Confidenţialitate

INFOMANIA • 16 aprilie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

  • Liberalii nu par a se grăbi în a dezamorsa criza guvernamentală. Surse politice spun că PNL va da curs, abia după Florii, cererii USR PLUS de a avea o şedinţă de coaliţie în care să se discute despre destituirea intempestivă a lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății. Liberalii cred că răgazul le va oferi timp partenerilor să reflecteze și să vină cu un nou nume pentru acest portofoliu. În această stare de acalmie, premierul a evitat, joi, să spună dacă va demisiona în cazul în care liderii USR PLUS nu vor reveni asupra deciziei de a-i retrage sprijinul politic. Florin Cîțu s-a limitat să declare “guvernarea continuă” și a salutat prezența miniștilor USR PLUS la ședința de executiv de joi. Aceștia din urmă au spus că au dorit să dea dovadă de responsabilitate, întrucât pe agendă se aflau inclusiv proiecte propuse de Vlad Voiculescu pe când era ministru. Întrebat dacă a discutat despre situația politică tensionată cu șeful statului, Florin Cîțu a precizat că vorbește „foarte des” cu președintele Klaus Iohannis, însă nu a oferit detalii concrete. Premierul a menționat doar că, în ședința de coaliție din prima zi a acestei săptămâni, au fost aduse în discuție atribuțiile funcției sale, anume de a evalua și de a propune, atunci când decide, revocarea unui ministru, așa cum a fost ulterior cazul lui Vlad Voiculescu. În plus, a susținut Florin Cîțu, cei de la USR PLUS s-ar fi angajat că nu vor contesta niciodată atribuțiile constituționale ale premierului.
  • Tot din barca puterii și din ceea ce pare o postură a arbitrului de rezervă, vicepremierul Kelemen Hunor a transmis că partenerii de la USR PLUS s-au “cam pripit”, întrucât ar fi existat o consultare pe tema prestației lui Vlad Voiculescu în postul de ministru. Șeful UDMR a adăugat că premierul a avut “o răbdare uriașă”. Florin Cîțu i-au reproșat lui Vlad Voiculescu gafele făcute în timpul mandatului și faptul că nu l-a informat în prealabil despre publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care modifica indicatorii pentru carantinarea localităților. De altfel, după ce a preluat interimatul la Ministerul Sănătății, premierul a anulat prevederile documentului, asumat de doctorul Andreea Moldovan, care a fost destituită, la rândul său, din postul de secretar de stat.
  • Din tabăra opoziției, social-democrații consideră că șeful statului este “artizanul” actualei crize. Într-un comunicat, PSD îi cere lui Klaus Iohannis să iasă “din letargie” și să intervină public, reamintind că președintele – care este garantul actualei coaliții – are ca principală prerogativă constituțională să medieze între puterile statului și între partidele politice pentru asigurarea stabilității țării, mai ales în actualul context pandemic.
  • Premierul a anunțat că, până duminică, România va ajunge la 1.600 de paturi de terapie intensivă pentru pacienți Covid. Potrivit lui Florin Cîțu, capacitatea poate fi crescută până la 1.800, dar rămâne deficitul de personal calificat în această specializare medicală. După discuții avute cu șefii direcțiilor de sănătate publică și spitalelor din țară, șeful executivului a susținut că problema își va găsi rezolvare prin organizarea de concursuri. La momentul actual, în secțiile ATI sunt tratați peste 1.500 de bolnavi în stare gravă. Spitalul de Copii din București a făcut loc, de joi, primilor pacienți adulți cu Covid.
    Joi, au fost raportate mai mult de 3.800 de cazuri noi de coronavirus și alte 195 decese asociate Covid.
  • Restaurantele și cluburile care nu respectă regulile snaitate antiepidemice pot fi închise temporar. Guvernul a modificat legea, înăsprind sancțiunile. În lupta cu pandemia, autoritățile au invocat că amenzile sunt prea blânde.
  • Guvernul a aprobat ordonanța prin care personalul medico-sanitar care activează în centrele de vaccinare poate încheia contracte de prestări servicii ca persoane fizice. Contractele vor fi considerate vechime în muncă și stagii de cotizare. De asemenea, ordonanța clarifică situația statutului medicilor rezidenți care lucrează în centrele de vaccinare.
  •  Vaccinarea cu AstraZeneca devine posibilă fără programare, de vineri, în oricare centru care administrează serul. Cei interesați sunt sfătuiți să verifice disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma online, să se prezinte cu un document de identitate şi să se asigure că nu au simptome de Covid. România s-a menținut, pentru a doua zi, peste pragul a 80 de mii de vaccinări zilnice. Totuși, se constată o scădere a interesului pentru imunizare, nu doar cu serul AstraZeneca. Sunt peste 16.000 de locuri libere cu serul Pfizer în centre de vaccinare fără liste de așteptare, și peste 5.000 de locuri disponibile cu serul de la Moderna.  Guvernul a aprobat o nouă comandă de vaccin de la compania Pfizer, constând în peste 4 milioane de doze. Primele 300.000 dintre acestea vor fi disponibile din al treilea trimestru.
