Confidenţialitate

INFOMANIA • 17 martie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | AUDIO

  • În contextul înmulțirii alarmante a infecțiilor cu SARS-CoV-2, comunele ilfovene Chiajna şi Cornetu au intrat, de marți seară, în carantină. Izolarea va rămâne în vigoare timp de 14 zile. Cetățenii trebuie să își justifice deplasările cu declarație pe proprie răspundere sau adeverință de serviciu. Zeci de localități ilfovene se află în scenariul roșu.
  • Tot de marți, județe Alba și Constanța se află în scenariul roșu, cu înăsprirea măsurilor restrictive. Miercuri, va fi rândul municipiului Craiova, unde rata de infectare a depășit 3 contaminări la mia de locuitori. Conform regulilor, în scenariul roșu se închid incintele localurilor, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri.
  • Numărul zilnic al infecțiilor a revenit peste pragul de 6.000 la nivel național, cel grav bilanț din ultimele 3 luni. Au fost efectuate peste 38.000 de teste. Alte 133 de decese asociate Covid – cele mai multe din ultimele săptămâni – completează bilanțul sumbru de peste 22.000 de cazuri mortale de coronavirus, la un an de la instituirea primei stări de urgență post-decembristă. 11.000 de pacienți Covid sunt în acest moment spitalizați, nivel care nu a mai fost atins de la sfârșitul anului trecut. În stare gravă sunt peste 1.200.
  • Premierul a cerut noi controale în spitale. Florin Cîțu susține că, în ultimele luni, unii manageri au decis să reducă numărul de paturi în secțiile de Terapie Intensivă. Șeful executivului insistă că, în actualul context epidemiologic, capacitatea ATI trebuie să sporească, iar Ministerul Sănătăţii are resursele necesare pentru ca acest lucru să se întâmple.
  • În schimb, vicepreședintele Societății Române de Terapie Intensivă atrage atenția că, în lipsă de bani suficienți, aceste unități funcționează cu stocurile pe sfârșite. Într-un interviu acordat SpotMedia, Dorel Săndesc a precizat că se impun finanțări mai mari, deblocarea posturilor din spitale și continuarea programelor de dotare.
  • Între timp, România a consemnat un record de aproape 60.000 de vaccinări zilnice. Ritmul imunizărilor a accelerat după startul celei de-a 3-a etape. Aproape jumătate de milion persoane sunt înscrise pe listele de așteptare. 40% dintre acestea n-au prins, de fapt, loc în a doua etapă. Pe lângă cele peste 400 de cabinete actuale, alte peste 160 vor deveni funcționale de săptămâna viitoare.
  • Agenţia Europeană a Medicamentului a transmis marți că, din datele preliminare, nu există vreun indiciu că vaccinarea cu serul anti-Covid produs de AstraZeneca poate provoca cheaguri de sânge. În plus, beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile. Mâine, agenția va oferi concluziile așteptate de 15 state europene care au suspendat administrarea vaccinului. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Mario Draghi spun că țările lor sunt pregătite să reia imunizările. În Italia, autopsia realizată de legiști a arătat că recentul deces al unui bărbat nu are nicio legătură cu vaccinul AstraZeneca. Cu 24 de milioane de doze de administrate în Regatul Unit, premierul Boris Johnson a dat asigurări că vaccinul, creat în colaborare cu experții Universității Oxford, este sigur şi eficient. La noi, aproape 33.000 de români au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca, dar numărul celor care se programează pentru imunizare este mult mai mare.
  • Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, spune că 10 persoane care s-au vaccinat cu AstraZeneca au informat autoritățile că au întâmpiat probleme de coagulare al sângelui. O comisie formată din specialiști va lua legătura telefonic cu acestea pentru a confirma diagnosticul. Alte două persoane vaccinate cu Pfizer au reclamat probleme de același gen.
  • O prima tranşă de doze de vaccin anti-Covid de la producătorul american Johnson&Johnson ar putea să ajungă în România în a doua parte a lunii aprilie, însă acea cantitate nu va fi una consistentă.
