20 de maşini au fost implicate, luni dimineaţă, într-un carambol pe DN15 E60, în localitatea mureșeană Sânpaul. O persoană a suferit un atac de panică, fiind preluată de un echipaj SMURD.
—
Traficul a fost îngreunat, luni dimineaţa, pe sensul către Capitală al autostrăzii A2 Bucureşti – Constanţa, fiind formată coloană de autovehicule între km 13 şi 15, localitatea Glina, judeţul Ilfov.
—
Deși negocierile pentru formarea guvernului par că se apropie de final, numele viitorului premier rămâne necunoscut. PNL și PSD întrețin ideea unei rocade la șefia executivului.
Potrivit unor surse politice, liderii celor două partide vor avea, luni, o întâlnire pe această temă cu șeful statului. Duminică, la Sibiu, în fața bisericii la care s-a dus să asiste la liturghie, Klaus Iohannis a fost întâmpinat la slujba de la biserică de contestatari ai noii alianțe politice.
Liberalii și social-democrații au convenit asupra creșterii pensiilor și alocațiilor pentru copii. Valoarea majorărilor urmează a fi stabilită. Premierul interimar Florin Cîțu spune că trebuie văzut impactul bugetar al acestor măsuri. Cota unică de impozitare va fi menținută.
Cât privește taxa de solidaritate, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că aceasta ar urma să fie introdusă în legea bugetului și nu va viza persoanele cu venituri medii.
PNL și PSD s-au înțeles și asupra desființării Secției speciale. Structura, înființată în timpul guvernării PSD-ALDE, a fost considerată de opozanți drept o formă de control politic asupra magistraților și criticată de Comisia Europeană.
În tratativele cu liberalii, social-democrații au cerut ca dosarele instrumentate de SIIJ să fie trimise la parchete, nu la Direcția Anticorupție.
La un pas de excludere din PNL, fostul lider liberal Ludovic Orban susține că preşedintele Klaus Iohannis şi-ar dori un control “total” asupra partidului, astfel încât după ce îşi va încheia mandatul să devină propunerea de premier. Actualul pact dintre PNL și PSD va continua până la alegerile din 2024, conisderă Ludovic Orban. Potrivit lui, viitorul lider de la Palatul Cotroceni ar putea fi, conform înțelegerii, un social-democrat.
—
A 3-a rundă de alegeri din Bulgaria s-a desfășurat, duminică, în toiul celui de-al patrulea val al pandemiei, în care spitalele de la sud de Dunăre sunt copleșite de numărul mare de pacienți. O nouă mişcare anticorupţie a creat surpriza scrutinului legislativ, reuşind să se claseze pe primul loc, depășind astfel conservatorii fostului premier Boiko Borisov.
Lideri ai formațiunii “Continuăm Schimbarea”, Kiril Petkov şi Asen Vasiliev au o experienţă politică de doar câteva luni ca miniştri în cadrul guvernului interimar tehnocrat.
Negocierile pentru formarea guvernului se anunță dificile.
Totodată, președintele socialist Rumen Radev, care candidează la propria succesiune, s-a clasat detașat pe primul loc după primul tur și nu va avea dificultăți în a obine un nou mandat.
—
Reales preşedinte al Fidesz, Viktor Orban a promis că Ungaria pe care o conduce ca premier nu va părăsi Uniunea Europeană. În ultimii ani, guvernul naționalist de la Budapesta a intrat în conflict, în mai multe rânduri, cu executivul comunitar.
—
Numărul preșcolarilor și elevilor care se întorc în bănci crește față de începutul săptămânii trecute. La nivel național, aproape trei sferturi din școli și grădinițe fac, de luni, cursuri cu prezență fizică, pentru că cel puțin 60% din angajați sunt vaccinați anti-Covid.
La polul opus, în 1.100 de școli și grădinițe din țară niciun angajat nu este vaccinat. În acestea, dar și în cele cu rata scăzută de vaccinare, cam 4.000 la număr, cursurile continuă online.
Ritmul imunizării anti-Covid continuă să scadă în România. Doar 18.000 de persoane nou-vaccinate au fost consemnate în decursul a 24 de ore. La acest moment, sub 7 milioane de români au schema completă de vaccinare.
Mai mult de 1.700 de pacienţi Covid sunt spitalizați la Terapie intensivă, dintre care 23 sunt copii.
Autoritățile au raportat, duminică, 233 de decese asociate Covid și 3.000 de noi infecții, la 23.000 de teste efectuate. Rata a pozitivare a fost de aproape 13%.
Câteva sute de persoane au manifestat în centrul Sucevei, duminică, contestând obligativitatea certificatului sanitar şi restricţiile impuse de criza sanitară. Judeţul Suceava este codaș la vaccinarea anti-Covid. Un protest de mai mică amploare s-a desfășurat la Focşani.
