Peste 1.600 de pacienți Covid primesc îngrijire, în prezent, în secțiile de Terapie Intensivă. În ultimele două săptămâni, numărul acestora a sporit cu aproape 400.
La Iași, curtea Spitalului de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” era plină, duminică, de ambulanțe. Medicii au fost nevoiți să montorizeze și să trateze pacienți în salvări până se eliberează câte un pat în spital.
“Suntem în cel mai sumbru scenariu pe care ni l-am imaginat”, a afirmat medicul Florin Roşu, managerul unității ieșene. În opinia sa, în momentul de faţă un lockdown este “imperios necesar”. În tot acest timp, în capitala istorică a Moldovei se desfășoară pelerinajul religios la moaștele Sfintei Parascheva.
De mâine, ar urma să devină operațional spitalul modular de la Lețcani, cu 6 paturi. O unitate similară va fi deschisă, tot de mâine, în nordul Capitalei, în zona Pipera. Într-o primă etapă, containerele vor avea 100 de paturi, aparatele de oxigen fiind achiziționate recent de stat. Siguranța și eficiența celor două unități mobile este pusă sub semnul întrebării de unele voci din sistemul sanitar.
Raportarea de duminică a inclus peste 10.000 noi infecții și mai mult de 200 de decese asociate Covid. Bilanțul crizei sanitare se apropie de 39.500 de cazuri mortale în România. Doar două judeţe mai au coeficientul infectărilor sub 3.
Bucureștiul rămâne zona cu cele mai multe noi îmbolnăviri, peste 2.800. Capitala este urmată de judeţul Ilfov, cu aproape 700 de contaminări.
În aproape 1.400 de localităţi, rata îmbolnăvirilor depășește 3 la mia de locuitori. Pe primul loc se află localitatea ilfoveană Bragadiru, cu peste 18 la mie.
Cu o incidență de aproape 10 la mie, Drobeta Turnu Severin devine, luni, primul municipiu reședință de județ care intră în carantină. Cursurile şcolare se vor desfăşura doar online, restaurantele se închid, fiind permisă doar livrarea la pachet, iar organizarea de nunţi, botezuri, mese festive va fi interzisă. Magazinele vor funcţiona până la ora 18.00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop. În plus, s-a instituit obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise.
La Constanța, masca de protecție redevine obligatorie în spațiile deschise.
Politehnica bucureşteană trece, de luni, la cursuri online din cauza numărului mare de cazuri de Covid din Capitală. Decizia este valabilă pentru următoarele trei săptămâni
Consiliul Naţional al Rectorilor solicită Guvernului şi Parlamentului ca accesul în spaţiul universitar să se facă pe baza certificatului sanitar. Excepţie ar urma să facă dascălii și studenții pentru care vaccinarea anti-Covid are contraindicaţii medicale.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid a anunțat, duminică, că 35.394 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore.
—
Magistrații bihoreni au arestat preventiv, duminică, 3 tineri acuzați că au sechestrat şi umilit o femeie, pe care o suspectau că avea o relaţie cu tatăl a doi dintre ei. Victima a fost legată, bătută şi tunsă. Agresiunea s-a petrecut în sediul unei firme de construcţii din localitatea Măgeşti.
—
La aproape o săptămână de la debarcarea guvernului condus de Florin Cîțu, șeful statului găzduiește primele consultări politice pentru formarea unui nou cabinet . Klaus Iohannis nu s-a grăbit să dezamorseze criza, în speranța că aceste zile de reflecție vor permite un acord. Discuțiile vor debuta la prânz. Rând pe rând, fiecare delegație va avea la dispoziție o oră pentru a-și susține pledoaria.
PNL insistă pe legitimitatea de a-l nominaliza din nou pe Florin Cîțu.
În schimb, USR nu acceptă un premier care a fost demis de curând și suspectează tratative care s-ar purta pe ascuns pentru refacerea defunctei Uniuni Social-Liberale.
