Deputații dezbat și supun votului, marți, moțiunea inițiată împotriva ministrului Internelor.
Cu sprijinul Forței Dreptei, Uniunea Salvați România cere demisia liberalului Lucian Bode după scandalul achiziției celor 600 de mașini marca BMW pentru Poliție. Sindicaliștii au reclamat o licitație cu dedicație pentru un apropiat al șefului statului.
Firma respectivă a câștigat contractul, despre care ministrul a susținut că este perfect legal.
Invitat luni seară la Europa FM, liderul Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă, a amintit că a sesizat mai multe instituții de control, inclusiv unele europene.
În paralel, USR a început, vinerea trecută, un maraton de transcriere pentru teza de doctorat a lui Lucian Bode, lucrare – suspectată de plagiat și care este accesibilă exclusiv în format digitalizat la Biblioteca Naţională din București.
Transcrierea se poate face doar de mână, deoarece un regulament din 2016 al instituţiei prevede ca tezele de doctorat aflate în custodia Bibliotecii Naţionale a României pot fi consultate doar de la două calculatoare din incintă, fără a fi fotografiate.
Directorul Bibliotecii Naţionale a României a anunțat că, în perioada următoare, lucrarea va fi disponibilă publicului. Adrian Cioroianu a negat ideea că teza ar fi fost secretizată.
—
Adoptată de senatori, legea care ar urma să le interzică participarea în alegeri celor condamnați pentru infracțiuni contra minorilor va fi supusă votului, marți, la Camera Deputaților.
Proiectul a fost inițiat anul trecut după ce primarul din comuna prahoveană Șotrile, condamnat pentru pornografie infantilă, a câștigat un nou mandat de edil. Alegătorii au ignorat sentința judecătorească.
Legea actuală nu specifică vreo interdicție pentru a candida la o funcție publică, în cazul condamnaților care au comis infracțiuni legate de minori.
—
Ucraina oprește, de marți, exporturile de electricitate. Rețeaua națională a fost puternic afectată după noile atacuri ale rușilor, ce au vizat mai multe orașe, inclusiv capitala Kiev.
Autoritățile au cerut, totodată, populației să reducă pe cât posibil consumul de curent.
Bilanțul victimelor este în creștere.
Multe dintre cele peste 80 de rachete lansate de ruși au lovit ținte civile. Una dintre bombe a căzut în vecinătatea Ambasadei României, dar pentru moment nu este luată în calcul
evacuarea personalului diplomatic.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și cancelarul german Olaf Scholz au convenit asupra organizării unei reuniuni de urgenţă în cadrul G7.
Kievul vrea ca aliații occidentali să sporească și mai mult presiunea sancțiunilor economice asupra Kremlinului și, totodată, să sprijine refacerea infrastructurii ucrainene distruse de război.
În doar câteva ore, o inițiativă participativă gândită de doi ucraineni a adunat aproape 6 milioane de dolari pentru a dona armatei drone kamizake.
Uniunea Europeană a numit noile atacuri ca fiind “barbare”.
România s-a alăturat cancelariilor lumii care au condamnat Rusia. Ministerul Apărării de la București a informat Alianța Nod-Atlantică despre cele 3 rachete care – lansate din Marea Neagră – au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova înainte de a pica în Ucraina.
Chișinăul a criticat Moscova pentru ceea ce a numit un gest “inacceptabil”. Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova a fost convocat de urgenţă pentru explicaţii.
Preşedintele rus Vladimir Putin consideră Ucraina responsabilă pentru explozia care a avariat, în weekend, podul care asigură legătura între Federație și Peninsula Crimeea, anexată în urmă cu 8 ani. La rândul său, vicepreşedinte al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Moscova, Dmitri Medvedev a cerut înlăturarea regimului de la Kiev.
Aliat tradițional al Rusiei, China şi-a exprimat speranţa că situaţia din Ucraina va fi “detensionată cât mai curând”.
Din motive de securitate, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a anunţat că întrerupe operaţiunile din Ucraina.
