Autorităţile arădene au activat planul roşu de intervenţie, luni dimineaţă, după coliziunea dintre un microbuz și un TIR care staționa într-o coloană pe autostrada A1, înainte de Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II. O persoană a murit și 16 au fost rănite. În microbuz se aflau pasageri ucraineni.
—
Vântul puternic a răsturnat, duminică, o ambarcațiune pe Lacul Siutghiol. 3 persoane au fost salvate la timp. Zona litoralului rămâne sub amenințarea instabilității atmosferice.
Mai multe localități constănțene au fost inundate în urma precipitațiilor abundente. Pe litoral a plouat cu gheață. Satul Valea Dacilor a rămas fără electricitate. Vremea rea a provocat probleme și în alte zone ale țării. În județul Suceava, aluviunile au blocat drumul spre Rarău.
—
Conducerea Poliţiei verifică intervenţia unui echipaj din Buzău în cazul unui bărbat agresat în trafic. Victima a postat pe internet mai multe imagini cu momentul în care este bătută de mai mulţi indivizi de faţă cu agenții. Bărbatul reclamase că a fost blocat în trafic. În imagini se poate observa, altfel, cum vehiculul avea urme de lovituri şi mai multe geamuri sparte. 3 suspecți au fost reținuți pentru agresiune.
—
Mai multe gropi cu oseminte au fost descoperite pe raza satului Gîrleşti, comuna doljeană Gherceşti, în timpul lucrărilor pentru drumul expres Craiova-Piteşti. Anchetatorii s-au sesizat în urma unei postări pe o reţea de socializare.
—
Cercetat într-un dosar în care este acuzat de viol, act sexual cu o minoră şantaj şi influenţarea declaraţiilor, primarul localității ilfovene Ştefăneştii de Jos a decis să se autosuspende din PNL și să renunțe la calitatea de membru al formațiunii până la clarificarea situaţiei sale. Într-o postare pe Facebook, Robert Ștefan s-a declarat nevinovat și spune ca a solicitat un test poligraf şi un test ADN.
—
Preşedintele PNL dă asigurări nu există informaţii care ar putea să îi afecteze cariera politică. Ludovic Orban a răspuns astfel unei ipoteze lansate de prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan în actuala dispută internă din partid. Sâmbătă, acesta a declarat că a fost “părăsit” în timpul negocierilor pentru formarea actualei coaliții.
—
Deputații dezbat, luni, moțiunea depusă împotriva ministrului Investițiilor și Fondurilor Europene. Opoziția îl critică pe Cristian Ghinea pentru modul în care a fost întocmit Planul Național de Redresare și Reziliență. Documentul se află în analiza Comisiei Europene. Social-democrații au susținut, săptămâna trecută, că PNRR ar fi fost respins. Ulterior, atât premierul Florin Cîțu, cât și executivului comunitar au negat zvonurile. Ministrul Cristian Ghinea a explicat, ieri, că planul poate fi respins o singură dată în iulie sau septembrie. Potrivit lui, Comisia este foarte riguroasă, pentru că – după ce PNRR-ul va fi aprobat – aceasta nu va mai avea control pe proiecte, “aşa cum se întâmplă la fondurile europene clasice”. Moțiunea va fi supusă votului marți.
—
Preşedintele Consiliului Concurenţei se teme că actuala criză a gunoaielor din sectorul bucureștean 1 va impulsiona primăriile să își reactiveze serviciile municipale, care ar putea deveni “monopoluri leneşe şi scumpe”. Bogdan Chirițoiu a remarcat o tendinţă a autorităților locale de a renunța la licitaţii și de a-şi crea, în schimb, propriile lor companii. În ceea ce priveşte conflictul dintre primăria Sectorului 1 şi operatorul de salubritate Romprest, şeful Concurenţei susține că problema trebuie rezolvată în instanţă.