—
Victimele incendiului de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului din Piatra Neamț au fost comemorate, duminică, de rude. La un an de la tragedie, timp în care s-au făcut peste 100 de audieri, 18 expertize medico-legale, 6 expertize genetice și 5 percheziţii informatice, nu s-a ajuns la vreo concluzie, remarcă Asociația Dăruiește viață. Reprezentanţii ONG-ului adaugă că Secţia ATI modulară, realizată din donaţii şi sponsorizări, a fost finalizată în 26 de săptămâni.
—
Concursul pentru ocuparea posturilor de conducere din şcoli a ajuns în ultima etapă, cea a interviurilor, care vor începe de luni. Candidații care vor obţine punctajul necesar vor deveni director cu mandat începând din ianuarie.
—
Austria plasează în carantină, de luni, toate persoanele care nu s-au vaccinat împotriva Covid, în încercarea de a face faţă înmulțirii infecţiilor până la niveluri record.
Măsura va fi în vigoare pentru o perioadă iniţială de 10 zile. Nevaccinaţii vor putea ieşi din casă doar pentru cumpărăturile de produse esenţiale, deplasarea la serviciu sau la medic. Cei prinşi că nu respectă regulile riscă amenzi de până la 500 de euro.
Doar 65% din populaţia Austriei este vaccinată cu schema completă împotriva coronavirusului, una dintre cele mai scăzute rate din Europa occidentală.
ro.
Tot de luni, accesul persoanelor nevaccinate nu va fi permis în restaurantele fără terasă și în baruri, în sălile de sport şi în saloanele de coafură din capitala Germaniei. Regiunea Berlin se confruntă cu o avalanșă de noi contaminări cu SARS-CoV-2.
Teatrele, muzeele sau meciurile de fotbal nu vor fi accesibile pentru adulţii nevaccinaţi. Companiile au fost încurajate să le solicite angajaţilor să lucreze mai mult de acasă.
Amenințările la adresa medicilor s-au intensificat în Germania. Asociațiile profesionale susțin că antivaxerii și conspiraționiștii îi “bombardează” pe doctori cu mesaje și scrisori.
—
Polițiștii din Gorj caută autorul vandalizării portretului lui Constantin Brâncuși din Parcul Central din Târgu Jiu, realizat în cadrul unui festival de artă stradală.
—
Polonia le-a cerut partenerilor NATO să treacă la “paşi concreţi” pentru soluţionarea crizei migranților de la frontiera cu Belarusul. Occidentul acuză regimul de la Minsk că orchestrează, cu sprijinul Moscovei, masarea de transfugi la granițele Uniunii Europene
Unele ţări din regiune au atenţionat că situaţia ar putea escalada spre un conflict militar.
—
Preşedintele Emmanuel Macron a cerut schimbarea unuia dintre cele mai importante simboluri ale Franţei, anume drapelul său. Albastrul de pe steagurile folosite în clădirile oficiale a fost modificat din cobalt în bleumarin. Palatul Élysée a declarat că nuanţă mai închisă a culorii face o legătură mai strânsă cu steagul original, datând din 1793.
—
Sute de thailandezi au manifestat la Bangkok împotriva unei decizii a Curţii Constituţionale prin care apelul de a reforma regalitatea este asimilat unei tentative de a răsturna această monarhie puternică. Au fost raportate câteva incidente între protestatari și forțele de ordine.
La apusul soarelui, mulțumea s-a îndreptat spre ambasada Germaniei, ca o referire la frecventele sejururi ale regelui Maha Vajiralongkorn în această ţară europeană.
Thailanda a devenit o monarhie constituţională după sfârşitul regalităţii absolute în 1932, însă viaţa democratică a fost în mod regulat perturbată de lovituri de stat, cea mai recentă fiind cea din 2014.
—
Deși a stârnit reacții critice pentru că nu a atins multe dintre ambițiile inițiale, Acordul pentru climă de la Glasgow reprezintă un pas semnificativ față de cel de la Paris din 2015. BBC notează că, pentru prima dată, toate țările lumii sunt de acord cu reducerea utilizării cărbunelui și eliminarea subvențiilor pentru hidrocarburi.
—
Naţionala de fotbal a României a învins reprezentativa Liechtensteinului cu 2-0, duminică seară, la Vaduz, dar a ratat barajul pentru turneul final de anul viitor din Qatar.
Macedonia de Nord a învins Islanda cu 3-1, rezultat de care depindea calificarea tricolorilor. În vârstă de 15 ani, Enes Sali a debutat duminică, devenind astfel cel mai tânăr jucător din istoria naționalei.
După acest eșec, selecţionerul Mirel Rădoi a anunţat că nu va mai continua la cârma primei reprezentative.
