- Oficial, vineri începe etapă secundă a vaccinării naționale împotriva Covid, în care sunt incluse persoanele cu vârste de peste 65 de ani, bolnavii cu afecțiuni cronice și lucrătorii din domenii cheie ori de risc. Însuși președintele Klaus Iohannis ar urma să se imunizeze public în orele următoare.
- Faza a doua a campaniei se anunță un test pentru capacitatea autorităților. Sunt zone din țară în care nu s-au făcut publice listele centrelor de imunizare, al căror număr este estimat de ministrul Sănătății la un total de 250 în țară. Totodată, unele dintre acestea așteaptă încă dotarea necesară. Una peste alta, înscrierile sunt îngreunate. Platforma dedicată se va lansa abia vineri.
- Tot în al 12-lea ceas, guvernul ar urma să stabilească sumele pe care le va deconta pentru centrele de vaccinare în teritoriu. Zilele trecute, premierul Florin Cîțu a cerut i-a cerut ministrul Sănătății o estimare actualizată a cheltuielilor pentru a evita o factură umflată. Vlad Voiculescu susține că amenajarea unui centru de vaccinare nu presupune costuri importate și admite că, din unele judeţe, au venit cifre supraevaluate.
- Până la acest moment, aproape 170.000 de persoane, în majoritate cadre medicale, s-au imunizat în România împotriva COVID. Aproape 600 au avut reacții minore sau comune. În această perioadă, campania de informare desfășurată de autorități despre eficiența vaccinului își dovedește limitele în fața zvonisticii și a teoriilor conspiraționiste. Peste 3.500 de cazuri noi de coronavirus au fost raportate ieri de autorități. Alte aproape 70 de decese au fost asociate COVID.
- Asociațiile de părinți și cele de elevi salută decizia redeschiderii școlilor, din 8 februarie, după vacanța dintre semestre. Dacă situația epidemiologică nu se înrăutățește, se va reveni la învățământul bazat pe coduri de culoare, a anunțat șeful statului, care a insistat că – oricum – trebuie respectate în continuare restricțiile sanitare actuale. În cel verde, când numărul de infecții cu SARS-CoV-2 dintr-o localitate este redus, toți copiii vor merge la grădiniță și la școală. În scenariul galben, vor merge la școală copiii din ciclul primar și cei din clasele de ani terminali. În scenariul roșu, care presupune o rată mare de infecții, vor face cursuri la clasă doar elevii de școală primară. Părinții spun că, în acest ultim caz, ar trebui să fie permise și cursurile celor care se pregătesc de examene, a căror situație stârnește cea mai mare preocupare.
- În acest moment, aproape 300.000 de elevi nu au încă acces la școala online, după cum afirma recent – la Europa FM – ministrul Educației. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, specialiștii estimează că riscul epidemiologic este minim în cazul redeschiderii unităților de învățământ.
- La rândul lor, sindicaliștii din învățământ cer garanții că reluarea cursurilor cu prezență fizică se va face cu respectarea regulilor, pentru a proteja atât sănătatea elevilor, cât și a cadrelor didactice. Cât privește universitățile, acestea au autonomie, deci pot hotărî independent în ce variante își organizează cursurile.
- Redeschiderea școlilor readuce în discuție problema ratei de vaccinare în sistem. Mai puțin de jumătate dintre angajații din învățământul preuniversitar și-au exprimat, până la acest moment, dorința de a se imuniza. În unele județe, sunt chiar mai puțin de o treime de solicitări. Ministerul Educației așteaptă încă răspunsuri până vineri după-amiază. Reticente s-au dovedit și multe cadre medicale din Fălticeni și Vatra Dornei, unde – în decurs de două zile – nu a existat nici măcar un doritor în centrele de vaccinare.
- Puţin peste 3 milioane de locuitori ai Uniunii Europene au fost vaccinaţi cu o prima doză de vaccin împotriva Covid, reprezentând nici 0,7% din populaţia blocului comunitar. Nivelul redus îngrijorează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit unor experţi, o imunitate colectivă poate fi atinsă după ce se vaccinează 75% din populaţie. Între timp, bilanțul pandemiei se apropie de 2 milioane de decese în lume.
- Președintele ales al SUA a dezvăluit, joi seară, planul său de relansare a economiei, în valoare de aproape 2 trilioane de dolari. Dacă va trece de Congres, strategia lui Joe Biden presupune acordarea unui sprijin financiar în valoarea de 1.400 de dolari pentru fiecare gospodărie americană. Democratul, care își va prelua mandatul prezidențial săptămâna viitoare, a promis să învingă actuală criză de coronavirus din Statele Unite, unde 385.000 de decese au fost asociate Covid.
- Mai multe evenimente online vor marca Ziua Culturii Naționale. Se împlinesc 171 de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Mesajul operei eminesciene, influenţată de mari filosofi, este mai actual ca niciodată.
- În cea mai echilibrată confruntare a etapei a 16-a din partea superioară a clasamentului Ligii 1, CFR Cluj a învins Academica Clinceni cu 3-1. FCSB a scăpat de intrarea în carantină la revenirea în țară, după cantonamentul efectuat în Turcia, și va putea juca, vineri seară, împotriva Astrei Giurgiu. Fluierul de start va fi dat la ora 20.00. La cererea cluburilor, Liga Profesionistă de Fotbal a modificat programul meciurilor de duminică, decalându-le. Meteorologii au prognozat ger în weekend.
- Șef al Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu candidează pentru un mandat de membru în Consiliul FIFA. Al 45-lea Congres UEFA se va desfășura în orașul elvețian Montreux, Elveția, la 20 aprilie. Candidatura lui Răzvan Burleanu este o premieră pentru România, de la afilierea FRF la FIFA în 1923.
- Deţinătoarea trofeului, Real Madrid ratează finala Supercupei Spania, fiind eliminată, joi seară, de Athletic Bilbao, care va întâlni în ultimul act, duminică, pe FC Barcelona.
- Raliul Dakar ajunge, vineri, la final