Confidenţialitate

INFOMANIA • 13 iulie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Resimțit în buzunare de ficare dintre noi, tăvălugul scumpirilor este confirmat cifrele statisticile. Rata anuală a inflaţiei a trecut de 15% în iunie, cu o jumătate de punct procentual mai mult față de luna mai. Cel mai mult s-au scumpit gazele (89%), combustibilii (41%), biletele de avion (29%), alături de de serviciile de apă, canal şi salubritate (19%).

În medie, alimentele s-au scumpit cu 15%. Românii au plătit mai mult pentru ulei (49%), cartofi (42%), făină şi mălai (32-33%), pâine (23%), ouă, unt şi brânză (17-18%), lapte (14%).

Dolarul a ajuns la cel mai ridicat curs de schimb înregistrat vreodată în România. Banca Națională a cotat moneda americană, marți, foarte aproape de pragul a 4 lei și 94 de bani. La începutul anului, dolarul valora 4,36 lei.

Moneda americană traversează o perioadă de apreciere și pe piețele internaționale, fiind văzută de investitori ca un refugiu în actualul context incert. Dolarul a ajuns la paritate cu moneda unică europeană, al cărei picaj este influențat de riscul unei întreruperi a aprovizionărilor cu gaze ruseşti în Europa.

Germania şi Austria şi-au promis sprijin reciproc în eventualitatea unei scăderi majore a livrărilor de gaze naturale din Rusia. Luni, Germania şi Cehia au emis o declaraţie similară de solidaritate.

Turcia găzduiește, miercuri, o reuniune pe tema unor exporturi sigure de cereale ucrainene în Marea Neagră. La Istanbul, sunt așteptate delegații de la Kiev, Moscova, dar și emisari ai Organizaţiei Naţiunilor Unite, preocupată de scumpirea alimentelor pe plan global ca urmare a războiului.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru blocada cerealelor pe mare.

Fără a prezenta vreo dovadă, Ministerul rus al Apărării susține că în ultimele trei săptămâni a lichidat 21 de “mercenari români”, despre care afirmă că luptau alături de militarii ucraineni.

Luptele s-au intensificat pe frontul sudic, la Odesa și Nikolaev.

Armata rusă a bombardat zona industrială a Harkovului, în est, forțând locuitorii orașului să se refugieze în buncăre.

Biroul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a anunțat că peste 5.000 de civili au fost ucişi în Ucraina, de când armata Rusiei a invadat-o, la 24 februarie. Bilanţul real al victimelor este, cel mai probabil, mult mai mare.

Zeci de observatori pentru drepturile omului activează în Ucraina pentru actualizarea datelor.

Medicii de familie se plâng că noul registru al vaccinărilor, introdus la 1 iulie, nu funcționează corespunzător. Sistemul reunește atât datele adulților imunizați, cât și cele ale copiilor, care până acum figurau separat.

Odată cu unificarea celor două registre s-a pierdut istoricul vaccinal al celor mici și nici nu pot fi introduse date noi în sistem, a spus la Europa FM Daciana Toma, secretar al Societății Naționale de Medicina Familiei. Unii doctori au fost nevoiți să amâne vaccinarea copiilor până la clarificarea situației.

Numărul cazurilor de Covid este în creștere vertiginoasă în România. Ministerul Sănătăţii a raportat, marți, 4.000 de de noi cazuri zilnice, față de cele 15.000 din toată săptămâna trecută. Aproape 800 de pacienți s-au reinfectat, ceea ce confirmă că imunitatea scade în fața noilor variante de Omicron, mai ales pentru persoanele care au trecut anterior prin boală și au ales să nu se vaccineze.

Bilanțul total al deceselor asociate Covid în România urcă spre pragul a 66.000 de la izbucnirea crizei sanitare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că pandemia de Covid rămâne o urgenţă globală, la aproape doi ani şi jumătate de când a fost declarată.

Modificările aduse legii învățământului intră, de miercuri, în dezbatere publică. Ministerul Educației propune ca evaluarea elevilor să fie centrată pe competențe, alături de abilitățile de citit și de calcul matematic.

La final al claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii vor susține obligatoriu evaluări la „limbă și comunicare” și „matematică”. În schimb, nu se vor mai acorda note la anumite discipline.

Liceele vor putea organiza propriile examene de admitere pentru mare parte din locurile disponibile, restul urmând a fi ocupate prin Evaluarea Națională.
Examenul de Bacalaureat va avea o singură probă scrisă, reunind mai multe discipline din “trunchiul comun”, studiate de absolvenții de liceu. Vor fi două probe de competențe în limbi străine.

Pentru “încurajarea excelenţei”, se vor putea promova la gimnaziu şi liceu doi ani de studiu într-unul singur.

Cuantumul burselor de studiu va fi majorat. De asemenea, salariile în învățământ vor crește substanţial, iar directorii de școli vor putea fi demiși dacă nu au rezultate.

Un elev din trei a rămas în urmă cu materia școlară în cei doi ani de restricții pandemice, potrivit unui raport al Organizației Salvați Copiii România. Decalajele sunt mai mari în cazul copiilor aflați în situații de vulnerabilitate sau care trăiesc în mediul rural.

—-

Salvamontiștii au coborât de pe Ceahlău un bărbat care a fost atacat de un roi de viespi. Victima a fost găsită în șoc anafilatic și a fost transportată la Spitalul orăşenesc Bicaz pentru îngrijiri medicale de specialitate. Viespile devin agresive în zilele călduroase.

