Câteva zeci de persoane au protestat, pentru a treia seară la rând, pe Șoseaua Antiaeriană din București. Cei prezenți au blocat circulația traversând încontinuu. În zonă, marți seară, un tânăr de 19 ani a fost accidentat mortal pe trecerea de pietoni.
Protestatarii cer marcaje rutiere și un semafor, pentru că de-a lungul timpului acolo s-au produs mai multe accidente rutiere.
—
Pompierii ilfoveni au vegheat, peste noapte, depozitul din orașul Voluntari, cuprins de un incendiu violent. O persoană a suferit arsuri la față.
Din cauza degajărilor mari de fum, locuitorii din zonă au fost sfătuiți să evite deplasările și să închidă ferestrele.
—
O nouă ediţie a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi este organizată la nivelul tuturor agenţiilor judeţene şi a celei din Bucureşti.
Tinerii sunt invitați să descopere ofertele de lucru din piață. La bursă sunt aşteptate şi alte persoane care nu au loc de muncă sau care doresc schimbarea acestuia.
—
De la începutul anului, băncile au primit aproape 8.000 de solicitări pentru suspendarea plăţii ratelor la credite. Cele mai multe cereri au venit de la persoane fizice.
De asemenea, aproape 26.000 de împrumutați (debitori persoane fizice) au optat pentru schimbarea indicelui ROBOR (ajuns la peste 8%) cu IRCC, care a crescut și el la peste 4 procente.
—
Prin vocea președintei Maia Sandu, Republica Moldova a mulțumit României pentru că îi furnizează electricitate. De la miezul nopții, Hidroelectrica a început livrările dincolo de Prut.
Moldova a solicitat ajutor energetic extern după ce Ucraina a sistat exporturile ca urmare a bombardamentelor rusești care i-au avariat rețeaua de electricitate.
Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, Hidroelectrica și Energocom au semnat, joi, un contract de furnizare pentru 100 MW. “Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”, a precizat oficialul pe Facebook.
Autoritățile de la Chișinău au recomandat populației să evite risipa de energie la orele de vârf ale consumului, precum sunt cele ale serii.
—
Aflat în aceste zile la o reuniune NATO, ministrul Apărării este așteptat cu explicații în țară.
Vasile Dîncu a spus că şansa păcii în Ucraina este o negociere cu Rusia.
De la distanță, ministrul a fost mustrat de șeful statului, care l-a îndemnat pe Vasile Dîncu să citească revista presei înainte să vorbească. “Trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază”, a punctat președintele Klaus Iohannis.
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă vrea “o discuţie cât se poate de deschisă” cu ministrul, a cărui opinie nu reprezintă punctul de vedere oficial al guvernului de la București.
Vasile Dîncu și-a atras critici și de șeful său din PSD, Marcel Ciolacu. Unele surse politice spun că ministrul va fi remaniat. Totuși, șeful MApN spune că nu i-a cerut nimeni demisia “în acest moment”.
Din opoziție, Uniunea Salvați România vrea ca Vasile Dîncu să vină în fața Parlamentului, în prima zi a săptămânii viitoare.
—
Între timp, procurori din România se vor alătura echipei europene care va investiga infracţiuni de război şi infracţiuni contra umanităţii comise pe frontul ucrainean de război. Polonia, Lituania, Letonia, Estonia şi Slovacia sunt și ele implicate.
Alianța Nord-Atlantică va sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie, a declarat joi secretarul general Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii miniștrilor apărării din statele membre NATO. Aliații vor oferi Kievului sisteme de bruiaj care să facă inutile dronele kamikaze rusești.
Ucraina a primit fonduri de urgenţă suplimentare de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), în valoare de 1,3 miliarde de dolari. Banii vor sprijini consolidarea capacităţilor de apărare, plata pensiilor, programe sociale şi susţinerea economiei, a declarat premierul Denys Smîhal.
“În total, FMI a oferit ţării noastre 2,7 miliarde de dolari de la începutul războiului”, a punctat liderul guvernului de la Kiev.
Bombardamentele rusești au continuat. Un bloc de locuințe a fost lovit de o rachetă la Mikolaiv, la malul Mării Negre.
La Kiev, sirenele de raiduri aeriene au sunat fără încetare, după cum a relatat jurnalistul Mircea Barbu.
La un summit regional găzduit de Astana, capitala Kazahstanului, președintele turc s-a întâlnit cu omologul rus, dar nu au discutat soluții de pace. Vladimir Putin a avansat ideea unui hub al gazelor, care să fie găzduit de turci, după modelul celui al cerealelor ucrainene.
Anterior întrevederii, Recep Erdogan a pledat pentru încetarea “vărsării de sânge” în Ucraina.
Ankara a jucat un rol-cheie într-un schimb de prizonieri desfășurat în septembrie între Rusia şi Ucraina şi în încheierea, în iulie, sub egida Națiunilor Unite, a unui acord între cele două ţări care să permită reluarea exportului de grâne ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor.
—
Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat că, până acum, peste 400.000 de persoane au fost imunizate antigripal cu doze de vaccin distribuite de Ministerul Sănătății. Chiar dacă numărul infecţiilor respiratorii este în creştere până aproape de 60.000, nu au fost confirmate cazuri de gripă în actualul sezon.
Vaccinarea este recomandată persoanelor din grupele la risc, adică angajații din sistemul sanitar, vârstnicii și bolnavii cronic.
—
Noul ministru al Educației și-a prezentat prioritățile la început de mandat. Admiterea la liceu și examenul de bacalaureat vor rămâne la fel ca în prezent cel puțin 4 ani de acum încolo. Potrivit Ligiei Deca, aleșii au înțeles nevoia de a nu mai surprinde comunităţile şcolare.
Ministrul vrea ca legile educaţiei să aibă un nivel mare de acord social, pentru a nu fi schimbate imediat ce se schimbă majorităţile politice.
Referindu-se la noile legi ale învățământului, Ligia Deca a spus că își dorește un cadru care să ofere încredere şi echitate într-un sistem predictibil, transparent și funcţional. Cele peste 9.000 de amendamente primite trebuie armonizate, a spus ministrul.
Elevii, spre exemplu, au cerut să fie implicaţi în deciziile care se iau la nivel de şcoală și de inspectorat.
Ministrul vrea ca unitățile de învățământ să rămână deschise indiferent de cursul crizei energetice, amintind că acestea au tarifele plafonate.
—
Primăria Capitalei va organiza Târgul de Crăciun în Piaţa Constituţiei, începând din 30 noiembrie – sărbătoarea Sfântului Andrei, cea care deschide sezonul de iarnă.
Firmele interesate se pot înscrie până în 24 noiembrie.
—
Premierul slovac a denunțat atacul armat comis într-un bar al minorităților sexuale din capitala Bratislava. Un tânăr a deschis focul în incintă, ucigând doi bărbați. O a treia persoană a fost rănită. În vârstă de 19 ani, atacatorul – care postase mesaje homofobe şi antisemite pe internet – a fost găsit mort ulterior.
”Extremismul este inacceptabil”, a spus premier Eduard Heger.
—
Presiunea migraționistă a crescut semnificativ la granițele Uniunii Europene. Numărul intrărilor ilegale a migranţilor în spațiul comunitar a fost de aproape 230.000 – cel mai mare nivel din 2016 încoace, potrivit Frontex – agenția însărcinată cu paza granițelor Uniunii.
—
Grupările palestiniene au semnat în Algeria, un acord de reconciliere. ”Declaraţia de la Alger” prevede organizarea de alegeri legislative şi prezidenţiale în teritoriile palestiniene în decurs de un an.
—
Cazurile de holeră din Siria și Liban stârnesc preocupare. Boala a ucis o persoană. Lipsa unor servicii de bază, precum apa potabilă sau o reţea de canalizare, în locurile în care se află strămutații sirieni, constituie un teren fertil pentru extinderea epidemiei.
—
În grupele Conference League, FCSB a repetat umilința, echipa fiind învinsă în fața propriilor suporteri pe Arena Națională de Silkeborg. Danezii au câștigat meciul cu 5-0, același rezultat reușit și în tur.
În schimb, la Cluj, CFR a învins Slavia Praga cu 2-0. În tur, ardelenii s-au impus cu 1-0 și devin astfel favoriții grupei la calificarea în următoarea fază a competiției.
—
În Liga Florilor, CSM Bucureşti a învins SCM Craiova. “Tigroaicele” s-au impus cu 35-25 (19-14) şi au urcat pe locul secund în clasament.
—
Ultima etapă din Campionatul Naţional de Viteză în Coastă va avea loc în acest sfârșit de săptămână la Poiana Braşov, cu un număr record de înscrieri pentru acest sezon. 104 piloţi se vor alinia la start.
—
Arheologii au descoperit, în provincia chineză Jiangxi, cuiburi fosilizate cu ouă de dinozaur datând din perioada cretacicului târziu, în urmă cu 80 de milioane de ani. Ouăle sunt “aproape rotunde şi bine conservate”. Deocamdată nu a fost determinată specia de dinozaur căreia îi aparţin acestea.
China este ţara cu cele mai importante descoperiri de ouă de dinozaur fosilizate la nivel internațional. Oraşul Heyuan, din provincia sudică Canton, deţine recordul mondial pentru descoperiri de ouă de dinozaur, cu aproape 17.000 de specimene găsite pe teritoriul său începând din anul 1996.
—
Un cercetător american susține că că a obținut primul creier ”sensibil” din celule cerebrale cultivate într-un vas de laborator. Dr. Brett Kagan și-a prezentat creația în revista de specialitate Neuron.
Alţi experţi descriu lucrarea ca fiind ”incitantă”, dar pun rezultatele studiului sub semnul întrebării.
—
Vremea va fi normală sub aspect termic în cea mai mare parte a teritoriului. Cerul va fi variabil, temporar noros în sudul, estul și centrul țării și va ploua slab, pe arii restrânse în zonele montane și submontane și izolat în rest, cu o probabilitate mai mare în Transilvania, Moldova și Muntenia. Pe crestele Carpaților Orientali vor mai fi posibile precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în sud, sud-est și în extremitatea de nord-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 și 22 de grade, cu cele mai ridicate valori în extremitatea de sud și sud-vest. Dimineața, în zonele joase de relief din centru și pe spații mici în cele din vest și sud va fi ceață.
În zonele de munte, cerul va fi temporar noros și pe arii restrânse va ploua slab. Pe crestele Carpaților Orientali vor mai fi posibile precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura aerului nu va avea variații importante, iar valorile vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Dimineața și noaptea, pe văi și în depresiuni, pe spații mici va fi ceață.
La București, valorile termice diurne vor fi în scădere față de intervalul precedent, astfel maxima se va situa în jurul valorii de 18 grade. Cerul va avea înnorări temporare și trecător vor fi condiții de ploaie slabă. Vântul va sufla slab și moderat.