—
Autoritățile au anunțat alte 69 de infecții cu SARS-CoV-2, duminică, la aproape 16.000 de teste efectuate. Raportul mai include 9 decese și alte 21 mai vechi, introduse în întârziere în baza de date. Totodată, a scăzut la 229 numărul de pacienţi aflați Terapie intensivă. Toată țara rămâne în scenariul verde în ceea ce privește incidența contaminărilor. În 13 judeţe nu a fost raportat niciun caz nou.
—
Ritmul vaccinării anti-Covid se menține scăzut. Mai puțin de 10.000 de persoane au primit prima doză sau doza unică de la Johnson & Johnson. În schimb, alte 21.000 de rapeluri au fost raportate. Aproape un milion de doze Pfizer ajung, la începutul acestei săptămâni, în România. Ministrul Sănătăţii le-a cerut cadrelor medicale implicate în campania de imunizare să semnaleze eventuale întârzierile de plată. Ioana Mihăilă a dat asigurări că instituţia pe care o conduce a virat sumele aferente ultimelor două luni.
—
La București, un nou punct de vaccinare anti-Covid a fost deschis în incinta Complexului sportiv “Lia Manoliu”. Potrivit primarului general Nicuşor Dan, centrul de imunizare va mai funcţiona în zilele în care Capitala va mai găzdui meciuri ale Campionatului European de Fotbal, așadar pe 17, 21 şi 28 iunie, între orele 10.00 şi 18.00.
—
Summitul NATO începe, luni, la Bruxelles. Din fotoliul de președinte al Statelor Unite, Joe Biden vrea să recâștige încrederea aliaților europeni după tumultuosul mandat al predecesorului Donald Trump. România va fi reprezentată la reuniune de președintele Klaus Iohannis, care va pleda pentru întârirea securității pe flancul estic. După summitul NATO, Joe Biden se va întâlni, miercuri, cu președintele rus, Vladimir Putin, la Geneva.
—
Grupul celor mai dezvoltate 7 economii ale lumii și-au luat angajamentul de sprijini necondiționat ţările mai sărace, mai ales în contextul actualei pandemii. Între altele, un miliard de doze de vaccin ani-Covid ar urma să fi donate prin diverse programe. Totodată, statele din G7 (SUA, Canada, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia) au convenit să coopereze mai strâns în lupta contra schimbărilor climatice, prin limitarea folosirii cărbunelui. Alte țări sunt invitate să se alăture acestui efort.
Într-un mesaj transmis liderilor lumii, celebrul naturalist David Attenborough a atras atenția, că în lipsa unor măsuri concrete, omenirea poate destabiliza întreaga planetă.
—
Parlamentul israelian a dat undă verde duminică, la limită, noului guvern de coaliție. Cabinetul include 8 partide, între care o formațiune conservatoare arabă, punând capăt celor 12 ani în care Benjamin Netanyahu a deținut puterea. Învestirea cabinetului condus de Naftali Bennett ar putea pune capăt, totodată, unei perioade de mai mult de doi ani de criză politică. Scepticii cred, totuși, că executivul-“curcubeu” nu va rezista mai mult de câteva luni. Conform acordului de împărțire a puterii, naţionalistul de dreapta Naftali Bennett, care conduce partidul Yamina, va deţine funcţia până în septembrie 2023, când i-o va preda aliatului Yair Lapid, liderul Yesh Atid, pentru ceilalți doi ani.
În weekend, peste 2.000 de persoane au protestat în fața reședinței din Ierusalim a lui Benjamin Netanyahu, a cărui popularitate a fost puternic afectată de acuzațiile de corupție.
—
Marea Mediterană – pe care refugiaţii şi migranţii aflaţi în situaţii disperate încearcă să o traverseze cu regularitate în speranţa unei vieţi mai bune – a devenit “cel mai mare cimitir din Europa”, consideră Papa Francisc. Preocupat de această dramă fără sfârșit, Suveranul Pontif a făcut această remarcă în faţa credincioşilor adunaţi, ieri, în Piaţa Sfântului Petru de la Vatican. Aproape 700 de migranți au murit, de la începutul anului, în Mediterana.
—
Un tribunal din Grecia a condamnat, la câte 10 ani de închisoare, 4 tineri solicitanţi de azil, găsiți vinovați de incendierea taberei din Moria. Avocații acestora au descris procesul ca fiind nedrept. Anul trecut, distrugerea taberei supraaglomerate Moria, de pe insula Lesbos, a lăsat aproape 13.000 de oameni fără adăpost.
—
Pe frontul din Afganistan, talibanii şi-au intensificat atacurile, ocupând mai multe districte, din care au alungat forţele de securitate. Militanţii au ocupat capitalele a două districte din provincia Kunduz, din nordul ţării. Fără a beneficia de întăriri, soldaţii şi alte forţe pro-guvernamentale se predau. În condiţiile în care negocierile de pace s-au blocat şi pe fondul retragerii forţelor americane, Afganistanul se confruntă cu perspectiva unui nou război civil. Talibanii sunt încrezători că vor obţine o victorie rapidă.
—
Poliţia a anunţat lichidarea lui Wellington da Silva Braga, liderul uneia dintre cele mai temute miliţii din Rio de Janeiro şi, totodată, unul dintre cei mai căutaţi infractori din statul sud-american. Poreclit Ecko și judecat în mai multe dosare de crimă organizată, fugarul a fost împuşcat mortal. Grupările paramilitare din Rio, în care se înregimentează de regulă şi foşti poliţişti, soldaţi sau pompieri, au fost iniţial înfiinţate de localnici pentru a se apăra în faţa grupărilor mafiote din cartierele sărace. În decursul anilor, însă, aceste miliţii s-au implicat în activităţi de trafic şi alte ilegalităţi.
—
Emilio Duanes Duvarcer, decanul de vârstă al Cubei, a murit la vârsta de 120 de ani, răpus fiind de pneumonie, după cum a scris presa locală. Bărbatul a avut 13 copii, 36 de nepoţi şi peste 40 de strănepoţi.
—
Experții britanici se așteaptă la o vacanță de vară cu numeroase aventuri sexuale. Celibatarii, și nu numai, vor să recupereze după un an întreg de restriciții cauzate de pandemie. Specialiștii insistă pe adoptarea unui comportament responsabil și a metodelor de protecție, notează The Guardian.
—
În primul meci găzduit de Arena Națională din București la Europeanul de Fotbal, Austria a învins Macedonia de Nord, duminică seară, cu 3-1. Austriecii au dominat mai mult şi au fost mai incisivi în teren. Aflată la debutul său într-un turneu final, Macedonia de Nord nu a mai reuşit evoluţiile cu care a impresionat în meciurile cu România şi cu Germania, pe care a învins-o în martie, în preliminariile Cupei Mondiale de anul viitor.
Următorul duel fotbalistic de la Euro pe Arena Națională va fi, joi, între Macedonia de Nord și Ucraina. 9.000 de spectatori s-au aflat în tribune.
Tot duminică, Anglia a învins Croația cu 1-0 pe Wembley, iar Olanda a bătut Ucraina cu 3-2 la capătul unui meci spectaculos.
Luni, de la ora 16.00, se joacă Scoția – Cehia. Confruntarea Polonia – Slovacia va fi arbitrată de Ovidiu Hațegan, de la ora 19.00, la Sankt Petersburg. De la ora 22.00, se joacă Spania – Suedia.
—
Medicul naționalei daneze nu își poate explica criza cardiacă suferită de Christian Eriksen. Fotbalistul se recuperează pe patul de spital după ce s-a prăbuşit, sâmbătă, pe teren. Intervenția rapidă a colegilor și a cadrelor medicale s-a dovedit salvatoare. Cel mai probabil, cariera lui Christian Eriksen se va încheia brusc.
—
Internaţionalul portughez Joao Cancelo a fost testat pozitiv la SARS-CoV-2 şi nu va mai face parte din lotul campioanei europene en titre. Fundaşul dreapta al echipei engleze Manchester City era unul dintre titularii selecţionatei conduse de Fernando Santos.
Selecţionata Braziliei a învins fără drept de apel reprezentativa Venezuelei, scor 3-0, în primul meci din cadrul turneului Copa América la fotbal. În cealaltă partidă din această grupă, Columbia s-a impus la limită, cu 1-0, în faţa Ecuadorului.
Sârbul Novak Djokovic a triumfat în finala masculină de la Roland Garros, impunându-se în 5 seturi în faţa grecului Stefanos Tsitsipas. Liderul mondial ATP a reuşit să revină spectaculos după ce a fost condus cu 2-0 la seturi de adversarul grec (5 ATP). Partida a durat 4 ore şi 11 minute.
La feminin, cehoaica Barbora Krejcikova a câștigat și finala de simplu, și pe cea de dublu.
—
FC Barcelona a câştigat, pentru a zecea oară în istoria sa, Liga Campionilor la handbal masculin. Graţie victoriei categorice obţinute în faţa formaţiei daneze Aalborg, scor 36-23 (16-11), echipa catalană și-a îmbunătăţit astfel propriul record în această competiţie.
—
Un licitator misterios a plătit 28 de milioane de dolari pentru un loc în primul zbor spaţial cu echipaj organizat de compania Blue Origin, alături de antreprenorul american Jeff Bezos și fratele său. Identitatea câştigătorului va fi dezvăluită în perioada următoare. Procesul de licitație a atras interes din peste 140 de ţări. Zborul este programat pe 20 iulie.
—
Vremea va fi răcoroasă, chiar rece în nord-estul şi centrul ţării, precum şi în zonele montane, unde cerul va fi mai mult noros şi va ploua, mai ales sub formã de averse, trecător însoţite de descărcãri electrice. În restul teritoriului, în special după-amiaza şi seara, vor fi înnorări temporar accentuate şi pe arii mai restrânse averse ce vor avea şi caracter torenţial şi frecvente descărcări electrice, cu precãdere în regiunile sudice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe alocuri, cu o probabilitate mai mare la munte şi în nordul Moldovei, cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp. Izolat vor fi condiţii de grindină, iar la altitudini de peste 2.000 m se pot semnala averse de măzăriche şi lapoviţã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, unde rafalele vor depăşi 70…80 km/h, iar local şi temporar în majoritatea zonelor cu viteze de 40….50 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 16 şi 23 de grade. Pe suprafeţe mici, vor fi condiţii de ceaţă.
La București, vremea va fi răcoroasă şi se va menţine în general instabilă. Temporar înnorãrile vor fi accentuate, iar cu precădere în a doua parte a zilei şi seara vor fi perioade cu averse şi descãrcãri electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă pot fi mai însemnate şi vor fi condiţii de grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, posibil cu intensificãri de scurtă durată în timpul ploilor. Temperatura maximă va fi de 21…23 grade.
La munte, vremea va fi rece pentru aceastã datã. În cursul zilei cerul va avea înnorãri temporar accentuate şi vor fi perioade cu averse şi descărcări electrice, îndeosebi după-amiaza şi seara în Carpaţii Orientali şi Meridionali şi izolat în rest. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe arii restrânse, cantităţile de apã vor depăşi 20…30 l/mp. Izolat vor fi condiţii de grindină, iar la altitudini de peste 2000 m se vor semnala averse de măzăriche şi lapoviţă. Noaptea, cerul va fi temporar noros şi local va mai ploua în general slab cantitativ în Carpaţii Orientali. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări, mai susţinute ziua în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, unde rafalele vor depăşi 70…80 km/h. Valorile termice diurne vor fi în scãdere faţă de ziua precedentã.
Pe litoral, vremea va fi răcoroasă. Cerul va fi temporar noros, iar ziua, trecător vor fi averse, descãrcãri electrice şi condiţii de grindină. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare mai ales în prima parte a zilei (rafale în general de 40…50 km/h). Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 23 de grade, iar cele minime vor fi de 14…15 grade. Temperatura apei mării va fi cuprinsã între 19 şi 21 de grade.