  • Compania Moderna a anunțat că începe testele clinice pentru un vaccin anti-Covid pentru copii cu vârste între şase luni şi 11 ani din Statele Unite și Canada. Până acum, vaccinurile au fost testate doar pe adulți.
  • Comisia Europeană ar urma să prezinte, miercuri, proiectul pașaportului Covid. Documentul ar urma să dovedească dacă posesorul a fost vaccinat, dacă a trecut prin boală sau dacă s-a testat și care este rezultatul. Pașaportul ar urma să fie disponibil atâ pe hârtie, cât și în format electronic. România le va propune partenerilor săi din Uniunea Europeană recunoaşterea bilaterală atât a paşaportului, cât şi a testelor Covid.
  • Controlul efectuat la Serviciul de Ambulanţă Gorj a dezvăluit că niciuna dintre salvări nu funcționează în parametri optimi. Vehiculele n-au mai fost inspectate tehnic din vara anului trecut. Bolnav de Covid, şeful Direcției de Sănătate Publică Gorj a murit pe când era transferat, recent, la București. Instalația de oxigen din ambulanța în care se afla s-a defectat pe drum. Prefectul de Gorj, Corneliu Morega, va sesiza Poliția și Ministerul Sănătăţii, având suspiciuni de neglienţă în serviciu.
  • Procedura de înscriere copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2021 – 2022 începe miercuri, potrivit Ministerului Educației. Unitățile de învățământ şi inspectorarele şcolare sunt aşteptate să afişeze planul de şcolarizare propus şi numărul de clase pregătitoare.
  • A început montarea grinzilor la Pasajul Mogoşoaia, pe Centura Bucureşti, peste DN 1A. Șoferii sunt sfătuți să circule cu prudenţă în zona lucrărilor şi să respecte restricţiile instituite temporar.
  • Reabilitarea Podului de la Cernavodă impune restricţii de circulaţie pe Autostrada Soarelui. Șantierul va rămâne deschis până la sfârșitul lunii mai.
  • O bucată din tavanul Pieţei bucureștene Rahova a căzut marți. Nimeni nu a fost rănit. Edilul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a cerut o verificări.
  • Parlamentul a respins moțiunea inițiată de opoziție împotriva ministrului Economiei. Social-democrații i-au reproșat lui Claudiu Năsui că, din lipsă de viziune, nu sprijină antreprenorii ș exporturile și că ar plănui să vândă cele mai profitabile companii ale statului, acuzații respinse de ministru. Claudiu Năsui susține că și-a atras contestatari după ce a decuplat clientela politică de la fondurile publice. Moțiunea PSD a mai fost susținută doar de aleșii Alianței pentru Unirea Românilor.
  • În Republica Moldova, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu, a fost desemnat să formeze guvernul. Criza politică de dincolo de Prut se suprapune peste criza sanitară de coronavirus. Dorit de Maia Sandu, scenariul alegerilor anticipate s-ar putea amâna pentru vara acestui an.
  • Organizația Națiunilor Unite a descris criza umanitară din nord-estul Nigeriei drept una dintre cele mai grave ale lumii. Conform ONU, aproape 9 milioane de persoane vulnerabile au nevoie urgentă de ajutor. Insurgenţa continuă a grupării islamiste Boko Haram în această regiune s-a soldat cu uciderea a aproape 30.000 de persoane în ultimul deceniu. Alte câteva milioane de nigerieni sunt în sinistraţi din cauza luptelor armate.
  • Real Madrid a învins Atalanta, scor 3-1, și s-a calificat în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. În tur, echipa spaniolă s-a impus în Italia, cu 1-0. Manchester City a bătut Borussia Monchengladbach, scor 2-0. City câştigase cu același scor şi meciul tur. Ambele manşe au avut loc la Budapesta din cauza pandemiei de coronavirus. Au mai obţinut calificarea în sferturi echipele FC Porto, Borussia Dortmund, PSG şi Liverpool. Miercuri, vor fi cunoscute ultimele echipe calificate după partidele Chelsea – Atletico (în tur 1-0) şi Bayern Munchen – Lazio (în tur 4-1). Tragerea la sorţi a sferturilor este programată vineri.
