Ucraina cerut, duminică seară, o reuniune de urgenţă a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, pentru clarificarea situaţiei generate de activităţile militare ale Rusiei în apropierea frontierelor sale.
Ambele țări fac parte din OSCE.
Administraţia de la Kiev vrea ca discuțiile să aibă loc în termen de 48 de ore, a transmis ministrul de Externe, Dmytro Kuleba.
Unele surse ale spionajului american au vehiculat ziua de miercuri ca moment al unei iminente invazii, dar oficiali de rang înalt de la Washington nu au putut confirma acest scenariu, întrucât “un atac al Rusiei este posibil în orice zi”.
Moscova îşi exprimase, duminică, nemulțumirea faţă de decizia unor ţări de a-şi reloca personalul din cadrul Misiunii OSCE de monitorizare a situației di estul Ucrainei. Statele în cauză au invocat ameninţarea unui atac rusesc.
Potrivit Kremlinului, ”misiunea este târâtă în mod deliberat în psihoza militaristă întreţinută de Washington şi folosită ca un instrument pentru o posibilă provocare”.
Civilă și neînarmată, misiunea OSCE a fost desfășurată pe teren din 2014, de când separatiştii proruşi şi armata ucraineană se luptă în estul Ucrainei într-un conflict armat care a provocat moartea a aproximativ 14.000 de persoane şi strămutarea a mii de persoane.
OSCE reuneşte 57 de ţări din Europa, Asia şi America de Nord, inclusiv Statele Unite, Rusia şi principalele ţări din Europa de Vest, pentru a promova dialogul şi cooperarea în materie de securitate.
Într-o convorbire telefonică pe care au avut-o duminică, preşedintele american şi omologul său ucrainean au convenit să continue “diplomaţia” şi “descurajarea” prezenței militare rusești.
Volodimir Zelenski l-a invitat pe Joe Biden să viziteze Ucraina în această săptămână, dar o asemenea deplasare este puțin probabilă, potrivit administrației de la Washington.
Statele Unite insistă că, în caz de invadare a teritoriului ucrainean, vor răspunde rapid și într-o manieră decivisă.
Eforturile diplomatice sunt continuate de cancelarul german. Olaf Scholz ajunge la Kiev, luni, pentru o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar marți se va afla la Moscova, pentru o discuție cu președintele rus Vladimir Putin.
Șeful guvernului de la Berlin va transmite că “orice atac asupra Ucrainei va avea consecinţe dure” şi că nu trebuie “subestimată” unitatea Occidentului, potrivit unor surse guvernamentale.
Deși intențiile Rusiei de a invada Ucraina nu sunt certe, vicecancelarul german Robert Habeck și-a exprimat îngrijorările. „Ne-am putea afla în pragul unui război în Europa”, a spus acesta. În opinia sa, Rusia este “tiranică și amenințătoare”.
Prin vocea ambasadorului în Suedia, Rusia a transmis că nu îi pasă de eventuale noi sancţiuni ale Vestului. “Nu avem brânzeturi italiene sau elveţiene, dar am învăţat facem unele ruseşti folosind reţete italiene şi elveţiene (…) Cu cât Vestul va presa mai mult Rusia, cu atât va fi mai puternic răspunsul Rusiei”, a punctat Viktor Tatarințev.
Canada a decis “relocarea temporară” în Europa a unei părţi a personalului său militar staţionat în Ucraina din cauza situaţiei din regiune, a anunţat Ministerul Apărării de la Ottawa.
În timp ce tot mai multe țări europene și-au retras personalul diplomatic de la Kiev, Ucraina a sfătuit companiile aeriene să evite zborurile deasupra apelor deschise ale Mării Negre până sâmbătă, din cauza exerciţiilor navale ruseşti care sunt programate în regiune.
România continuă să primească soldați și echipamente militare americane la Baza Kogălniceanu din județul Constanța.
Ministrul de Interne a spus, luni seară, că a fost finalizat planul de acțiune pentru gestionarea unui flux masiv de refugiați la granița de nord. Potrivit lui Lucian Bode, se analizează câte tabere pot fi montate într-un timp relativ scurt. Ministrul a dat din nou asigurări că granițele României sunt sigure, dată fiind apartenența la NATO.
Un val de migranți dinspre Ucraina preocupă sucevenii din Siret, oraș situat la doar 5 kilometri de granița cu Ucraina. Cei mai mulți dintre locuitori nu știu cum vor gestiona autorităților o asemenea situație, întrucât nu au văzut și nici nu au auzit că ar exista locuri speciale de cazare.
Îngrijorările geopolitice amplifică volatilitatea pe bursele internaționale, notează Reuters.
Prețul petrolului a depășit pragul a 96 de dolari pe baril, cel mai ridicat din ultimii 7 ani și jumătate.