În ultima săptămână, trupele ucrainene au avansat peste 20 de kilometri la est de orăşelul Lîman, eliberat recent în regiunea Doneţk. O parte a zonelor pe care Rusia vrea să le controleze “pentru totdeauna” au fost recuperite de forțele Kievului.
Localnicii care au supravieţuit atacurilor cu obuze se întreabă acum cum vor trece peste iarnă, relatează BBC. Zeci de mi de oameni sunt fără electricitate şi apă curentă.
—
Proprietarii de sere din Olanda își reduc producţia de legume şi flori. Unii dintre ei se tem de faliment din cauza agravării crizei energetice actuale. Graţie serelor, Ţările de Jos au devenit al doilea mare exportator mondial de produse agricole, după Statelor Unite.
Estimată la opt miliarde de euro, această ramură a economiei olandeze a crescut datorită gazelor naturale ieftine din trecut.
Serele se întind pe suprafaţe de teren echivalentă cu 17.000 de terenuri de fotbal.
—
Greve ale angajaților din rafinăriile franceze provoacă, în aceste zile, o penurie de carburant în Hexagon.
Companiile TotalEnergies și Exxon Mobil Corp. sunt chemate de sindicate la discuții despre majorări salariale.
La rândul său, Guvernul de la Paris este sub presiune să găsească soluții pentru a pune capăt impasului. Regiunea capitalei şi nordul Franţei au fost cele mai afectate de lipsa carburanților.
—
Societatea civilă critică o campanie promovată de Poliția Română, în care „infractorul” este portretizat ca având tenul închis la culoare.
La Europa FM, sociologul Gelu Duminică a catalogat afișul drept „mizerie rasistă”.
Campania Poliției se desfășoară printr-un proiect finanțat cu bani europeni.
O inițiativă lansată de Fundația Împreună, condusă de Gelu Duminică, își propune să combată astfel de forme de rasism. Proiectul se va derula în școli, unde specialiști le vor vorbi elevilor despre discriminare și despre situația celor care se confruntă cu această problemă.
—
Mai mult de 50 de ghișee ale Aeroportului Otopeni se închid temporar pentru modernizare.
Aerogara veche de plecări intră în renovare. Sistemul actual este vechi de câteva decenii
Lucrările vor dura aproape doi ani.
Pasagerii sunt sfătuiți să ajungă la aeroport cu 3 ore înainte de zbor.
—
Românii se numără printre europenii care înghit cele mai multe antibiotice, ocupând locul al treilea în spațiul comunitar.
Doctorii susţin că este necesară o reducere cu cel puţin 30% a consumului de astfel de medicamente. Excesul ne face mai vulnerabili în fața infecțiilor.
—
În ultima săptămână, 50 de decese au fost înregistrate în rândul pacienţilor care aveau Covid.
Numărul noilor infecții a fost de aproape 5.500, în scădere față de săptămâna precedentă (7.700 cazuri noi).
—
Sporul natural al populaţiei se menţine negativ în România. În luna august s-au născut puțin peste 18.000 copii, cu 2.900 mai mulţi copii decât în luna iulie.
În schimb, numărul deceselor a fost de 23.000, cu aproape 3.000 în plus față de iulie.
—
Diferența dintre importuri și exporturi s-a adâncit până la 22 de miliarde de euro.
Potrivit Statisticii, deficitul comercial rezultat a fost mai mare cu o treime față de primele opt luni ale anului trecut.
—
Indicele ROBOR la 3 luni a crescut până aproape de pragul a 8% pe an. În funcţie de acest indicator se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă.
La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era de doar 3% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,14% pe an.
—
Premiul Nobel pentru Economie de anul acesta răsplătește eforturile unei echipe de 3 specialiști americani – între care Ben Bernanke, fost șef al Rezervei Federale de la Washington – în înțelegerea motivului pentru care sunt necesare băncile, alături principalele vulnerabilități ale acestora și modul în care colapsul acestora poate alimenta crizele financiare.
Sezonul Nobel a ajuns la final.
Distincțiile le vor fi înmânate laureaților în decembrie, la Oslo.
—
Cea mai înaltă instanţă britanică va începe să analizeze, marți, argumentele pentru organizarea unui referendum de independență a Scoției.
