Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit, duminică seara, în zona comunei sucevene Gălănești. Doi bărbați au murit în accident.
Aeronava era înmatriculată în Letonia și era destinată scopului recreativ.
Victimele sunt un instructor din Bucureşti şi un bărbat din Suceava, care îşi cumpărase avionul de câteva zile şi făcea cursuri de pilotaj.
Presa locală suceveană scrie că acesta din urmă era Bogdan Adomniţei, fratele fostului ministru Cristian Adomniței.
Ancheta se desfășoară sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
—
Salvamontiștii argeșeni au recuperat un turist care a căzut într-o râpă din Creasta Făgărașului. Bărbatul a suferit mai multe traumatisme.
Operațiunea de salvare a fost îngreunată de condițiile meteo dificile pe de munte.
—
Medicii brașoveni au operat un bărbat care a fost atacat de un urs în zona localității buzoinene Nemertea. Pacientul a fost mușcat de mâini și picioare. Starea acestuia rămâne gravă.
În urmă cu două săptămâni, în aceeași regiune un cioban a fost atacat de un urs.
—
Un câine agresiv, care muşcase o tânără în orașul Mangalia, a fost împuşcat de un poliţist. Aflat în apropiere, un alt patruped a fost tranchilizat şi ridicat de angajații de la serviciul local de ecarisaj.
În vârstă de 23 de ani, victima a fost dusă la spital pentru îngrijiri medicale.
—
Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a a ajuns, duminică, în capitala Scoţiei, Edinburgh.
Suverana a încetat din viață la Castelul Balmoral, joia trecută, la vârsta de 96 de ani. Pe traseu, mii de supuși au întâmpinat cortegiul funerar.
Luni, scoțienii se pot reculege la catafalc.
Tot luni, regele Charles al III-lea va conduce o procesiune de la reşedinţa regală din Edinburgh şi până la catedrala St Giles, aflată în imediată apropiere, unde va fi organizată o slujbă religioasă.
Elisabeta a II-a va fi înmormântată la Londra în prima zi a săptămânii viitoare. Transferul din Scoţia în Anglia se va face marți seară, cu un avion.
Odată ajuns în capitala Regatului, sicriul va fi transportat la Palatul Buckingham, reşedinţa oficială a familiei regale, unde va rămâne timp de 24 de ore.
Miercuri, cortegiul funerar va porni de la Palatul Buckingham şi până la Westminster Hall. În acest spaţiu uriaş, sicriul va rămâne timp de patru zile, în prezenţa gărzilor regale, iar oamenii vor putea merge să prezinte un ultim omagiu suveranei.
În aceste zile, vor avea loc mai multe repetiţii pentru funeralii, care ar urma să fie un eveniment fastuos, cu defilarea gărzilor regale şi a altor regimente. Măsurile de securitate vor fi sporite.
Spre sfârşitul săptămânii, lideri politici şi membri ai altor case regale vor începe să sosească la Londra pentru funeraliile care vor fi găzduite de catedrala Westminster Abbey.
După funeraliile de stat, rămăşiţele pământeşti ale reginei vor fi transportate la capela St George, în Castelul Windsor, aflat la câteva zeci de kilometri de Londra, unde vor fi depuse lângă cele ale părinţilor suveranei.
După Anglia și Scoția, Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege în Ţara Galilor și Irlanda de Nord. În vârstă de 73 de ani, noul rege este așteptat la Cardiff și Belfast. Charles a mai fost recunoscut ca monarh şi în Noua Zeelandă, Australia şi Canada.
Marea Britanie se pregătește pentru succesiunea la tron, o procedură care implică schimbarea bancnotelor și monedelor și a tuturor actelor oficiale. Urmând să poarte chipul lui Charles al III-lea, noii bani vor fi introduşi treptat.
Cât privește documentele care poartă efigia defunctei regine, acestea vor putea fi folosite până la expirare.
În fine, William s-a declarat onorat să primească titlul de prinţ de Wales, deţinut anterior de tatăl lui timp de peste 50 de ani. Succesorul la tron a promis să aprofundeze relaţia cu Ţara Galilor.
Fostă colonie britanică, statul insular Antigua şi Barbuda va organiza un referendum pentru a renunța la monarhie și a deveni republică. Cele două insule fac parte din Commonwealth, dar se bucură de independență.