  •  Agenția Europeană a Medicamentului accelerează evaluarea în cazul vaccinului Johnson&Johnson, după cazurile rare de tromboză raportate în Statele Unite. O recomandare este așteptată săptămâna viitoare. Oricum, agenția rămâne de părere că beneficiile serului depășesc riscurile efectelor secundare. Autoritățile sanitare americane au recomandat, miercuri, ca utilizarea vaccinului Johnson&Johnson să fie întreruptă. România a primit, săptămâna aceasta, primele 70.000 de doze, dar le păstrează până ce situația va fi lămurită.
  •  Cancelarul german va primi, vineri, o primă doză de vaccin de la AstraZeneca. Angela Merkel are peste 60 de ani și se încadrează în grupa de vârstă pentru care serul anglo-suedez, căruia i-a fost atribuită de asemenea formarea de cheaguri de sânge, este folosit în continuare în Germania.
  • O femeie a fost chemată de mai multe ori la centrele de vaccinare din Galați, deși aceasta este imunizată cu ambele doze. Din cauza erorii din baza de date, la vaccinare a fost invitat și soțul femeii, mort de peste 20 de ani.
  • Grecia își redeschide, de vineri, granițele pentru turiștii români. Cei care își doresc să călătorească în statul elen trebuie să facă dovada că s-au vaccinat împotriva Covid, că au anticorpi după ce au trecut prin boală sau să prezinte un test PCR negativ. Agențiile de turism spun că numeroși români s-au arătat interesați să își petreacă mini-vacanța de Paști în Grecia.
  • Franţa a devenit a treia ţară europeană cu un bilanț asociat Covid de peste 100.000 de decese, după Marea Britanie şi Italia. Guvernul de la Paris a raportat, joi, alte 300 de cazuri mortale.
  • Un grup format din aproape 200 de foşti lideri mondiali şi laureaţi ai Premiului Nobel îndeamnă Statele Unite să anuleze drepturile de brevet pentru produsele medicale împotriva Covid. Cu alte cuvinte, reţeta vaccinului ar trebui dezvăluită, iar producţia de seruri să fie încurajată în toată lumea, inclusiv în ţările sărace. O astfel de propunere a fost refuzată de marile companii farmaceutice.
  • Ministerul Internelor propune amenzi pentru pietonii surprinși că folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada. Neatenția acestora a fost cauza a sute de accidente în ultimul an. Bicicliștii vitezomani vor fi, la rândul lor, amendați.
  • Polițiștii brașoveni îl cercetează pe tânărul care, beat fiind, s-a urcat la volan și a avariat 12 mașini parcate după o ceartă cu iubita sa. Băiatul din București avea o alcoolemie ridicată. Anchetatorii așteaptă și rezultatele analizelor toxicologice.
  • O firmă din Bucureşti este suspectată că nu a verificat instalaţiile pentru prevenirea incendiilor şi nu a înlocuit stingătoare din şcoli, spitale şi companii din toată ţara. Angajații au aplicat etichete şi sigilii de conformitate şi au încasat banii pentru servicii pe care nu le-au executat de fapt.
  • Fost lider al PSD, Liviu Dragnea cere din nou să fie eliberat condiţionat din închisoare, invocând că a executat două treimi din pedeapsa de 3 ani și jumătate, primită în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Solicitarea se va afla pe 27 aprilie în analiza Judecătoriei Sectorului 5.
  • Ministerele au 30 de zile la dispoziție să vină cu propriile soluții pentru angajații din subordine, propuneri care vor face parte din noua lege a salarizării în sectorul public. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a adoptat memorandumul cu principiile după care statul va face reașezarea veniturilor bugetarilor. Executivul estimează că noua lege a salarizării va fi gata peste un an.
  • Conducerea Băncii Naționale a României avertizează că, în ciuda interesului ridicat al românilor pentru monedele virtuale, acestea continuă să reprezinte active speculative foarte volatile și extrem de riscante. Potrivit BNR, investitorii de pe piața cripto riscă să sufere pierderi financiare.
  • Peste 120 de foști parlamentari își cer pensiile speciale în instanță. Lista include, deopotrivă, atât foști aleși social-democrați, cât și liberali. Actualul legislativ a votat, în februarie, desființarea pensiilor speciale ale aleșilor.
  • Terminalul Aeroportului din Braşov este aproape finalizat. În prezent, se lucrează la finisaje. Zborurile ar putea fi posibile din toamna acestui an. Autoritățile vor să unească, printr-o legătură feroviară, aeroportul de orașul Ghimbav.
