Semestrul al doilea începe în unitățile de învățământ, luni, la doar un weekend distanță de finalul celui dintâi. Toate grădinițele și școlile își pot relua cursurile la clasă. Nu se mai ține cont de rata locală de infectare cu SARS-CoV-2, ci de numărul de spitalizări Covid la nivelul fiecărui județ.
Situația din unitățile medicale este mult mai bună față de val pandemic trecut. Sunt de 3 ori mai puțini pacienți față de septembrie, la precedentul vârf de 10.000 de contaminări.
La momentul actual, 3.600 de persoane cu SARS-CoV-2 sunt spitalizate. În secţiile de Terapie Intensivă, sunt aproape 500 de pacienţi, dintre care 13 sunt copii.
Bilanțul epidemiologic de duminică a inclus aproape 7.600 de noi infecții, la peste 37.000 de teste efectuate. Rata de pozitivare a depășit 20%. Alte 28 de decese au fost asociate Covid.
Potrivit specialiștilor, la persoanele nevaccinate tulpina Omicron este la fel de periculoasă precum Delta.
9.700 de doze anti-Covid au fost administrate, duminică, la nivel național. Mai puţin de 2.000 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată.
De luni, în România se reduce termenul pentru booster. Datele științifice arată că protecția dată de vaccin scade după 4 luni de la schema inițială de imunizare.
Doza suplimentară le poate fi administrată tuturor persoanelor cu vârste de peste 12 ani. Totodată, booster-ul prelungește valabilitatea certificatului sanitar.
Săptămâna aceasta, vor ajunge în România primele vaccinuri anti-Covid pentru copii. Doza pediatrică reprezintă o treime din cea obișnuită. Vaccinarea copiilor cu vârste peste 5 ani va începe la 26 ianuarie, dar programările se pot face deja.
Autoritățile sanitare timișene au testat pozitiv la Covid, în doar două zile, aproape 300 de copii. Sunt 10 focare în judeţ, dintre care patru în şcoli şi unul la Spitalul de Pediatrie din Timişoara.
Un focar de Covid este monitorizat la Colegiul Militar din Breaza, după ce 9 elevi au fost testați pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2. Grupul este izolat în internatul liceului prahovean, sub supravegherea medicului unităţii şcolare.
Ministrul Educației consideră că sunt foarte greu de recuperat pierderile înregistrate în procesul de învățare din timpul pandemiei. Într-un interviu pentru Prima TV, Sorin Cîmpeanu s-a declarat îngrijorat, totodată, de amploarea fenomenului de bullying din școli și de înmulțirea tentativelor de suicid printre adolescenți.
—
Parlamentul francez a adoptat, duminică, proiectul de lege care instituie obligativitatea permisului vaccinal, pe care guvernul îşi doreşte să-l implementeze cât mai repede în contextul noului val pandemic.
În viitorul apropiat, doar vaccinarea va oferi acces în locuri publice, precum baruri şi restaurante, târguri şi festivaluri sau la transporturile publice interregionale din Hexagon. Testul cu rezultat negativ nu va mai fi acceptat.
Invocând o încălcare a “libertăţilor fundamentale”, socialiştii francezi intenţionează să sesizeze Consiliul constituţional.
În Cehia, de luni devine obligatorie testarea pentru Covid, de cel puţin două ori pe săptămână, a oricărei persoane care merge la locul de muncă.
Austria nu renunță la planul de a deveni, la începutul lunii februarie, prima ţară europeană în care vaccinarea împotriva Covid este obligatorie pentru adulți. Cancelarul Karl Ne-hammer a avertizat ieri că persoanele care nu se conformează vor fi amendate. Sancțiunea poate ajunge până la 3.600 de euro.
7 din 10 austrieci adulți au, în prezent, schema de vaccinare completă.
Legea vaccinării obligatorii a divizat societatea austriacă.
În weekend, contestatarii măsurii au protestat din nou la Viena.
Demonstrații au fost, duminică, și la Amsterdam, chiar dacă autoritățile olandeze plănuiesc o relaxare a restricțiilor sanitare.
—
În Marea Britanie, se înmulțesc vocile în Partidul Conservator care consideră necesară demisia premierului. Boris Johnson este protagonist al unui imens scandal politic, provocat de organizarea unor petreceri la reședința sa în timpul carantinei din 2020.
—
Tenismenul sârb Novak Djokovic a ajuns, luni dimineață, în Dubai. Sportivul a fost expulzat din Australia, duminică, la câteva ore după ce Curtea Federală i-a anulat viza, invocând actuala legislație sanitară restrictivă.
Australia nu primește pe teritoriul său persoane care nu sunt vaccinate împotriva Covid. Sportivul s-a declarat “extrem de dezamăgit” de acest deznodământ.
La momentul aterizării la Melbourne, pe 5 ianuarie, Novak Djokovic a susținut că are o derogare medicală. Ulterior, s-au descoperit mai multe erori în demersul de obținere a vizei.
