Proiectul de lege care va obliga unii angajați din domenii cheie să se testeze periodic pe proprie cheltuială dacă refuză vaccinarea anti-Covid ajunge, miercuri, în Parlament. Vizat este personalul din sistemul sanitar, cel din Inspectoratul pentru Situații de Urgență și cel din Ministerul de Interne. Proiectul trebuie dezbătut de aleși în procedură de urgență.
Sindicatul Solidaritatea Sanitară critică intenția și atrage atenția, totodată, că angajații din spitale continuă lupta cu pandemia, fiind cei care suportă “costurile unei strategii politice inadecvate de prevenire a infectărilor”.
În opinia sindicaliștilor, suspendarea dreptului la concediul de odihnă, în această perioadă de criză, trebuie compensat prin acordarea altor drepturi legale.
“Românii nu cred în Covid până nu mor”, a titrat agenția Reuters, ai cărei jurnaliști au realizat un amplu reportaj despre scepticismul din țara noastră față de vaccinul anticorona. Datele citate de Reuters arată că, în primele zile din octombrie, un român a murit de Covid la fiecare 6 minute.
Fost ministru al Sănătății, actual consilier la Palatul Victoria, Nelu Tătaru a îndemnat coronascepticii să treacă pe lângă un spital Covid şi să privească spre Unitatea de Primiri Urgenţe. “Nu mai avem timp să nu credem! Alegeţi cu mintea pentru viaţa dumneavoastră, pentru familie, oameni dragi…înainte să fie prea târziu”, a mai scris acesta într-o postare online.
Cu fiecare zi ce trece, țara noastră consemnează noi recorduri negative ale crizei sanitare.
România a depășit pragul a 40.000 de decese asociate Covid. Cel mai negru bilanț zilnic, de peste 440 de cazuri mortale, a fost consemnat marți. Majoritatea cazurilor mortale s-au înregistrat în rândul persoanelor nevaccinate. Printre acestea, două tinere și o gravidă. Dintre persoanele vaccinate care au murit, cele mai multe aveau comorbidități. Alte aproape 17.000 de infectări au fost depistate.
La momentul actual, peste 17.000 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 sunt spitalizați. În secțiile de Terapie Intensivă, se află 1.700 bolnavi în stare gravă. Aproape 40 dintre aceștia sunt copii.
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat că se depun eforturi pentru suplimentarea numărului de paturi ATI.
De miercuri seară, Spitalul modular de la Pipera, având 100 de paturi conectate la aparate de oxigen, a început să primească primii pacienţi. Municipalitatea bucureșteană va suplimenta cu 22 de milioane de lei fondurile pentru această unitate, după cum a decis Consiliul General.
Spitalul Modular din localitatea ieșeană Leţcani s-a deschis, într-o primă etapă, cu 10 paturi conectate la oxigen. În schimb, întârzie operaționalizarea paturilor de Terapie Intensivă din aceste containere.
Coordonator al campaniei de vaccinare împotriva Covid, medicul militar Valeriu Gheorghiţă nu exclude ca România să se apropie de un platou al acestui val 4, dar numărul mare de cazuri grave depăşește capacitatea sistemului sanitar.
Doctorul a mai avertizat că, prin automedicație și fără a ține legătura cu medicul de familie, există riscul unei forme agravante de boală.
Din Italia au venit, marți seară, peste 5.000 de doze de anticorpi monoclonali, folosiți pentru tratarea formelor mai puțin severe de boală.
Între timp, România a ajuns la o acoperire vaccinală de nici o treime. Statele europene care trec ușor prin acest val au vaccinat mai mult de trei sferturi din cetățeni.
Alte 58.000 de doze anti-Covid au fost administrate în 24 de ore. 27.000 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată, fie speriate de numărul mare de îmbolnăviri din această perioadă, fie presate de restricții.
Până la acest moment, aproape 290.000 de români s-au vaccinat deja cu doza a treia, în majoritate din grupa persoanelor vulnerabile. Pentru ceilalți, supra-rapelul se face la cel puţin 6 luni de la doza a doua, chiar fără programare.