—
România și Franța parafează, luni, un acord prin care vor spori exporturile de grâne ucrainene către ţările în curs de dezvoltare, îndeosebi cele din zona Mediteranei. Inițiativa aparține guvernului de la Paris.
Președintele francez a discutat cu omologul rus duminică, la telefon, despre situaţia de securitate de la centrala nucleară Zaporojie. Din rațiuni de securitate, autoritățile de la Kiev au deconectat unitatea de la rețeaua de electricitate în contextul bombardamentelor din zonă.
Emmanuel Macron și Vladimir Putin s-au declarat pregătiţi pentru o “interacţiune nepolitizată” în această problemă, cu participarea Agenţiei internaţionale pentru energia atomică.
Liderul francez a avut o convorbire și cu președintele ucrainean despre contraofensiva din nord-est, care a luat prin surprindere armata rusă, ceea ce i-a forțat retragerea din mai multe localități.
Volodimir Zelenski este de părere că următoarele 90 de zile vor fi “mai cruciale pentru Ucraina decât ultimii 30 de ani de independenţă”.
Cu sprijin occidental, armata ucraineană a recuperat peste 3.000 km pătraţi de teritoriu în această lună. Potrivit unor analiști militari, aceste succese de etapă pot decide soarta războiului, întrucât armata rusă s-ar confrunta cu o stare de degringoladă.
În tot acest timp, presiunea politică internă la adresa regimului de la Kremlin este în creștere.
Prin vocea lui Igor Girkin, naționaliștii compară prăbuşirea frontului din regiunea Harkov cu bătălia de la Mukden din 1905, o înfrângere catastrofală în războiul cu Japonia, care a declanşat Revoluţia din Rusia.
—
Statele Unite ale Americii au comemorat, duminică victimele atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001.
La New York, unde avioane deturnate au distrus turnurile World Trade Center, au fost citite numele persoanelor ucise. Președintele Joe Biden a participat la ceremoniile de la Pentagon.
—
Fost lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic a fost spitalizat. Potrivit familiei, starea de sănătate a celui supranumit “Măcelarul din Balcani” este “proastă”.
Pentru crimele comise din ordinul său în timpul războiului din fosta Iugoslavie, Ratko Mladic ispăşeşte pedeapsa de închisoare pe viaţă la Haga.
—
Aflat la Ţebea, la evenimentele de comemorare a revoluționarului pașoptist Avram Iancu, premierul Nicolae Ciucă le-a spus celor prezenți că trecem printr-o perioadă a incertitudinii şi nesiguranţei şi avem în faţă o iarnă grea. “Suntem pregătiţi pentru orice scenariu”, a ținut să precizeze şeful Guvernului.
—
Alte peste 90.000 de persoane vor primi, luna aceasta, cardurile sociale oferite prin programul guvernamental “Sprijin pentru România”. Sunt beneficiari care au devenit eligibili după acordarea primei tranșe de 250 de lei sau care au fost omiși inițial. Autoritățile spun că actualizează listele permanent.
Programul își propune să ajute persoanele amenințate de sărăcie în contexul scumpirilor din acest an.
—
În Croația, a fost agitație în magazine după ce guvernul de la Zagreb a decis plafonarea prețurilor pentru unele produse.
Unele unități au limitat cantitatea vândută, altele au retras pur și simplu marfa de la raft, argumentând că nu pot vinde în pierdere. Proprietarii de magazine s-au plâns că plafonarea a fost adoptată “peste noapte”.
—
În primul meci disputat în grupele Ligii Campionilor la handbal feminin, Rapid Bucureşti a învins Lokomotiva Zagreb. Campioanele României s-au impus cu 31-27.
La rândul său, vicecampioana CSM Bucureşti a bătut Krim Ljubljana, cu 30-28 (17-19).
—
CFR Cluj a învins Universitatea Craiova, duminică seară, cu 2-0 pe teren propriu, într-un meci din etapa a 10-a a Superligii de fotbal.
Ardelenii au profitat de un autogol al oltenilor.
Farul Constanţa a bătut FC Argeş cu 3-0. Elevii lui Gheorghe Hagi au revenit pe primul loc în clasament.
Luni, CS Mioveni și FC Universitatea Cluj se întâlnesc de la ora 18:00. Mai apoi, FCSB și FC Voluntari se duelează, de la ora 21:00, pe Arena Naţională din Capitală.
