Procurorii fac cercetări pentru ucidere din culpă în urma incendiului izbucnit, joi dimineaţă, la Secţia de Boli Infecţioase Movila din Ploiești. Doi pacienţi au murit, iar o infirmieră a suferit arsuri pe corp. Femeia primește îngrijiri medicale la Spitalul bucureștean Floreasca.
Secția cuprinsă de flăcări fusese renovată, iar instalația electrică și echipamentele erau noi, au spus reprezentanții unității medicale și autoritățile locale.
Totuși, după cum a precizat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova, spitalul nu avea autorizație de securitate la incendiu după modernizările efectuate și fusese amendat la începutul anului pentru numărul insuficient de extinctoare, aspect ce ar fi fost remediat între timp.
Managerul Bogdan Nica este de părere că tragedia nu putea fi evitată, nici dacă îndeplinea toate normele de siguranță. În procesul verbal al pompierilor, drept cauză a incendiului este invocat un posibil scurtcircuit produs la o priză, care ar fi fost atinsă de un pat.
Colegiul Medicilor denunță lipsa investiţii în sistemul de sănătate românesc. “Cârpim în loc să construim, iar cârpelile cedează şi se întâmplă o nouă tragedie”, se precizează într-un comunicat al forului. Potrivit Colegiului, din cauza infrastructurii, a clădirilor vechi şi a circuitelor necorespunzătoare, sunt foarte dificil de îndeplinit toate condiţiile necesare pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.
După acest al 10-lea incendiu izbucnit într-un spital în actuala criză sanitară, premierul interimar Florin Cîţu a opinat că asemenea tragedii “nu trebuie să se mai repete”.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a punctat că sistemul medical este copleșit în vreme de pandemie.
Aproape 16.600 de pacienți Covid sunt spitalizați la momentul actual, dintre care 1.772 sunt la terapie intensivă, un număr în scădere faţă de ziua precedentă.
Autoritățile sanitare au raportat, joi, peste 5.400 de noi cazuri și 318 decese asociate Covid. Infecția cu SARS-CoV-2 a răpus doi tineri de 25 şi 27 de ani, ambii nevaccinaţi.
Estimările indică o stagnare a răspândirii coronavirusului la nivel național, dar nu este exclusă o nouă creştere, având în vedere că școlile s-au redeschis și, tototdată, în sezonul rece oamenii petrec mai mult timp în spaţii închise. Prin urmare, interacţiunea şi mobilitatea persoanelor sporesc. ”Spre deosebire de noi, virusul nu stă pe loc, evoluează…”, a avertizat șeful campaniei de vaccinare, doctorul militar Valeriu Gheorghiţă.
Puțin peste 25.000 nou-vaccinate anti-Covid au fost consemnate joi.
—
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat, joi, lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord, Germania, Elveţia, Polonia, Norvegia și Statele Unite ale Americii au fost incluse în zona roşie. Dacă nu sunt vaccinate, persoanele care se întorc din aceste țări trebuie să intre în carantină.
—
Alianţa pentru Unirea Românilor a depus o inițiativă legislativa pentru autorizarea în regim de urgenţă a medicamentelor indicate în tratamentul Covid, astfel încât acestea să poată fi introduse pe piaţă. Potrivit AUR, în prezent procedurile sunt greoaie şi îndelungate.
—
Platforma OLX a decis să blocheaze și să elimine anunțurile prin care se puteau comercializa medicamentele Arbidol și Arbivir. Reprezentanții site-ului au sesizat un interes crescut al utilizatorilor, în ultimile două luni, pentru aceste pastile. Cele două medicamente nu sunt incluse în protocolul de tratament pentru boala Covid.
—
O asistentă medicală din judeţul Gorj este suspectată că a luat mită de la cel puţin 22 de persoane pentru așa-numite vaccinări la chiuvetă. Potrivit procurorilor, femeia a primit între 500 şi 2.000 de lei pentru adeverinţele eliberate în fals. În realitate, unii dintre cei care au primit documentele nici măcar nu s-au prezentat la cabinet.
—
Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin face controale la unităţile medicale în care a fost internat rapsodul Petrică Mîțu Stoian. Sunt verificate condiţiile igienico-sanitare şi respectarea procedurilor înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară. Ministerul Sănătății a transmis că această formă de oxigenoterapie nu se regăsește în protocolul de tratament post-Covid, întrucât nu există studii “pertinente” care să îi dovedească eficienţa.
—
Copiii români au fost cei mai afectați de pandemie, iar riscul de sărăcie și excluziune socială în rândul acestora a crescut, potrivit unei analize. De la debutul crizei sanitare, accesul la educație a fost unul inegal și precar, iar accesul la servicii medicale a fost îngreunat, mai ales în cazul copiilor suferinzi de afecțiuni cronice.
—
În Europa, numărul deceselor asociate Covid a crescut cu 10% în prima săptămână din noiembrie și reprezintă aproape jumătate din totalul la nivel mondial. În top sunt Rusia, Ucraina și România.
