Desemnat premier, Dacian Cioloș se declară pregătit să formeze un guvern. Misiunea acestuia se anunță, însă, una aproape imposibilă. PNL, PSD și AUR au anunțat deja că nu îi vor acorda sprijin în parlament. Nici Uniunea Maghiară nu este convinsă de alegerea făcută de președintele Klaus Iohannis.
În termen de 10 zile, Dacian Cioloș trebuie să ofere o formulă de cabinet, având ca obiectiv gestionarea pandemiei, a preţurilor la energie şi a reformele din Planul Național de Redresare.
O echipă de negociatori ai USR va începe discuțiile, de îndată, cu reprezentanți ai celorlalte partide.
La o săptămână de la destituirea din funcția de premier, liberalul Florin Cîțu l-a trimis pe Dacian Cioloș să negocieze cu ”aliații de la moțiunea de cenzură”.
Luni seară, la Europa FM, gazetarul Cristian Tudor Popescu a punctat că, deși surprizătoare, nominalizarea făcută de președintele Klaus Iohannis este una justificată, întrucât PSD și PNL nu au mers cu propuneri la Cotroceni. În plus, Dacian Cioloș a mai fost premier al unui guvern de tehnocrați în 2016 și întrunește atributele necesare pentru această funcție.
Cristian Tudor Popescu este de părere că, prin trecerea în planul secund, PNL este pus într-o situație umilitoare de președintele Klaus Iohannis.
Prin vocea deputatului Csoma Botond, UDMR a transmis că îi va fi foarte greu să susţină un guvern condus de Dacian Cioloş.
PSD a denunțat o “rocadă a perdanților” și insistă pe organizarea de alegeri anticipate.
În altă ordine de idei, social-democrații au depus o plângere penală pe numele premierului interimar Florin Cîțu, a vicepremierului Kelemen Hunor și pe numele miniștrilor Cseke Attila și Dan Vîlceanu. Cei 4 sunt acuzați de abuz în serviciu, pentru modul în care cabinetul a alocat autorităților locale, în ajunul destituirii, sume din Fondul de Rezervă Bugetară. PSD consideră că alocarea s-a realizat arbitrar și discreționar, “nicidecum interesul public sau necesitățile financiare reale”.
—
Curtea Constiuțională a concluzionat că moțiunea de cenzură USR – AUR a fost legal inițiată în luna septembrie. Invocând prezumția de veridicitate, CCR consideră că listele de semnături pot fi depuse atât în original, cât și în copie. Destituit între timp la inițiativa PSD, guvernul condus de Florin Cîțu reclamase ștersături din listele de semnături adunate de USR și AUR pentru moțiunea lor, ajunsă între timp la sertar.
—
Șeful statului și-a atras noi critici pentru că a încălcat regula propriului exemplu după ce, în weekend, nu a purtat mască în timpul unei vizite la Sibiu, alături de Prima Doamnă. În numeroase postări online, internauții l-au taxat Klaus Iohannis pentru gestul său, în contextul în care – declarativ – el însuși insistă pe această metodă de protecție sanitară. Masca este obligatorie în spațiile publice deschise din Sibiu în contextul numărului în creștere de cazuri Covid. Și la Congresul PNL din septembrie, Klaus Iohannis a fost surprins fără mască în sala în care s-a desfășurat evenimentul.
—
Cu spitate Covid arhipline și multe victime care pierd lupta cu moartea în izolatoarele unităților pentru Primiri Urgențe, așteptând un loc la Terapie Intensivă, România a cerut, pentru a doua oară în ultima săptămână, ajutor extern. Ducem în continuare lipsă de produse de strictă necesitate în tratarea pacienţilor cu forme severe şi critice de Covid, așa cum sunt concentratoare de oxigen și medicamentul Tocilizumab.
Un nou ordin al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă prevede că managerii unităţilor sanitare, în funcţie de nevoile operaţionale, pot dispune întreruperea concediilor. Zilele libere vor putea fi replanificate când evoluţia situaţiei epidemiologice va permite efectuarea acestora. De asemenea, examenele rezidenților se amână, pentru ca aceștia să poată fi prezenți în spitale.
La Piatra Neamţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au montat, luni seară, două corturi de triaj în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă, pentru a ajuta la preluarea numărului mare de pacienţi Covid.
Primăria Iași va pune autobuze la dispoziţia personalului medical de la Spitalul mobil Leţcani, care ar urma să fie redeschis marți. Orarul curselor va fi decis în funcţie de informaţiile furnizate de autorităţile sanitare.
La București, este programată deschiderea spitalului modular din zona Pipera.
De marți, Ministerul Apărării Naţionale va pune la dispoziţia Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov 5 ambulanţe de tip B, cu şofer. Salvările se dovedesc insuficiente în acest nou val pandemic.
Cadrele singurului spital Covid din județul Constanța, afectat de incendiul care a a ucis 7 pacienți la Terapie Intensivă, își vor relua în curând activitatea. Primăria a aprobat amplasarea unui spital modular cu 80 de paturi chiar în curtea unității. Containerele vor fi închiriate pentru a fi folosite doar cât timp clădirea spitalului se va afla în renovare completă.
În tot acest timp, după 60 de ani, la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a fost schimbat tabloul electric. Banii au fost strânși din donaţii.
Raportarea epidemiologică de luni a inclus peste 200 de noi decese și alte 9.000 de infecții cu SARS-CoV-2. La nivel național, un test din trei a ieșit pozitiv. Între cei infectați se numără episcopul Devei și Hunedoarei. Potrivit medicilor, starea părintelui Gurie începe să se amelioreze.
Doar județele Harghita şi Covasna nu apar încă pe așa-numita hartă roşie.
