Zeci de persoane au protestat, miercuri seară, în orașul giurgiuvean Bolintin-Vale, în semn de solidaritate cu familia unui bărbat care a murit după ce a fost lovit cu o piatră în cap în timpul unei dispute. Unii protestatari s-au plâns că sunt terorizaţi de clanul din care face parte agresorul, arestat preventiv.
Trupe speciale ale Poliţiei au fost mobilizate la Bolintin-Vale pentru a preveni eventuale conflicte.
—
Poliţiştii caută doi indivizi care au sechestrat și prădat, în toiul nopții de marți spre miercuri, o familie din oraşul ilfovean Popeşti-Leordeni. Profitând de faptul că una dintre victime este cercetată penal, agresorii s-au dat drept polițiști. Hoții au fugit cu 20.000 de lei.
—
Un tânăr a fost reţinut după ce a lovit intenționat cu mașina, într-o parcare din curtea Liceului Tehnologic “Dimitrie Petrescu” din Caracal, un alt autoturism în care se aflau trei persoane. Șoferul este acuzat de distrugere şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.
—
Ministerul de Interne începe procedurile pentru achiziția primelor brățări electronice pentru monitorizarea celor care comit infracțiuni cu violență. Potrivit ministrului Lucian Bode, kit-urile sunt destinate celor care încalcă ordinele de protecție emise de judecători în cazul violențelor în familie.
—
Consiliul pentru Combaterea Discriminării a amendat-o cu 5.000 de lei, miercuri, pe senatoarea Diana Şoşoacă pentru afirmaţii făcute la adresa şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Contestatară a restricțiilor sanitare și a vaccinării anti-Covid, Diana Şoşoacă a pus sub semnul întrebării cetățenia română a lui Raed Arafat și l-a făcut “trădător”.
—
Procurorii au reținut 5 suspecți, 4 cadre medicale și un intermediar, într-un nou dosar de vaccinare la chiuvetă. Percheziții au fost făcute, miercuri, în județele Neamț și Iași. Adeverințele false de vaccinare anti-Covid erau oferite în schimbul unor sume de bani.
—
Bilanţul epidemiologic de miercuri s-a menţinut la peste 8.600 de infecții cu SARS-CoV-2. Rata de pozitivare se apropie de 14%. Alte 44 de decese au fost asociate Covid.
3 judeţe și Capitala sunt în scenariul roşu.
La Bucureşti, de săptămâna viitoare, zeci de grădinițe și școli ar putea fi nevoite să treacă la cursuri online. Restaurantele și barurile vor putea funcționa doar la capacitate redusă.
Staţiunile prahovene Sinaia şi Azuga au intrat în scenariul roşu, rata de infectare cu SARS-CoV-2 depăşind pragul de trei cazuri la mia de locuitori. De joi, se reintroduc restricții sanitare.
Raportarea de miercuri a mai inclus aproape 25.000 de doze anti-Covid administrate în decursul a 24 de ore. Puțin peste 6.000 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată.
—
Numărul de noi cazuri zilnice de coronavirus a depăşit 7.000 în Bulgaria, pentru prima dată de la începutul pandemiei. Aproape 600 de pacienți Covid sunt la Terapie Intensivă. În țara de la sud de Dunăre, numărul de persoane cu schema de vaccinare completă se apropie de două milioane. Peste 400.000 de bulgari au primit o doză booster.
Contestatari ai restricțiilor au protestat la Sofia, în fata clădirii legislativului. Câteva persoane au fost rănite în confruntările cu forțele de ordine.
La rândul său, Germania a înregistrat un record negativ de peste 80.000 de infecţii zilnice.
Rusia, care abia a depăşit valul extrem de ridicat de decese cauzat de varianta Delta a coronavirusului, mai dispune de “doar două săptămâni înainte de a fi lovită la rândul său de tulpina Omicron”, a declarat preşedintele Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a făcut apel la accelerarea testării şi vaccinării.
Unii experți europeni opinează că varianta Omicron va scoate Covid din faza pandemică. Extrem de contagioasă, dar mai puțin mortală, tulpina a devenit dominantă în lume, în mai puțin de două săptămâni.
Directorul Organizației Mondiale a Sănătății consideră, totuși, că Omicron rămâne „periculos”, în special pentru nevaccinaţi. Potrivit lui Tedros Ghebreyesus, cu cât virusul se răspândește mai mult, cu atât sporește riscul de apariţie a unei noi variante.
