După Eurovision, România așteaptă explicații de la Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) întrucât votul juriului de la București nu a contat în clasamentul final al concursului.
Alte 5 țări – anume Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia și San Marino – se află în aceeași situație din cauza unor presupuse nereguli.
TVR anunță că juriul din România decisese să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei, dar rezultatul oficial a fost modificat în favoarea Ucrainei.
Televiziunea publică a solicitat motivele concrete pentru care EBU a făcut schimbarea cu un “substitut calculat într-un mod netransparent”.
Deși nu a ieșit pe primul loc la votul juriilor, trupa ucraineană Kalush Orchestra a câștigat concursul prin susținerea masivă publicului.
La recenta ediție Eurovision, Moldova s-a clasat pe 7, iar România pe 18.
—
La reuniunea miniştrilor de Externe din ţările Uniunii Europene, programată luni, România va reafirma sprijinul pentru a șaptea rundă de sancţiuni împotriva Moscovei.
Pe frontul de război, armata rusă stagnează în ofensiva sa din sudul şi estul Ucrainei, a spus adjunctul NATO, Mircea Geoană, care a adăugat că Alianța va continua să sprijine Ucraina din punct de vedere “militar, financiar şi umanitar”.
Administrația de la Kiev susține că otețăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenței din Mariupol, a fost lovită de bombe cu fosfor. Informația nu a putut fi confirmată din surse independente. Se fac eforturi pentru salvarea luptătorilor din incinta combinatului.
Serviciile de informații britanice susțin că rușii au pierdut o treime din forțele terestre mobilizate în Ucraina.
Secretatul general al Alianței Nord-Atlantice consideră că invazia nu decurge așa cum a plănuit Moscova, care nu reușește să își atingă obiectivele strategice.
Potrivit lui Jens Stoltenberg, președintele rus vrea vrea ca “Ucraina să fie învinsă, NATO să se destrame, America de Nord și Europa să fie divizate”.
Alianța este mai puternică ca niciodată, iar Europa și America de Nord sunt puternic unite.
Jens Stoltenberg a adăugat că aliații au oferit Ucrainei asistență de securitate în valoare de miliarde de dolari, iar de-a lungul anilor, au antrenat zeci de mii de forțe ucrainene. “Toate acestea fac o diferență reală pe câmpul de luptă în fiecare zi”, a punctat secretarul NATO.
Președintele și premierului Finlandei au anunțat, duminică, începerea procedurilor de aderare la Alianța Nord-Altantică. În zilele următoare, parlamentul de la Helsinki va aproba decizia pentru ca statul nordic să își depună candidatura în acest sens.
Kremlinul a transmis că renunțarea la neutralitate este o “greșeală” care ar putea afecta relațiile dintre Rusia și Finlanda.
În Suedia, premierul va cere, luni, sprijinul parlamentului pentru oficializarea cererii de aderare.
Rusia a amenințat că va răspunde “adecvat” dacă NATO își mută forțele nucleare mai aproape de granițele sale.
Dintre statele Alianței, doar Turcia și-a manifestat scepticismul față de aderarea Finlandei și Suediei.
—
De luni, în România începe administrarea celei de-a 4-a doze anti-Covid de la Pfizer. Imunizarea se poate face, la cerere, în centrele de vaccinare şi în cabinetele medicilor de familie.
Pot solicita a 4-a doză persoanele cu vârste de peste 18 ani, la cel puțin 4 luni de la efectuarea celei de a 3-a cu ser ARN mesager.
Efectuarea acestui suprarapel este recomandată în special persoanelor de peste 60 de ani, pentru a beneficia de protecție în fața unor noi mutații ale coronavirusului.
—
Fiscul pregătește controale ample în toate domeniile considerate cu risc ridicat de evaziune. Șeful ANAF spune că vrea să demonstreze că instituția este “un partener al contribuabililor oneşti”, care merită “încrederea şi respectul cetăţenilor”.
Combaterea evaziunii este unul dintre principalele obiective ale ANAF, a transmis Lucian Ovidiu Heiuş.
Plata taxelor şi impozitelor este şi un act de responsabilitate socială pentru fiecare, de la marile corporaţii, la mici antreprenori, până la persoanele fizice, a adăugat șeful Fiscului, care a pus la dispoziţia contribuabililor un număr de telefon (0723 568 179) conectat la cabinetul său, unde aceştia pot suna şi reclama orice comportament abuziv al inspectorilor ANAF.
—
După o pauză de doi ani cauzată de pandemie, Bursa generală a locurilor de muncă va fi organizată vineri, la nivelul întregii ţări.
Evenimentul își propune să faciliteze interacţiunea directă între firmele angajatoare şi persoanele aflate în căutarea unui job.
—
La Bistrița, un seif metalic în care se aflau 500.000 de lei a fost furat din sediul unei societăți. 3 persoane au fost reținute de anchetatori în județul Bihor.
—
Polițiștii au reținut un suspect în cazul incendiului de la crama din comuna prahoveană Ceptura. Tânărul de 28 de ani este acuzat că a provocat în mod intenționat focul.
—
Procurorii bucureșteni fac anchetă după incendiul major din cartierul Ferentari. Fațada unui bloc de zece etaje a ars complet. Vata de sticlă folosită la izolație a favorizat extinderea flăcărilor.
Două persoane intoxicate cu fum au fost transportate la spital.
18 apartamente nu mai pot fi locuite. Primăria Sectorului 5 promite să ajute sinistrații.
—
Tot în Capitală, luni începe repararea străzilor pavate cu piatră cubică și dale din Centrul Vechi. Viceprimarul Stelian Bujduveanu spunea, recent, că multe dispoziții, care nu se respectă, prevăd că anumite străzi sunt închise pentru traficul de mare tonaj.
