Confidenţialitate

INFOMANIA • 14 martie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile încep, de luni, controale pe tot lanțul distribuirii uleiului de floarea soarelui, a anunțat ministrul Economiei. Triplarea prețului din ultima perioadă nu are justificare, declară Florin Spătaru.

Verificate vor fi atât supermarketuri, cât și unele magazine online.

Așa cum au cumpărat – sub impulsul panicii – benzină și motorină săptămâna trecută, unii români și-au făcut și stocuri de ulei în cămară.

După o întâlnire avută, duminică, cu reprezentanți ai fermierilor și ai marilor magazine, ministrul Agriculturii a precizat stocurile de ulei de floarea soarelui sunt suficiente până la viitoarea recoltă. Potrivit lui Adrian Chesnoiu, România nu se confruntă cu riscul apariţiei unei crize de hrană.

De 10 ori mai mare decât consumul local, producția asigură independenţa României din punct de vedere alimentar.

În cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor, luni începe etapa autorecenzării. Chestionarul poate fi descărcat, până la 15 mai, de pe internet.

Autorecenzarea poate aduce angajatului o zi liberă de la serviciu. Persoanele care nu dispun de calculator, laptop sau un dispozitiv inteligent pot completa datele în punctele de autorecenzare asistată, organizate în fiecare localitate.

În ultimele două decenii, situaţia demografică a României s-a înrăutăţit constant, cauzele fiind migrația, dar numărul tot mai mare al deceselor în raport cu nașterile.

Într-o convorbire telefonică avută duminică, președintele Klaus Iohannis i-a transmis omologului ucrainean că toți refugiații vor fi bine primiți în România. Volodimir Zelenski a mulțumit pentru sprijin.

De la începerea ostilităților, 3.750 de refugiați au solicitat azil în România. Refugiații au la dispoziție o aplicaţie prin care sunt prezentate coridoarele verzi de tranzit pe teritoriul țării noastre.

2,7 milioane de persoane au fugit din calea armelor. Europa nu s-a mai confruntat cu un aflux atât de rapid de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, a declarat Înaltul Comisar pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

Eforturile diplomatice se intensifică în timp ce ostilitățile dintre trupele ruse și cele ucrainene intră în cea de-a 19-a zi.

Organizația Națiunilor Unite are programate, săptămâna aceasta, mai multe reuniuni consacrate războiului.

Noi negocieri între părțile beligerante sunt programate, luni, prin videoconferință. Ucraina amintește că este deschisă la dialog, dar nu se va preda şi nu va accepta ultimatumuri ale Rusiei.

Înțelegerile privind coridoarele umanitare au fost, în continuare, încălcate. Un tren de pasageri care evacua civili din estul Ucrainei a fost atacat de ruși, mecanicul fiind ucis. Garnitura transporta inclusiv copii.

Potrivit părții ucrainene, 35 de tineri au fost uciși și peste 100 au fost răniți la o bază militară de lâng Liov. Ministerul rus al Apărării susțin, însă, că a lichidat aproape “180 de mercenari străini”.

De altfel, atacurile au devenit tot mai agresive în vestul Ucrainei, spre îngrijorarea președintelui polonez. Andrzej Duda consideră că Alianța Nord-Atlantică va trebui să își schimbe strategia.

Prin vocea secretarului său general, Alianța Nord- Atlantică a denunțat numărul tot mai mare de victime civile şi “distrugerile necugetate” comise de forţele ruse. Jens Stoltenberg și-a exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea folosi arme chimice în acest război.

Într-un asemenea scenariu, Rusia va plăti un “preţ scump”, a avertizat consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan.

Departamentul Apărării de la Washington a reiterat că Statele Unite şi aliaţii vor apăra teritoriul NATO în cazul de atac.

Avocatul Poporului ucrainean acuză asupra orășelului Popasna, din regiunea estică Lugansk, armata rusă a recurs la bombe cu fosfor, care sunt interzise prin Convenția de la Geneva.

Preşedintele ucrainean a vizitat, duminică, un spital din Kiev în care sunt tratați militari răniţi. Volodimir Zelenski i-a decorat atât pe aceștia, cât și pe cadrele medicale care îi îngrijesc.