Asociaţia Tenismenilor Profesionişti consideră că absenţa sârbului de la Australian Open reprezintă o pierdere pentru competiția de la Antipozi, dar trebuie trase învăţămintele din situaţia în care s-a aflat acesta.
De asemenea, conducerea ATP recomandă cu tărie tuturor jucătorilor să se vaccineze anti-Covid.
La Openul Australiei, Novak Djokovici a fost înlocuit pe tabloul principal de italianul Salvatore Caruso, venit din postura de lucky loser.
—
—
Legea compensării și a plafoanelor la energie va fi modificată, săptămâna aceasta, astfel încât furnizorii să corecteze facturile fără penalități. Ministrul Energiei promite că, atât timp cât legea va fi în vigoare, debranșarea clienții casnici nu va fi permisă.
Consumatorii vulnerabili ar putea fi sprijiniți și după 1 aprilie, când va expira măsura plafonării și compensării.
Potrivit lui Virgil Popescu, din februarie ar putea fi sprijinite întreprinderile mici și mijlocii, afectate la rândul lor de scumpirea energiei.
Săptămâna aceasta, este așteptată o ședință a coaliției de guvernământ pe tema crizei facturilor majorate la energie.
Până acum, PSD și PNL au făcut schimb de opinii în mod indirect, mai ales prin mesaje publicate online. N-au lipsit nici învinuirile reciproce între cele două partide aflate la putere.
—
Doi adolescenți au murit, duminică, după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un tren pe raza localităţii Miceştii de Câmpie, în județul Bistriţa-Năsăud. În vehicul se mai aflau tatăl celor doi copii și un tânăr șofer. Accidentul s-a produs la o trecere cu nivel de cale ferată fără barieră.
—-
Într-o înregistrare difuzată de un post tv, duminică seara, se aude cum polițistul care a lovit cu mașina două fete pe o stradă din București cere ajutor la 112. În discuția cu unul dintre dispeceri, bărbatul solicită sfaturi și roagă, de mai multe ori, să fie trimisă mai repede o ambulanţă la fața locului.
În urma impactului, una dintre fete a murit, iar celalaltă a fost spitalizată.
Agentul este cercetat sub control judiciar.
Şeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet, a admis că misiunea subalternului său nu era una urgentă, care să fi justificat viteza cu care acesta gonea prin oraș.
—
Procurorii l-au reținut pe tânărul poliţist din Buzău care s-a folosit de uniformă pentru a nu plăti o prostituată, apoi a provocat un accident, refuzând prelevarea de probe biologice.
Pe lângă cele două anchete penale, în acest caz se desfășoară şi o anchetă disciplinară.
—
Magistrații prahoveni au arestat, duminică, un bărbat care şi-a ţinut timp fiica, timp de un an, într-o cameră cu grilaj de fier, încuiată cu lacăt, pe o proprietate izolată din comuna Jugureni.
În fața anchetatorilor, individul de 77 de ani a spus că aceasta suferă de epilepsie şi se putea răni în timpul crizelor. În vârstă de 42 de ani, femeia nu se afla în evidenţa medicilor, nefiind văzută de vecini de 10 ani.
Asistentul social ştia că aceasta ar trăi în străinătate.
—
Polițiștii cercetează moartea suspectă a unei fetițe de doi ani din județul Harghita. Medicii de la Serviciul de Ambulanță chemați de familie să ofere primul ajutor au observat vânătăi pe trupul micuței.
Părinții neagă că ar fi bătut-o și spun că aceasta era bolnavă și a căzut de mai multe ori. Legiștii au confirmat că semnele de corp nu au legătură cu decesul.
—
Directoratul Național de Securitate Cibernetică atrage atenţia că au revenit atacurile cu link-uri maliţioase, care se propagă prin mesaje-capcană pe reţelele de socializare online. Ignorați mesaje precum “seamănă cu tine” sau “apari în acest video”! Sunt doar o metodă pentru a stârni curiozitatea țintei.
Accesarea link-ului poate duce la pierderea accesului pe contul de social media folosit în acel moment. În plus, dispozitivul trebuie scanat cu un antivirus.
—
Ucraina susține că are dovezi despre implicarea Rusiei în atacul cibernetic de amploare care a vizat, săptămâna trecută, mai multe instituții de la Kiev, în contextul tensiunilor dintre cele două țări. Site-urile mai multor ministere ucrainene nu au putut fi accesate timp de câteva ore.
Ucraina consideră că sabotajul, cu rol de intimidare și destabilizare, “este o manifestare a războiului hibrid pe care Rusia îl duce din 2014”, an în care a anexat peninsula Crimeea.
—
Suedia a mobilizat trupe pe o insulă strategică din Marea Baltică după recentul eşec al consultărilor dintre Occident şi Rusia. Zeci de vehicule blindate şi sute de militari au ajuns pe Gotland, la 300 de kilometri de Kaliningrad, unde se află sediul flotei ruse din zona Marii Băltice.
