Din cauza tarifelor tot mai ridicate la carburanți, câțiva șoferi au protestat la o benzinărie din Târgu Jiu. Ajunși la capătul răbdării, aceștia au blocat pompele timp de două ore. Unii au plătit la casă cu monede.
Poliția a intervenit pentru a pune capăt manifestației spontane.
Între timp, pe rețelele de socializare se viralizează apelul la un amplu protest la nivel național pentru data de 30 iunie.
Plinul de benzină costă cu 150 de lei mai mult față de acum un an. Sortimentele superioare de benzină și motorină se vând cu mai mult de 9 lei litrul.
Potrivit unor estimări, scumpirea va depăși pragul psihologic de 10 lei în toamnă.
Federația transportatorilor rutieri insistă ca tarifele la pompă să fie plafonate și amenință cu proteste.
FORT salută inițiativa legislativă din Parlament pentru scăderea Taxei pe Valoare Adăugată la 5% pentru serviciile publice de transport rutier, dar consideră că actul normativ trebuie să fie adoptat printr-o Ordonanță de Urgență pentru a intra rapid în vigoare.
—
Autoritățile sanitare fac anchetă epidemiologică după ce România s-a alăturat, luni, statelor în care sunt cazuri de variolă a maimuței.
La noi, pacientul este un tânăr de 26 de ani din București, a cărui stare este bună, primește tratament simptomatic și va rămâne în izolare timp de 3 săptămâni.
Ministerul Sănătății s-a limitat să spună că persoana de contact este partenerul tânărului și că a călătorit recent în mai multe state. Este neclar dacă și acesta are boala sau este doar purtător al virusului.
Tot Ministerul Sănătății precizează că vaccinurile anti-variolă vor ajunge în România atunci când Comisia Europeană va încheia achiziția.
Țara noastră ar trebui să primească aproape 2.500 de doze. De producție americană, vaccinul este în cantități foarte reduse pe plan mondial.
Infecție virală rară, variola maimuței este o afecțiune răspândită în Africa.
În ultimele luni, boala a fost confirmată la peste o mie de persoane din afara acestui spațiu, ceea ce a alertat comunitatea medicală.
Organizația Mondială a Sănătății susține că riscul este real, dar nu există motive de panică.
S-a observat că predispuși la infectare par a fi bărbații tineri care au mai mulți parteneri, în general de același sex, dar au fost confirmate cazuri și în rândul femeilor.
Contaminarea presupune un contact fizic îndelungat. Virusul intră în organism prin căile respiratorii, prin fluide corporale și răni ale pielii.
De altfel, erupțiile cutanate se numără printre simptome, alături de febră, dureri în gât și leziuni la nivelul mucoasei gurii.
Potrivit regulilor stabilite de Institutul de Sănătate Publică, pacienții sunt izolați în spital sau la domiciliu până la căderea ultimei cruste, pot ieși din casă cu mască și le sunt interzise raporturile sexuale!
—
Raportarea pentru Covid se va face de acum înainte săptămânal.
Ministrul Sănătăţii a explicat că informarea va fi similară celei care se face pentru gripa sezonieră, deoarece rata de răspândire a SARS-CoV-2 este mult redusă la nivel național. Potrivit lui Alexandru Rafila, dacă situaţia o va impune, se va reveni la raportarea zilnică.
—
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a reacţionat în cazul geamandurilor cu cruce în vârf de pe litoral. Dispozitivele au stârnit nemulțumire. Unii salvamari au susținut că acestea distrag atenția și pot fi periculoase.
Raed Arafat a precizat că instalarea celor 5 geamanduri în mare face parte dintr-un proiect gândit în urmă cu doi ani de specialişti, pentru a preveni înecurile pe durata sezonului estival.
Șeful DSU consideră că “este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare şi o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanţă”.
“Ideea unei cruci de culoare roşie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanţă, iar când te apropii de ea şi mai mult, poţi citi şi textul de avertizare, atrăgându-ţi atenţia că deja eşti foarte aproape de pericol”, a mai adăugat Raed Arafat.