Şeful diplomaţiei europene a condamnat răpirea primarilor din două oraşe ucrainene, anume Melitopol şi Dniprorudne. Josep Borrell consideră că Rusia încearcă să instaleze “structuri guvernamentale alternative ilegitime” în Ucraina, o “ţară suverană”.

Asediat de forţele ruse de peste o săptămână, portul sudic Mariupol își epuizează ultimele rezerve de hrană şi apă, spun autorităţile locale. Orașul nu are apă, încălzire sau electricitate. Trupele de ocupație au continuat să atace ţinte civile. Peste 2.000 de civili au fost uciși în bombardamente.

Există informații că la Herson, aflat sub controlul armatei ruse, este în pregătire un referendum pentru o așa-zisă independență.

Poliția rusă a arestat, duminică, sute de participanți la proteste față de război. La Sankt Petersburg, mai mulți jurnaliști prezenți la fața locului au fost reținuți. La Nijni Novgorod, o protestatară a fost săltată de forțele de ordine pentru că a afişat un panou alb.

Bursa de la Moscova va rămâne închisă și săptămâna aceasta.

Sancţiunile internaţionale au îngheţat jumătate din rezervele în aur şi valută ale Rusiei, în valoare de peste 600 de miliarde de dolari. Kremlinul contează pe sprijinul Beijingului pentru a face față situației şi să își extindă cooperarea actuală, în contextul închiderii pieţelor occidentale.

China va suporta ”cu siguranţă” consecinţe dacă va ajuta Rusia, au avertizat Statele Unite.

Ambasada chineză în Statele Unite a descris ca preocupantă situația din Ucraina şi a anunţat că depune eforturi pentru a evita escaladarea confruntărilor militare.

Deși a evitat să condamne direct invazia militară rusă, Beijingul a pledat în mai multe rânduri pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică.

Comunitatea online Corupția ucide reclamă ca directorul interimar al Teatrului Național din București a respins toate propunerile actorilor de ajutor sau solidarizare cu Ucraina.

Mircea Rusu consideră că TNB nu face politică, a dezvăluit actorul Mihai Călin.

Mari instituții de cultură din lume și-au exprimat solidaritatea cu Ucraina și dorința de pace.

Peste 100.000 de germani au cerut în stradă, duminică, pe străzi oprirea războiului și pentru a-și arăta solidaritatea cu poporul ucrainean. Manifestații au fost organizate la Berlin, Frankfurt, Stuttgart, Leipzig şi Hamburg.

În predica duminicală de la Vatican, Papa Francisc a făcut apel la încetarea războiuluii din Ucraina, denunțând drept barbarie uciderea copiilor și a vârstnicilor. “Opriţi acest masacru! … Dumnezeu este cu cei care fac pace, nu cu cei care folosesc violenţa”, a spus Suveranul pontif.

Iranul revendicat atacul cu rachete ce au căzut în apropierea unui complex consular american din oraşul Erbil, din nordul Irakului. Republica Islamică susține că a răzbunat un atac israelian din Siria. 

Nu au fost raportate victime. 

Ostilitatea americano-iraniană s-a manifestat adesea în Irak, al cărui guvern este aliat cu ambele ţări.

Într-o întâlnire istorică desfășurată la Istanbul, președintele turc și premierul grec au discutat despre pace și cooperare bilaterală. 

Între cele două țări au existat numeroase tensiuni în ultimul deceniu, în special în legătură cu pretenţia regimului de la Ankara de a explora zăcăminte de gaze naturale în zone din estul Mediteranei pe care guvernul de la Atena le consideră parte din zona sa economică exclusivă.

China a plasat în izolare 18 milioane de persoane după ce a raportat, duminică, 1.800 de noi cazuri simptomatice. Numărul reprezintă un record zilnic pentru statul asiatic de la izbucnirea pandemiei în urmă cu 2 ani.

În România, bilanțul epidemilogic a inclus 1.600 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Alte 25 de decese au fost asociate Covid. 3.700 de pacienți sunt spitalizaț, din care aproape 600 la Terapie Intensivă.

Un cutremur cu magnitudinea 4,2 s-a produs, la 31 de minute după miezul nopții de duminică spre luni, în zona seismică Vrancea. Epicentrul mișcării telurice a fost localizat la adâncimea de 103 de kilometri.

