Poliția norvegiană îl audia, miercuri seară, pe individul care, înarmat cu un arc şi săgeţi, a ucis 5 persoane şi a rănit alte 2 în orașul Kongsberg. Motivația atacului este necunoscută, dar pista unui act terorist este investigată. Agresorul mai avea asupra lui un cuţit, precum şi alte câteva arme. Supraviețuitorii au fost internaţi în spital. Premierul Erna Solberg a descris atacul drept “îngrozitor”.
În trecut, Norvegia, o naţiune tradiţional paşnică, a fost ţinta unor atacuri comise de extremiști de dreapta. În urmă cu 10 ani, un individ a ucis 77 de persoane prin detonarea unei bombe lângă sediul guvernului din Oslo, înainte de a deschide focul asupra unui miting al tinerilor laburişti pe insula Utoya. Ulterior, mai multe planuri de atentate islamiste au fost dejucate în Norvegia.
—
Doi bărbaţi au fost atacaţi de un urs la marginea localităţii mehedințene Obârşia Cloşani. Animalul sălbatic ar fi fost atras de câțiva stupi de albine amplasaţi în zonă.
—
Polițiștii bistrițeni anchetează sinucigerea unui elev de clasa a 8-a. Băiatul, campion la dans sportiv, și-ar fi pus capăt zilelor ca răspuns la o provocare lansată pe reţeaua de socializare TikTok. În ultimele 3 luni, platforma online a eliminat peste 80 de milioane de videoclipuri la nivel global, întrucât acestea nu respectau regulile comunităţii.
—
La Iași, pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva ajunge, joi, în punctul culminant. Mii de sarmale moldovenești au fost pregătite în ultimele zile pentru a le fi servite pelerinilor la finalul slujbei de la Catedrala Mitropolitană. Persoanele prezente sunt sfătuite să respecte distanța fizică.
—
Pensionarii care își primesc pensiile pe card nu vor mai fi nevoiți să aștepte poștașul pentru a avea talonul. Documentul va fi expediat online. Proiectul de lege în acest sens a trecut de Parlament şi merge la promulgare.
—
România a mai făcut un pas înspre mult-dorita debirocratizare. Instituţiile publice nu vor mai putea solicita copii ale actelor, potrivit unei legi adoptate de Camera Deputaților. Prevederile vor intra în vigoare la 1 ianuarie. Instituțiile vor fi obligate să își asigure dublicate ale documentelor emise.
—
Sufocat de cazuri Covid, sistemul sanitar românesc continuă să ceară ajutor extern. Într-o scrisoare trimisă aliaților din NATO, Departamentul pentru Situații de Urgență spune că stocurile de medicamente și de echipamente se termină rapid, iar producătorii nu le mai pot livra până la sfârșitul anului.
România a început să primească sprijin din partea unor state din Uniunea Europeană, precum concentratoare de oxigen și tratamente.
Ungaria s-a oferit să primească 50 de bolnavi care au nevoie de Terapie Intensivă. Procedurile au început, dar transferul presupune riscuri.
Budapesta ne-a mai donat medicamente și aparate de oxigen.
La nivel național, aproape 1.700 de bolnavi sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă, dintre care 35 sunt copii. Avalanșa de îmbolnăviri este dublată de faptul că mulți aleg să ceară ajutor la 112 când sunt în stare critică și nu mai pot fi salvați. Raportarea de miercuri a inclus aproape 400 de decese asociate Covid și aproape 16.000 de noi contaminări, dintre care 3.000 doar în București.
Zona metropolitană a Capitalei a depășit rata de 15 cazuri la mie. Sunt și localități care au sărit de pragul de 20 la mie.
Ideea carantinei în Ilfova a fost respinsă de prefectul Daniel Tudorel Zamfir.
Direcția de Sănătate Publică Ilfov a cerut închiderea unităților de învățământ. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, insistă ca măsura să fie aplicată doar punctual, prin decizia directorilor.
La acest moment, aproape 500 de unităţi de învăţământ au trecut la cursuri online, ceea ce înseamnă 15% din numărul total de elevi şi preşcolari.
De la începutul anului școlar, 7 dascăli au murit de Covid.
Potrivit Institutului de Sănătate Publică, în ultima săptămână, peste 90% din cazurile mortale au fost înregistrate în rândul persoanelor nevaccinate.
Într-un “strigăt de disperare”, medicii din București au făcut apel la vaccinare. “Ne mor pacienţi tineri, ajung copii în secţiile de Terapie Intensivă”, au avertizat aceștia într-o scrisoare deschisă. Doctorii insistă că este foarte redusă proporția persoanelor vaccinate care fac forme grave de boală sau care mor de Covid.
Alte peste 60.000 de doze au fost administrate în ultimele 24 de ore. Aproape 30.000 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată. Alte peste 25.000 au făcut supra-rapelul.
Pentru vaccinarea populaţiei, în prezent sunt disponibile aproape 3,7 milioane de doze. Alte peste 152.000 de doze de vaccin au expirat, fiind eliminate din circuitul de administrare, după cum a anunțat Grupul de Comunicare Strategică.