—
Premierul britanic a prezentat scuze publice, în parlamentul de la Londra, pentru că a participat la o petrecere în grădina de la Downing Street, reşedinţa sa oficială, în timpul primului lockdown. Boris Johnson a spus că înţelege furia pe care a provocat-o. La momentul respectiv, în mai 2020, locuitorii Regatului nu se puteau întâlni decât cu o singură persoană în afara locuinţei, într-un loc public, în exterior şi cu condiţia de a păstra o distanţă de doi metri.
Unii colegi din Partidul Conservator britanic au opinat că Boris Johnson ar trebui să demisioneze dacă se va stabili că a încălcat legile stricte pe care le-a introdus guvernul pentru a preveni răspândirea coronavirusului.
—
Invitat al serii de miercuri la Europa FM, ministrul Energiei a declarat că autoritățile vor proteja toți consumatorii de electricitate și gaze de la riscul deconectării după ce unele facturi au fost emise fără compensare și, în unele cazuri, au fost umflate. Virgil Popescu a estimat la “câteva milioane” numărul acestora, cerându-le furnizorilor să corecteze situația.
În caz contrar, aceștia riscă pierderea licenței de activitate.
Potrivit lui, pretextul companiilor a fost că nu au avut timp să își adapteze soft-ul, astfel încât compensarea sau plafonarea să apară pe noile facturi.
Protecția Consumatorului și Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei au început controale. Ministrul Virgil Popescu vrea și o investigație a Consiliului Concurenței, care să stabilească dacă există vreo înțelegere între companiile de pe piața energetică.
De cealaltă parte, furnizorii susțin că, de fapt, prevederile legale au fost neclare.
Avocații sfătuiesc, totuși, clienții să conteste facturile și să nu aștepte ca statul să rezolve problema.
La rândul lor, invocând costurile tot mai ridicate de funcționare în pandemie, firmele din domeniul ospitalității cer să fie sprijinite de stat. Guvernul a anunțat că pregătește noi scheme de sprijin pentru antreprenorii afectați.
—
Nemulţumiţi de majorarea salarială primită la început de an, angajați din învățământ protestează, joi, la Guvern și la sediile PSD și PNL. Potrivit sindicaliștilor, creșterea lefurilor cu 4% este, în realitate, nesemnificativă.
La momentul actual, peste 30.000 de angajați din categoria personalului nedidactic din învăţământ primesc doar salariul minim brut pe ţară garantat în plată. Cele trei federaţii sindicale consultă membrii pe tema unei greve în sistemul educaţional.
—
Un proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii prevede acordarea a 100.000 de bilete pentru tratament balnear, în acest an, prin Casa Națională de Pensii. Dintre acestea, 60.000 vor fi asigurate în unitățile de tratament care se află în proprietata CNP. Restul vor fi folosite în alte unități care au contracte cu instituția.
—
Statul român primește, joi, fonduri în valoare de peste 1,9 miliarde de euro, suma reprezentând prefinanţarea din împrumutul cu dobândă redusă acordat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, după ce au fost atinse ţintele şi jaloanele din ultimul trimestru al anului trecut.
La începutul lunii decembrie, România a primit alte aproape 1,9 miliarde de euro de la Comisia Europeană, sprijin financiar pe care țara noastră nu trebuie să îl mai restituie. Tranșele sunt virate în contul în valută deschis pentru Ministerul Finanţelor la Banca Centrală.
Prin proiectele și reformele asumate în PNRR, România ar urma să primească în total 29 de miliarde de euro, granturi și împrumuturi avantajoase.
—
Banca Mondială şi-a reevaluat în scădere estimarea privind creşterea economică a României. Avansul nu va depăși, în acest an, 4,3%.
—
Din cauza volatilității, tot mai mulți investitori turci renunţă la lire pentru criptomonede, active care au o reputaţie şi mai riscantă. Atractivă este, în special, tether, a cărei valoare este legată de cea a dolarului. Popularitatea criptomonedelor a crescut atât în Turcia, cât şi în alte state în curs de dezvoltare, unde există un nivel ridicat de neîncredere în politicile economice ale guvernelor, notează cotidianul The Wall Street Journal.
—
Statele Unite ale Americii consemnează cea mai ridicată inflaţie din ultimii 39 de ani. Rata anuală a urcat la 7% în decembrie dincolo de Atlantic, fiind cea mai abruptă creștere a prețurilor din vara anului 1982 încoace.