Plângându-se că bugetul alocat nu acoperă cheltuielile, conducerea Federației de Gimnastică face apel la donații.

În lipsa banilor, spune forul, nu poate fi asigurată prezența sportivilor la competițiile din calendar, anume campionatele europene și cele mondiale din acest an.

Surprins de anunț, ministrul de resort a îndemnat Federația să caute sponsorizări. Comitetul Olimpic Sportiv Român a micşorat finanţarea, din cauză că Federaţia de Gimnastică nu a avut rezultate la Jocurile Olimpice, a precizat Eduard Novak.

Potrivit ministrului, gimnastica rămâne o prioritate pentru instituția pe care o conduce, iar fondurile vor fi suplimentate la rectificarea bugetară.

Alexandru Novac a câștigat medalia de aur la proba de aruncare a suliței în cadrul Cupei Europene.

Rezultatul reprezintă ce mai bună performanță a sezonului pentru sportivul român, clasat pe locul al 12-lea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

În prima etapă a fazei de play-out din Liga 1, Rapid a învins Dinamo, scor 3-1. Partida s-a disputat cu porțile închise la Mioveni. Cu același scor, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – CS Mioveni.

În play-off, FCSB – Farul Constanţa se vor confrunta, luni seară, de la ora 21.00, pe Arena Naţională din Bucureşti.

Runda a 3-a a Mastersului de la Indian Wells este în plină desfăşurare.

Simona Halep a învins-o pe americanca Cori Gauff, 6-3, 6-4. La rândul său, Sorana Cîrstea a trecut de rusoaica Anna Kalinskaya, 5-7, 6-1, 6-0.

Britanica Emma Răducanu a fost eliminată de croata Petra Martić.

La actuala ediție, mai multe favorite, precum Arina Sabalenka, Garbine Muguruza, Jelena Ostapenko sau Naomi Osaka au fost eliminate prematur.

Jocurile Paralimpice de la Beijing au ajuns la final. Delegația României nu a avut vreun sportiv pe podium.

Cu 61 de medalii, dintre care 18 de aur, China-gazdă a dominat clasamentul pe națiuni. Ucraina a ocupat locul secund.

Beijingul a devenit primul oraș care a găzduit atât jocurile de vară, cât și cele de iarnă.

Ciclistul Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) a câştigat pentru al doilea an consecutiv cursa Tirreno-Adriatico. Slovenul a dominat întrecerea de la un capăt la altul.

Ultramaratonistul Tiberiu Uşeriu și-a mai trecut în palmares încă o reușită polară. Sportivul de anduranță a câștigat Montane Lapland Arctic Ultra, o cursă de  500 de kilometri, traversând timp de 6 zile Cercul Arctic prin temperaturi extreme, pe ruta Laponia – Suedia.

Într-un mesaj online, bistriţeanul a tras concluzii “la cald”. “Îmi dau seama că există o diferență enormă între a alerga liber prin Laponia și a face slalom printre bombe în Ucraina”, a scris Tibi Uşeriu, șocat că “după 76 de ani de pace ne-am întors la un război de modă veche, cu atac asupra civililor, cu blindate și mercenari plătiți”.

Ultramaratonistul face parte din echipa Asociaţiei Tăşuleasa Social, fiind totodată ambasador al proiectului Via Transilvanica.

Recompensat cu 5 trofee în categoriile tehnice, “Dune” a fost, duminică seara, marele câştigător la cea de-a 75-a gală a premiilor Academiei Britanice de Arte ale Filmului şi Televiziunii (BAFTA). “The Power of the Dog” a obţinut premiile pentru regie şi pentru cel mai bun film.

Valorile termice diurne, în creștere față de ziua precedentă, se vor apropia de cele specifice perioadei în cea mai mare parte a țării, însă vremea se va menține rece dimineața. Temperaturile maxime se vor încadra între 4 și 12 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări în prima parte a intervalului în regiunile extracarpatice, dar probabilitatea pentru precipitații va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat. Cu totul izolat vor fi condiții de ceață.

La București, vremea va fi mai rece decât în mod normal, cu precădere dimineața. Cerul va fi variabil, cu înnorări în prima parte a zilei. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 6…8 grade.

La munte, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Valorile de temperatură vor fi mai ridicate decât în intervalul precedent.