Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, populaţia Terrei va ajunge, marți, la 8 miliarde de locuitori.
Atingerea acestui prag este o consecință a creşterii treptate a duratei de viaţă în rândul oamenilor, datorită îmbunătăţirii sistemului de sănătate publică, a creşterii gradului de igienă şi a educaţiei.
Borna primului miliard a fost atinsă în anul 1804. National Geographic amintește că trecuseră aproape 300.000 de ani de la apariţia pe Pământ a speciei Homo sapiens.
În 2037, populaţia planetei va ajunge la 9 miliarde de locuitori, semn că ritmul de creştere generală a populaţiei globale încetineşte, ceea ce se explică printr-un grad mai mare de educaţie sexuală, confort și individualism.
Ţările cu cele mai ridicat nivel de fertilitate tind să fie cele cu cel mai mic venit pe cap de locuitor. Astfel, creşterea populaţiei globale a devenit, de-a lungul timpului, din ce în ce mai concentrată printre cele mai sărace ţări ale lumii, majoritatea fiind în Africa sub-sahariană, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Secretarul general al ONU a declarat că atingerea pragului de 8 miliarde de locuitori este un moment de celebrare a diversității. Antonio Guterres a atras totodată atenția asupra nevoii de protejare a resurselor planetei, care sunt tot mai limitate.
—
Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă reclamă într-un interviu pentru Spotmedia că în textul recentei ordonanțe privind energia – adoptată de guvern și publicată în Monitorul Oficial – nu există vreo referire la plafonarea tarifului pentru consumatorul final.
Dumitru Chisăliţă se aştepta la un dialog mai deschis cu executivul, care pasează responsabilitatea în sarcina Parlamentului.
Specialiștii pun sub semnul întrebării funcţionalitatea acestui mecanism.
În tot acest timp, premierul susţine ideea ca mai multe categorii, între care familiile monoparentale sau cu mai mult de trei copii, bisericile şi serviciile publice să beneficieze de tarif compensat la energie (1 leu/Kw). Potrivit lui Nicolae Ciucă, sunt pregătite amendamente în acest sens la ordonanţa aflată în dezbaterea aleșilor.
Chestionat de jurnaliști despre plata facturilor emise cu întârziere, șeful executivului a răspuns că le-a solicitat furnizorilor ca sumele să fie eşalonate.
Consumul de energie electrică a scăzut cu aproape 6% în primele 9 luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică. În acelaşi timp, producţia naţională a fost mai mică cu peste 6%, mai cu seamă cea a hidrocentralelor pe fondul secetei.
În altă ordine de idei, premierul aşteaptă propuneri de la Ministerul Mediului pentru modificarea Ordonanţei care plafonează preţul lemnelor de foc pentru populaţie.
Nicolae Ciucă a admis că guvernul a greșit când a stabilit prețul metrului cub la 400 de lei. Decizia a fost urmată de un blocaj în piață.
Premierul a cerut o analiză pentru vedea dacă Romsilva și Ministerul Mediului au făcut un calcul eronat.
—
Primarul general al Capitalei spune că bucureştenii au primit cei mai puţini bani de la Guvern prin schemele de compensare pentru consumul de gaze naturale pentru iarna trecută.
Potrivit lui Nicuşor Dan, Executivul a alocat doar 28 de lei per locuinţă în Bucureşti. Spre comparaţie, oraşul Călăraşi a primit 4.417 lei, adică de 156 de ori mai mult.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, îl acuza pe edilul-șef că face demersuri pentru subvenționarea termoficării cu întârziere și că “nu are capacitatea să conducă Primăria”.
Săptămâna trecută, Nicușor Dan cerea o discuție cu ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, astfel încât să fie identificată o soluție pentru datoria de 600 de milioane de lei a companiei Termoenergetica faţă de Elcen.
Efectele “șocului energetic” s-au văzut rapid în prețurile finale.
Banca Naţională a majorat la 16% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Deși ritmul scumpirilor s-a mai temperat, sunt în continuare diferenţe semnificative faţă de perioadele similare din anul trecut.
Pentru sfârşitul anului viitor, BNR estimează o inflaţie de 11%. Cifrele pot fi înrăutățite de perspectiva situaţiei de pe frontul din Ucraina, suprapusă peste eventuale condiţii meteo mai dificile peste iarnă.
—
În dosarul fraudării probei teoretice a examenului auto în Ilfov, anchetatorii au extins cercetările. Numărul suspecţilor sau al inculpaţilor a ajuns la 90.
Aproape 30 dintre aceștia au fost reţinuți.
Luna trecută, Poliția Ilfov anunţa că suspectează peste 50 de persoane că au fraudat proba teoretică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere, cu ajutorul unui sufleor şi a unor dispozitive care îi permiteau acestuia să vadă monitorul şi să sugereze răspunsurile.
