Confidenţialitate

INFOMANIA • 16 iunie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un incendiu puternic a cuprins, marți seară, un depozit de mase plastice din orașul vasluian Bârlad. Pompierii au intervenit cu 13 autospeciale la fața locului. În lipsa hidranților, alimentarea s-a făcut inclusiv dintr-o piscină din apropiere. Mai multe autoturisme parcate în curtea respectivă au fost afectate de căldura degajată de flăcări. Inspectorii de mediu s-au deplasat la fața locului pentru a monitoriza situația.

Au fost arestați preventiv 9 poliţişti de la Serviciul de Înmatriculări din Timişoara, acuzați de luare de mită. Un al zecelea este cercetat sub control judiciar. Potrivit procurorilor, polițiștii au primit sume cuprinse între 20 şi 100 de lei pentru rezolvarea «peste rând» a unor dosare de înmatriculare a maşinilor. În decursul a patru luni, cei 10 au adunat șpăgi totale de 100.000 de lei. Potrivit rechizitoriului, membrii grupului au luat mită, în total, de 384 de ori.

O anchetă internă verifică un consum ridicat al fiolelor de morfină la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Arad în perioada pandemiei. Sunt verificate toate dosarele bolnavilor de Covid care au fost internați în ultimul an la ATI. Volumul de documente este foarte mare. Unii pacienți ar fi fost sedați în mod nejustificat. În funcție de rezultatele anchetei interne de la spitalul arădean, va interveni Procuratura.

România își reduce comenzile de seruri anti-Covid, în condițiile în care ritmul vaccinării s-a menține scăzut în ultimele săptămâni. Stocurile depășesc cererea de imunizare. Guvernul de la București renunţă la 4 milioane și jumătate de doze care trebuiau livrate în această lună. Unele centre fixe se închid, altele își reduc programul. Personalul va fi suplimentat, în schimb, în echipele mobile, care vor fi trimise, cu precădere, în zonele rurale.

Medicii atrag atenția că este iminent un al patrulea val al pandemiei, cel mai probabil în toamnă. Unele localități ar putea ajunge, din nou, în carantină, dacă numărul infecțiilor va crește. Șeful campaniei naționale de vaccinare, doctorul militar Valeriu Gheorghiță, consideră că mutația Delta – descoperită inițial în India – va fi dominantă. De aceea, consideră acesta, este momentul să fie organizată mult mai bine activitatea de vaccinare.

Alte 32.000 de doze au fost administrate în decursul unei zile, majoritatea fiind rapeluri. Centralizarea datelor mai arată că, până acum, peste 13.000 de copii cu vârste cuprinsă între 12 şi 15 ani au fost vaccinaţi.

Simptomele date de tulpina Delta diferă de cea inițială și sunt înșelătoare, asemănătoare răcelii în cazurile ușoare. Există riscul ca cei infectați să nu conștientizeze acest lucru și să îmbolnăvească și alte persoane.

Autoritățile au raportat, ieri, 103 noi infecții cu SARS-CoV-2. 14 judeţe nu au consemnat, însă, cazuri.

10 decese au fost asociate Covid în bilanțul de marți, care a inclus și 86 de cazuri mortale mai vechi, datând de anul trecut sau de la începutul acestui an. Numărul pacienţilor aflaţi la Terapie Intensivă a scăzut la 202.

Grecia începe, de miercuri, să vaccineze la liber. Oricine are peste 18 ani se poate imuniza în statul elen.

Cocktailul pe bază de anticorpi dezvoltat de AstraZeneca nu reușește să nu protejeze persoanele care intră în contact cu un bolnav de Covid, a anunțat compania anglo-suedeză. Terapia a avut o eficiență de doar 33% în reducerea riscului de infectare. Ajuns în etapa finală, studiul a inclus peste 1.100 de participanți din Marea Britanie și Statele Unite.

Coronavirusul SARS-CoV-2, responsabil de actuala pandemie, era prezent în Statele Unite din decembrie 2019, cu mai multe săptămâni înainte de primul caz confirmat, potrivit unui nou studiu. Experții au analizat 24.000 de mostre de sânge.

Opoziția politică amenință cu plângeri penale după votul asupra moțiunii inițiate împotriva ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. PSD și AUR contestă faptul că au fost luate în calcul și voturile exprimate online de unii aleși. De cealaltă parte, coaliția susține că moțiunea a fost respinsă.

În altă ordine de idei, plenul Parlamentului a respins rapoartele de activitate ale instituției Avocatului Poporului pe ultimii 3 ani, ceea ce atrage destituirea Renatei Weber, aflată în dizgrația PNL, numită în funcție pe când PSD deținea puterea. A picat și raportul de activitate al Consiliului Naţional al Audiovizualului din perioada în care instituția a fost condusă de Monica Gubernat.

Fostă şefă a Direcției Antimafia, Giorgiana Hosu se pensionează de la 1 iulie, la vârsta de 49 de ani. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis documentația de pensionare. Giorgiana Hosu a demisionat de la conducerea DIICOT în septembrie 2020, după ce soţul său, fostul poliţist Dan Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată pe afaceristul Alexander Adamescu într-un dosar în care acesta este acuzat că le-ar fi dat mită unor judecători de la Tribunalul Bucureşti. La acest moment, Alexander Adamescu se află în procedură de extrădare din Marea Britanie, unde a fost reținut în baza unui mandat european de arestare.

Inspecţia Judiciară îl cercetează pe judecătorul din Pitești care a decis recent, invocând o hotărâre a Curții Europene de Justiție, că Secția Specială pentru investigarea magistraților nu mai poate funcționa. Ministrul Justiției, Stelian Ion, se declară îngrijorat de acest caz.

La Bacău, 8 persoane sunt sunt suspectate că au încasat iegal ajutoare de stat acordate în contextul pandemiei, după ce au prezentat documente falsificate. Prejudiciul se apropie de 350.000 de lei.

Un copil de 2 ani din localitatea maramureșeană Vima Mică a ajuns la spital după ce poarta unei gospodării a căzut peste el. Un elicopter SMURD a intervenit în misiunea de salvare. Poarta respectivă fusese de o maşină care încerca să iasă dintr-o curte aflată în pantă.

A fost amplă desfăşurare de forţe la Braşov după ce două adolescente au sunat la 112, anunţând că au fost răpite dintr-un parc. Totul s-a dovedit a fi o glumă proastă, acestea folosind un telefon mobil pe care îl găsiseră pe stradă și în care se afla o cartelă funcţională. Fetele au fost amendate.

Ministerul Internelor spune că ancheta internă trebuie să lămurească de polițiștilor le-au fost necesare 24 de ore să administreze probatoriul în cazul bărbatului agresat în trafic la Buzău și să-i rețină pe agresori. Lucian Bode și-a trimis inspectorii în control. Ministrul s-a arătat nemulțumit, totodată, că presa mediatizează doar nereușitele oamenilor legii.

Procurorii francezi au reținut doi irakieni sub acuzația că l-au omorât pe Mihai Spătaru, şoferul român de TIR care a fost înjunghiat într-o parcare de lângă Calais. Bărbatul a murit sub privirile soției sale. Cel mai probabil, mobilul crimei a fost furtul. Tragedia a șocat comunitatea șoferilor de TIR din Europa.

Deputaţii din Comisia de Muncă au respins creșterea alocațiilor pentru copii cu 20%, stabilită inițial pentru luna viitoare. Votul în plen este programat miercuri. Guvernul de coaliție promite că majorarea se va aplica la începutul anului viitor, în funcție de rata inflației. Executivul invocă nevoia de a face economii la buget.

UDMR a avansat propunerea ca alocaţia să fie diferenţiată, în funcţie de veniturile familiilor, dar acest lucru ar încălca art. 4 din Constituție.

În prezent, alocația este de 214 lei pentru copiii între 2 ani şi 18 ani și de 427 de lei pentru copiii până la 2 ani și cei cu handicap.

Autoritățile reamintesc că, de luna viitoare, energia electrică vor fi mai scumpă pentru clienții care nu au trecut în piaţa concurenţială. De la 1 iulie, discountul din factură dispare, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Ofertele de electricitate online, pe comparatorul Autorității de Reglementare în Energie. Trecerea din serviciul universal în piaţa concurenţială se va putea face și după 1 iulie.