—
Edi Iordănescu a părăsit banca tehnică a FCSB printr-o “înțelegere amiabilă” cu patronul echipei bucureștene. Potrivit presei sportive, Gigi Becali l-ar curta pe Nicolae Dică, cel care a mai antrenat pe FCSB, și al cărui contract de secund la națională a expirat.
—
Horia Tecău și partenerul său german Kevin Krawietz au pierdut primul meci la Turneul Campionilor, învinși fiind de cuplul croat format din Nikola Mektic și Mate Pavic, principalii favoriţi, care s-au impus cu un dublu 6-4.
Horia Tecău participă pentru a şaptea oară la Turneul Campionilor, după ce la ediţiile precedente a făcut-o alături de suedezul Robert Lindstedt (2011, 2012) şi de olandezul Jean-Julien Rojer (2014, 2015, 2017, 2019), câştigând trofeul în 2015, după o finală cu Florin Mergea şi indianul Rohan Bopanna.
—
Potaissa Turda a învins-o pe CSA Steaua Bucureşti cu scorul de 29-24 (15-10), pe teren propriu, într-un meci din etapa a 10-a a Ligii Naţionale de handbal masculin. Vicecampioana a urcat pe podiumul clasamentului prin acest succes, chiar în dauna Stelei.
—
Lewis Hamilton a câştigat Marele Premiu al Braziliei şi a relansat lupta pentru titlu în Formula 1. Plecat de pe poziţia a zecea a grilei de start, britanicul (Mercedes) l-a depăşit pe rivalul olandez Max Verstappen (Red Bull). Pe locurile 3 şi 4 s-au clasat în ordine “secunzii” celor două echipe, finlandezul Valtteri Botats (Mercedes) şi mexicanul Sergio Perez (Red Bull).
—
Septuplu campion mondial la MotoGP, Valentino Rossi (Yamaha) și-a încheiat cariera. În vârstă de 42 de ani, pilotul italian a decis să agaţe combinezonul în cui. “Il Dottore” Rossi, cel care a dominat primul deceniu al acestui secol, a lăsat de mult comanda în MotoGP, competiţie dominată în ultimii ani de spaniolul Marc Marquez.
—
Britanicul Ed Sheeran şi trupa sud-coreeană BTS sunt principalii câştigători ai Europe Music Awards. Canadianul Justin Bieber, care a avut cele mai multe nominalizări, a plecat cu mâna goală. Gala a promovat egalitatea în drepturi şi vizibilitatea minorităților sexuale, care sunt subminate în Ungaria, gazdă a ceremoniei.
—
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni dimineaţă, mai multe atenţionări de ceaţă pentru zone din 9 judeţe.
—
Vremea se va menține în general închisă în sudul și estul țării, unde nebulozitatea de nivel jos local va persista și trecător se vor semnala ploi slabe sau burniță. În restul teritoriului, vremea va fi predominant frumoasă, cerul va fi mai mult senin, și doar dimineața, pe suprafețe mici se va semala ceață. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare în sudul Banatului unde la rafală se vor depăși 55…65 km/h, iar la viteze mai mici pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 și 13 grade.
La București, norii vor persista și trecător vor fi condiții de burniță. Vântul va sufla moderat. Temperatura maximă va fi de 9…10 grade.
La munte, cerul va fi mai mult senin în Carpații Occidentali, iar în restul zonei montane vor fi înnorări în cea mai mare parte a intervalui. Izolat și trecător, îndeosebi în vestul Carpaților Meridionali vor fi posibile precipitații slabe mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare în a doua parte a intervalului în sudul Carpaților Occidenali și pe surafețe mici în zona Carpaților Meridionali. Variațiile termice, față de intervalul anterior, vor fi nesemnificative. Dimineața și noaptea, pe văi și în depresiuni, vor fi condiții de ceață.
—
Debitul Dunării la intrarea în ţară, pe sectorul Baziaş, va fi în scădere pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 3.300 metri cubi pe secundă (mc/s), situându-se sub media multianuală a lunii noiembrie (4.650 mc/s), reiese din prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi, în general, în scădere, exceptând prima parte a intervalului, unde vor fi în creştere pe sectorul Olteniţa – Tulcea.
—
Cu o durată de șase săptămâni, Postul Crăciunului – sau Postul bucuriei – începe luni, fiind rânduit de Biserică ca să-i pregătească pe credincioși pentru marea sărbătoare a Nașterii lui Hristos. La început, creștinii nu posteau toți în același fel și același număr de zile. Uniformizarea s-a produs după un Sinod organizat la Constantinopol în anul 1166. Postul Crăciunul amintește de cele 40 de zile petrecute în pustietate de Moise pe Muntele Sinai, când proorocul aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră. Pe lângă abținerea de la hrana “de dulce” și păcate trupești, postul presupune și fapte bune.