- Dominată de democrați, Camera Reprezentanţilor a votat, miercuri seara, în favoarea punerii sub acuzare a președintelui republican în exercițiu Donald Trump pentru „incitare la insurecţie”. Decizia finală despre o eventuală condamnare a actualului locatar de la Casa Albă va aparţine Senatului. Experții cred că procesul va dura mai mult de o săptămână, cât a mai rămas din mandatul prezidențiale lui Donald Trump, iar miza ar fi împiedicarea acestuia de a mai putea candida pe viitor la vreo funcție publică. Violentele incidente provocate de susținătorii acestuia la Capitoliu, miercurea trecută, s-au soldat cu 5 morți și câteva zeci de răniţi.
- Un american de origine română a fost arestat, miercuri, la New York. Potrivit presei de dincolo de Atlantic, Eduard Florea ar fi proferat amenințări online după atacul asupra Capitoliului de săptămâna trecută. În vârstă de 40 de ani, individul ar face parte din gruparea radicală ”Proud Boys”, care îl susține pe Donald Trump.
- Condamnat la 8 ani și jumătate cu executare pentru fapte de corupție comise pe când era șef al Autorității Sanitar-Veterinare, fostul eurodeputat Marian Zlotea este căutat de autorități. Într-o postare pe Facebook, acesta anunța, miercuri, că nu se mai află în țară și că a cerut azil politic, fără a oferi alte detalii. Profitând că se afla la conducerea ANSVSA, Marian Zlotea le-a cerut subalternilor să finanțeze PDL, partidul din care făcea parte la acel moment, sub amenințarea că își vor pierde locurile de muncă. În primă instanță, fostul europarlamentar fusese condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, dar procurorii au făcut recurs.
- Pensiile rămân la valoarea actuală, a decis Curtea Constituțională, ceea ce reprezintă o victorie de etapă a guvernului. Judecătorii CCR au obligat, în schimb, Parlamentul să ia o decizie în privința majorărilor de pensii abia atunci când va hotărî să reexamineze Legea în cauză. Premierul Florin Cîțu spune că „România nu și-a permis anul trecut, nu-și permite nici în 2021” majorarea pensiilor cu 40%, așa cum insistă opoziția social-democrată. În acest moment, pensiile rămân majorate cu 14%, a explicat – pentru Europa FM – Augustin Zegrean, fost judecător CCR.
- Executivul a majorat, miercuri, salariul minim brut la 2.300 de lei pe lună.
- Guvernul a amânat, în schimb, adoptarea ordonanței prin care vor fi decontate cheltuielile centrelor de vaccinare din teritoriu, costuri care au nemulțumit administrațiile locale. Premierul Florin Cîțu așteaptă de la ministrul Sănătății o evaluare actualizată a sumelor necesare, astfel încât “nota de plată” să nu fie “supraevaluată”.
- 154.000 de români au fost imunizați până la acest moment.
- Programările pentru etapa a doua de vaccinare anti-COVID încep vineri după-amiază, de la ora 15.00. Vor putea cere imunizarea angajații din sectoare esențiale – precum cei care lucrează în învățământ, panificație, în transporturi, servicii de curierat sau angajații din aeroporturi. La fel, persoanele cu vârste de peste 65 de ani și suferinzii de boli cronice. Obiectivul autorităților este ca, până în toamnă, peste 10 milioane de persoane să fie vaccinate la nivel național.
- Aproape 4.500 de cazuri noi infecții au fost raportate, miercuri, în România. Unul din 7 teste a ieșit pozitiv. Între cei contaminați se numără Rică Răducanu, glorie a clubului de fotbal Rapid, și primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Cele mai multe noi contaminări au fost consemnate în București – peste 700. Alte aproape 90 de decese sunt asociate COVID în România.
- Cu aproape 1.100 de pacienți în stare gravă, secțiile ATI rămân aglomerate. Apar tot mai multe cazuri de infecții cu SARS- CoV-2 în unități non-Covid, în care pacienții s-au internat pentru cu totul alte probleme de sănătate. Institutul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății nu au statistici despre astfel de infecții nosocomiale, care sunt inevitabile, după cum susțin unii medici.
- Federaţia sindicală ”Solidaritatea Sanitară” organizează, joi, proteste în toată ţara. Cadrele sanitare cer măsuri suplimentare de protecție față de coronavirus și invocă cele 86 de decese asociate COVID înregistrate în rândul angajaților din sistemul medical. Manifestații sunt programate în Piaţa Victoriei şi în faţa prefecturilor din mai multe județe. Nemulțumire stârnește și înghețarea salariilor în sistemul bugetar.
- Prospectul vaccinului produs de compania americană Moderna împotriva COVID este disponibil şi în limba română.
- La Palatul Cotroceni se discută, joi, despre redeschiderea școlilor. Președintele Klaus Iohannis va avea o discuție pe această temă cu mai mulți membri ai guvernului. Elevii s-ar putea întoarce în clase după vacanța dintre semestre, la 8 februarie. Potrivit unor surse politice, șeful statului consideră că, în acest moment, există suficiente date astfel încât să poată fi luată o decizie în privința redeschiderii școlilor.
- A ajuns la 50 numărul ţărilor şi teritoriilor în care a fost depistată varianta de coronavirus depistată iniţial în Marea Britanie, în timp ce în 20 de state a fost identificată varianta detectată iniţial în Africa de Sud. Amploarea răspândirii geografice a celor două variante este probabil subestimată, întrucât în multe zone nu se fac teste suficiente. O a treia mutaţie, pe care Japonia a raportat-o duminică, se află în analiza cercetătorilor.
- Însărcinată să ancheteze originea pandemiei al cărei bilanț global se apropie de două milioane de decese, o echipă de experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii își începe, joi, misiunea în China. Statul asiatic respinge orice responsabilitate în acets dosar sanitar sensibil. Delegaţia OMS este alcătuită din zece specialiști. Statele Unite ale Americii au îndemnat, în mai multe rânduri, la o anchetă ”transparentă”.
- Al doilea an al pandemiei de COVID-19 ar putea fi mai dificil decât primul, a avertizat, miercuri, un reprezentat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.”Cu certitudine, în emisfera nordică, mai ales în Europa şi America de Nord, am văzut o furtună perfectă a sezonului – frig, oameni care stau în interior, un amestec social mai mare şi o combinaţie de factori care au dus la o transmitere mai mare în multe, multe ţări”, a declarat doctorul Mike Ryan, directorul pentru urgenţe al OMS.
- O criză politică se suprapune celei sanitare în Italia. Fostul premier Matteo Renzi a anunțat, miercuri, că îşi retrage partidul din coaliţia care susţine guvernul condus de Giuseppe Conte.
- În derby-ul suferinzilor din Liga 1, Dinamo a învins FC Hermannstadt cu 2-0. Neplătiți de mai multe luni, bucureștenii au înscris cele două goluri la interval de doar 3 minute. În urma acestei înfrângeri, sibienii rămân foarte aproape de susbsolul clasamentului.
- A fost dezvăluit trailerul serialului „Clarice”, o continuare a filmului „Tăcerea mieilor”