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății a calificat drept ”imorală, incorectă și nedreaptă” administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid pe scară largă în unele țări, în timp în Africa inoculările întârzie. Tedros Ghebreyesus consideră că, ignorând un întreg continent, pandemia nu va putea fi oprită. Doar 7% din populația Africii a primit cel puțin o doză de vaccin. În acest context, OMS recomandă supra-rapelul doar pentru persoanele vulnerabile.
—
Criza umanitară din nordul Etiopiei se amplifică pe zi ce trece, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De un an, regiunea Tigray este afectată de război. Aproape şapte milioane de persoane au nevoie urgentă de alimente şi asistenţă medicală.
—
O angajată a Direcției de Sănătate Publică Neamţ a fost reţinută, miercuri, de procurorii anticorupție. Femeia a pretins şi primit de la o persoană suma de 300 de euro pentru a intermedia angajarea într-un post de asistent medical la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamț.
—
Prima întâlnire dintre premierul desemnat Dacian Cioloș și liderii PNL și UDMR s-a încheiat miercuri seară, după o oră, fără vreun rezultat concret.
Tratativele vor fi reluate vineri, dar reconcilierea între foștii parteneri de guvernare pare un deziderat greu de atins. Niciunul dintre actorii politici nu-și asumă actuala criză. Florin Cîțu și Kelemen Hunor ar urma să se consulte, joi, cu ai lor colegi de partid.
Într-o postare pe Facebook, Dacian Cioloș a notat că şi-ar dori să se termine acest “balet al divertismentului politic în care persoanele sunt mai importante decât rezultatul”, întrucât țara trebuie guvernată.
Premier destituit, liberalul Florin Cîțu a repetat că USR trebuie să găsească o soluție la actuala criză politică împreună cu PSD și AUR, alături de care a depus moțiunea de cenzură prin care guvernul a fost debarcat. Șef al Uniunii Maghiare, Kelemen Hunor și-a exprimat speranța ca fiecare parte să mai lase din orgolii.
Prim-vicepreședine al PNL, Rareș Bogdan susține că refacerea coaliției poate fi posibilă dacă USR și UDMR se întorc la masa tratativelor și continuă guvernarea sub Florin Cîțu
Surse politice din USR spun că, în cazul în care PNL şi UDMR vor refuza refacerea coaliţiei, Dacian Cioloş va merge în Parlament cu un guvern minoritar. Dacă va fi respins, iar Florin Cîţu va fi desemnat din nou premier, Uniunea va susţine scenariul alegerilor anticipate.
Lupte politice se anunță și pentru fotoliul de șef al Camerei Deputaților, eliberat prin demisie de Ludovic Orban. Atât liberalii, cât și social-democrații își doresc funcția. Într-o primă etapă, PNL îl propune ca interimar pe Florin Roman. Tot mai izolat în formațiunea la cârma căreia s-a aflat în ultimii 4 ani,
Ludovic Orban și-a justificat demisia din fruntea Camerei Deputaților prin faptul că nu mai poate fi “părtaş” la decizii luate de noua conducere a PNL, despre care spune că a fost “instalată cu forţa”.
—
Doi membri din conducerea Arhiepiscopiei Bucureștilor și-au dat demisiile după o anchetă jurnalistică. Portalul Recorder a dezvăluit că preotul Aurel Mihai – vicar eparhial – și Lazăr Neacșu – membru în Adunarea Eparhială – sunt implicați într-o afacere necurată, prin care sunt construite biserici din bani publici, având aprobarea Patriarhului Daniel, al cărui nume de cod este Marele Alb. “Niciun act de corupție nu trebuie tolerat într-o instituție, mai ales în Biserică”, susține Arhiepiscopia Bucureștilor, care consideră ancheta jurnalistică drept tendențioasă.
Sub o identitate falsă, Victor Ilie de la Recorder a documentat, timp de 8 luni, o întreagă rețea formată din oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii Ortodoxe care trucau licitații.
Tot ca efect al anchetei, organizaţia PSD Bucureşti a anunţat demisia lui Neacşu Lazăr atât din partid, cât şi din funcţia de consilier general. Înainte de a intra în politică – la sfatul Patriarhului, după cum el însuși a mărturisit, afaceristul a activat în domeniul construcțiilor, fiind descris de sursele Recorder ca un ”agent de influenţă al Bisericii, care trage sfori pentru obţinerea de fonduri locale”.
—
Comisia Europeană a anunțat că nu va tolera speculanții de pe piața energiei, confruntată cu tarife astronomice din cauza cererii mari și a ofertei scăzute.
Executivul de la Bruxelles le propune guvernelor din blocul comunitar să sprijine consumatorii vulnerabili din fonduri europene. Comisia mai recomandă posibilitatea amânării la plată a facturilor și evitarea deconectării celor care nu mai pot achita. Firmele care sunt mari consumatoare de energie ar putea beneficia de ajutoare de stat în limita unui plafon, iar producătorii ar putea fi scutiți de unele impozite.