Un nou maraton al vaccinării ar urma să fie organizat, în perioada următoare, în mai multe centre din Bucureşti. La nivel național, peste 1.500 de localităţi sunt în scenariul roşu, cu rata de infectare mai mare sau egală cu 3 la mie, 250 dintre acestea sunt orașe sau municipii.
La București, incidenţa cazurilor de coronavirus a ajuns la 14,7 la mie, fiind în continuă creştere. În tot mai multe școli din Capitală, cursurile cu prezență fizică se suspendă. Un sfert din unități au trecut la predare online. În țară, peste 300 grădinițe, școli și licee sunt în aceeași situație.
Actorii nevaccinați nu mai au voie în incinta Teatrului Național Târgu Mureș. Directorul instituției și-a bazat decizia pe hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, potrivit căreia accesul în sălile de spectacol, ca și în alte incinte, este permis doar pe baza certificatului sanitar. Cum unii actori refuză să se vaccineze, conducerea teatrului din Târgu Mureș a stabilit ca decizia să li se aplice și lor.
Expert în domeniul jocurilor de noroc, Sorin Constantinescu susține, într-un interviu, că Loteria vaccinării nu corespunde standardelor internaționale și niciunei loterii adevărate. Potrivit lui, organizatorii nu oferă șanse egale pentru toți participanții. Sorin Constantinescu îi sfătuiește pe cât mai mulți români să depună contestații.
Ministerul de Externe de la București a atras atenția, marți, că intrarea în Franţa este condiţionată de dovada vaccinării, trecerea prin bolaa Covid sau de un test PCR cu rezultat negativ, realizat cu cel mult 24 de ore înainte. Copiii cu vârste de până la 12 ani sunt în continuare exceptaţi de la regulă.
Justiţia mexicană a cerut guvernului federal să vaccineze minorii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani împotriva Covid.
Laboratorul farmaceutic german CureVac a anunţat că abandonează dezvoltarea primului său vaccin împotriva Covid, a cărui eficienţă s-a dovedit dezamăgitoare. Compania – specializată în tehnologia ARN mesager – urmează să se concentreze pe dezvoltarea unui vaccin de “a doua generaţie”, la care lucrează împreună cu britanicii de la GlaxoSmithKline. Studiul clinic ar urma să înceapă ”în lunile următoare”.
Cercetătorii elvețieni au anunţat descoperirea unui anticorp monoclonal, care s-a dovedit capabil, în timpul testelor de laborator, să neutralizeze toate variantele coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv varianta Delta. Experții au izolat limfocite obținute de la pacienţi Covid. Noul anticorp blochează proteinele Spike şi împiedică astfel infectarea celulelor pulmonare, ceea ce opreşte procesul de replicare virală. Potrivit specialiștilor elveţieni, noul anticorp monoclonal este mai durabil, oferind protecţie timp de până la şase luni, faţă de 3-4 săptămâni în cazul altor anticorpi. Protecția va fi asigurată prin două sau trei ori pe an injecţii cu acest anticorp. Testele clinice vor începe abia către sfârşitul anului viitor.
—
Premierul desemnat Dacian Cioloș are programate, miercuri, primele întâlniri directe cu Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, în încercarea de a alcătui o majoritate și un guvern. Discuțiile vor avea loc în format restrâns, fără echipele de negociere.
Fideli premierului destituit Florin Cîțu, liberalii au decis într-o ședință, marți seară, să nu susțină cabinetul lui Dacian Cioloș, spun surse politice.
La rândul său, Uniunea Maghiară a acceptat invitația la discuții de “curtoazie”, dar reprezentanții UDMR admit că le este greu să îl accepte pe Dacian Cioloș ca premier.
Prin vocea lui Dan Barna, USR a anunțat că, în lipsa unui acord, îi va propune președintelui Klaus Iohannis un cabinet minoritar. Șansele acestuia ar fi aproape nule la votul în legislativ.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, consideră că, indiferent dacă șeful statului vrea sau nu, se va ajunge la anticipate dacă se conturează o majoritate politică pentru acest scenariu.
Cât privește programul de guvernare propus de Dacian Cioloș, acesta include reformele, atât unele restante, cât și cele din Planul național de redresare, dar și măsuri pentru facturi decente la energie – precum eliminarea temporară a taxei pe valoare adăugată în acest domeniu.
În tot acest timp, inflația anuală a depășit, în septembrie, pragul de 6%. Avansul a fost de aproape un punct procentual într-o singură lună. Cel mai mult s-au scumpit legumele, combustibilii, țigările și chiriile.
—
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede introducerea de curse şcolare în oraşe şi municipii. Transportul elevilor urmează a fi decontat de la bugetul de stat. Prevederile legii intră în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar viitor.
—
Ludovic Orban ar urma să își oficializeze, miercuri la prânz, demisia din fruntea Camerei Deputaților. Fostul preşedinte PNL consideră că actuala conducere partidului a trădat interesele electoratului care a votat, de-a lungul timpului, cu liberalii. Ludovic Orban nu exclude și o plecare din PNL.
Noul președinte liberal, Florin Cîțu, a admis că partidul poate pierde șefia Camerei Deputaților. Subiectul s-ar putea afla în discuție, miercuri, la întâlnirea pe care premierul desemnat Dacian Cioloș o va avea cu liderii PNL și UDMR pentru refacerea coaliției.
—
La invitaţia premierului suedez, Stefan Lofven, preşedintele Klaus Iohannis va participa, miercuri, la Forumul internaţional dedicat comemorării Holocaustului şi combaterii antisemitismului.
—
Invocând unele vicii de procedură, procurorii militari din Parchetul General au clasat dosarul accidentului în care a fost implicată, anul trecut, mașina lui Lucian Bode, la acea vreme ministru al Transporturilor, actual șef interimar al Internelor și Justiției. O filmare realizată de un motociclist aflat în trafic la acel moment a arătat cum vehiculul ministrului, condus de un angajat al Serviciului de Protecţie şi Pază, a circulat pe contrasens pentru a evita o porţiune aglomerată, deşi depăşirea nu este permisă în zona respectivă, marcată cu linie continuă. La scurt timp, mașina a lovit frontal un alt autoturism care circula regulamentar din sens opus şi s-a oprit într-un gard. În accident au fost răniţi ușor şoferul maşinii din urmă şi o pasageră, ambii polonezi. Lucian Bode a susținut că nu a știut ce s-a întâmplat, pentru că dormea pe bancheta din spate.
—
Omul de afaceri Ioan Niculae rămâne în penitenciar. Tribunalul Constanţa i-a respins cererea de eliberare condiţionată. Decizia instanței este definitivă. Ioan Niculae execută 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.
—
Fost primar al orașului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 4 ani şi 9 luni de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani într-un dosar referitor fraudarea Companiei Naţionale Poşta Română. Fostul director adjunct Florin Aurelian Ciobotaru a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
—
Incertitudinea se prelungește și pe scena politică din Cehia după recenta spitalizare a președintelui, într-un moment când trebuia să înmâneze mandatul pentru formarea guvernului. Premierul în exerciţiu, Andrej Babis, susține că Milos Zeman i-ar fi promis o nouă nominalizare. Doar că, la scurt timp după discuția avută duminică, președintele a fost internat, suferind de o boală a ficatului. Opoziția de la Praga susține că este îndreptățită să formeze guvernul, întrucât a câștigat recentele alegeri legislative.
—
Mai multe poliţii europene au destructurat o rețea de escrocherie online care opera din Bulgaria. Mai mulți investitori germani au pierdut milioane de euro. Două centre telefonice ilegale au fost descoperite la Sofia. Cei păcăliți erau ademeniți cu așa-zise profituri iniţiale, fiind încurajați să investească sume mari de bani, pe care nu le mai recuperau.
—
Congresul Statelor Unite ale Americii a acceptat să ridice temporar plafonul datoriei până la sfârşitul anului. Decizia oferă un răgaz primei economii mondiale înainte de o nouă luptă politică, care se anunţă acerbă între democrați și republicani, pentru a evita o incapacitate de plată.
—
Federaţia Română de Fotbal își dorește ca selecționerul Mirel Rădoi să rămână pe banca tehnică și la un posibil baraj pentru calificarea la Mondialul de anul viitor, chiar dacă în noiembrie îi expiră contractul. Directorul tehnic al FRF, Mihai Stoichiţă, spune că înţelegerea poate fi prelungită cu acordul ambelor părţi. După victoria cu Armenia de luni, Mirel Rădoi a anunțat că nu va mai continua la națională.
—
Danemarca s-a calificat la turneul final al Cupei Mondiale de fotbal din 2022, marţi seara, după ce a învins echipa Austriei cu scorul de 1-0, pe teren propriu. Germania a fost prima selecționată care a obţinut biletul pentru competiția din Qatar.
—
FC Barcelona caută sponsor principal. La finalul acestui sezon, expiră contractul cu firma japoneză de comeț online Rakuten, care a plătit grupării catalane 55 de milioane de euro pe an. Grupul nipon este nemulțumim mai ales de plecarea atacantului argentinian Lionel Messi.
—
Campioană la recenta ediție US Open, britanica Emma Răducanu este prima jucătoare de tenis a cărei prezență a fost anunţată de organizatorii turneului demonstrativ de la Abu Dhabi. Competiția se va desfășura între 16 şi 18 decembrie. Emma Răducanu va evolua și la turneul de la Cluj, programat în ultima săptămână a lunii octombrie.
—
Chiar dacă omenirea ar reuşi să limiteze încălzirea la 1,5 grade Celsius în comparaţie cu era preindustrială, nivelul mărilor va creşte în următoarele secole, inundând oraşe locuite în prezent de o jumătate de miliard de persoane, au avertizat oamenii de ştiinţă. Dacă planeta se încălzeşte cu încă jumătate de grad, alte 200 de milioane de locuitori vor fi afectaţi în mod constant de inundaţii şi vor deveni mai vulnerabili în timpul furtunilor. Asia, unde se află nouă dintre cele zece metropole cu cel mai mare risc, va fi cea mai afectată. Potrivit specialiștilor, aproximativ 5% din populaţia lumii trăieşte în prezent pe terenuri situate sub nivelul care va fi atins la maree din cauza dioxidului de carbon deja acumulat în atmosferă în urma activităţii umane.
—
Valorile termice vor caracteriza în continuare o vreme deosebit de rece pentru această dată. Cerul va avea înnorări şi local va ploua, cu precãdere în sud, sud-est, vest şi nord-vest. La munte, la altitudini de peste 1500 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane, precum şi în Moldova, estul Munteniei şi Dobrogea, cu vitezele cele mai mari pe litoral (peste 50…55 km/h). Temperaturile maxime se vor încadra între 9 şi 17 grade.
La București, vreme deosebit de rece pentru această dată. Cerul va fi mai mult noros şi trecător va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi în jur de 13 grade.
La munte, valorile termice vor fi mai scăzute decât în mod normal pentru aceastã dată. Cerul va avea înnorări şi local se vor semnala precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă, iar la altitudini de peste 1.500 m, mai ales ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în prima parte a intervalului pe creste.
În contextul precipitaţiilor abundente prognozate, hidrologii au emis o avertizare de inundaţii care vizează râurile din Dobrogea. Codul galben este valabil până miercuri la prânz, pe cursuri de apă din judeţele Tulcea şi Constanţa.
Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, circulaţia pe Transalpina, între Rânca şi Obârşia Lotrului, rămâne închisă. Compania de administrare a infrastructurii rutiere susține că, în momentul în care va fi posibil, porțiunea de drum va fi redeschisă.
—
Obiecte de garderobă ce i-au aparținut cântăreței britanice Amy Winehouse, între care cea mai purtată de aceasta la ultimul concert vor fi scoase, luna viitoare, la licitaţie. Banii strânși vor ajunge la fundația pe care părinții artistei au creat-o pentru a sprijini tineri care suferă de dependenţa de droguri şi alcool. Amy Winehouse a murit în urmă cu 10 ani.