  • Curtea Constituţională a Republicii Moldova a stabilit că preşedintele poate dizolva Parlamentul, constantând imposibilitatea de formare a unui guvern, după două tentative de învestitură eșuate. Maia Sandu, care a acuzat anterior legislativul, dominat de opozanți, că îi sabotează acțiunile, exercită presiuni pentru organizarea de noi alegeri parlamentare. În opinia sa, scrutinul ar legitima lupta sa împotriva corupţiei şi, totodată, gestionarea pandemiei. Republica Moldova este în stare de urgență până la sfârșitul lunii viitoare, o măsură impusă de tabăra socialistă, dar care se află, la rândul său, în dezbaterea Curții Constituționale.
  • Rusia a anunțat că va riposta la noile sancţiuni impuse de Statele Unite. Invocând amestecul Kremlinului în afacerile interne ale Americii şi spionaj cibernetic, administraţia lui Joe Biden a decis expulzarea a 10 diplomaţi ruşi. Lista neagră mai include şase companii ruse acuzate de activităţi cibernetice ilegale, precum şi a 32 de persoane şi entităţi implicate în tentative de ingerinţe electorale. Șefa diplomației ruse, Maria Zaharova, a transmis că “Washingtonul trebuie să conştientizeze că vor exista efecte ale degradării relaţiilor bilaterale”.
  • Noile sancțiuni pun și mai mult sub semnul întrebării disponibilitatea președintelui rus de a da curs invitației la o întâlnire față în față lansate, săptămâna aceasta, în timpul unei convorbiri telefonice, de omologul american. Potrivit lui Joe Biden, summitul ar putea fi găzduit de o țară terță, pentru a dezbate dezacordurile existente în mai multe dosare de politică internațională, între care tensiunile din estul separatist al Ucrainei. Rusia a mobilizat la graniță zeci de mii de soldați, chipurile pentru exerciții militare. Între timp. preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, îl va primi vineri, la Palatul Élysée, pe omologul ucrainean. Volodimir Zelenski caută să își asigure susținere. NATO și-a reafirmat sprijinul pentru suveranitatea teritoriului Ucrainei.
  • Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a ajuns la Kabul, în încercarea de a-şi demonstra susţinerea pentru guvernul afgan. Săptămâna aceasta, preşedintele Joe Biden a anunţat că va retrage trupele de pe acest front până la 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atentatele care au declanșat războiul împotriva terorismului. Retragerea trupelor NATO generează îngrijorări privind izbucnirea unui război civil în Afganistat, ceea ce va da spaţiu grupării teroriste Al-Qaeda pentru a se reface.
  • CFR Cluj a câștigat Supercupa României, învingând FCSB cu 4-1 după loviturile de departajare. Cele 90 de minute regulamentare de joc se încheiaseră fără gol. Găzduită de stadionul din Ploiești, Supercupa României s-a disputat cu o întârziere de 8 luni din cauza crizei de coronavirus.
  • Sala Polivalentă din Cluj-Napoca găzduiește, vineri și sâmbătă, întâlnirea dintre echipele feminine de tenis ale României şi Italiei, în play-off-ul Grupei Mondiale a Billie Jean King Cup. Irina Maria Bara (132 WTA) o va înfrunta pe Elisabetta Cocciaretto (111 WTA) în prima partidă de simplu. Cele două nu s-au mai întâlnit până acum. România nu poate conta pe Simona Halep (3 WTA) şi Patricia Ţig (63 WTA), ambele accidentate.
  • Daniel Evans a înregistrat cea mai mare victorie a carierei sale de tenismen. La turneul de la Monte Carlo, britanicul (33 ATP) a pus capăt invincibilității liderului mondial sârb Novak Djokovic din acest sezon, scor  6-4, 7-5. În vârstă de 30 de ani, Daniel Evans a cucerit primul său titlu la un turneu ATP, în februarie, la Murray River Open, în Australia. Tot la Monte Carlo, spaniolul Rafael Nadal (3 ATP) s-a calificat lejer în sferturi, după ce a trecut de bulgarul Grigor Dimitrov (17 ATP).
  • Minaur Baia Mare va întâlni formația franceză Nantes Atlantique în semifinala ligii europene de handbal feminin. Final Four-ul va avea loc pe 8 și 9 mai, la Sala Sporturilor „Lascăr Pană” din Baia Mare. Baia Mare.  În cealaltă semifinală, se vor confrunta danezele de la Herning-Ikast și unguroaicele de la Siófok.
  • Vremea va fi rece pentru această perioadă, chiar deosebit de rece în regiunile din vestul, centrul şi nordul ţării. Cerul va fi variabil, cu înnorări şi ploi slabe, mai ales în prima parte a zilei,  pe arii restrânse în centru şi sud-est şi izolat în rest. În zonele montane vor fi precipitaţii mixte, iar la altitudini foarte mari va ninge. Vântul va avea intensificări la munte, în special pe creste, unde rafalele vor depăşi 60…70 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 şi 15 grade. La București, vremea va fi rece pentru această perioadă. Cu totul trecător, sunt posibile ploi slabe. Vântul va continua să bată. 15 grade, la amiază în Capitală.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.