Prin vocea președintelui Vladimir Putin, Rusia s-a arătat dispusă unei suplimentări a livrărilor de gaz spre Uniunea Europeană. Potrivit liderului de la Kremlin, Gazprom dorește parafarea de contracte pe termen lung. Rusia respinge acuzația că ar limita în mod deliberat volumele pentru a forța aprobarea gazoductului Nord Stream 2, care să transporte gaze direct în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina.
—
Din cauza deficitului de gaze naturale, Republica Moldova a decretat stare de alertă în sectorul energiei și folosește păcură de rezerva de stat. De teama unui eșec al negocierilor cu Rusia, Guvernul de la Chișinău ar putea apela la România și Ucraina. Contractul Moldovei cu Gazprom a expirat la sfârşitul lunii septembrie, iar compania rusă a majorat tarifele.
—
Mai mulți poliţişti kosovari şi civili sârbi au fost răniţi în timpul unor ciocniri separate. Violențele au izbucnit în timpul unor descinderi efectuate de poliţia kosovară la suspecți de contrabandă. Noile incidente vin la două săptămâni după un acord încheiat între Belgrad şi Priștina pentru a pune capăt tensiunilor la frontieră, cele mai grave în ultimii ani.
—
Federația de Fotbal face verificări după ce câțiva jucători din naţionala U21 sunt acuzați că au avut un comportament neadecvat în avionul care i-a adus din cantonamentul efectuat în Spania. George Cîmpanu, Ştefan Baiaram şi Jovan Markovic au fost protagoniştii acestui scandal. Selecţionerul Florin Bratu nu s-a aflat la bordul aeronavei.
—
Urmare a situației epidemilogice în continuă agravare, finalele SuperLigii la rugby, programate în acest weekend pe Stadionul Naţional Arcul de Triumf, se vor disputa fără spectatori. Persoanele care și-au cumpărat bilete vor primi integral contravaloarea acestora.
—
Cristiano Ronaldo a devenit primul fotbalist care marchează 10 hat-trick-uri pentru echipa naţională. Startul portughez a înscris o triplă pentru selecționata lusitană în meciul câştigat cu 5-0 în faţa Luxemburgului, în preliminariile Cupei Mondiale de fotbal de anul viitor.
—
Vremea va fi deosebit de rece, cu valori termice chiar uşor mai scãzute decât în intervalul anterior. Cerul va fi noros în jumãtatea de sud-est a ţãrii, unde temporar va ploua. Prin acumulare, cantitãţile de apã vor depãşi local 10…20 l/mp. În restul teritoriului înnorãrile vor fi temporare, iar ploile se vor semnala pe arii mai restrânse. La munte vor fi precipitaţii mixte, iar la altitudini mari va ninge şi se va depune strat de zãpadã. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 7 şi 15 grade.
La București, vremea va fi închisã şi deosebit de rece. Temporar va ploua, posibil moderat cantitativ, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 11 grade.
La munte, vremea va fi deosebit de rece, cu valori termice chiar uşor mai scãzute decât în intervalul anterior. Cerul va fi noros şi se vor semnala precipitaţii pe arii extinse în masivele sudice şi local în rest. Acestea vor fi mixte, iar la altitudini mari va ninge şi se va depune strat de zãpadã. Vântul va sufla slab şi moderat.
—
Cu rafale de vânt de aproape 150 de kilometri pe oră, furtuna tropicală Pamela a redevenit uragan şi a atins uscatul pe coasta de vest a Mexicului, la Oceanul Pacific. Ploile abundente au provocat anularea mai multor curse aeriene. Statele americane Texas şi Oklahoma se află pe traseul furtunii.
—
Compania americană Blue Origin a efectuat cu succes al doilea zbor în spațiu cu un echipaj uman. La bordul navetei autonome New Shepard s-au aflat 4 persoane, între care actorul canadian William Shatner, faimos pentru că l-a interpretat pe Căpitanul Kirk în serialul de televiziune Star Trek. La cei 90 de ani ai săi, acesta a devenit cea mai vârstnică persoană care a zburat vreodată în spațiu.
—
Australia va construi un astromobil pentru o misiune americană pe Lună programată pentru anul 2026, prima colaborare a acestei ţări la un un astfel de proiect. Roverul semi-autonom va culege mostre de pe solul lunar ce conţin oxizi, în timp ce NASA va încerca, în colaborare cu o echipă independentă, să extragă oxigen de pe suprafaţa satelitului natural al Terrei.
—
Ziua mondială a vederii (World Sight Day) este marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie. Experții atrag atenția asupra numărului în creștere al problemelor oculare şi de pacienţi care au nevoie de ajutor. Pe glob, aproape 2 miliarde și jumătate de persoane suferă de deficienţe de vedere, dintre care peste un miliard prezintă o afecţiune care ar fi putut fi evitată sau încă nu este tratată.