Suedia nu este membră NATO, dar are legături strânse cu Alianța.
—
Găzduit în mod tradițional de stațiunea elvețiană Davos, Forumul Economic Mondial se va limita la dezbateri virtuale între elita politică şi de afaceri a lumii. Pentru al doilea an, evenimentul nu se poate desfășura fizic din cauza pandemiei. Preşedintele chinez va inaugura, luni, discuțiile online.
—
O nouă erupție a unui vulcan submarin, a doua din ultimele zile, s-a produs în largul arhipelagului Tonga. În weekend, valuri tsunami au provocat inundații la mii de kilometri distanță, inclusiv în Peru, unde două persoane au murit înecate după ce au fost surprinse de nivelul crescut al apei.
Noua Zeelanda și alte câteva țări au anunțat că vor trimite ajutoare în Tonga și vor contribui la evaluarea pagubelor din statul insular. O primă evaluare indică faptul că acestea sunt însemnate.
—
Moda italiană și-a pierdut unul dintre titani. Designerul Nino Cerruti a încetat din viață la vârsta de 91 de ani. În anii 1980, creațiile sale au cucerit Hollywood-ul, fiind îmbrăcate de vedete precum Sharon Stone, Julia Roberts, Jack Nicholson, Michael Douglas sau Tom Hanks.
—
Grație rezultatelor obținute, în weekend, la concursul de Cupă Mondială de la Winterberg (Germania), 3 echipaje românești de bob, două masculine și unul feminin, s-au calificat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Competiția din capitala Chinei va debuta la 4 februarie, în condiții sanitare draconice. Autoritățile au înăsprit regulile de intrare în oraş după apariţia primului caz de Omicron. Toți călătorii vor fi pbligați să facă un test Covid în termen de 72 de ore de la sosire.
—
Real Madrid a câştigat Supercupa Spaniei, învingând Athletic Bilbao, cu 2-0, în finala disputată la Riad, în Arabia Saudită. Madrilenii au cucerit trofeul pentru a 12-a oară în istorie.
—
Clubul Everton s-a despărțit, după nici 6 luni, de antrenorul Rafael Benitez. Echipa engleză ocupă locul 16 în clasamentul Premier League, cu doar 19 puncte.
—
Lider în Ligii Naţionale de handbal feminin, Rapid Bucureşti s-a impus pe terenul Gloriei Buzău, scor 24-21 (10-10), în ultimul meci al etapei a 11-a. În urma rezultatului, echipa din Capitală continuă să conducă în clasament, cu 30 de puncte, urmată pe podium de CSM Bucureşti (25) şi SCM Râmnicu Vâlcea (25).
—
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vântul va bate în întreaga țară, sporind senzația de frig. La munte, în special pe creste, rafalele vor depăși 90…120 km/h spulberând zăpada și determinând reducerea semnificativă a vizibilității, iar în restul zonelor vor fi viteze, în general, între 50 și 70 km/h. Cerul va fi variabil, cu înnorări și precipitații în vestul, nordul și centrul teritoriului, iar seara, izolat și în rest. Va ninge viscolit, moderat cantiativ la munte (10…15 l/mp), unde se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent, dar și în Maramureș și în Transilvania, iar în restul zonelor se vor semnala precipitații mixte. Izolat vor fi condiții de polei. Valorile termice se vor situa peste mediile multianuale, îndeosebi în regiunile extracarpatice, astfel, la nivelul întregii țări, maximele se vor încadra între -2 și 8 grade. Dimineața, pe arii restrânse, îndeosebi în Câmpia de Vest, va mai fi ceață.
La București, valorile termice se vor situa peste normele caracteristice perioadei, dar vântul se va intensifica treptat, în special după orele amiezii, când va avea rafale de 45…55 km/h. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre seară. Temperatura maximă va fi de 6…8 grade.
În zonele de munte, iar aria ninsorilor – local moderate cantitativ (10…15 l/mp) – va fi în extindere. Va fi viscol, mai ales la altitudini de peste 1700 m, unde rafalele vor depăși 90…120 km/h, spulberând zăpada și determinând reducerea semnificativă a vizibilității.
—
Salvamontiștii sibieni au recuperat doi turişti care nu au mai putut coborî din zona Şaua Caprei din cauza gheţii, dar şi a lipsei de experienţă în asemenea condiţii meteo. În Munţii Făgăraş, a sporit riscul de avalanșă, iar traseele de mare altitudine sunt închise. În weekend, salvamontiștii au avut peste 100 de intervenții.
—
O furtună de zapadă a adus ninsori abundente peste unele regiuni din America de Nord. Mii de zboruri au fost anulate. Statele americane Virginia, Georgia și Carolina de Nord și cea de Sud au decretat stare de urgență. Probleme sunt și în provincia canadiană Ontario.
—
Cântăreaţa canadiană Celine Dion a anunţat, în weekend, că ultimele concerte programate în cadrul etapei nord-americane a turneului său “Courage” sunt anulate din cauza unor probleme de sănătate persistente.