—
Agenția Europeană pentru Medicamente a avizat alte două tratamente împotriva Covid, anume Regkirona și Ronapreve. Utilizate în stadiile timpurii ale bolii și bazate pe anticorpi monoclonali, terapiile dezvoltate de compania sud-coreeană Celltrion și de compania americană Regeneron, în colaborare cu grupul farmaceutic elveţian Roche, sunt considerate de experți drept “promițătoare”. Statele blocului comunicar pot face comenzi, dar stocul este limitat.
—
Un prim caz de gripă sezonieră a fost confirmat, joi, în România. Pacientul este un tânăr din București, după cum a anunțat secretarul de stat Andrei Baciu. Medicii reamintesc că purtarea măștii și igiena mâinilor ne pot proteja atât de Covid, cât și de gripă.
—
Desemnarea premierului rămâne piatra de încercare pentru PNL, PSD și UDMR. Partidele nu au căzut, deocamdată, de acord asupra acestei chestiuni.
În runda de tratative purtate joi, părțile au dovedit consens, în schimb, în privința măsurilor de combatere a pandemiei. Înainte de introducerea certificatului sanitar la locul de muncă, va fi posibilă testarea gratuită pentru Covid timp de două luni, pe cheltuiala statului.
Tripleta de negociatori a admis că se impun majorări de pensii, alocaţii şi salarii, dar procentul acestor creşteri va fi stabilit în perioada următoare, ținând cont de veniturile din bugetul de stat.
Discuțiile pentru formarea unei noi majorități parlamentare vor continua.
—
Liberalii discută, vineri, despre eventuala excludere a lui Ludovic Orban din rândurile lor. Fostul lider PNL este un vehement contestatar al actualei conduceri, în frunte cu Florin Cîțu, și al negocierilor pentru formarea unui guvern cu PSD.
—
Câteva zeci de pensionari au manifestat, joi, în faţa Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, nemulţumiți de scumpiri și instabilitatea politică. Protestatarii au dus un sicriu la locul manifestaţiei și au scandat împotriva președintelui Klaus Iohannis.
Pensionarii acuză lipsa de sprijin în lupta cu sărăcia în care trăiesc şi strategia eșuată de combatere a pandemiei, cerând testări în masă şi asigurarea medicamentelor preventive.
—
Guvernul interimar a decis să aloce din Fondul de Rezervă sprijin financiar pentru subvenționare energiei termice în sistem centralizat. Cele 310 milioane de lei vor ajunge la 31-a de municipalități. Orașele Timișoara, Iași, Drobeta Turnu Severin, Ploiești și Constanța vor primi cei mai mulți bani.
Din lipsă de timp, solicitarea Primăriei Capitalei, pentru aproape un miliard de lei, va fi analizată într-o ședință viitoare la Palatul Victoria.
—
Economia Uniunii Europeană va crește cu 5% în acest an şi va încetini ușor în 2022, urmând să se înjumătăţească ca peste doi ani, indică previziunile de toamnă ale Comisiei Europene. România va înregistra o creştere a Produsului Intern Brut de 7% anul acesta, peste media europeană, dar și inflația va fi mult mai mare decât în majoritatea statelor comunitare.
—
Protecția Consumatorilor a creat un comandament special pentru Black Friday, care va supraveghea în permanență ofertele cu promoții din această perioadă, indiferent de domeniul de activitate. Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor spune că s-a luat această decizie după ce mai multe companii ”au furat startul” acestei campanii de reduceri. “Ne dorim ca acest comandament să împiedice transformarea lui Black Friday în Ziua Păcălellilor”, a adăugat Claudiu Dolot. În această perioadă, 11 mari companii au fost amendate pentru false reduceri.
—
Procurorii arădeni au concluzionat că se afla sub influența drogurilor tânărul care a ucis fetița de 4 ani, copil al concubinei sale, și i-a incendiat cadavrul în vecinătatea unui cimitir. Anchetatorii au efectuat, joi, reconstituirea crimei în prezenţa autorului.
—
Adoptată recent de Camera Deputaţilor, noua lege a vânătorii poate avea efecte dezastruoase asupra biodiversităţii, atrag atenţia reprezentanţii Societăţii Ornitologice. Potrivit acestora, cotele de vânătoare vor crește semnificativ pentru numeroase specii. Experții îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge modificările aduse actului normativ.
—
Primarul Capitalei a anunțat startul campaniei de sterilizare gratuită a 10.000 de câini și pisici fără pedigree din oraș. Bucureștenii interesați pot face programări la telefonul 0743.204.942.
—
Criza migranților de la granița dintre Belarus și Polonia ar putea degenera într-un conflict militar, se tem țările din regiune. Tensiunile sunt în continuă creștere.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a recunoscut că i-a cerut omologului său rus Vladimir Putin să-l ajute la supravegherea frontierelor cu Uniunea Europeană, în apropierea cărora Moscova a trimis bombardiere strategice.