Precedenta consultare populară, organizată în 2014, le-a dat câștig de cauză monarhiștilor. Guvernul condus de Nicola Sturgeon insistă că, după Brexit, procentul celor care vor să iasă din Regat a crescut semnificativ.
Londra se opune unui nou referendum, care – dacă va primi aprobarea justiției – ar putea fi organizat anul viitor.
—
Galeria Uffizi din orașul italian Florenţa a dat în judecată casa de modă franceză Jean Paul Gaultier pentru utilizarea neautorizată a “Naşterii lui Venus” de Botticelli, un celebru tablou din perioada Renaşterii italiene.
Capodopera apare pe mai multe articole vestimentare, vizate de acest proces.
Printre ele se află o eşarfă, care costă 150 de euro, şi pe care a fost reprodusă imaginea zeiţei Venus ieşind din apă şi acoperindu-şi goliciunea cu părul ei lung şi blond.
—
Aproape 250 de balene-pilot au eşuat pe o insulă îndepărtată a Noii Zeelande, la doar câteva zile după ce alte 200 au murit în aceeaşi zonă.
Astfel de episoade se repetă în această zonă izolată a lumii, cu o populaţie redusă şi cunoscută pentru prezența marilor rechini albi.
—
Arbitrul român Istvan Kovacs a fost delegat la meciul de Liga Campionilor dintre Bayer Leverkusen și FC Porto din etapa a 4-a.
Partida este programată miercuri, de la ora 22:00.
Va fi al treilea meci pe care Istvan Kovacs îl va conduce la centru în acest sezon de Champions League.
—
Echipa naţională de fotbal a României va începe preliminariile EURO 2024 cu un meci în deplasare, pe terenul Andorrei, la 25 martie, conform programului grupei – stabilit de UEFA.
Tricolorii antrenați de Edward Iordănescu vor avea o grupă accesibilă.
Pe lângă Andorra, în grupa României mai sunt Elveţia, Israel, Kosovo, şi Belarus.
—
Accidentat la gambă, Lionel Messi nu va juca în această seară în meciul de Liga Campionilor dintre echipa sa, PSG, și Benfica Lisabona.
Argentinianul nu a evoluat nici în weekend, în campionatul francez.
Antrenorul PSG, Christophe Galtier, a declarat că Leo Messi se confruntă și cu o stare de oboseală acută.
—
Ana Bogdan (46 WTA) a fost învinsă de nemțoaica Jule Niemeier, scor 7-6 (5), 6-2, luni, în prima rundă a Openului Transilvaniei. Confruntarea a durat aproape două ore de joc.
Pe tabloul principal de simplu al competiției de la Cluj au mai rămas trei românce, Jaqueline Cristian, Gabriela Ruse şi Irina Bara.
—
Clasamentul celor mai bune jucătoare de tenis rămâne neschimbat la vârf după ultimele turnee. Lider detașat este poloneza Iga Swiatek, având mai mult decât dublul punctelor următoarei clasate, tunisianca Ons Jabeur. Podiumul WTA este completat de estonianca Anett Konatveit.
Simona Halep se menţine pe locul 9.
România le mai are în Top 100 pe Irina-Camelia Begu (34 WTA), Sorana Cîrstea (40 WTA), Ana Bogdan (46 WTA) și Jaqueline Cristian (83 WTA).
—
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, valorile termice vor fi în general apropiate de mediile specifice perioadei. Cerul va fi variabil, cu înnorări şi ploi slabe izolate îndeosebi în regiunile sudice şi în extremitatea nordică. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 15 şi 23 de grade. Dimineaţa, pe alocuri va fi ceaţă, cu o probabilitate mai ridicată în regiunile intracarpatice.
La București, cerul va avea înnorări temporare, iar spre seară va începe să crească probabilitatea pentru ploi slabe. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 20…22 de grade.
În zonele de munte, vremea va fi normală din punct de vedere termic pentru această perioadă. Cerul va avea înnorări temporare şi local va ploua, cu o probabilitate mai mare în masivele sudice şi vestice. Vântul va sufla slab până la moderat.