlinul a acuzat Washingtonul de “ipocrizie” întrucât boicotează adoptarea tratatului internațional care ar preveni militarizarea cosmosului.
—
O defecțiune a platformei de servicii Google Cloud a făcut ca mai multe site-uri să fie inaccesibile în această noapte. Problema este investigată. Recent, toate rețelele grupului Meta – anume Facebook, Instagram și WhatsApp – au “căzut” temporar în întreaga lume.
—
Numărul fumătorilor a scăzut constant în ultimii ani, însă eforturile de a lupta împotriva acestui viciu trebuie să continue în faţa activismului din industria tutunului, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Țigările ucid peste opt milioane de consumatori în fiecare an, iar alte un milion milioane de persoane mor din cauza fumatului pasiv, potrivit statisticilor OMS.
—
România a mai suferit o înfrângere pe terenul de fotbal. Aflată în pregătire pentru Europeanul din 2023, naționala de tineret a fost învinsă de Italia într-un amical. Antrenați de Florin Bratu, micii tricolori au fost învinși cu 4-2, după ce au condus cu 2-0.
—
Naţionala de futsal a României a fost învinsă de echipa Georgiei cu scorul de 4-1, marţi, la Tbilisi, într-un meci amical. Cele două formaţii se vor înfrunta din nou miercuri.
—
După ultimele meciuri din grupe, s-au stabilit echipele din Europa calificate la Cupa Mondială de fotbal, anume Belgia, Croaţia, Danemarca, Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Serbia, Spania și Olanda. “Portocala mecanică” a câştigat greu în faţa Norvegiei, marți seară, scor 2-0.
În barajul pentru CM 2022, vor juca Italia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Rusia, Scoţia, Turcia, Ucraina, Ţara Galilor şi Suedia. Tot la baraj, dar prin Liga Naţiunilor, au acces Austria şi Cehia.
—
La Turneul Campionilor, rusul Daniil Medvedev a câștigat un meci intens cu germanul Alexander Zverev, scor 6-3, 6-7(3), 7-6(6). Confruntarea a durat două ore și 35 de minute. Din cauza unei accidentări la mușchii abdominali, Matteo Berrettini a anunţat că se retrage. Tenismenul italian va fi înlocuit la competiția de la Torino de compatriotul său Jannick Sinner.
—
Jucătoarea estonă Anett Kontaveit şi spaniola Garbine Muguruza se vor confrunta, joi, în finala Turneului Campioanelor. Competiția se desfășoară la Guadalajara, în Mexic.
—
Un meci demonstrativ între Emma Răducanu și Gabriela Ruse va avea loc la Londra, la sfârșitul acestei luni. Cele două jucătoare de tenis vor fi pentru prima oară adversare pe teren.
—
Autoportret de Frida Kahlo în 1949, “Diego y yo” a fost adjudecat, la o licitație desfășurată la New York, pentru un preţ record. Estimată la 30 de milioane de dolari, opera semnată de artista mexicană a fost cumpărată cu 34,9 milioane de dolari.
—
Lucrarea “The knight of death” semnată de Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor contemporan român, a fost adjudecată, marţi seara, pentru preţul de 70.000 de euro la licitaţia de artă contemporană organizată online de casa Artmark.
—
La bordul celei mai mici mașini din câte există, un englez a pornit într-un voiaj în scop caritabil. Temerarul Alex Orchin strânge bani pentru proiectul Copii în nevoie (Children in Need). Mașina, model Peel P50, măsoară 137 de centimetri lungime, 120 înălţime şi cântăreşte doar 59 de kilograme. Viteza maximă a vehiculului este de 56 km/h. Plecat din nordul Scoţiei, Alex Orchin speră să ajungă vestul Angliei în două – trei săptămâni. Traseul se întinde pe 1.400 de kilometri.
—
În regiunile extracarpatice valorile termice vor fi ușor mai scăzute decât în mod normal la această dată, nebulozitatea de nivel jos, prezentă la începutul intervalului pe arii extinse, local va persista pe tot parcursul intervalului și izolat, se vor semnala ploi slabe sau burniță. În restul zonelor cerul va fi mai mult senin. Pe crestele montane, trecător, vor fi posibile precipitații slabe mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la munte, la altitudini mari, și în sudul Banatului. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 12 grade. În zonele joase de relief, dimineața, pe alocuri se va semnala ceață.
La București, cerul va mai prezenta nebulozitate joasă în prima parte a intervalului, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă, ușor mai scăzută decât în mod normal la această dată, va fi de 8…9 grade.
În Carpații Meridionali și Orientali valorile termice vor fi ușor mai scăzute decât în mod normal pentru această perioadă, iar nebulozitatea joasă prezentă la începutul intervalului pe arii extinse, local va persista pe tot parcursul intervalului și cu precădere ziua, izolat, se vor semnala ploi slabe sau burniță. În restul zonei montane cerul va fi mai mult senin în prima parte a intervalului, apoi se va înnora treptat și cu totul izolat va ploua. Trecător, pe creste vor fi posibile precipitații slabe mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la altitudini mari.