—
După reuniunea extraordinară de la Bruxelles, divergențele de opinie persistă între Alianța Nord-Atlantic și Rusia pe tema securității în Europa.
Cele două tabere se arată dispuse să continue dialogul.
Prin vocea secretarului general Jens Stoltenberg, NATO a comunicat că nu va renunța la principiile sale și la planurile unei extinderi în estul Europei. Aliații au anunțat, totodată, că vor acorda sprijin Ucrainei în cazul în care va fi invadată.
Adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat că Rusiei i s-a cerut să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a vecinilor săi, atât a Ucrainei, cât şi a Republicii Moldova şi a Georgiei.
Noi discuții sunt programate, joi, în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
—
Italia va onora memoria defunctului David Sassoli cu funeralii de stat. Slujba funerară va avea loc vineri, la Roma. Spitalizat cu pneumonie, David Sassoli a murit, marţi, la vârsta de 65 de ani, cu puţine zile înainte de a-şi încheia mandatul de preşedinte al Parlamentului European.
—
Novak Djokovic a fost inclus pe tabloul Australian Open. Sârbul riscă expulzarea din cauza erorilor din dosarul său de viză.
Cazul liderului ATP rămâne în analiza ministrului australian al Imigraţiei, care a primit documente suplimentare de la reprezentanții sportivului.
Săptămâna trecută, Novak Djokovic a prezentat o scutire medicală pentru a avea acces la Openul Australiei, deşi nu este vaccinat anti-Covid. Situația a generat un imens scandal.
—
Irina Bara a avansat în calificările de la Australian Open, miercuri, după ce a învins-o pe Alexandra Ignatik la capătul unui meci maraton, scor 5-7, 6-1, 6-4. Confruntarea a durat trei ore.
În schimb, în optimile turneului de la Sydney, Gabriela Ruse a fost eliminată de Anett Kontaveit, cu 6-3, 6-1.
De asemenea, Jaqueline Cristian a pierdut meciul cu Barbora Krejcikova, scor 6-1, 7-5.
—
În primul meci amical disputat în acest an cu antrenorul Flavius Stoican pe banca tehnică, echipa Dinamo Bucureşti a fost învinsă cu 2-0 de CS Mioveni. Golurile partidei disputate la Centrul FRF de la Buftea au fost marcate de James Wright (‘32) şi Szilard Vereş (‘77). CS Mioveni a ratat şi un penalty. Pentru CS Mioveni este al doilea amical al iernii, după ce în primul a pierdut, scor 1-3, în faţa formaţiei FC Argeş.
—
Vicecampioană olimpică la hochei pe gheaţă, echipa feminină a Canadei se va baza pe un mix între jucătoare experimentate şi debutante la Jocurile Olimpice de la Beijing, în tentativa de a cuceri din nou titlul olimpic. Canadiencele au urcat pe podium la fiecare ediţie a Jocurilor de iarnă, de la introducerea hocheiului feminin în programul olimpic (1998) şi a câştigat consecutiv patru medalii olimpice de aur începând cu 2002.
—
SUA au returnat Nepalului două artefacte antice furate din situri religioase, în urma unei analize a provenienţei acestora. Sculpturile din lemn s-au aflat în custodia The Rubin Museum of Art din New York.
—
Vremea va fi rece, chiar deosebit de rece în regiunile intracarpatice, iar dimineața va fi ger în multe zone din țară. Temperaturile maxime se vor încadra între -6 și 4 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre seară în nordul țării când numai izolat vor fi ninsori slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, cu precădere în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 80…90 km/h spulberând zăpada. Dimineața izolat va fi ceață, asociată cu depunere de chiciură.
La București, vremea va fi rece, mai ales dimineața. Cerul va avea înnorări în primele ore ale intervalului, dar treptat se va degaja și va deveni mai mult senin. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 1 grad.
În zonele de munte, vremea se va menține deosebit de rece, geroasă dimineața, iar noaptea în special la altitudini mari. Din a doua parte a zilei dinspre masivele nordice nebulozitatea accentuată se va extinde treptat, iar trecător, mai ales seara și noaptea va ninge slab pe arii restrânse. Vântul va avea intensificări viteze mai mari urmând a se înregistra în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 80…90 km/h spulberând zăpada.