Într-un interviu acordat săptămâna trecută Europa FM, președintele PSD Marcel Ciolacu a exclus, totuși, ideea ca partidul să susțină un guvern minoritar, așa cum s-a vehiculat, pe surse, în aceste ultime zile.
Întrucât sunt conștienți că nu pot construi o majoritate pentru a prelua guvernarea, social-democrații consideră că alegerile anticipate sunt soluția pentru actualul impas. Un punct de vedere împărtășit de AUR.
UDMR dorește refacerea coaliției cu PNL și USR.
—
Ministrul demis al Finanţelor vrea plafonarea contribuţiei la sistemul de sănătate. Dan Vîlceanu este nemulțumit că angajații cu salarii mari ajung să plătească mult mai mult, dar beneficiază de aceleași servicii medicale în sistemul de stat ca și cei care au salarii mici.
—
Președintele Cehiei a fost spitalizat, duminică, într-un moment în care urma să decidă pe cine va nominaliza pentru a alcătui un nou guvern după alegerile parlamentare. Milos Zeman a ajuns pe patul de spital la scurt timp după ce s-a întâlnit cu premierul în exercițiu Andrej Babis, aliat al său și perdant al scrutinului legislativ. Opoziția din Cehia a anunțat că este pregătită să formeze noul guvern. În vârstă de 77 de ani, președintele Milos Zeman se confruntă cu unele “complicaţii asociate unei afecţiuni cronice”, au transmis medicii. Este neclar cât de gravă este starea preşedintelui.
—
În Austria, Alexander Schallenberg devine cancelar, luni, înlocuindu-l pe Sebastian Kurz, care a demisionat pe fondul unui scandal de corupție. Predarea de ștafetă a primit, duminică, girul președintelui Alexander Van der Bellen. Alexander Schallenberg a condus până acum diplomația austriacă.
—
La apelul opoziției poloneze, zeci de mii de persoane au luat parte la manifestaţii de amploare la Varşovia şi în alte oraşe ale Poloniei, contestând în stradă o recentă decizie a Curții Constituționale. Controlați politic de guvernul conservator, magistrații au respins, vineri, întâietatea dreptului european asupra celui naţional. Printre manifestanții de seara trecută s-a numărat Donald Tusk, fost premier polonez și fost președinte al Consiliului European.
—
Sindicatele italiene organizează, luni, o grevă generală de 24 de ore. Transporturile vor fi perturbate, a avertizat Ministerul Afecerilor Externe de la București.
—
Boardul executiv al Fondului Monetar Internațional dezbate soarta directorului Kristalina Georgieva. O casă de avocatură acuză că aceasta, pe când conducea Banca Mondială în 2017, a făcut presiuni asupra unor subalterni să modifice date dintr-un raport pentru a avantaja China. Economistă bulgară, Kristalina Georgieva a negat cu tărie acuzaţiile, care se referă la fapte din 2017, când ea era director general al Băncii Mondiale.
—
Electricitatea a revenit în Liban după o pană de 24 de ore. Ministerul Energiei de la Beirut a anunțat că a obținut de la Banca Centrală un împrumut de 100 milioane de dolari pentru a cumpăra combustibil, necesar repunerii în funcțiune a centralele electrice. În ultimele 18 luni, Libanul s-a afundat în criză economică și o penurie de combustibili. Mai mult de jumătate din populație se află în sărăcie, ceea ce a provocat proteste antiguvernamentale.
—
Un seism cu magnitudinea de 6,2 a zguduit partea de sud a insulei americane Hawaii. Nu a fost emis vreun avertisment de tsunami şi nici nu fost raportate victime. Cutremurele de această magnitudine pot provoca, totuși, pagube.
—
Rătăciți în Oceanul Pacific, doi locuitori din Insulele Solomon au reuşit să supravieţuiască timp de 29 de zile cu nuci de cocos și portocale. Totodată, rugăciunile le-au fost ascultate. Ambii fost salvaţi în largul coastelor Papua Noua Guinee, la 400 de kilometri distanţă de casă.