Vineri, la bursa din New York indicele de referinţă (S&P 500) a închis în declin cu aproape 1,9%, în timp ce indicele companiilor din sectorul tehnologiei (Nasdaq) a coborât cu aproximativ 2,8%.
—
Bilanțul epidemiologic a consemnat, duminică, o scădere semnificativă a numărului de noi infecții și de decese asociate Covid. Totalul contaminărilor a coborât sub pragul de 12.000, la peste 40.000 de teste efectuate.
De asemenea, 80 de cazuri au fost mortale, număr înjumătățit față de ziua de sâmbătă.
În schimb, a crescut cu peste 300 numărul de bolnavi Covid spitalizați, ridicându-se acum la 10.500.
La nivel naţional, incidența îmbolnăvirilor a coborât sub 20 de cazuri la mia de locuitori, după ce timp de două zile s-a situat peste acest nivel.
Totuși, Capitala a atins un nou record, depășind pragul a 38 de cazuri la mia de locuitori.
Mai puțin de 5.000 de doze de vaccin anti-Covid au fost administrate în decurs de 24 de ore. Doar 700 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată.
O nouă îmbunătățire este adusă Registrului Naţional de Vaccinare. Pentru o evidenţă clară, de luni în această bază de date vor putea fi introduse și persoanele fără domiciliu și acte de identitate care se imunizeză anti-Covid.
O nouă tranşă de aproape 640.000 doze de la compania Pfizer BioNTech destinate populaţiei cu vârste peste 12 ani vor sosi luni şi marţi în ţară, a informat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid.
“Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană şi vor ajunge luni pe aeroportul din Otopeni şi marţi pe aeroportul din Timişoara. Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă”, a precizat CNCAV.
—
Poliţiştii prahoveni au întrerupt, în weekend, o petrecere cu 200 de participanţi, organizată la un resort din localitatea Târgşoru Vechi. Un alt party cu zeci de participanţi a fost oprit în localitatea Gherghiţa.
—
După model canadian, protestele camionagiilor față de restricțiile sanitare s-au extins în tot mai multe țări. La Paris, zeci de manifestanți au fost reținuți, duminică, după ce au blocat mai multe artere cu vehicule. Unele au fost abandonate pe celebrul bulevard Champs-Elysses.
Poliția canadiană a disperat ultimii protestatari care blocau podul Ambassador. Mulțimea era una redusă din cauza temperaturilor scăzute, care au coborât spre minus 17 grade Celsius.
Un tribunal din provincia Ontario declarase ilegal, în weekend, protestul camionagiilor.
—
Mai multe sindicate din industria metalurgică organizează, luni, un miting de protest în faţa Guvernului, principala revendicare fiind reglementarea pieţei de energie. Acţiunea este organizată de Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, Sindicatul Aluministul, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi de Sindicatul Alum Tulcea.
—
Luni este ultima zi pentru depunerea dosarelor de burse şcolare de studiu şi de ajutor social pentru acest semestru. Actele pot fi depuse la secretariatele unităților de învățământ sau expediate prin email.
—
Sorin Coman a scăpat de dosarul penal, deschis în vara anului trecut, şi s-a reîntors în postul de șef al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Mehedinţi. Ancheta a fost clasată. Sindicatul Europol acuză procurorii că i-au distrus cariera şi imaginea comisarului.
—
Cadourile pentru Ziua îndrăgostiților trebuie cumpărate numai din locuri autorizate, evitând vânzătorii ambulanţi, chiar dacă aceştia oferă preţuri mai mici, recomandă șeful Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor. Potrivit lui Paul Anghel, achizițiile trebuie făcute doar după verificarea stării ambalajelor, a etichetelor sau, după caz, a datei de valabilitate a produsului.
—
Ministrul Familiei a dezvăluit proiectul care prevede decontarea procedurilor de fertilitate pentru femeile între 20 şi 45 de ani, în valoare de 4.500 de euro. Potrivit Gabrielei Firea, programul se adresează atât cuplurilor, cât şi femeilor singure, care vor să aibă un copil.
—
După modelul Camerei Deputaților, Senatul ar urma să instituie sancţiuni pentru manifestări agresive în timpul şedinţelor de plen sau ale comisiilor de specialitate. Preşedinte al Senatului, liderul Florin Cîţu, spune că scandalurile nu pot fi permise în Parlament.
—
Acuzat de blasfemie, un bolnav mintal a fost ucis cu pietre în sudul Pakistanului, după ce a ars mai multe pagini ale Coranului. Cazul aduce din nou în atenţie grupurile extremiste de justiţiari musulmani din această ţară. Poliția a anunțat că va aresta toate cele aproape 300 de persoane care au luat parte la acest linşaj.
—
În etapa a 26-a a Ligii 1, FCSB a învins Chindia, scor 3-2. Roș-albaștrii au revenit după ce au fost conduși cu 2-0 în meciul disputat cu porțile închise.
