Confidenţialitate

INFOMANIA • 15 februarie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi

  • Cel mai mare punct rutier de trecere a frontierei de vest, cel de la Nădlac, se confruntă cu o criză de personal după ce peste 40 de cadre medicale, detașate până acum la Direcția de Sănătate Publică, au revenit la instituțiile de care aparțin. Cei care au ajuns la granița vestică în ultimele 2 zile au așteptat zeci de minute în vamă. Directorul DSP Arad admite chiar că sunt posibile greșeli. La Europa FM, Horea Timiș a explicat că de luni, instituția ar putea fi ajutată de alte 21 de cadre medicale care trebuie să învețe repede legislația privind carantinarea.
  • Oraşul arădean Nădlac a intrat, pentru două săptămâni, în carantină. Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 se apropie de 5 cazuri la o mie de locuitori. Măsura intra în vigoare duminică, la ora 22.00. Pe perioada carantinei, circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor este interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza Declaraţiei pe proprie răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberată de angajator. În intervalul orar 06.00-22.00, în interiorul localităţii, se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu unele excepţii.În interiorul localităţii se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri. De asemenea, se limitează programul de lucru cu publicul al operatorilor economici şi se limitează numărul de persoane în incinta magazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică şi de igienă sanitară. Începând cu data de 20 februarie, în zilele de sâmbătă şi duminică centrele comerciale îşi vor suspenda temporar activitatea până la ieşirea localităţii din carantină.
  • Duminică, au fost raportate aproape 1.900 de noi infecții cu SARS-CoV-2 la nici 15.000 de teste efectate. Timişul rămâne singurul judeţ în scenariul roşu, cu o rată a infectărilor de 3,7 la mia de locuitori în ultimele două săptămâni, iar Maramureşul s-a apropiat din nou foarte mult de pragul de 3 la mie. Alte 41 de decese au fost asociate Covid, cel mai redus număr din ultimele 4 luni, toate la pacienţi care sufereau şi de alte afecţiuni. Situaţia se menține stabilă la Terapie Intensivă, unde sunt mai puțin de o mie de pacienţi.
  • Nemulţumiţi de bugetul alocat sectorului sanitar în acest an, sindicaliştii Federaţiei Sanitas pichetează, luni, Ministerul Finanţelor și Parlamentul. Sindicaliștii invocă epuizarea cadrelor medicale, aflate de un an în prima linie a luptei cu pandemia.
  • Opoziția critică întreg proiectul de buget și consideră că banii din vistierie vor ajunge pentru doar 9 luni. PSD a depus o moțiune împotriva ministrului Sănătății, ce ar urma să fie dezbătută luni. Vlad Voiculescu este susținut de coaliția de guvernare. Copreşedinte al USR PLUS, Dacian Cioloş spunea, duminică, că nu are emoţii în ceea ce priveşte moţiunea.
  • De luni, în România începe vaccinarea cu serul anti-Covid produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca, recomandat deocamdată persoanelor cu vârste între 18 și 55 de ani, categorie pentru care s-au făcut suficiente teste. Peste 9.000 de persoane sunt programate la vaccinare astăzi, în 180 de cabinete amenajate special. Rapelul pentru accest ser se face la 8 săptămâni. Dintr-o singură doză pot fi imunizate 10 persoane. Spre deosebire de vaccinurile Pfizer și Moderna, cel de la AstraZeneca se bazează pe tehnologia de producție clasică. Un virus gripal inactivat și modificat genetic determină producerea de anticorpi în organism. Potrivit prospectului, vaccinul poate provoca mâncărime la locul administrării, dureri de cap sau musculare, reacții adverse care n-ar trebui să fie de durată.
  • La  acest moment, România ocupă a 6-a poziție în Uniunea Europeană la vaccinarea anti-Covid. De la startul campaniei de imunizare, autoritățile sanitare române au administrat un milion și 84.0000 de doze, potrivit celei mai recente raportări. La nivel comunitar, până la acest moment au fost administrate peste 21 de milioane de doze de vaccin.
  • Marea Britanie se apropie de ţinta de 15 milioane de persoane vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, la o populație de 67 de milione de persoane cât numără Regatul. Guvernul de la Londra susține că este mult prea devreme pentru a discuta despre relaxarea restricţiilor.
  • Uniunea Europeană a criticat, din nou, Germania pentru restricţiile impuse la frontiere. Ministerul slovac de Externe a trimis, în weekend, o notă de protest către Berlin, menționând problemele pe care le au transportatorii. Autorităţile din provincia austriacă Tirol susțin că situaţia este “inaccceptabilă”. Răspândirea virusului nu poate fi oprită prin închiderea graniţelor, a insistat Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate.
  • Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a transmis că îndrumările privind botezul, pe care le-a transmis în parohii, au ca scop responsabilizarea preoţilor pentru evitarea unor situaţii tragice, nefiind vorba de schimbarea ritualului sau a rânduielilor bisericeşti.
  • Procuratura new-yorkeză a extins ancheta ce vizează tranzacţii financiare ale magnatului Donald Trump din perioada de dinaninte de a deveni președinte. În weekend, fostul lider de la Casa Albă a fost achitat în procesul politic din Senat, unde democrații l-au acuzat că și-a incitat susținătorii să ia cu asalt Capitoliul, la 6 ianuarie. 5 oameni au murit în acele violențe. Demersul inclupării nu a întrunit suficiente voturi. 7 republicani s-au pronunțat “pentru”.
  • Preşedintele american a solicitat Congresului, duminică, să acţioneze imediat pentru a limita circulaţia armelor de foc în SUA. “Această administraţie nu va aştepta următorul atac armat în masă” pentru a asculta apelurile la acţiune, a transmis Joe Biden într-o declaraţie transmisă cu ocazia comemorării a trei de la atacul comis într-un liceu din Florida, soldat cu 17 morţi.
  • Preşedintele rus a acuzat ţările occidentale că se folosesc de cazul opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, ca parte a “politicii lor de izolare” a țării sale. Vladimir Putin consideră “numeroasele succese” ale Rusiei, pe plan militar, dar şi în gestionarea pandemiei de coronavirus, “încep să-i irite” pe adversarii Moscovei. Arestarea lui Aleksei Navalnîi la revenirea în Rusia, după ce a fost tratat în Germania pentru otrăvirea cu o neurotoxină, a scandalizat cancelariile din Occident.
  • FC Hermannstadt a învins cu 1-0 pe FCSB, duminică seara, la Mediaş, într-un meci din etapa a 23-a a Ligii 1 de fotbal. Brazilianul Romario Pires a înscris singurul gol, dintr-un penalty controversat. FCSB a suferit a treia înfrângere consecutivă. Echipa bucureșteană poate pierde primul loc în clasament dacă CFR Cluj câștigă, luni, duelul cu FC Voluntari. Partida este programată de la ora 20 și 30 de minute.
  • Calificată în sferturi la Australian Open, Simona Halep o va întâlni pe americanca Serena Williams. Românca a ajuns la 100 de victorii reușite în turnee de Grand Slam, dar admite că adversara sa este “cea mai bună”.
  • Handbalista Crina Pintea a confirmat că va părăsi CSM Bucureștii pentru ETO Győr. Plecarea la formația ungară este programată în vară. Crina Pintea a semnat un contract valabil 2 ani.
  • Lider în ierarhia ATP, Novak Djokovic s-a calificat în sferturile Australian Open. Ajuns la 300 de victorii în turneele de Grand Slam, sârbul a trecut de canadianul Milos Raonic. În runda următoare, Novak Djokovic îl va avea va ca adversar pe germanul Alexander Zverev.
  • Naţionala de rugby a Franţei a învins Irlanda, duminică seara, la Dublin, scor 15-13 (10-3), în ultimul meci al etapei a 2-a din Turneul celor Şase Naţiuni, şi devine astfel favorită la cucerirea trofeului actualei ediţii.
  • Ducele Harry al Marii Britanii şi soţia sa, Meghan, aşteaptă al doilea copil. Regina Elisabeta şi membrii familiei regale s-au declarat încântaţi.
  • Vremea va fi rece în majoritatea regiunilor, pe arii restrânse geroasã dimineaţa. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între -4 şi 6 grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia. Cerul va fi variabil în vest şi sud-vest, iar în rest va prezenta înnorãri. Va ninge slab în cea mai mare parte a zonei montane, local în nord, centru şi nord-est şi izolat în sud. Vântul va avea intensificãri temporare ce vor accentua senzaţia de frig, cu rafale de peste 70 km/h, la munte – cu precãdere în zona înaltã a Carpaţilor Meridionali, precum şi în Moldova, cu viteze în general de 55…65 km/h, zone unde zãpada va fi spulberatã, dar pe arii mai restrânse şi la cote mai reduse în Transilvania, Dobrogea şi Oltenia. La București, vremea va fi rece. Cerul va fi temporar noros şi mai ales seara vor fi condiţii de ninsoare slabã. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã, uşor mai ridicatã decât în ziua precedentã, va fi 3…4 grade.