- Moartea tragică a unei femei a dezvăluit lipsuri grave la Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Constanța. Victima a sărit de la balcon de frica flăcărilor care îi cuprinseseră locuința de la etajul al șaselea. Filmarea de pe o cameră de bord arată că autoscara a ajuns la fața locului cu 13 minute mai târziu decât informase iniţial Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. În plus, ISU Dobrogea nu are în dotare o pernă gonflabilă pentru asemenea situații. Se fac mai multe anchete la inspectoratul constănțean pentru verificarea modului în care a fost gestionat cazul. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgențe a spus, marți seară, că vor fi audiaţi cei care au participat la intervenţie și se vor asculta discuţiile cu operatorul de la 112.
- Același Raed Arafat consideră inacceptabilă “atitudinea” angajatei de la Serviciul de Ambulanță Cluj, care a admonestat părinţii unui copil bolnav şi a refuzat să le trimită o salvare. Incidentul scandalos s-a petrecut în urmă cu 3 luni, dar abia acum familia a primit înregistrarea apelului şi au făcut-o publică.
- Inspectoratul de Muncă Hunedoara anchetează cazul unui angajat al Complexului Energetic, care a suferit arsuri în urma producerii unui arc electric într-o galerie din subteran. Tânărul este spitalizat în stare stabilă.
- Anchetatorii continuă cercetările la Spitalul Județean din Piatra Neamț, a cărui secție de Terapie Intensivă a fost mistuită de un incendiu în noiembrie. O tragedie soldată cu 10 decese. Procurorii au cerut înscrisuri, între care toate fișele pacienților aflați la acel moment în saloanele cuprinse de flăcări. Nereguli au fost descoperite, după un control cerut de Ministerul Sănătății, la Spitalul Județean din Sibiu. Managementul unității a fost unul defectuos. Pe hârtie, fostul director a trecut 43 de locuri în secția de Terapie Intensivă, dar în realitate existau doar douăsprezece. Verificările au fost cerute în noiembrie, când ministru era Nelu Tătaru.
- Actualul titular al portofoliului este vizat de o moțiune a opoziției, care va fi supusă votului astăzi în Camera Deputaților. Vlad Voiculescu s-a apărat, săptămâna aceasta, spunând că, de fapt, fostele guvenări social-democrate ar fi responsabile pentru “dezastrul” din Sănătate.
- Situația epidemiologică se menține sub pragul a 3.000 de infecții zilnice de coronavirus. S-au făcut mai puțin de 9.000 de teste. Alte 81 de decese au fost asociate Covid. Județele Timiș și Maramureș sunt singurele cu o rată de peste trei cazuri la mia de locuitori.
- După aproape două luni de campanie de imunizare, încep să se vadă primele rezultate, spun autoritățile. A scăzut considerabil numărul noilor îmbolnăviri în spitale și centrele medico-sociale, după cum a anunțat coordonatorul Valeriu Gheorghiță. Au fost vaccinați aproape toți cei 250.000 de lucrători eligibili din sistemul medical și social. S-au înregistrat aproape 3.000 de reacții adverse de la debutul campaniei de imunizare, cele mai multe în rândul femeilor. Până acum, România a primit un milion și jumătate de doze de vaccin anti-Covid, din care a administrat un milion și aproape 200.000.
- Un al patrulea vaccin anti-Covid a cerut aprobarea în Uniunea Europeană. Serul este produs de compania americană Johnson & Jonhson. Analiza solicitării se va face “în ritm accelerat”. Vaccinul are o eficacitate de 66% și oferă protecție la 28 de zile de la administrare.
- O ambulanță care transporta o pacientă Covid, de la Buzău spre Bacău, a intrat într-un cap de pod şi s-a răsturnat, în zona orașului Mărăşeşti. Victima a murit în urma accidentului.
- În anul pandemiei, economia României a avut o scădere de 3,9%, una dintre cele mai reduse contracții din Uniunea Europeană. Pe finalul de 2020, recuperarea trimestrială a fost una surprinzătoare, de 5,3%. Premierul Florin Cîțu că redresarea va continua. Opoziția social-democrată consideră că nu există motive de optimism.