Dinamo a obținut un punct dramatic la Arad, cu UTA, în remiza albă (0-0). Echipa bucureșteană a încheiat meciul în 10, după eliminarea lui Marco Ehmann (‘52) şi Alexandru Răuţă (‘78), dar a reuşit să plece neînvinsă de la Arad, profitând de jocul foarte slab al echipei gazdă.
Polițiștii anchetează proteste izbucnite, în centrul Aradului, între fanii echipei Dinamo şi cei ai UTA.
FC Argeş a învins CS Mioveni cu 1-0.
Tot luni, FC Botoşani și Academica Clinceni se duelează de la ora 17.00.
Mai apoi, Universitatea Craiova și FC U Craiova se confruntă de la ora 19 și 55 de minute.
—
FC Barcelona a remizat pe terenul concitadinei Espanyol, duminică, scor 2-2 (1-1), într-un meci din etapa a 24-a a LaLiga, campionatul spaniol de fotbal. Oaspeţii au egalat în minutul 90+6.
—
Ultimele două manșe decisive ale probei de monobob s-au desfășurat luni dimineață. Andreea Grecu s-a clasat pe locul 12. Obiectivul său era top 5.
Americanca Kaillie Humphries a câștigat medalia de aur.
Duminică, schioarea norvegiană Marte Olsbu Roeseland a cucerit a treia medalie de aur la actuala ediție a Jocurilor. Norvegia a devenit lider al clasamentului pe medalii, cu 9 de aur, 4 de argint și 7 de bronz.
—
Patinătoarea rusă Kamila Valieva a primit permisiunea să concureze în proba feminină de simplu la Jocurile Olimpice de la Beijing, după o analiză a Tribunalului de Arbitraj Sportiv.
TAS a concluzionat că tânăra de 15 ani este “protejată” conform regulilor Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), notează Reuters.
Rezultatul pozitiv al testului antidoping a fost dezvăluit la 8 februarie, după ce Kamila Valieva evoluase în proba pe echipe de la Jocurile de Iarnă, uimind cu primele sărituri cvadruple realizate vreodată în competiția olimpică feminină.
Trimetazidina este interzisă în sport deoarece favorizează circulaţia sângelui.
—
Minaur Baia Mare a remizat pe terenul formaţiei poloneze Zaglebie Lubin, scor 23-23 (12-12), în etapa a V-a din Grupa B a European League. După cinci etape ale competiției de handbal feminin, clasamentul grupei B este condus de SG BBM Bietigheim (10 p), calificată în sferturi, urmată de Minaur (5), Nantes (4) şi Zaglebie (1).
—
Simona Halep (22 WTA) debutează, luni, la Turneul de la Dubai. Nu înainte de ora 17.00, românca se duelează cu americanca Alison Riske (55 WTA). Simona Halep s-a impus în toate cele trei întâlniri directe jucate până acum.
—
Gabriela Ruse (61 WTA) a acces, duminică, în ultimul tur al calificărilor la Dubai. Românca a învins-o pe italianca Jasmine Paolini (48 WTA), scor 6-3, 6-1, într-o oră şi şase minute.
Gabriela Ruse va juca pentru un loc pe tabloul principal cu australianca Ajla Tomljanovic (39 WTA), care a trecut de britanica Heather Watson (87 WTA).
—
Anett Kontaveit (9 WTA) a câştigat turneul de categorie WTA 500 de la Sankt Petersburg. În finală, jucătoarea estonă a învins-o pe grecoaica Maria Sakakri (7 WTA), scor 5-7, 7-6 (4), 7-5, după o revenire spectaculoasă în decisivul partidei de aproape 3 ore.
—
Canadianul Felix Auger-Aliassime (9 ATP) a câştigat, duminică, primul turneu ATP din cariera sa, învingându-l pe grecul Stefanos Tsitsipas (4 ATP), cu 6-4, 6-2, în finala de la Rotterdam. Canadianul a avut o evoluţie bună la Australian Open, unde a fost eliminat în sferturi de finală de rusul Daniil Medvedev după cinci seturi. Tsitsipas, semifinalist la ultimul Australian Open, rămâne cu opt titluri în circuitul ATP.
—
Vremea se va încălzi uşor în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi variabil, cu înnorări şi izolat precipitaţii slabe predominant sub formă de ploaie, în sudul teritoriului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului şi pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 12 grade. Dimineaţa, pe suprafeţe mici, se va forma ceaţă.
La București, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această dată. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 7…8 grade.
Nebulozitatea va persista în masivele sudice, unde pe arii restrânse, în special noaptea vor fi precipitaţii slabe, mixte. În restul zonei montane, cerul va fi variabil, cu înnorări în a doua parte a nopţii în masivele vestice, unde izolat vor fi precipitaţii slabe, mixte. Izolat, în a doua parte a intervalului, se va forma polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe creste. Dimineaţa şi noaptea, pe văi şi în depresiuni, se va forma ceaţă. Valorile termice vor creşte uşor faţă de intervalul precedent.