Occidentul consideră că valul migrator este orchestrat de regimul de la Minsk drept represalii pentru sancţiunile impuse de cancelariile europene.
—
Summitul dedicat schimbărilor climatice ajunge, vineri, la final. După reuniunea din orașul scoțian Glasgow, rămân provocări uriaşe de depăşit în lupta cu încălzirea globală.
Într-o scrisoare deschisă, peste 200 de climatologi le-au cerut liderilor lumii să adopte măsuri concrete pentru viitorul umanităţii. Terra se îndreaptă către o încălzire ”catastrofală” de 2,7 grade Celsius comparativ cu valorile din perioada preindustrială.
Potrivit specialiștilor, fiecare zecime de grad în plus vine cu partea sa de dezastre naturale.
—
Aeroportul urban Băneasa va fi operaţional la capacitate maximă din primăvara anului viitor. Lucrările de reabilitare au durat doi ani. Băneasa este al treilea cel mai vechi aeroport din lume încă funcţional şi cel mai vechi care nu şi-a întrerupt activitatea aeronautică.
—
În preliminariile Cupei Mondiale de Fotbal, România și Islanda au remizat fără gol înscris, joi seară, pe stadionul Steaua din București. Șansele tricolorilor la baraj depind de celelate rezultate ale ultimei runde din grupă.
Antrenorul va fi prezent pe banca tehnică la ultimul meci din faza grupelor, cel cu Liechtenstein de duminică. Viitorul selecționerului este incert.
—
Acuzând dureri la genunchi, Simona Halep s-a retras, joi, din turneul de tenis feminin de la Linz, înaintea semifinalei cu Jaqueline Cristian.
Într-o postare online, constănțeanca a scris că nu vrea să forțeze. După retragerea Simonei Halep, Jaqueline Cristian s-a calificat fără joc în finala turneului din Austria, urmând să o întâlnească vineri, după ora 20.00, pe americanca Alison Riske.
—
O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord a andocat, joi seară, la Staţia Spaţială Internaţională, unde noul echipaj, Crew-3, va efectua o misiune de şase luni pe orbită. Cei trei americani şi un german îi înlocuiesc pe membrii echipajului Crew-2, care a revenit, marți, pe Terra.
—
Mii de albine au fost salvate după ce au petrecut 50 de zile îngropate sub un strat de cenuşă al vulcanului Cumbre Vieja din insula La Palma, din arhipelagul Canare, la aproape 600 de metri distanţă de craterul acestuia Cinci dintre cei şase stupi pe care un apicultor îi deţinea în zonă au fost descoperiţi intacţi. Se crede că albinele au supravieţuit atât de mult timp deoarece zona a fost acoperită mai mult cu fragmente de lavă şi pietre, decât cu cenuşă fină, iar aerul a putut să pătrundă în interiorul stupilor. De asemenea, proprietarul nu a extras întreaga recoltă de miere în timpul verii, astfel încât albinele au avut “rezerve de hrană”. Vulcanul Cumbre Vieja a început să erupă la 19 septembrie.
—
O instanţă din Franţa a condamnat la închisoare pe viaţă un bărbat care a ucis o evreică, supravieţuitoare a Holocaustului. Crima a fost comisa în urmă cu trei ani, în apartamentul victimei din Paris.
—
Născut la 21 de săptămâni şi o zi, un băieţel american a fost declarat cel mai prematur copil din lume care a supravieţuit. Potrivit Guinness World Records, micuțul Curtis Means a cântărit la naștere doar 420 grame.
—
YouTube nu va mai afişa sub clipurile video numărul aprecierilor negative. Gigantul online spune că vrea să promoveze o relaţie respectuoasă între utilizatori şi creatori de conţinut.
—
Valorile termice se vor situa peste cele normale la această dată, în special în zonele de deal și de munte. Cerul va fi variabil, iar în orele dimineții, pe alocuri va fi nebulozitate joasă și ceață asociată posibil cu burniță. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 8 și 18 grade, cu cele mai ridicate valori în dealurile sudice.
La București, vremea va continua să se încălzească ușor. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 14 grade.
La munte, vremea va fi frumoasă și va continua să se încălzească. Cerul va fi variabil la senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Dimineața și noaptea, pe văi și în depresiuni, pe alocuri se va forma ceață.
Sâmbătă, vremea va fi predominant frumoasă, iar regimul termic va fi comparabil cu cel din intervalul anterior. Cerul va fi variabil și vântul va sufla slab și moderat. Dimineața și noaptea, pe văi și în depresiuni, se mențin condițiile de formare a ceții.
Duminică, valorile termice diurne vor marca o scădere față de intervalul anterior în special în masivele sudice. Cerul va fi temporar noros, iar cu totul izolat vor fi condiții de burniță în Carpații Orientali și de Curbură. Vântul va sufla slab și moderat cu unele intensificări pe creste. Pe alocuri, îndeosebi dimineața și pe parcursul nopții, pe văi și în depresiuni vor fi condiții de ceață.