Un bărbat a fost prins atunci în flagrant.
Fraudatorii, unii analfabeți funcțional, plăteau între 3.000 şi 7.500 de euro.
—
Doi tineri din judeţul Buzău au fost arestaţi preventiv pentru că, pretinzând că sunt poliţiști, şi ar fi deposedat de bani şi carduri bancare 4 femei.
Indivizii sunt cercetaţi pentru uzurpare de calităţi oficiale şi tâlhărie calificată.
—
Procurorii au reținut un bărbat care transporta cu un tir 600.000 de pachete de ţigări de contrabandă. Șoferul ar face parte dintr-un grup infracţional organizat, potrivit DIICOT Iaşi.
—
O brutărie din cartierul bucureștean Rahova a fost închisă temporar de inspectorii de la Protecția Consumatorului.
Echipele de control au descoperit, între altele, insecte vii şi moarte în materiile prime, tăvi ruginite și mizerie.
—
Un şoarece a fost filmat într-un salon al Secţiei Pediatrie a Spitalului Şimleu Silvaniei. Imaginile s-au viralizat pe reţelele de socializare.
Unitatea medicală a fost amendată cu 5.000 de lei de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj.
—
Prefectul Capitalei, Toni Greblă, s-a adresat instanței, solicitând anularea celor cinci dispoziții prin care Primarul Sectorului 1 s-a desemnat în funcția de manager de proiect, o numire care i-a adus venituri în plus de 30% față de indemnizația lunară. Efectele dispozițiilor se suspendă automat, până la soluționarea definitivă a cauzei.
În replică, edilul Clotilde Armand spune că dispoziția poartă semnătura prefectului.
—
Autoritățile sanitare au raportat două noi cazuri de variola maimuţei. Cei doi tineri sunt din Bucureşti şi Ilfov. Ambii se află în izolare, iar starea lor de sănătate este bună.
Până în prezent, în România au fost diagnosticaţi cu variola maimuţei 45 de pacienţi.
—
Testele au confirmat diagnosticul de botulism pentru un bărbat de 68 de ani internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Pacientul primește îngrijiri la secția de Neurologie a unității.
—
În România, sunt diagnosticate cu diabet 1,2 milioane de persoane. Organizațiile de pacienți atrag atenția asupra riscului de a depista boala în faze târzii, când apar complicațiile.
—
În Indonezia, începe summitul celor mai puternic industrializate 20 de țări. Efectele războiului din Ucraina și schimbările climatice vor domina agenda discuțiilor.
În ajunul reuniunii G20, președinții american și chinez au avut o întrevedere de 3 ore. Relațiile bilaterale sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.
Joe Biden i-a transmis lui Xi Jinping că divergențele dintre țările lor nu ar trebui să transforme concurența “viguroasă” dintre acestea într-un conflict.
De asemenea, liderul de la Casa Albă a denunţat acţiunile “agresive” ale Chinei faţă de Taiwan.
De cealaltă parte, Xi Jinping i-a transmis că problema insulei este “în centrul intereselor de bază ale Chinei” şi reprezintă, totodată, “prima linie roşie” în relaţiile bilaterale care nu trebuie traversată de americani.
Beijingul vede Taiwanul ca o parte inalienabilă a Chinei. Guvernul ales democratic al insulei autonome respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei asupra acesteia, în timp ce Statele Unite au fost acuzate în ultimii ani de China că încurajează independenţa Taiwanului.
La întrevederea de luni, Joe Biden şi Xi Jinping au căzut de acord că ar fi inacceptabilă folosirea armelor nucleare pe frontul de război ucrainean.
Aliat politic și comercial tradițonal al Rusiei, China a evitat să condamne invazia acesteia, limitându-se la a face apeluri la încetarea ostilităților.
—
Liderul de la Kiev a vizitat oraşul Herson, recent eliberat de armata sa, la câteva zile după ce trupele ruseşti s-au retras din oraş dincolo de râul Dnipro.
Volodimir Zelenski s-a deplasat în ţinută în stil militar pe străzile oraşului, însoţit de gărzile sale de corp înarmate.
”Glorie Ucrainei!”, au strigat mai mulţi localnici de la balconul unui bloc. ”Glorie eroilor!”, au răspuns, conform tradiţiei, şeful statului ucrainean şi cei care îl însoţeau.
Forţele ruse s-au retras din Herson după 8 luni de ocupaţie.
Criminalii de război trebuie pedepsiţi, insistă Volodimir Zelenski, care a amintit că discuțiile pentru pace pot începe doar dacă Rusia eliberează teritoriile ocupate.
De la Bruxelles, șeful diplomației comunitare, Josep Borell, a repetat că Ucraina este singura care va decide când va intra în negocieri cu Rusia pentru pace.