- De altfel, convulsiile sociale sporesc. Noi proteste sindicale sunt anunțate, miercuri, la Guvern și la sediile mai multor prefecturi. Sute de polițiști au manifestat, marți, în fața Guvernului. Ceferiștii au pichetat sediul Ministerului Transporturilor. Angajați din industria ospitalității au protestat ieri în mai multe județe, cerând executivului să achite despăgubirile promise companiilor din turism în contextul pandemiei. Patronatele din HoReCa spun că, de la izbucnirea crizei sanitare, au fost nevoiți să închidă un sfert dintre localuri și să facă peste 120.000 de concedieri.
- Într-un interviu pentru Europa FM, președintele Coaliției pentru dezvoltarea României, Dragoș Anastasiu, a propus ca voucherele de vacanță să fie acordate în continuare bugetarilor cu venituri mici, pentru extrasezon.
- Eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor a intrat în linie dreaptă. La momentul actual, sunt 3 proiecte care propun eliminarea acestor pensii controversate. Taberele politice se acuză reciproc de tergiversări procedurale. Comisia de statut, fără avizul căreia nu se poate lua o decizie, așteaptă să fie creată astăzi. Abia apoi unul dintre cele 3 proiecte poate fi supus votului. În perioada următoare, parlamentarii vor avea de analizat justețea altor pensii speciale, precum cele ale primarilor, magistraților sau aviatorilor.
- Consiliul Naţional al Elevilor nu este de acord cu noua organizare a cursurilor, care s-ar prelungi până la mijlocul lunii iunie. Cele mai multe unităţi de învăţământ nu au aer condiţionat, ceea ce poate afecta calitatea actului educațional, și așa pertubat de pandemie. Reprezentanții elevilor consideră că anul şcolar ar trebui să înceapă în prima zi a lunii septembrie. În plus, nemulțumire stârnește și faptul că ministrul Educației nu a cerut vreo opinie atunci când a întocmit calendarul școlar.
- Guvernul olandez a câștigat contestația înaintată marți, în regim de urgență, față de o decizie a unui tribunal din Haga. Prima instanță constatase că miniștrii nu au putut demonstra că restricțiile nocturne de circulație sunt absolut necesare. Curtea de apel a considerat că interesul național primează în situațiile de criză. Premierul olandez își îndemnase concetățenii să respecte în continuare restricţiile.
- Experții englezi au depistat o nouă tulpină a coronavirusului. 38 de astfel de cazuri au fost confirmate. Deși nu pare a fi mai contagioasă, noua tulpină prezintă o mutaţie importantă, despre care se crede că ar reduce eficienţa actualelor vaccinuri.âCapitala Greciei a fost paralizată de cele mai abundente ninsori din ultimul deceniu. Zăpada a acoperit, marți, ruinele antice de pe Acropole. Vaccinările antiCovid au fost suspendate la Atena din cauza vremii. Școlile au rămas închise. Intemperiile își vor pierde intensitatea în zilele următoare.
- Ungaria a primit mai mult de jumătate de milion de doze de vaccin anti-Covid produs în China. Guvernul de la Budapesta este primul din Uniunea Europeană care a autorizat serul Sinopharm. Ungaria a achiziționat și vaccinul rusesc Sputnik V.
- Social-democrații amenință că se vor adresa Curții Constituționale dacă actuala coaliție va “forța” destituirea Renatei Weber din postul de Avocat al Poporului. Unele decizii ale acesteia au stânit, de-a lungul timpului, nemulțumirea PNL și USR-PLUS. Renate Weber a anunțat că ea însăși va căuta soluții de atac în eventualitatea unei demiteri.
- A murit Lucian Pînzaru, unul dintre actorii emblematici ai Teatrului Dramatic ”Fani Tardini” din Galaţi. Artistul a fost răpus de o boală necruțătoare la vârsta de 53 de ani. Trupul său neînsuflețit va fi incinerat, iar cenuşa va fi împrăştiată pe Dunăre.
