Ministerul ausralian al Imigrației a anulat viza tenismenului sârb Novak Djokovic, anunță BBC. „Azi am exercitat puterea dobândită prin Actul de Migrație pentru a anula viza deținută de către domnul Novak Djokovic din motive ce țin de sănătate și ordine, pe motiv că este în interesul populației să procedez în acest fel”, a transmis Alex Hawke.
Guvernul australian transmisese, vineri dimineață, că va rămâne ferm în privinţa regulii care interzice intrarea în ţară a persoanelor nevaccinate anti-Covid.
O recentă decizie a unui tribunal din Melbourne i-a permis sportivului să rămână pe teritoriul australian în ciuda viciilor în procedura de obţinere a vizei.
Novak Djokovic a fost criticat și de unii colegi. Grecul Stefanos Tsitsipas consideră că sârbul joacă “după propriile reguli”, alegând să nu fie vaccinat antiCovid înainte de Australian Open, un gest care a făcut ca “majoritatea jucătorilor să pară nişte idioţi”.
—
Recenta crimă din orașul giurgiuvean din Bolintin-Vale a scos în stradă locuitorii pentru a doua seară la rând. În urma unei dispute, duminica trecută, un șofer de microbuz a fost ucis, fiind lovit cu o piatră în cap.
Doar unul dintre agresori a fost arestat preventiv. Se încearcă identificarea celorlalți, membri ai unui clan de romi, care terorizează majoritatea.
În timp ce autoritățile promit să facă dreptate în acest caz, pe rețelele de socializare s-au înmulțit amenințările.
Forțele de ordine au fost suplimentate la Bolintin-Vale, fiind instituită o zonă de siguranță publică.
Conducerea Poliției Române și-a o echipă de control. Ca o primă măsură, șeful IPJ Giurgiu a fost demis.
Comentând situația, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a ținut să precizeze că rolul instituţiilor este să protejeze cetăţeni şi nu să “pactizeze” cu infractorii.
În urmă cu un an, tot la Bolintin-Vale câțiva tineri au bătut crunt un bărbat.
—
Declarându-se “consternat” de accidentul mortal provocat joi, în București, de o mașină a Poliției, premierul a cerut Ministerului de Interne să asigure o anchetă rapidă.
Autospeciala a lovit două fete pe o trecere de pietoni. Una dintre ele a murit, fiind târâtă mai mulți metri pe asfalt. Cealaltă fată este spitalizată în stare gravă.
Martorii au spus că polițistul aflat la volan nici măcar nu le-a acordat ajutor victimelor, chemându-și colegii la fața locului.
Se fac mai multe anchete. Se verifică inclusiv dacă polițistul respectiv se afla într-adevăr în misiune.
Premierul Nicolae Ciucă a amintit că angajații statului în uniformă sunt “primii datori să protejeze cetățenii și să se asigure de respectarea legii”.
—
Recent, însă, o familie din Capitală și-a câștigat dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
În urmă cu 5 ani, cerând ajutor pentru că erau agresați, Liviu Stamate, mama lui şi 3 surori au fost duși la secție pentru identificare, unde au fost bătuți. Unei femei i-a fost fracturat umărul.
Procurorul de caz a clasat dosarul, astfel că niciun polițist nu a fost sancționat.
La finalul procesului, CEDO a stabilit despăgubiri de peste 20.000 de euro, pe care trebuie să le achite statul român.
Din complet a făcut parte Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO.
—
Un bărbat din Galați a fost arestat preventiv după ce și-a bătut crunt fiul adolescent. Ulterior, l-a stropit pe băiatul de 16 ani cu alcool sanitar şi l-a incendiat, provocându-i arsuri. Tatăl agresor este acuzat de tentativă de omor calificat.
—
Fost primar de la Sectorul 5, Marian Vanghelie a fost reținut, joi, seară într-un nou dosar penal de corupţie. Anchetatorii au descins, joi, la locuinţa din Bucureşti a fostului edil.
Sursele judiciare susțin că Marian Vanghelie ar fi derulat, prin interpuşi, afaceri cu Primăria Sectorului 5. Prejudiciul depășește 250 de milioane de lei. Într-un alt dosar de corupție, Marian Vanghelie a fost condamnat, în primă instanță, la 11 ani și 8 luni de închisoare.
—
Reunit în ședință joi seară, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit mai multe scenarii pentru desfășurarea cursurilor în grădinițe și şcoli cu prezenţă fizică la clasă.
Activitatea unităților de învățământ va depinde de gradul de spitalizare a pacienților Covid. Când 3 sferturi din paturi sunt ocupate, se trece la cursuri online. Până acum, conta rata de infectare la nivel local.
“E nevoie să facem orice pentru a nu bloca spitalele”, a spus aseară ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
În actualul val pandemic, tot mai mulţi copii sunt spitalizați.
Bilanţul epidemiologic a urcat, joi, aproape de pragul a 10.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2. 5 judeţe şi Capitala sunt în scenariul roșu, care presupune restricții sanitare.
În noile centre de evaluare ambulatorie pentru pacienți Covid, persoanele care au fost testate pozitiv la coronavirus pot beneficia de servicii medicale, fără trimitere, indiferent dacă sunt sau nu asigurate.
Deși sunt peste 4 milioane de doze de vaccin disponibile, interesul pentru imunizare continuă să scadă. Mai puțin de 21.000 de doze au fost administrate, conform ultimei raportări. În jur de 5.000 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată.
De săptămâna viitoare, după modelul altor țări europene, termenul pentru administrarea dozeibooster anti-Covid scade în România de la 6, la 4 luni.
De joi, părinții își pot programa copiii între 5 și 11 ani pentru vaccinare. La nivel național, sunt 200 de cabinete speciale.
Campania pentru vaccinarea acestei categorii de vârstă va începe pe 26 ianuarie. Doza pediatrică reprezintă o treime din doza folosită la copii peste 12 ani.
După ce au comandat un număr uriaș de doze de vaccin antiCovid pentru copii, autoritățile încearcă acum să renegocieze contractele.
—
În noua anchetă a vaccinărilor “la chiuvetă”, o doctoriță din Neamț a fost arestată preventiv. Camelia Bejan este acuzată de luare de mită. Alte cadre sanitare și un intermediar sunt în vizorul procurorilor. În schimbul unor sume de bani, grupul oferea adeverințe de vaccinare și, implicit, acces la certificate sanitare pentru diverse persoane.
—
În scandalul facturilor la electricitate și gaze, ministrul Justiției i-a cerut procurorului general o investigație pe piața energiei. Solicitarea lui Cătălin Predoiu este una mai puțin obișnuită, dar pare justificată de actualul context.
În tot acest timp, Protecția Consumatorului a creat Comandamentul pentru Energie, structură care va verifica neregulile din facturi.
În județul Alba, centrul social al Mănăstirii Dumbrava, unde sunt îngrijiți bătrâni fără rude și copii orfani, a primit două facturi scandaloase la gaz, în valoare totală de peste 100.000 de lei.
Șeful ANPC, Mihai Culeafă, a anunțat că, în urma unui control, furnizorul a recunoscut că este o greșeală și, prin urmare, va emite facturi noi.
La o întâlnire cu premierul, liderii sindicali au cerut plafonarea tarifelor timp de un an. La rândul lor, patronii reclamă că sunt multe companii mici și mijlocii sunt închise după ce facturile au crescut chiar și de 4 ori.
În coaliție, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării și, totodată, demisia ministrului Energiei pentru haosul facturilor după liberalizarea pieței.
În apărare sa, liberalul Virgil Popescu a arătat cu degetul înspre Autoritatea de Reglementare în Energie, considerând că reprezentanții acesteia ar trebui să ofere explicații în Parlament.
—
Noua ediție a programelor Rabla va aduce, în februarie, unele noutăți.
Dacă mașina predată este mai veche de 15 ani, autoritățile acordă un bonus de 1.500 de lei, pe lângă prima de casare de 6.000 de lei.
Pentru prima dată după mulți ani, vor putea fi folosite două vouchere pentru cumpărarea unui vehicul nou. Tot în premieră, pentru achiziția unei mașini electrice trebuie predată una veche la schimb.
Pentru predictibilitate, noile condiții vor fi menținute până în 2023. În schimb, cu fiecare ediție, finanțările pentru programele Rabla vor spori.
—
Salvamontiştii sibieni au recuperat, în noaptea de joi spre vineri, două persoane surprinse de o avalanşă în Masivul Făgăraş. Una dintre victime suferise fracturi la picioare. Intervenţia a fost riscantă din cauza stratului gros de zăpadă, a temperaturilor scăzute şi a accesului dificil, în zona vârfului Negoiu, la 2.300 de metri altitudine.
—
O alpinistă cu experiență a murit în Munții Bucegi. Din cauza viscolului, trupul tinerei de 38 de ani nu a putut fi recuperat joi. Misiunea va fi reluată în momentul în care condițiile meteo vor permite acest lucru.
—
Săptămâna de eforturi diplomatice pentru a detensiona situația de la granița dintre Ucraina și Rusia pare sortită eșecului, în timp ce riscul unui conflict în regiune este mai ridicat ca oricând în ultimii ani.
Kremlinul insistă că prin sporirea prezenței militare pe flancul estic, Alianța Nord-Atlantică destabilizează zona. De cealaltă parte, Occidentul amenință Rusia cu sancțiuni dure în cazul unei invazii în Ucraina, care aspiră la o viitoare integrarea în NATO.
—
Trupele ruse și-au început retragerea din Kazahstan, unde au fost trimise pentru a ajuta regimul să reprime protestele antiguvernamentale din această fostă republică sovietică a Asiei Centrale. Oficial, misiunea a fost declarată ca una de “menținere a păcii”.
Provocată de scumpirea carburanților, revolta populară din Kazahstan s-a soldat cu zeci de morți, sute de răniți și peste 12.000 de arestări.
—
Câteva rachete au avut ca țintă, joi, Ambasada SUA din capitala irakiană. Imobilul este localizat în zona ultra-securizată a Bagdadului. O altă rachetă a căzut în apropierea unei școli, rănind o femeie și fetiță.
—
Acuzat de “agresiuni sexuale”, Prinţul Andrew al Marii Britanii a renunţat la titlurile sale militare, după cum a anunţat, joi, Palatul Buckingham. Săptămâna aceasta, justiţia americană s-a opus clăsării unei plângeri civile depuse împotriva fiului reginei Elisabeta a II-a. Prințul Andrew are 61 de ani.
—
Italia onorează, vineri, memoria lui David Sassoli, defunt președinte al Parlamentului European, prin organizarea de funeralii de stat. Slujba funerară va avea loc Roma.
Fost jurnalist, David Sassoli a fost răpus de o pneumonie la vârsta de 65 de ani, cu câteva zile înainte de a-și încheia mandatul în fruntea legislativului european.
—
Emanuel Gyenes (Autonet Motorcycle Team) a ocupat locul 42 în etapa a 11-a la Raliul Dakar, la clasa moto, disputată joi pe distanţa de 501 kilometri, la Bisha. În clasamentul general, românul este pe locul 39.
Raliul Dakar ajunge, vineri, la final.
—
CFR Cluj a câștigat primul amical disputat în cantonamentul din Spania. Campioana României s-a impus cu 1-0 în fața FC La Nucia, o echipă din liga a patra spaniolă.
Următorul amical al CFR este programat sâmbătă, cu UD Alzira, grupare din același eșalon al fotbalului spaniol.
Clujenii și-au modificat programul de pregătire după ce meciuri stabilite inițial au fost anulate din cauza unor cazuri de Covid raportate de adversari.
—
Revelație a actualei ediții de campionat, FC Voluntari a pierdut categoric meciul amical disputat cu FC Aarau, în cantonamentul din Antalya. Echipa de ligă secundă elvețiană s-a impus cu 4-1. FC Voluntari ocupă locul 3 în clasamentul Ligii 1.
—
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, valorile termice vor fi în creștere, astfel că temperaturile maxime se vor situa în jurul normelor specifice pentru mijlocul lunii ianuarie în regiunile intracarpatice și peste mediile multianuale în restul teritoriului, cu maxime, în general, între -1 și 9 grade.
Cerul va fi variabil în sudul țării, dar cu înnorări temporare în rest. Se vor semnala ninsori slabe în zona Carpaților Orientali, iar seara precipitații mixte în nord-vest. Vântul va avea intensificări susținute în Moldova, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar la munte va sufla tare, în special pe crestele Carpaților Meridionali și de Curbură, cu rafale de peste 90…110 km/h, viscolind și troienind zăpada și determinând o vizibilitate foarte redusă. Intensificări ale vântului vor fi local și în sudul, sud-estul și centrul teritoriului, cu viteze în general de 45…55 km/h. Dimineața, pe spații restrânse va fi ceață.
La București, valorile termice vor crește, astfel încât temperatura maximă va fi de 6…7 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat (35…40 km/h).
În zonele de munte, cerul va avea înnorări și va ninge slab, ziua pe arii restrânse în Carpații Orientali, iar noaptea și în rest. Vântul va sufla tare, îndeosebi în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, unde rafalele vor depăși 90…110 km/h, viscolind și troienind zăpada, iar vizibilitatea va fi redusă. Valorile termice vor crește semnificativ față de ziua precedentă.
—
Australia și-a egalat un recordul de temperatură. Termometrele au indicat 50,7 grade Celsius la Onslow, oraș aflat pe coasta de est.