  • Universitatea Craiova a învins UTA Arad, cu 2-0, în etapa a 28-a din Liga 1. Meciul a fost destul de echilibrat.
  • Sorții au stabilit semifinalele Cupei României. În penultimul act al competiției se duelează Astra Giurgiu cu Dinamo și Universitatea Craiova cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Prima manșă este programată între 13 și 15 aprilie, iar returul între 11 și 13 mai. Finala Cupei României se va disputa pe 22 mai. Anul trecut, trofeul a fost câștigat de FCSB.
  • Suporterii-acţionari ai FC Dinamo au anunţat, marţi, că mai au de achitat datorii de 550.000 de euro pentru a lua licenţa în vederea participării în sezonul 2021/2022 al Ligii 1.
  • Gigi Mulțescu este noul antrenor al clubului Dinamo, înlocuindu-l pe Ionel Gane, care a demisionat nemulțumit fiind de rezultate. Gigi Mulțescu se declară încrezător că echipa din Șoseaua Ștefan cel Mare poate fi salvată de la retrogradare. Dinamo se află, în acest moment, pe locul 14 în clasament.
  • Zlatan Ibrahimovic revine la naționala Suediei, fiind convocat pentru partidele cu Georgia, Kosovo și Estonia, de la sfârșitul acestei luni. Retras în vara anului 2016,  Zlatan Ibrahimovic dar a dorit să mai joace un turneu final alături de prima reprezentativă suedeză.
  • Campioana României la baschet feminin, Sepsi Sfântu Gheorghe, s-a calificat marţi, pe teren propriu, în sferturile EuroCup, după ce a învins formaţia spaniolă Lointek Gernika Bizkaia, în prelungiri, scor 76-73 (41-31), în manşa unică din optimile competiţiei.
  • Irlandezii din întreaga lume îl celebrează, la 17 martie, pe Sfântul Patrick, cel care i-a convertit la creştinism în secolul al V-lea. Potrivit tradiției catolice, la această dată, el a fost martirizat. La origini o sărbătoare catolică, Saint Patrick’s Day este – în zilele noastre – una dedicată întregii culturi irlandeze. Înainte de pandemie, de sărbătoarea sfântului Patrick se organizau parade fastuoase şi petreceri, la care se mâncau plăcinte cu stafide şi se bea multă bere.
  • Vremea va fi în continuare închisă şi rece pentru această dată în majoritatea regiunilor. Temporar, se vor semnala precipitaţii în cea mai mare parte a ţării. În est, sud-est şi local în centru se vor înregistra cantităţi de peste 10…15 l/mp, iar în zona Carpaţilor Meridionali, a celor de Curbură şi în jumãtatea de nord a Moldovei de peste 20…25 l/mp. Vor fi mai ales ploi, dar în zona montană şi submontană, precum şi în Transilvania, Maramureş şi în vestul, nordul şi centrul Moldovei vor predomina ninsorile. Îndeosebi în sudul şi estul Transilvaniei şi în zona subcarpaticã a Moldovei, stratul de zăpadă nou depus va fi unul consistent. La munte, va ninge, abundent în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. Vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 90…110 km/h, în special la altitudini de peste 1.500 m, unde va fi viscol puternic, zăpadă troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri. Intensificări locale şi temporare ale vântului de pânã la 55…65 km/h vor fi şi în Banat, Crişana, Transilvania, Moldova, sud-vestul Olteniei şi estul Munteniei, dar pe arii mai restrânse şi la viteze mai mici şi în restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 şi 9 grade. La București, vremea se va menţine închisă şi temporar va ploua. Vântul va sufla moderat. Temperatura maximă va fi de 7…8 grade.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.