- Primăria Capitalei a suspendat, până la 14 martie, autorizația pentru lucrările de reparații la clădirea Colegiului Național “Gheorghe Șincai”. Semnată de edilul general Nicușor Dan, decizia este parte în procesul prin care Primăria Sectorului 4 cere evacuarea imobilului.
- Primarul Timișoarei a cerut ajutorul ministrului Internelor după ce, în orașul de pe Bega, a crescut numărul migranților care vor să ajungă în vestul Europei. Dominic Fritz spune că aceștia pot reprezenta o amenințare pentru sănătatea publică în actualul context pandemic. Ministrul Lucian Bode a promis că va lua măsuri.
- Fiica şeicului din Dubai susţine că este ţinută prizonieră de tatăl său. Mai multe înregistrări video au ajuns în spațiul public. În 2018, prinţesa Latifa a fost oprită să fugă din Dubai.
- Bitcoin a depăşit marţi, în premieră, pragul de 50.000 de dolari pe unitate. Avansul este alimentat de interesul unor mari companii, precum Tesla și Mastercard, față de cea mai valoroasă criptomonedă.
- Vulcanul Etna a erupt marți, potrivit autorităților siciliene. Experții au consemnat o eliberare de cenuşă vulcanică şi o scurgere de lavă. Etna, cel mai mare vulcan activ din Europa, se află sub monitorizarea constantă. De regulă, activitatea acestuia nu prezintă un pericol pentru populaţie.
- FC Barcelona a fost învinsă fără drept de apel marți seară, pe teren propriu, de Paris Saint-Germain. Campioana Franței s-a impus cu 4-1 pe Camp Nou. Manşa secundă se va disputa pe 10 martie, la Paris.
- Eliminată de la Australian Open, Simona Halep va începe pregătirea pentru următorul turneu, cel de la Doha, care la lua startul în martie. Românca a pierdut duelul cu Serena Williams, care a dominat partida. În semifinale, americanca se va lupta cu japoneza Naomi Osaka.
- Irina Begu (74 WTA) și Bianca Andreescu (locul 9 WTA) se confruntă, miercuri, în cadrul turneului Phillip Island Trophy de la Melbourne (Australia)
- Aslan Karaţev a devenit primul tenismen care ajunge în semifinalele unui grand slam la prima sa participare pe tabloul principal. În vârstă de 27 de ani, rusul se află pe locul 114 în clasamentul ATP, iar la Australian Open a venit din calificări. În semifinale, Aslan Karaţev îl va întâlni pe sârbul Novak Djokovic, lider ATP.
- Pentru prima dată în ultimul deceniu, Agenția Spațială Europeană este în căutare de noi astronauți. Campania de recrutare va lua startul online, pe 31 martie. Pentru a putea extinde diversitatea de gen, femeile sunt încurajate să își depună CV-urile. Persoanele cu dizabilități care visează să lucreze, la un moment dat în spațiu, își pot încerca șansele. Deținerea unui masterat în științe exacte este una dintre condiții, totuși. Procesul de selecție în 6 etape se va încheia în toamna anului 2022. Învățăceii vor primi îndrumare de la actualii astronauți ai ESA.
- Valorile termice vor fi semnificativ mai ridicate decât cele din intervalul precedent, îndeosebi în reigunile sudice şi estice, dar la începutul zilei vremea va fi încã deosebit de rece în cea mai mare parte a ţãrii. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 0 şi 7 grade. Cerul va avea înnorãri şi se vor semnala precipitaţii, dupã orele amiezii în vestul, centrul şi nordul ţãrii. Vor fi ninsori, iar îndeosebi în regiunile nord-vestice se va depune strat nou de zãpadã, dar temporar se vor semnala şi ploi sau lapoviţã, ce vor favoriza pe alocuri depunerile de polei. La munte vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ. Cantitãţile de precipitaţii vor depãşi 10 l/mp, cu o probabilitate mai ridicatã în zona Carpaţilor Meridionali. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri pe crestele montane. Izolat vor fi condiţii de ceaţã. La București, vremea se va încãlzi semnificativ faţã de intervalul precedent, dar la începutul zilei va fi încã deosebit de rece. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 6 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat.