Confidenţialitate

INFOMANIA • 13 iunie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La 32 de ani de la mineriada violentă din București, supraviețuitorii și rudele victimelor așteaptă încă tragerea la răspundere a celor vinovați.

În ajun, la Piața Universității au fost comemorate cele 6 persoane ucise în bătaie de forțele represive ale regimului condus de Ion Iliescu.

Revoluționarii prezenți au salutat, duminică, recenta eliminare a lui Ion Iliescu din rândurile lor, un gest simbolic adoptat la solicitarea Asociației “21 decembrie 1989”.
În decembrie 2021, Instanța Supremă a decis că Dosarul Mineriadei din iunie 1990 poate fi redeschis.

Procurorii îi acuză pe cei 13 inculpați, între care se numără și Ion Iliescu, de infracțiuni contra umanității, fapte care se pedepsesc cu închisoare pe viață sau închisoare de până la 20 de ani. După evenimentele sângeroase din iunie, fostul președinte le-a mulțumit minerilor pentru “solidaritatea muncitorească” dovedită atunci când aceștia au bătut pe contestatari de-ai săi, pe care îi acuza de “fascism”.

Doi condamnați în procesul primarului bucureștean Sorin Oprescu s-au predat în Italia.

Un tribunal din Napoli a decis să îi lase pe ambii fugari în libertate condiționată până la judecarea extrădării cerute de România, care este programată joi.

Fost director în Primăria Capitalei, Cornel Bogdan Popa are de executat 11 ani și 6 luni de închisoare în țară, pentru o mită primită de la afaceristul Romeo Albu, condamnat la rându-i la 6 ani de detenție.

Capturat recent în Grecia, Sorin Oprescu este și el în libertate condiționată în așteptarea unei decizii privind extrădarea. Fostul edil are de ispășit 10 ani și 8 luni de închisoare.

Săptămâna aceasta, Elena Udrea ar urma să fie repatriată.

Condamnat la 6 ani de închisoare pentru corupție în dosarul “Gala Bute”, fostul ministru al Turismului a fost prins în Bulgaria, unde judecarea cererii de extrădare s-a prelungit timp de două luni.

Elena Udrea ar urma să fie încarcerată la Târgșorul Nou.

Lider de sindicat din Administrația Națională a Penitenciarelor, Cosmin Dorobanțu a declarat că dacă aceasta n-ar fi “furat atât de mult” când era în libertate condițiile de detenție ar fi fost mai bune.

Poliția și Jandarmeria au mobilizat forțe suplimentare pentru un festival organizat în weekend, la Timișoara. Tinerii care au participat la concertele din cadrul Vest Fest au fost preveniți la intrare despre efectele narcoticelor.

Mobilizarea s-a făcut pentru a evita cele întâmplate recent la București, unde consumul de droguri a făcut victime la festivalul găzduit de Arena Națională.

Razii în trafic au fost organizate în mai multe zone ale țării.

La București, 24 de permise auto au fost reținute după un control nocturn al Brigăzii Rutiere.

Consumul de droguri este în creștere în Europa, mai ales de cannabis și marijuana.

Zece persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui incendiu care a izbucnit, noaptea trecută, într-un bloc din municipiul Arad.

5 dintre victime au fost transportate la spital. Flăcările au fost însoțite de mari degajări de fum, care au impus evacuarea locatarilor.

Legea anti-speculă se va afla, săptămâna aceasta, pe agenda Guvernului. Proiectul este în circuitul de avizare.

Executivul de coaliție susține că legea anti-speculă va preveni majorări de prețuri nejustificate la anumite produse, așa cum s-a întâmplat în trecut.

La începutul stării de urgență cauzate de pandemie, în urmă cu doi ani, măștile sanitare s-au scumpit de câteva zeci de ori.

Anul acesta, episoade de cumpărături panicarde au generat scumpirea uleiului și a carburanților.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a spus că instituția desfășoară un proces de consultare cu mediul de afaceri pe acest subiect.

A intrat în vigoare legea prin care trebuie asigurată conexiunea la internet în toate clădirile instituțiilor publice. Autoritățile sunt obligate ca, în termen de 3 ani, să dezvolte infrastructura necesară.

O aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene Române a efectuat, duminică, o misiune de transport umanitar.

3 pacienți ucraineni sunt preluaţi de pe Aeroportul Internaţional Rzeszów-Jasionka şi transportaţi la Copenhaga pentru tratament în unităţi medicale din Danemarca, potrivit Ministerul Apărării.