—
Evaluarea absolvenților de gimnaziu începe marți, cu proba scrisă la Limba română. Joi este programată testarea la matematică.
Examenul va începe la ora 9.00. Accesul în clase va fi permis de la ora 8.00. Afișarea rezultator finale se va face la 30 iunie, după soluționarea contestațiilor.
Peste 17 mii de elevi care figurau înscriși în clasa a VIII-a în luna aprilie nu se prezintă la Evaluarea Națională, potrivit portalului Edupedu.ro.
România are cea mai mare pondere a persoanelor care renunţă prea devreme la studii, după cum indică datele Eurostat, oficiul european de statistică.
Astfel, anul trecut circa 15% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie şi formare.
—
Președintele francez Emmanuel Macron ajunge, marți seară, în România.
Liderul de la Paris va vizita miercuri, împreună cu președintele Klaus Iohannis, baza Kogălniceanu din județul Constanța, unde se vor întâlni cu o parte din cei peste 600 de militari francezi staționați în țara noastră.
Soldații au ajuns în țara noastră în 28 februarie, la patru zile de la invadarea armatei ruse în Ucraina, ca parte a forței de răspuns rapide a Alianței Nord-Atlantice pe flancul estic.
Anul acesta, un grup de luptă NATO va fi creat în România sub comandă franceză.
Peste 5.000 de soldați ai Alianței sunt în țara noastră la acest moment.
Marți seară, preşedintele Klaus Iohannis se va afla la Haga, la o reuniune în format restrâns organizată de premierul olandez şi cel danez pentru pregătirea Summitului NATO, programat la sfârșitul acestei luni. Prezenți vor mai fi premierii Belgiei, Letoniei, Poloniei şi Portugaliei, precum şi secretarul general NATO.
Surse politice spun că președintele Klaus Iohannis s-ar putea alătura omologului francez, cancelarului german și premierului italian pentru o vizită, joi, la Kiev.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, spunea marți seară că, din rațiuni de securitate, amănunte despre o eventuală vizită vom afla doar după ce aceasta se va fi încheiat.
Şapte cadavre au fost descoperite într-o nouă groapă comună în apropiere de orașul Bucea, de la periferia Kievului. Victimele au fost executate cu mâinile legate, având urmele unor gloanțe trase în cap.
După retragerea militarilor ruşi din regiune, sute de cadavre ale unor civili au fost descoperite în zona orașului Bucea, devenit un simbol al crimelor de război imputate Rusiei.
Moscova a respins acuzaţiile, denunţând ”falsificări” orchestrate de Kiev cu susţinerea Occidentului.
Continuă luptele la Severodoneţk.
Rușii au distrus toate podurile care duc spre acest oraș, a declarat guvernatorul regional Serghii Haidai. Au devenit imposibile, astfel, evacuarea rezidenţilor şi transportul de bunuri. Potrivit guvernatorului, locuitorii orașului supravieţuiesc în condiţii extrem de dificile.
În altă ordine de idei, oficiali ucraineni au anunţat că recolta de cereale a ţării se va înjumătăți anul acesta. Suprafeţele însămânţate s-au redus considerabil. Ucraina a fost un producător major de cereale la nivel mondial.
18.000 de tone de porumb din Ucraina au ajuns în Spania.
Pentru a evita blocada impusă de ruși porturilor ucrainene de la Marea Neagră, încărcătura a fost transportată pe cale rutieră prin Polonia, până la Marea Baltică. De acolo, o navă sub pavilion finlandez a dus porumbul în statul iberic.
Ocolul a fost unul mare în comparație cu rutele obișnuite folosite înainte de invazia rusă.
—
Justiţia britanică a respins, marți seară, recursuri de ultim moment ale unor organizații umanitare față de planul controversat al guvernului lui Boris Johnson prin care migranţi ilegali din statul african Rwuanda vor fi expulzați.
Londra vrea ca cererile de azil ale acestora să fie analizate în țara lor de origine.
Prințul Charles, moștenitor al Coroanei, s-a declarat în privat “consternat” de această strategie, potrivit presei britanice.
