Școlile se redeschid cu restricțiile pandemiei de coronavirus, pentru al doilea an la rând. Cu excepția a 12 localități cu rate de infectare de peste 6 la mie, cursurile se vor desfășura cu prezenţă fizică în cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ din țară, dar cu măsuri de protecţie în contextul creşterii numărului de infectări zilnice cu SARS-CoV-2. Purtarea măștii este obligatorie atât în școli, cât și pe o rază de 50 de metri în jurul acestora.
Dezinfectarea frecventă a mâinilor şi circuite clare de acces în sălile de clasă sunt alte două reguli ce trebuie respectate cu strictețe.
Pentru evitarea aglomerației la festivitățile de luni, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a recomandat ca un singur adult, părinte sau bunic, să însoțească unul sau mai mulți copii.
Tot de luni, începe campania de vaccinare anti-COVID în învățământul preuniversitar, fie cu echipe mobile, fie în cabinetele medicale sau în centre de imunizare aflate în vecinătatea școlilor. Cu acordul prealabil al părintelui, elevii cu vârste peste 12 ani pot fi vaccinați cu serurile Pfizer sau Moderna.
Până la acest moment, 61% din angajații din învățământ sunt imunizați.
Autoritățile au raportat duminică peste 2.200 de noi infecții, la 33.000 de teste efectuate. Alte 29 de decese au fost asociate Covid. La Terapie Intensivă, sunt internaţi 600 de pacienţi, cu 200 mai mulți decât în urmă cu o săptămână. În videoconferința cu prefecții și reprezentanții direcțiilor de sănătate publică, premierul a cerut ca numărul paturilor din secții ATI să crească în perioada următoare până la 1.600. În prezent, numărul acestora nu trece de 900.
Florin Cîţu a propus ca, în localităţile cu incidență de peste 3 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, să fie folosit certificatul verde la nunţi, evitându-se astfel anularea ceremoniilor.
—
Duminică seara, a fost capitolul final al evenimentului muzical. Petrecerile s-au prelungit până târziu în noapte.
—
Șeful ANPC sfătuiește părinții să cumpere uniformele şcolare, echipamentele sportive şi rechizitele numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, necesare în cazul depunerii unei reclamaţii.
—
Comuna sibiană Șeica Mică a intrat, de la miezul nopții, în carantină zonală. Rata infectărilor cu SARS-CoV-2 a depășit 11 cazuri la mia de locuitori.
CNCAV a comunicat, duminică, 4.500 de vaccinări anti-Covid.
—
Contestatarii restricțiilor sanitare au continuat să protesteze în Europa. Manifestațiile din Grecia, unde vaccinarea a devenit obligatorie în sistemul sanitar, au degenerat în violențe. Suspendarea a peste 6.000 de cadre medicale elene, care refuză imunizarea, se resimte în unitățile sanitare.
—
Mai mult de jumătate din populaţia Japoniei a fost vaccinată complet anti-Covid. Guvernul de la Tokyo plănuiește să relaxeze restricţiile sanitare în luna noiembrie. Statul nipon a organizat, în condiții sanitare draconice, Jocurile Olimpice și Paralimpice de vară.
—
Primarul Sectorului bucureștean 1 solicită măsuri urgente pentru comercializarea şi utilizarea lampioanelor. Clotilde Armand susține că incendiul izbucnit la ultimul etaj al blocului aflat în construcţie pe strada Parcului, sâmbătă seară, a pornit de la lampioane lansate la o petrecere organizată în apropiere.
—
În plin sezon de înflorire a ambroziei, amenzile – care pot ajunge până la 20.000 de lei – nu sperie proprietarii de terenuri invadate de această plantă în Capitală. Polenul ambroziei provoacă alergii, care în timp evoluează spre astm.
—
Pe scena politică tumultoasă, se ascute lupta internă pentru șefia PNL. Cu mai puțin de două săptămâni până la congres, Ludovic Orban a invocat pericolul refacerii defunctei alianțe cu PSD, în contextul în care contracandidatul său – premierul Florin Cîțu – se bazează pe susținerea tacită a social-democraților în Parlament ca să nu fie debarcat de la conducerea guvernului prin moțiunea inițiată de foștii săi parteneri din USR PLUS.
Ludovic Orban a aruncat și o săgeată înspre șeful statului. În opinia sa, PNL nu are vreo datorie față de președintele Klaus Iohannis, pe care l-a susținut în cele două bătălii câștigate de acesta pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni.