—
Programat inițial pentru marți seară în etapa a 2-a a grupelor Ligii Campionilor, meciul dintre Glasgow Rangers şi Napoli a fost amânat pentru miercuri. Personalulu de securitate de pe Ibrox Park este angrenat, în mare parte, în asigurarea bunei desfăşurări a funeraliilor reginei Elisabeta a II-a.
UEFA a mai precizat că la meci nu vor putea fi prezenţi pe stadion fani italieni, aşa cum nici în partida retur nu vor face deplasarea fani ai echipei scoţiene.
—
Fără Karim Benzema în lot (accidentat), Real Madrid s-a impus pe teren propriu, cu 4-1, în meciul cu Mallorca în campionatul spaniol de fotbal. Echipa madrilenă a revenit în fruntea clasamentului La Liga.
—
Ciclistul scoțian Mark Stewart (Bolton Equities) a câştigat cea de-a 55-a ediţie a Turului al României, încheiată la Bucureşti duminică.
În clasamentul general final, britanicul a fost urmat de moldoveanul Cristian Răileanu, la 13 secunde distanță.
—
Spaniolul Carlos Alcaraz l-a învins pe norvegianul Casper Ruud în finala US Open.
În vârstă de 19 ani, ibericul își adjudecă primul titlu de Grand Slam din carieră şi devine noul lider al ierarhiei ATP.
În clasamentul ATP, Casper Ruud va ocupa locul al doilea. Podiumul va fi completat de spaniolul Rafael Nadal.
Finala feminină a US Open a fost câștigată de poloneza Iga Swiatek (1 WTA).
—
În a 16-a etapă a sezonului de Formula 1, Max Verstappen a câștigat Marele Premiu al Italiei.
Pe circuitul de la Monza, olandezul (Red Bull Racing) a fost urmat de monegascul Charles Leclerc (Ferrari) și de britanicul George Russell (Mercedes).
După acest succes reușit în fieful Ferrari, Max Verstappen își întărește statutul de favorit la câștigarea unui nou titlu de campion mondial.
—
Un taifun ”foarte puternic” s-a abătut asupra mai multor insule din sudul Japoniei, locuitorii fiind sfătuiți să se pună la adăpost de ”valurile violente” ale mării.
Furtuna Muifa este însoțită de rafale de vânt ce depășesc 200 de kilometri pe oră.
—
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, valorile termice vor scădea în toate regiunile, astfel că în sudul țării se vor apropia de normele climatologice ale perioadei, iar în rest vor caracteriza o vreme răcoroasă. Cerul va fi variabil în vest și sud-vest, iar în rest vor fi înnorări, mai persistente în nord-est. Temporar va ploua în cea mai mare parte a Moldovei, pe alocuri în Transilvania, Muntenia și Dobrogea și numai cu totul izolat în celelalte regiuni. Ploile vor avea și caracter de aversă, iar în regiunile sudice, trecător se vor semnala și descărcări electrice. Vântul va avea intensificări la munte, cu viteze mai mari în zona înaltă a Carpaților Meridionali unde rafalele vor depăși 70…80 km/h, iar pe alocuri și în sud-vestul, centrul și nord-estul teritoriului, în general cu 40…50 km/h. Temperaturile maxime vor fi de la 14 grade în nordul Moldovei, până la 27 de grade, izolat în Muntenia.
La București, cerul va fi variabil cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara, când vor fi condiții pentru averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă mai scăzută față de ziua precedentă va fi de 26…27 de grade.
În zonele de munte, vremea va fi răcoroasă. Cerul va avea înnorări, mai persistente în nordul Carpaților Orientali, iar ploi se vor semnala local. Ploile vor avea și caracter de aversă, iar în masivele sudice, trecător, vor fi posibile și descărcări electrice. Vântul va avea intensificări mai ales pe creste, cu viteze mai mari în Carpații Meridionali, unde rafalele vor depăși 70…80 km/h.
Pe litoral, vremea va fi normală termic, ușor instabilă. Cerul va avea înnorări temporare și, trecător, vor fi averse și descărcări electrice, îndeosebi după-amiaza și în prima parte a nopții. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări asociate averselor. Temperaturile maxime se vor situa între 23 și 25 de grade, iar cele minime între 14 și 16 grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 21 și 22 de grade.