Polițiștii vasluieni încearcă să înțeleagă de ce nu a frânat deloc șoferul mașinii care a lovit în plin spatele unui TIR. Bărbatul și doi copii au murit în urma impactului. Alte 9 persoane aflate în vehiculul supraîncărcat sunt spitalizate.

Poliţiştii şi jandarmii dâmbovițeni au intervenit la un scandal izbucnit la Târgovişte, în timpul procesiunii de înmormântare a unei fete de 13 ani, care a murit după ce a fost lovită de o maşină pe trecerea pentru pietoni.

Participanţii s-au enervat pentru că forțele de ordine nu le-au permis accesul cortegiului funerar pe strada unde locuieşte şoferul maşinii implicate în accident.

Raportul experților a confirmat că șoferița care a lovit mortal 4 drumari și a rănit alți 4, luna trecută, la Iași, avea o alcoolemie de 1.13 la mie și gonea cu 148 km/h în oraş. Victimele lucrau la reabilitarea unei străzi.

Doi români, doi columbieni și un israelian au fost arestați pentru amenajarea unui laborator clandestin de obținere a cocainei într-o localitate izolată din Munții Bihorului. Gruparea a adus din străinătate 6 kilograme din acest drog de mare risc, amestecat în cafea măcinată.

Pachetul a trecut de vigilența vameșilor de pe aeroport, fiind greu de depistat. Separarea cocainei de cafea se făcea prin laborioase proceduri chimice, suspecții fiind prinși în flagrant.

Un bărbat din Alba este acuzat că falsifica permise de conducere, asigurări RCA şi certificate Covid. Până în prezent, au fost identificate 63 de persoane care au beneficiat de “serviciile” sale ilegale.

Poliţiştii teleormăneni s-au autosesizat după ce pe internet au apărut imagini cu trei adolescente care se băteau într-un parc din localitatea Orbeasca. Dosarul penal a fost înaintat procurorilor.

Republica Moldova solicită consilierea Parchetului European pentru prinderea marilor corupți fugari.

Șefa instituției comunitare de control se află la Chișinău pentru discuții cu oficialitățile. Laura Kovesi a avertizat că, în procesul de aderare la Uniunea Europeană, Moldova va primi, în următorii ani, finanțări comunitare semnificative, care pot deveni un magnet pentru fraudatori, iar lupta împotriva corupției este continuă și presupune reforme permanente ale sistemului de justiție.

Intenția guvernului ungar de a majora impozitele pentru firmele mici a generat proteste de stradă. Aproape o mie de manifestanţi au blocat un pod din centrul Budapestei. Protestatarii au blocat traficul în ambele direcţii între cele două părţi ale capitalei ungare, pe fondul unei prezenţe intense a poliţiei.

S-au viralizat pe rețelele de socializare imaginile color surpinse în Univers de telescopul spațial Webb, cu cel mai ridicat grad de profunzime realizate vreodată în istorie.

Fotografiile surprind strălucirea galaxiilor formate la scurt timp după momentul Big Bang, cu peste 13 miliarde de ani în urmă.

De altfel, misiunea telescopului, o bijuterie a ingineriei în valoare de 10 miliarde de dolari, este explorarea Universului foarte tânăr și să revoluționeze modul în care înțelegem evoluția acestuia.

CFR Cluj primește, miercuri seară, vizita echipei armene Pyunik Erevan pentru manșa secundă din primul tur preliminar al Champions League. Fluierul de start al partidei va fi dat de la ora 21:30.

În tur, cele două formații au remizat fără gol înscris. Ardelenii au nevoie de o victorie pentru a se califica în turul secund.

Etapa a zecea a Turului Franţei a fost perturbată marți, timp de un sfert de oră, de un protest al ecologiștilor. Demonstranţii cu fumigene s-au aşezat pe şosea, blocând caravana, înainte de a fi arestați de jandarmi.

Organizatorii competiției au dat apoi un nou start, cu respectarea diferențelor înregistrate de cicliști la momentul opririi.

Un protest al unei ecologiste a întrerupt semifinala dintre Marin Cilic și Casper Ruud la recenta ediție a turneului de tenis de la Roland-Garros.

În altă ordine de idei, unul din sponsorii Marii Bucle a venit cu o idee inedită. Ultimul clasat în Turului Franţei va primi o vacanţă drept premiu de consolare.

În regiunile nordice, nord-estice și centrale, regimul termic va fi în continuare caracterizat de valori sub normele specifice perioadei, iar după-amiaza și seara vor fi înnorări temporare, pe alocuri va ploua și vor fi posibile descărcări electrice. În celelalte zone, valorile termice se vor situa în continuare în jurul mediilor multianuale, cerul va fi variabil, iar probabilitatea de ploaie redusă. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, în special pe creste, dar local și temporar îndeosebi în nord, centru și sud-vest. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 și 29 de grade.

La București, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări. Temperatura maximă va fi de 28…29 de grade.

În zonele de munte, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, pe alocuri ploi și posibil descărcări electrice, după-amiaza și seara, îndeosebi în zona Carpaţilor Orientali. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în special pe creste. Valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent și vor caracteriza o vreme răcoroasă, mai ales la altitudini mari.

Pe litoral, vremea va fi în general frumoasă și relativ normală termic, astfel că temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 și 28 de grade, iar cele minime între 18 și 20 de grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări ziua, când vor fi condiţii pentru ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări după-amiaza. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 21 și 24 de grade.