În altă ordine de idei, ANRE a stabilit că distribuitorii de energie electrică sunt obligați să le acorde compensații clienților afectați de penele de curent.

9 din 10 români susțin extragerea gazelor din adâncurile Mării Negre, potrivit unui sondaj. Mai multe companii energetice internaționale au explorat zăcămintele din larg, însă proiectele au intrat în stand by în momentul adoptării Legiii off shore de către fosta guvernare social-democrată. Ulterior, guvernul PNL a promis o nouă lege, care nici acum nu este gata.

La acest moment, mai puțin de jumătate din populația României se încălzește cu gaze naturale, de aici și nevoia crescută.

Turcia a descoperit, la rândul său, gaze lângă perimetrele românești din Marea Neagră și a anunțat că, în 3 ani de acum înainte, va începe exploatarea.

În condiții draconice de securitate, orașul elvețian Geneva găzduiește, miercuri, întrevederea dintre președintele american, Joe Biden, și cel rus, Vadimir Putin. Un tête-à-tête de tatonare, care se anunţă deosebit de delicat și care va reprezenta punctul culminant al turneului efectuat de liderul de la Casa Albă în Europa.

Frontierele Ucrainei, soarta opozantului politic rus Aleksei Navalnîi și atacurile cibernetice atribuite Moscovei sunt subiecte spinoase de discuție. Deși declarativ se arată dispuși cooperării în unele domenii de interes comun, Joe Biden și Vladimir Putin par prea puțin dispuși la concesii.

În ajun, președintele american și-a reafirmat susținerea pentru aliații europeni în fața amenințărilor Rusiei și, totodată, dorința de a reda forţă relaţiei transatlantice. Joe Biden devine al cincilea preşedinte american cu care se întâlneşte Vladimir Putin, aflat la Kremlin de la sfârşitul anului 1999.

Într-un interviu acordat, săptămâna aceasta, postului american NBC, președintele rus şi-a exprimat speranţa ca omologul său să dea dovadă de mai puţină impulsivitate decât predecesorul său, Donald Trump.

Curtea Supremă a Slovaciei a anulat sentința de achitare a afaceristului acuzat că a comandat asasinarea jurnalistului de investigații Jan Kuciak și a logodnicei acestuia, în urmă cu 3 ani. Instanța de la Bratislava a ordonat reluarea procesului, în urma apelului făcut de procurori.

La Europeanul de Fotbal, Franța a învins Germania, la limită, 1-0. Neamțul Mats Hummels a înscris un autogol. Pe final de meci, francezii au trimis balonul în poartă de două ori, dar ambele goluri au fost anulate pe motiv de ofsaid. Înaintea fluierului de start, un activist Greenpeace a aterizat brutal cu paraşuta în incinta stadionului din Munchen.

Campioană en-titre, Portugalia a bătut Ungaria cu 3-0. Cristiano Ronaldo a reușit o dublă pe final de meci. Starul lusitan a devenit cel mai bun marcator din istoria competiției continentale (cu un total de 11 goluri) și primul jucător care evoluează la 5 ediții consecutive ale turneului final. Tribunele arenei din Budapesta au fost pline, întrucât nu au existat restricții.

Începe etapa secundă a grupelor. Primul meci al zilei de miercuri este programat, la ora 16.00, între Rusia și Finlanda, la Sankt Peterburg. Rușii au nevoie de o victorie de moral după înfrângerea suferită în fața belgienilor. În prima rundă, finlandezii i-au învins pe danezi, după un meci marcat de criza cardiacă suferită pe teren de Christian Eriksen.
De la ora 19.00, se confruntă Turcia și Țara Galilor. Duelul Italia – Elveția începe la ora 22.00.

Conform statisticilor UEFA de până acum, italianul Leonardo Spinazzola a fost cel mai rapid fotbalist la Europeanul de fotbal, atingând viteza de 34 de kilometri pe oră. În schimb, mult mai rezistent s-a dovedit rusul Alexandr Golovin cu ai săi 12 kilometri și jumătate alergați de-a lungul a 90 de minute. Cehul Patrik Schick a trimis cele mai multe mingi spre poartă, între care faimosul său gol înscris de la aproape 50 de metri. Polonezul Grzegorz Krychowiak este singurul jucător eliminat sau, altfel spus, românul Ovidiu Hațegan este singurul arbitru care a arătat cartonașul roșu la actuala ediție.