Deznodământul moțiunii de cenzură, a cărei dezbatere și supunere la vot este incertă la momentul actual, va avea implicații directe asupra competiției interne pentru șefia PNL. Într-o postare pe facebook, Florin Cîțu și-a reafirmat încrederea că vă câștiga, mulțumindu-le celor care îl susțin.
—
Coreea de Nord a testat cu succes o nouă ”rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune” în weekend, relatează agenția de știri a regimului de la Phenian. SUA consideră că testul reprezintă o ”ameninţare” pentru vecinii nord-coreenilor.
—
Papa Francisc se află în turneu prin Europa de Est. Aflat timp de câteva ore în Ungaria, Suveranul pontif a avertizat că antisemitismul este, pe continent, “un fitil care trebuie stins”, promovând fraternitatea. Timp de secole, originea evreiască a lui Iisus a fost ocultată. În același timp, în predicile Bisericii, evreii au fost prezentaţi ca un popor responsabil de moartea Mântuitorului. Abia în 1965, catolicii și-au asumat respectarea iudaismului. După vizita-fulger de la Budapesta, Papa Francisc se va afla, luni și marți, în Slovacia, unde va avea întâlniri cu supravieţuitori ai Holocaustului şi cu membri ai comunităţii rome.
—
FCSB a reușit cea mai categorică victorie din istoria duelurilor cu Dinamo, eterna rivală, cu un scor de tenis, 6-0, duminică seară, pe Arena Națională (sub privirile a 30.000 de spectatori). Degringolada s-a instalat în tabăra echipei antrenate de Dario Bonetti după eliminarea lui Steliano Filip, în minutul 37. Reluările au arătat că arbitrul Istvan Kovacs s-a pripit în acordarea cartonașului roșu. Tot duminică seară, FC Voluntari s-a impus pe terenul Gaz Metan Mediaș cu 2-1.
—
Daniil Medvedev (2 ATP) a câştigat turneul US Open, învingându-l în finală pe Novak Djokovic (1 ATP). La capătul a două ore și 15 minute, rusul s-a impus cu un triplu 6-4, adjudecându-și primul trofeu de Grand Slam. Pentru triumful său, Daniil Medvedev va primi 2,5 milioane de dolari şi 2.000 de puncte.
Emma Răducanu a scris istorie la US Open, turneu pe care l-a câștigat în premieră, la doar 18 ani, venind din calificări. Pe lângă saltul spectaculos în ierarhia WTA, de pe locul 150 până pe 23, britanica va primi 2 milioane și jumătate de dolari pentru performanța reușită la Flushing Meadows. Până la US Open, britanica încasase din tenis doar puțin peste 300.000 de dolari. Emma Răducanu este elogiată de presa din întreagă lume și a primit felicitări de Familia Regală a Marii Britanii.
—
În primul meci din grupele Ligii Campionilor la handbal feminin, bucureștencele de la CSM au fost învinse de danezele de la Team Esbjerg, scor 22 la 21. În următoarea etapă, la 18 septembrie, CSM Bucureşti va întâlni Rostov Don. Sezonul trecut, echipa românească a ratat calificarea la Turneul Final Four, câștigat de grupa norvegiană Vipers Kristiansand.
—
Ultramaratonistul Tibi Ușeriu se va alinia la startul cursei de anduranță Tor de Geants, după 3 încercări eșuate de a câștiga.
—
Daniel Ricciardo a câştigat Marele Premiu al Italiei, a 14-a etapă a Campionatului Mondial de Formula 1. Pilotul australian al echipei McLaren a bifat primul succes din acest sezon. Coechipierul său britanic, Lando Norri, și finlandezul Valtteri Bottas (de Mercedes) au completat podiumul. Un accident i-a forțat pe olandezul Max Verstappen şi britanicul Lewis Hamilton să abandoneze.
—
Fost campion mondial de box, Evander Holyfield a suferit o înfrângere usturătoare la revenirea sa în ring după o pauză de 10 ani, americanul fiind învins prin KO tehnic de luptătorul brazilian de arte marțiale mixte Vitor Belfort. Confruntarea s-a încheiat în prima repriză. Gala s-a desfășurat, în weekend, în Florida.
—
Vremea se va menţine în general frumoasă şi caldă pentru data din calendar. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza în zonele de deal și munte, unde pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată şi posibil descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Dimineaţa, îndeosebi în nord-vestul şi centrul teritoriului, pe arii restrânse, se va semnala ceaţă. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 şi 32 de grade, cele mai ridicate valori fiind în sudul Olteniei.
La București, vremea se va menţine frumoasă şi caldă. Cerul va fi variabil la senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximã se va situa în jurul a 29 de grade.