Muncipiul Drobeta Turnu Severin a intrat, de luni seară, în carantină.
În județul Olt, zeci de pasageri din microbuze şi autobuze care nu purtau măşti de protecţie şi mai mulţi şoferi au fost amendaţi în urma unor controale ale poliţiştilor. Sancțiunile depășesc 16.000 de lei.
Direcţia prahoveană de Sănătate Publică Prahova le cere cadrelor sanitare şi farmaciştilor să sprijine efectuarea anchetelor epidemiologice. Instituţia se confruntă cu un deficit de personal. Voluntarii pot lucra de la domiciliu.
—
Alte aproape 52.000 de doze anti-Covid au fost administrate la nivel național. Peste 22.000 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată. Mai mult de 25.000 și-au făcut supra-rapelul.
România se află în subsolul clasamentului vaccinării la nivel european. În schimb, cu pu peste 95% din populație vaccinată, campioană este Danemarca. Irlanda, Islanda și Portugalia sunt, de asemenea, fruntașe, cu scoruri de peste 90%.
—
În ciuda mortalităţii ridicate, regimul rus exclude noi restricţii sanitare pentru a menţine economia în stare de funcţiune. Kremlinul susține că au fost create toate condiţiile pentru ca populaţia să se vaccineze. Rusia, ţara cea mai afectată de coronavirus în Europa, se confruntă cu o accelerare a crizei, cu aproape 1.000 de decese zilnice şi 30.000 de noi infecţii. Președintele Vladimir Putin le-a delegat guvernatorilor de regiuni sarcina de a pune în aplicare restricţiile sanitare.
Noua Zeelandă le va cere profesorilor şi angajaților din sistemul sanitar şi al asistenţei sociale să fie complet vaccinaţi împotriva Covid, a anunţat premierul Jacinda Ardern. Restricţiile din Auckland, cel mai mare oraş al său, s-au prelungit pentru încă o săptămână. Noua Zeelandă luptă cu un focarul extrem de contagios de variantă Delta, care a forţat autorităţile să renunţe la strategia de eliminare treptată a restricţiilor.
Cocktailul cu anticorpi dezvoltat de AstraZeneca s-a dovedit eficient nu doar în prevenirea îmbolnăvirilor, ci şi pentru ameliorarea simptomelor în prima săptămână de la infectare. Tratamentul previne, astfel, formele severe şi a deceselor asociate Covid.
Compania farmaceutică Merck a cerut autorizarea pentru utilizare în regim de urgenţă în Statele Unite a pastilei sale anti-Covid. Potrivit unui studiu clinic, tratamentul (Molnupiravir) reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii diagnosticaţi cu această boală.
—
În contextul crizei microcipurilor, producția de mașini s-a înjumătățit în România în luna septembrie, față de perioada similară din 2020. Dacia a produs aproape 22.000 de vehicule, iar Ford în jur de 7.000.
—
Registrul Auto a transmis că anvelopele “all season”, inscripționate cu literele M și S (noroi și zăpadă), îndeplinesc cerințele pentru utilizarea în condițiile de iarnă. Prin urmare, șoferii nu vor fi amendați în trafic.
—
Naţionala de fotbal a României a învins la limită echipa Armeniei, scor 1-0, aseară, pe Stadionul Steaua din Bucureşti, în preliminariile Cupei Mondiale de anul viitor. Tricolorii au obţinut o victorie foarte preţioasă prin golul marcat de Alexandru Mitriţă şi au urcat pe locul secund în grupa condusă de Germania. România şi-a luat, totodată, revanşa după eşecul surprinzător de la Erevan din primăvară, și va juca ultimele meciuri luna viitoare, cu Islanda (pe 11 noiembrie) şi cu Liechtenstein (pe 14 noiembrie). În conferința de presă, selecționerul Mirel Rădoi a anunțat că nu va mai continua la echipa națională.
—
Aproape 19.000 de copii au traversat de la începutul anului jungla Darien, la graniţa dintre Columbia şi Panama, în speranţa de a ajunge în Statele Unite. UNICEF a atras atenţia asupra acestei cifre ”istorice”. Darien, o pădure densă care leagă America de Sud de America Centrală este unul dintre ”cele mai periculoase locuri pentru migranţii care încearcă să ajungă în America de Nord”.
—
Autorităţile israeliene au anunţat descoperirea “celui mai vast” sit pentru producţia de vinuri din perioada bizantină la porţile Fâşiei Gaza. În timpul unor săpături în oraşul Yavne, situat în sudul Israelului, arheologii au dezgropat complexul viticol, datând din urmă cu 1.500 de ani.
—
Valorile termice vor caracteriza o vreme deosebit de rece în majoritatea zonelor ţării. Cerul va avea înnorări temporare în vest şi va fi mai mult noros în rest. Local va ploua în toate regiunile. Cantităţile de apă vor depăşi izolat 10…15 l/mp. În jumătatea de nord a Carpaţilor Orientali, iar în restul zonei montane, în special seara şi cu precădere la altitudini de peste 1600 m, vor fi precipitaţii şi sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 8 şi 16 grade.
La București, o zi cu vreme deosebit de rece. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 14 grade. Cerul va fi noros şi temporar, mai ales în a doua parte a zilei, va ploua. Vântul va sufla slab şi moderat.
La munte, vremea va fi deosebit de rece. Înnorările vor fi în general persistente şi va ploua, ziua, în cea mai mare parte a zonei montane, iar noaptea mai ales în masivele sudice şi estice. În jumătatea de nord a Carpaţilor Orientali, iar în restul zonei montane, în special seara şi noaptea, cu precădere la altitudini de peste 1600 m, vor fi precipitaţii şi sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare pe creste.