Armata ucraineană face cu greu față asaltului de pe frontul estic de război și cere cu insistenă noi arme de la occidentali. Invadatorii ruși combină puterea de foc a artileriei cu lovituri aeriene.

Mare parte din oraşul Severodoneţk este cucerit.

Americanii se tem că întreaga regiune Lugansk ar putea să cadă în mâinile rușilor în următoarele săptămâni.

Din Marea Neagră, forțele navale ale lui Vladimir Putin au lansat un atac cu rachete de croazieră asupra oraşului Chortkiv din vestul Ucrainei, susținând că au țintit un depozit cu arme europene și americane, recepționate de regimul de la Kiev de la aliați.

Rușii au celebrat ziua națională, duminică, inclusiv în Mariupolul ocupat. Totodată, Moscova a început o campanie de rusificare la Herson, unde le-au fost distribuite pașapoarte locuitorilor.

Într-un mesaj către națiune, în care a făcut apel la gesturi de patriotism, președintele Vladimir Putin l-a pomenit pe țarul Petru cel Mare.

În tot acest timp, la Moscova, s-a stat la coadă pentru redeschiderea restaurantelor de tip fast-food care au aparținut companiei americane McDonalds. Gigantul s-a retras din Rusia ca parte a embargoului occidental.

O expoziţie de fotografii realizate în timpul războiului din Ucraina a fost vandalizată la Sofia, capitala Bulgariei. Pe unele dintre imaginile expuse în aer liber a fost pictată cu spray alb litera Z, pe care Rusia o foloseşte ca simbol al invaziei sale în Ucraina.

Cazul este investigat de poliție.

Fotografiile le aparțin corespodenților de război ai agenției Reuters.

Realizată anual, expoziția a mai fost vandalizată în 2015, când imaginile prezentau refugiaţi ai războiului din Siria.

Aflat la Helsinki, secretarul Alianței Nord-Atlantice a declarat că preocupările de securitate ale Turciei sunt “legitime”. “Niciun alt stat aliat NATO nu a fost vizat de mai multe atacuri teroriste”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Regimul de la Ankara s-a opus aderării Finlandei şi Suediei la Alianță, invocând că cele două țări scandinave le oferă azil unor suspecți de terorism.

Opozanții președintelui Recep Erdogan spun că, în realitate, acesta îi vânează pe disidenți pentru a-i trimite la închisoare.

Turcia este parte din NATO de peste 70 de ani.

Un summit al Alianței este programat la sfârșitul acestei luni, la Madrid.

Primul tur al alegerilor legislative din Franța a confirmat un absenteism record. Doar 45% din alegători s-au prezentat la urne. Se anunță o luptă strânsă între centriștii președintelui Emmanuel Macron și blocul unit de stânga.

Abia după al doilea tur de scrutin, programat duminica viitoare, se va putea ști care tabără va deține majoritatea în Parlamentul de la Paris, dorită mai ales de liderul de la Elysee pentru a putea să își pună în aplicare reformele dorite.

Un film controversat a generat proteste în mai multe state arabe.

Produs de Malik Shlibak, lungmetrajul “Lady of Heaven” pretinde că spune povestea doamnei Fatima, fiica profetului Mahomed.

Autorităţile din Maroc au interzis proiectarea filmului, după ce consiliul religios al ţării s-a exprimat împotrivă.

Egiptul, Pakistanul, Iranul şi Irakul au luat decizii similare.

Papa Francisc şi-a cerut scuze pentru că a trebuit să îşi anuleze vizita apostolică în Republica Democrată Congo şi în Sudanul de Sud din cauza unor probleme de sănătate.

Deplasarea era programată la începutul lunii iulie.

În vârstă de 85 de ani, Suveranului Pontif suferă de o problemă la genunchi, care îl obligă să folosească un scaun cu rotile. Papa suferă, de asemenea, de sciatică, o afecțiune care l-a făcut să şchiopăteze de mult timp.

Tenismanul elveţian Roger Federer, care se reface după un an fără competiţii, speră să revină în circuit la toamnă. Fostul lider mondial a fost supus, vara trecută, unei a treia operații la genunchiul drept în decurs de an şi jumătate.

În vârstă de 40 de ani, Roger Federer n-a mai jucat de atunci și urmează un program intensiv de recuperare.