La rândul său, directorul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi a condamnat planul administraţiei britanice. Filippo Grandi consideră că această decizie va crea un precedent catastrofal.
Guvernul lui Kagame este acuzat cu regularitate de reprimarea libertăţii de exprimare, a criticilor şi a opoziţiei.
De la începutul anului, peste 10.000 de migranţi au traversat ilegal Canalul Mânecii şi au ajuns pe coasta britanică la bordul unor ambarcaţiuni mici, o creştere considerabilă faţă de anii anteriori.
—
În Statele Unite, comisia parlamentară care anchetează asaltul asupra Capitoliului a continuat audierile.
Un membru republican al comisiei care a supravegheat alegerile prezidențiale din Philadelphia a spus că fostul președinte Donald Trump a ignorat, în mod repetat, apelurile echipei sale de a înceta acuzaţiile că scrutinul a fost fraudat de tabără democratului Joe Biden. Potrivit lui Al Schmidt, nu au existat dovezi în acest sens.
5 oameni au murit în insurecția de la Capitoliu din ianuarie 2021, un episod pentru care Donald Trump este acuzat de instigare.
Într-un comunicat de 12 pagini, fostul lider de la Casa Albă a denunțat ceea ce numește “o parodie de justiție”.
—
Gazetarul sportiv Ovidiu Ioanițoaia se recuperează pe patul de spital după un accident vascular cerebral suferit în vacanță în Bulgaria. În vârstă de 77 de ani, jurnalistul se confruntă cu o pareză la una dintre mâini.
—
Jandarmii vâlceni au avertizat locanicii din comuna Sălăturcel să fie vigilenți, după ce trei zile consecutiv în localitate a fost semnalată prezenţa unor urşi. Aceștia au atacat şi omorât mai multe bovine.
—
Trei pelerini şi două măicuţe de la Mănăstirea Hurezi au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară după ce au mâncat ciuperci la lăcaşul de cult vâlcean. Starea celor 5 este stabilă. Medicii insistă să nu consumăm ciuperci decât din comerț.
—
Mai multe senatoare din coaliția de guvernare au depus în Parlament un proiect de lege care ridică la 15 ani vârsta minimă a consimţământului sexual. Actul incriminează în mod distinct infracţiunea de viol asupra unui minor, cu forme agravante si pedepse proporţionale.
—
România vrea revanșa, marți seară, în returul cu Muntenegru din Liga Națiunilor.
Partida va fi găzduită de Stadionul Giulești, de la ora 21 și 45 de minute. Toate biletele au fost vândute, a anunțat Federația Română de Fotbal. La centru se va afla arbitrul portughez João Pinheiro.
În prima manșă, adversarii s-au impus cu 2-0.
Selecționerul Edward Iordănescu le-a cerut elevilor săi să depășească oboseala fizică și psihică.
România se află în cea mai echilibrată grupă. Între primul loc și ultimul, ocupat de tricolori, este o diferență de doar 2 puncte.
Luni seară, Croația a învins Franța cu 1-0, iar Danemarca – Austria s-a încheiat 2-0.
—
Numit pe banca tehnică a Universității Craiova în locul lui Laurenţiu Reghecampf, Laszlo Balint a condus, luni, primul antrenament în Bănie. Cele două părți au semnat un contract valabil un sezon.
În vârstă de 42 de ani, Laszlo Balint a demisionat de la UTA Arad la începutul anului.
—
Manchester City l-a prezentat pe norvegianul Erling Haaland, după finalizarea mult-aşteptatului transfer de la Borussia Dortmund.
Achiziția a costat 51 de milioane de lire sterline.
Erling Haaland a semnat un contract pe 5 ani cu Manchester City, campioana din Premier League, urmând să primească anual 25 de milioane de lire.
—
Gabriela Ruse a trecut de runda inaugurală a turneului de tenis de la Birmigham.