—
Simona Halep (17 WTA) a fost eliminată, în noaptea de duminică spre luni, de bielorusa Aliaksandra Sasnovici (100 WTA) în turul al treilea la Indian Wells, scor de 7-5, 6-4. Românca părăsește, astfel, ultimul turneu important al sezonului. După accidentarea suferită la gleznă, Simona Halep nu își regăsește forma sportivă de altădată. Cel mai probabil, ea va încheia anul în afara Top 20. Tot la Indian Wells, Sorana Cîrstea și Irina Begu au părăsit, de asemenea, competiția.
—
Naționala de handbal feminin a României a remizat cu Austria, 33-33, în preliminariile Europeanului de anul viitor. Tricolorele au evitat, la limită, o înfrângere, înscriind golul egalizator în ultima secundă a meciului. România va juca următoarele meciuri în martie, acasă şi în deplasare cu Danemarca.
—
În preliminariile europene pentru Mondialul de fotbal de anul viitor, România primește vizita Armeniei luni seară. Partida se va disputa pe Stadionul Steaua, de la ora 21 și 45 de minute. Vinerea trecută, elevii lui Mirel Rădoi au pierdut onorabil în fața nemților, lideri în grupa de calificare. Apoi, în ultimele două etape ale grupei, România va juca tot acasă cu Islanda, la 11 noiembrie, şi în deplasare cu Liechtenstein, la 14 noiembrie.
—
Campioană mondială en titre, Franța a câştigat a doua ediţie a Ligii Naţiunilor la fotbal, duminică seară, pe Stadionul ”San Siro” din Milano, după ce a învins Spania în finală cu scorul de 2-1. Iberii au contestat vehement arbitrajul. În “finala mică”, Italia a învins Belgia cu 2-1, la Torino. Prima ediţie a Ligii Naţiunilor a fost câştigată de Portugalia, în 2019.
—
Fost selecționer al echipei naționale a României, Cornel Drăgușin a încetat din viață. Tehnicianul avea venerabilă vârsta de 95 de ani. Cornel Drăgușin a fost mentorul mai multor generații de fotbaliști și antrenori.
—
Valtteri Bottas a câştigat Marele Premiu al Turciei, a 16-a etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, care s-a desfăşurat, duminică, la Istanbul. Plecat din pole position, finlandezul de la Mercedes a obținut întâiul succes din acest sezon. Clasat al doilea, olandezul Max Verstappen a revenit în fruntea clasamentului piloților. Podiumul de la Istanbul a fost completat de coechipierul acestuia de la Red Bull Racing, mexicanul Sergio Perez.
—
Al 25-lea film din franciza James Bond, No Time to Die a debutat pe primul loc în box office-ul nord-american de weekend. Lungmetrajul a reușit încasări de 56 de milioane de dolari, ușor sub așteptările producătorilor.
—
Vremea va fi predominant închisã şi în continuare deosebit de rece în majoritatea regiunilor. În prima parte a zilei, va ploua în sud-vestul ţãrii, apoi mai ales din orele serii ploile vor cuprinde jumãtatea de sud a teritoriului, iar pe suprafeţe mici, cu o probabilitate mai ridicatã în Banat şi Oltenia, cantitãţile de apã vor depãşi 10 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri ziua la munte – la altitudini mari, în sudul Banatului şi pe arii mai restrânse şi la viteze mai mici în sudul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 şi 18 grade.
La București, vremea va fi în continuare închisã şi deosebit de rece. Mai ales începând din orele serii, temporar va ploua, iar vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 14 grade.
La munte, vremea va fi mai rece decât în mod caracteristic acestei date. Cerul va avea înnorãri, iar aria ploilor se va extinde, mai ales seara şi noaptea, dinspre masivele sud-vestice în toatã zona montanã. La altitudini mari vor fi şi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri pe creste.