Gestul lui Cristiano Ronaldo de a înlocui sticlele de Coca Cola cu una de apă plată, pe masa conferinței de presă de dinaintea partidei Portugalia – Ungaria, a dus la o scădere a valorii companiei la bursă. Prețul acțiunilor a scăzut de la 56,10 dolari, la 55,22 de dolari (1,6%), iar valoarea de piață a Coca-Cola a pierdut 4 miliarde de dolari.

Campioană a ultimului sezon fotbalistic din Bosnia și Herțegovina, Borac Banja Luka va prima adversară a CFR Cluj în preliminariile Ligii Campionilor. Confruntarea în dublă manșă este programată în iulie. Primul meci se va disputa la Cluj.

Lotul României va avea 48 de atleţi la Campionatul European de Atletism pe echipe de la Cluj-Napoca. Cei 25 de băieţi şi 23 de fete vor concura atât în probe individuale cât şi în cele de ştafetă. Competiția se va desfășura în weekend, pe 19 şi 20 iunie.

Sportivii ar putea fi sancţionaţi financiar sau excluşi de la Jocurile Olimpice de la Tokyo dacă încălcă regulile de protecție sanitară, au avertizat organizatorii, cu 37 de zile înainte de startul competiţiei. Opinia publică japoneză este, în majoritate, potrivnică desfășurării grandiosului eveniment sportiv, amânat cu un an din cauza pandemiei. Jocurile Olimpice de la Tokyo vor lua startul la 23 iulie.

Traficul se reia, de miercuri, pe Transalpina. Prefectura Gorj a anunțat că drumarii au făcut toate pregătirile care țin de siguranța circulației rutiere. Transalpina a fost închisă din octombrie.

Vremea se va încãlzi în cea mai mare parte a teritoriului. În jumãtatea de est a ţãrii şi la munte vor fi în continuare perioade cu manifestãri de instabilitate atmosfericã accentuatã: averse ce vor avea şi caracter torenţial, descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului şi izolat grindinã şi vijelii. În intervale scurte de timp se vor înregistra cantitãţi de apã, local, de 25…30 l/mp şi pe spaţii mici 35…50 l/mp, iar prin acumulare se vor depãşi 60…70 l/mp. În restul ţãrii cerul va fi varibil, iar înnorãri, averse şi descãrcãri electrice vor fi pe suprafeţe mici; vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 de grade pe litoral şi 31 de grade în Oltenia.

La București, vremea se va încãlzi uşor, dar va fi în general instabilã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, averse şi descãrcãri electrice, mai ales dupã-amiaza şi seara. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în medie, se vor înregistra cantitãţi de apã, în intervale scurte de timp de 10…15 l/mp, iar prin acumulare posibil de peste 20…25 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în a doua parte a zilei, când la rafalã se vor atinge viteze în general de 40…45 km/h. Temperatura maximã va fi de 25…26 de grade.

La munte, instabilitatea atmosfericã se va menţine accentuatã şi se va manifesta prin înnorãri, averse torenţiale, descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului şi izolat grindinã şi vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitãţile de apã, îndeosebi în zona Carpaţilor Orientali şi în Carpaţii Meridionali vor fi însemnate, acestea urmând a depãşi local 25 l/mp şi pe arii restrânse 40…50 l/mp. Valorile termice vor fi comparabile cu cele din ziua precedentã.

La mare, se va menţine instabilã şi rãcoroasã. Cerul va prezenta înnorãri temporar accentuate şi, temporar vor fi averse, descãrcãri electrice şi condiţii de grindinã. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitãţile de apã vor depãşi local 25…35 l/mp, iar prin acumulare se vor depãşi 40…50 l/mp. Vântul va sufla moderat, cu intensificãri temporare ziua (rafale în general de 55…60 km/h). Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 23 de grade, iar cele minime vor fi de 16… 17 grade. Temperatura apei mãrii va fi de 17…19 grade.