Simona Halep (20 WTA) s-a calificat în turul secund al turneului de tenis la Birmingham. Românca s-a impus, pentru a 9-a oară în carieră, în fața ucrainencei Lesia Tsurenko (116 WTA), scor 6-1, 6-4. Românca a reușit prima victorie pe iarbă din ultimii aproape 3 ani, de la triumful reușit la Wimbledon în 2019.
În runda următoare la Birmingham, Simona Halep va evolua contra britanicei Harriet Dart (100 WTA). Cele două s-au mai întâlnit o dată, anul trecut, la Australian Open, când românca s-a impus.
Poloneza Iga Swiatek conduce detaşat în ierarhia WTA, cu un număr aproape dublu de puncte față de jucătoarea estoniană Anett Kontaveit. Spaniola Paula Badosa completează podiumul WTA.
—
Daniil Medvedev a revenit în fruntea clasamentului ATP, ierarhia tenisului masculin. Rusul l-a detronat pe sârbul Novak Djokovic, care coboară pe a treia poziție.
Germanul Alexander Zverev este pe doi, în urcare un loc.
—
Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu o treime față de primele luni ale anului trecut. Din ianuarie încoace, 47.000 autoturisme noi au fost înregistrate în România.
Totodată, a sporit cu 20% numărul mașinilor electrice și hibrid înmatriculate, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).
—
Circulaţia feroviară între Siculeni şi Sâncrăieni este oprită. Timp de o săptămână. Până pe 20 iunie, sunt programate lucrări la pasajul de cale ferată din municipiul Miercurea-Ciuc, intrat într-un amplu proces de reconstruire. Călătorii sunt transportați cu autobuzele pe această rută.
—
Bitcoin a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni. Valoarea monedei virtuale a scăzut sub pragul de 25.000 de dolari.
—
A crescut la 14 numărul țărilor din Orientul Mijlociu și Asia care au interzis proiecția animației “Lightyear”, relatează Reuters. În producția studiourilor Pixar, două dintre personaje formează un cuplu gay.
—
Valul de caniculă s-a accentuat în Spania. În mai multe orașe ale statului iberic s-au înregistrat peste 40 de grade. Meteorologii pun temperaturile extreme timpurii, când vara astronomică nu a început, pe seama schimbărilor climatice.
De miercuri, Franţa se va confrunta cu un val de caniculă.
—
Aeroportul internaţional din Bagdad a fost închis temporar luni din cauza unei noi furtuni de nisip care a afectat capitala irakiană. Fenomenul s-a amplificat semnificativ, în ultimele luni, în această ţară semi-deşertică.
—
Cel puțin 4 persoane au murit în urma viiturilor provocate de ploile puternice abătute asupra Turciei. Capitala Ankara este cea mai afectată de intemperii.
—
Vremea se va răcori în majoritatea zonelor, iar valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales după-amiaza şi seara, pe arii relativ extinse în Muntenia, Dobrogea, local la munte, în vestul Olteniei, în sudul şi sud-vestul Transilvaniei şi izolat în restul teritoriului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, pe alocuri cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi pe suprafeţe mici se vor semnala vijelii şi căderi de grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte şi local în restul teritoriului, în special în regiunile sud-vestice şi estice. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 de grade în nordul Moldovei şi 31 de grade în Oltenia.
La București, valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru mijlocul lunii iunie, iar din orele amiezii gradul de instabilitate atmosferică va creşte, astfel că probabilitatea pentru perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului va fi ridicată. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 de grade.
În zonele de munte, vremea se va răcori. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales după-amiaza şi în prima parte a nopţii, în Carpaţii Meridionali, Orientali şi pe arii restrânse în cei Occidentali. Ploile vor avea şi caracter torenţial, pe alocuri cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat se vor semnala căderi de grindină şi posibil vijelii.
Pe litoral, vremea se va răcori faţă de ziua precedentă şi va fi în general instabilă. Cerul va prezenta înnorări temporare şi trecător vor fi averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări trecătoare, îndeosebi asociate averselor. Temperaturile maxime se vor situa între 26 şi 28 de grade, iar cele minime vor fi de 19-20 de grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 21 şi 23 de grade.