Elvețianul se află acum pe locul 50 în ierarhia ATP.

Simona Halep (20 WTA) debutează, luni, în turneul de tenis de la Birmingham. Românca o va întâlni pe ucraineanca Lesia Tsurenko (116 WTA).

Partida va începe în jurul orei 17.00.

Cele două au mai fost adversare de opt ori în circuit şi, de fiecare dată învingătoare a fost Simona Halep.

Sorana Cîrstea (36 WTA) şi Gabriela Ruse (55 WTA) vor evolua și ele în competiție.

În schimb, Gabriela Lee Talabă (156 WTA) a ratat accederea pe tabloul principal.

Laurențiu Reghecampf a părăsit banca tehnică a Universității Craiova. Cele două părți au convenit rezilierea contractului.

Cu Laurențiu Reghecampf, oltenii au terminat pe locul al treilea sezonul precedent și s-au calificat în preliminariile Conference League.

Potrivit Gazetei Sporturilor, pe lista înlocuitorilor sunt Mirel Rădoi, Daniel Isăilă, Laszlo Balint și Liviu Ciobotariu.

Suporterii au desemnat, prin vot, componenții Naționalei secolului la celebrarea celor o sută de ani de la primul meci oficial al tricolorilor.

Lotul celor 11 îi include pe Gheorghe Hagi (90% din voturi), Gheorghe Popescu (74%), Dan Petrescu (72%), Cristian Chivu (70%), Adrian Mutu (69%), Nicolae Dobrin (57%), llie Balaci (50%), Miodrag Belodedici (46%), Marius Lăcătuș (38%), Adrian Ilie (37%) și Bogdan Stelea (30%).

Nume mari ale fotbalului au participat, duminică seară, la meciul de retragere al lui Adrian Mutu.

Evenimentul s-a desfășurat la Cluj-Napoca, în cadrul Sports Festival.

David Trezeguet, Jimmy Floyd Hasselbaink, Luca Toni, Riccardo Montolivo, Alberto Gilardino, Tomas Ujfalusi, Claude Makelele sau Sebastian Frey au evoluat pe teren alături de Ciprian Marica, Ionel Dănciulescu, Răzvan Raţ, Marius Niculae, Cristian Săpunaru, Mirel Rădoi şi Gheorghe Hagi.

Scorul a fost egal, 3-3.

Ana Maria Bărbosu a obţinut prima sa victorie în Cupa Mondială de gimnastică artistică, duminică, în finala de la sol de la Osijek (Croaţia).

Echipajul românesc format din Simone Tempestini şi Sergiu Itu a urcat pe locul al treilea în clasamentul general al Campionatului European de Raliuri, duminică, după etapa a patra a sezonului, găzduită de Polonia, fiind cea mai bună poziţie a unui pilot român din istoria competiţiei continentale.

Max Verstappen a câştigat Marele Premiu de Formula 1 al Azerbaidjanului, a 8-a etapă a sezonului. Olandezul a fost urmat de colegul său de la Red Bull Racing, mexicanul Sergio Perez.

Podiumul a fost completat de britanicul George Russell (Mercedes).

Piloții Ferrari, monegascul Charles Leclerc și spaniolul Carlos Sainz, au fost nevoiți să abandoneze după ce mașinile ambilor au cedat.

Etapa a 9-a, Marele Premiu de F1 al Canadei, se va disputa la 19 iunie.

Vremea se va încălzi în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi variabil, dar mai ales după-amiaza și seara vor fi perioade cu înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, la munte, local în regiunile sudice și centrale și izolat în restul teritoriului. Pe alocuri vor fi cantități de apă mai însemnate și condiții de grindină. Vântul va avea unele intensificări în Dobrogea, estul Munteniei și sudul Moldovei. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 și 31 de grade.

La București, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza și spre seara când probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului va fi ridicată. Temperatura maximă va fi de 29…30 de grade.

În zonele de munte, vremea se va menține în general instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales după-amiaza și seara, când local vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Pe alocuri vor fi cantități de apă mai însemnate și condiții de grindină. Temperatura aerului va fi în creștere față de intervalul precedent.

Pe litoral, vremea va fi caldă, cu maxime cuprinse între 26 și 29 de grade și minime între 19 și 22 de grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări trecătoare în prima parte a zilei (cu rafale de până la 40 – 45 km/h). Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 20 și 23 de grade.