La rândul său, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice le-a cerut partenerilor Ucrainei să continue sprijinul lor deplin pentru aceasta. Totodată, Jens Stoltenberg a avertizat că Rusia nu trebuie subestimată, iar ameninţarea reprezentată de aceasta rămâne “considerabilă”.
—
În Turcia, grupările kurde au negat orice implicare în atentatul de la Istanbul, soldat cu moartea a şase oameni şi rănirea altor peste 80.
Autorităţile au anunţat că zeci de suspecți au fost arestaţi în anchetă, acuzând Partidul Kurzilor (PKK) de implicare în atac.
Imagini ale camerelor de supraveghere de la locul atacului au surprins o femeie care a rămas aşezată pe o bancă de pe strada Istiklal timp de 40 de minute. Aceasta a plecat din zonă cu puțin timp înainte ca o valiză plasată sub bancă să explodeze. De origine siriană, suspecta a fost arestată ulterior.
—
Forţele israeliene au împuşcat mortal o adolescentă palestiniană în timpul unui raid în Cisiordania. Fata a fost ucisă cu o zi înainte de a împlini 16 ani.
Soldaţii israelieni susțin că au deschis focul asupra unui vehicul care accelera spre ei după ce i-au făcut semn să se oprească, adăugând că incidentul este în curs de examinare.
Organizațiile pentru drepturile omului acuză armata statului evreu că folosește forţa excesivă împotriva palestinienilor.
Tensiunile sunt ridicate, soldații israelieni efectuând raiduri nocturne în Cisiordania din primăvară, când un val de atacuri împotriva israelienilor a ucis 19 persoane.
—
Antreprenorul american Jeff Bezos intenţionează ca în timpul vieţii să doneze cea mai mare parte a averii sale, totalizând mai mult de 120 de miliarde de dolari.
Fondatorul companiei Amazon fusese anterior criticat pentru că nu s-a alăturat “promisiunii de donare”, o iniţiativă a unora dintre cei mai înstăriţi oameni din lume de a dedica cea mai parte a averilor lor unor cauze caritabile.
—
Lungmetrajul “Black Panther: Wakanda Forever”, continuarea blockbuster-ului din 2018, a dominat box office-ul nord-american în primul său weekend de prezenţă în cinematografe.
Încasările de weekend au fost estimate la peste 180 de milioane de dolari în Statele Unite şi Canada.
La nivel mondial, filmul a strâns peste 300 de milioane de dolari.
—-
La Campionatul European de handbal feminin, România întâlnește Muntenegru. Meciul va începe la ora 19:00.
Antrenorul Florentin Pera s-a declarat încrezător în potențialul fetelor.
Miercuri, de la 16 și 30 de minute, România va înfrunta Germania.
Dacă reușesc să iasă triumfătoare, româncele vor ajunge în semifinalele competiției continentale.
—
Publicațiile sportive anticipează că Manchester United îl va amenda pe Cristiano Ronaldo după un interviu exploziv, în care startul portughezul l-a criticat dur pe antrenorul Erik Ten Hag, dar și conducerea clubului.
În interviu, fotbalistul a dezvăluit că s-a simţit trădat la Manchester United, că nu are respect pentru tehnician şi că nimic nu s-a schimbat la club de la plecarea lui Sir Alex Ferguson.
În octombrie, Ronaldo era amendat cu salariul pe două săptămâni pentru că a refuzat să fie rezervă la meciul cu Tottenham, după ce atacantul a decis să coboare pe tunelul spre vestiare înainte de terminarea jocului.
—
Valorile termice, asemănătoare cu cele din intervalul precedent, vor fi mai ridicate decât cele caracteristice perioadei, cu precădere în vest și nord-vest. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în regiunile intracarpatice și la munte unde, în special spre seară, pe alocuri va ploua slab, dar și cu nebulozitate de tip stratiform și izolat ceață și posibil burniță în restul teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 8 și 16 grade.
În zonele de munte, valorile termice, asemănătoare cu cele din intervalul precedent, vor fi mai ridicate decât cele caracteristice perioadei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare spre seară și noaptea când va ploua slab, local în masivele nord-vestice și izolat în rest. Vântul va sufla slab și moderat.
La București, va fi nebulozitate joasă cu precădere în prima parte a intervalului, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 11…13 grade.
—
Înrăutățirea condițiilor meteo va închide, de joi dimineață, circulația pe DN 67C (Transalpina) între Rânca şi Obârşia Lotrului şi pe DN 7C (Transfăgărăşan) între Piscu Negru şi Cabana Bâlea Cascadă.
Șoferii care tranzitează rutele montane, în această perioadă, trebuie să aibă autoturismele echipate de iarnă, să circule cu atenţie şi să respecte semnalizările şi atenţionările oficiale transmise de autorități.