—
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, consideră că națiunea americană trebuie să facă tot ce îi stă în putere pentru a pune capăt terorismului intern motivat de ură. Înarmat cu o puşcă de asalt, un adept al supremaţiei albilor a ucis 10 persoane şi a rănit alte trei într-un supermarket din oraşul Buffalo. 11 dintre victime erau de culoare.
În vârstă de 18 ani, atacatorul și-a ales intenționat locul crimei, fiind o zonă unde predomină populaţia de culoare. După atac, individul s-a predat poliției. Dus în fața judecătorilor, el a pledat nevinovat.
Duminică, într-un alt atac, o persoană a murit şi patru au fost rănite grav în districtul Orange al statului California. Focurile de armă au fost trase într-o biserică.
—
Cancelarul german Olaf Scholz a suferit un eșec electoral major. Partidul Social Democrat a pierdut alegerile din Renania de Nord-Westfalia, cea mai importantă regiune din Germania, unde pentru prima dată s-au impus creştin-democraţii fostului cancelar Angela Merkel.
—
CFR Cluj a câştigat, pentru cincilea sezon la rând, titlul de campioană a României la fotbal. Formaţia ardeleană și-a trecut în palmares al 8-lea titlu.
În penultima etapă, duminică seara, trupa antrenată de Dan Petrescu s-a impus 2-1 în faţa Universităţii Craiova.
CFR are 4 puncte avans în fața FCSB înaintea duelului direct din ultima rundă a ediției.
În ultima etapă a play-off-ului Ligii secunde, Petrolul şi-a confirmat promovarea în primul eșalon fotbalistic. Ploieștenii au remizat, fără gol înscris, cu Unirea Slobozia.
După 0-0 cu CSA Steaua, FC Hermannstadt are asigurat, de asemenea, locul în Liga 1.
Federația România de Fotbal a transmis oficial că Clubul Sportiv al Armatei Steaua, deși a terminat pe locul 4 în play-off-ul ligii secunde, nu poate evolua în baraj pentru promovarea în primul eșalon fotbalistic. Echipa bucureșteană este finanțată din bani publici.
FRF a anunțat că locul „militarilor” va fi luat luat de Concordia Chiajna, următoarea clasată.
Steliștii se mai pot adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv, dar șansele de izbândă sunt infime.
Pentru a rămâne în Liga 1, Dinamo va juca baraj cu U Cluj.
—
CS Dinamo Bucureşti a câştigat dramatic Cupa României la handbal masculin, după ce a învins-o pe marea sa rivală, CSA Steaua Bucureşti, cu scorul de 24-23, în finala desfăşurată în Sala Sporturilor din Constanţa.
Dinamoviștii şi-au trecut în palmares al 7-lea trofeu în această competiţie. Echipa antrenată de Xavi Pascual a reuşit şi eventul, după ce, săptămâna trecută, a sărbătorit câştigarea celui de-al 18-lea titlu de campioană.
—
CSM Bucureşti a completat careul de aşi al Cupei României la handbal feminin, după ce a învins Gloria Bistriţa cu 32-23. În semifinale, CSM Bucureşti va înfrunta CS Măgura Cisnădie, în timp ce SCM Râmnicu Vâlcea va întâlni CS Rapid Bucureşti.
Turneul Final Four se va desfăşura pe 21 şi 22 mai, la Mioveni.
—
Simone Tempestini a mai urcat 3 locuri în clasamentul general al Campionatului European de Raliuri. În acest moment, clujeanul se află pe locul 5, la numai 12 puncte de podium. Campionatul European de Raliuri mai programează alte patru etape în acest sezon.
—
Vlad Dascălu (Trek Factory) s-a clasat pe locul doi în cursa cross-country olimpic (XCO), desfăşurată duminică în cadrul Cupei Mondiale de mountain bike de la Nove Mesta Na Morave (Cehia), fiind învins la mare luptă, cu doar o secundă, de britanicul Thomas Pidcock, campionul olimpic en titre.
—
Tenismanul Novak Djokovic a câştigat, pentru a şasea oară în cariera sa, turneul ATP de la Roma. În finală, sârbul l-a învins pe grecul Stefanos Tsitsipas, scor 6-0, 7-6 (7/5).
Liderul ATP şi-a încheiat parcursul la actuala ediţie a Foto Italico fără să cedeze vreun set în drumul său către trofeu.
Finala feminină de la Roma a fost câștigată de poloneza Iga Swiatek, care a învins-o, cu un dublu 6-2, pe tunisianca Ons Jabeur. Pe zgura din capitala Italiei, liderul WTA şi-a confirmat ritmul impecabil, obţinând cea de-a 28-a sa victorie consecutivă și, totodată, al cincilea titlu consecutiv din circuitul profesionist.
—
Recenta ediție a Nopții Muzeelor a înregistrat un record de participare. La multe expoziții, s-a așteptat la coadă, atât în București, cât și în alte orașe. Timp de doi ani, evenimentul nu s-a putut desfășura din cauza pandemiei.
—
Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit la această dată, pe arii restrânse călduroasă în regiunile sud-vestice. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 21 și 31 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza în estul și sud-estul teritoriului precum și la munte, unde pe alocuri vor fi averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor.
La București, vremea va fi frumoasă și caldă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă, ușor mai ridicată decât în ziua precedentă, va fi de 28…29 de grade.
În zonele de munte, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza când local vor fi averse și posibil descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. Valorile de temperatură vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent.
Pe litoral, vremea va fi ușor instabilă. Cerul va avea înnorări temporare și, îndeosebi în cursul după-amiezii, trecător vor fi averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări asociate averselor. Temperaturile maxime se vor situa între 19 și 22 de grade, iar cele minime între 14 și 16 grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 15 și 17 grade.