Guvernul se reuneşte, vineri dimineaţă, pentru a aproba ordonanţa de urgenţă care prevede reglementarea preţurilor la energia electrică.
Se mențin tarifele pentru actualele praguri de consum lunar, de până la 255 de Kw. Peste acest nivel, tariful va fi limitat la 1 leu și 30 de bani, care va fi plătit inclusiv de marii consumatori industriali.
Din opoziție, Uniunea Salvați România consideră că strategia nu va funcționa, aducând şi mai multă impredictibilitate. USR propune eliminarea taxelor din facturile de gaz şi electricitate, reducerea TVA la 5%, vouchere pentru consumatorii vulnerabili și credite fiscale pentru companii.
—
Premierul a anunțat că măsurile din programul guvernamental “Sprijin pentru România” vor continua anul viitor. La fiecare două luni, beneficiarii primesc câte 50 de euro pe carduri speciale, pentru a-și cumpăra alimente de bază și hrană caldă.
Potrivit lui Nicolae Ciucă, pentru prima dată în România, bugetul de stat se realizează pe programe, ceea ce întârzie prezentarea proiectului în Parlament.
Răgazul cerut de premier este până la jumătatea lunii decembrie.
În funcție de datele finale privind creșterea economică va fi decis nivelul de majorare a salariului minim și a pensiilor, astfel încât să acopere inflația.
—
Calculată la 8.017 euro pe cap de locuitor în acest an, puterea de cumpărare a românilor se ridică doar la jumătatea mediei din Uniunea Europeană. România ocupă locul 31 dintre cele 42 de ţări incluse într-un recent studiu (GfK Purchasing Power Europe 2022).
În țară, a crescut în acest an decalajul dintre judeţele cu putere mare şi cele cu putere mică de cumpărare. Capitala este lider detașat la nivel național (putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.482 euro).
—
Federaţia ”Ambulanţa” se pregătește de proteste. Pe 22 noiembrie, sindicaliștii vor organiza un miting la București.
La manifestație vor lua parte şi membri din celelalte federaţii afiliate la Blocul Naţional Sindical.
—
Comisia Europeană va propune, vineri, un mecanism de corecție a preţului gazelor naturale. Uniunea Europeană rămâne profund divizată când vine vorba de plafonarea tarifelor.
Țări precum Germania sau Olanda spun că un eventual plafon de preţ riscă să îi descurajeze pe furnizori şi de asemenea ar elimina stimulentele pentru o scăderea consumului de gaze.
“Nu pui în pericol securitatea aprovizionării prin impunerea unui preţ fix, mai mic decât cel de pe piaţă, într-un moment în care suntem într-o competiţie globală pentru gaze lichefiate. Creezi un coridor în limitele căruia preţurile ar urma să evolueze, în speranţa că astfel va fi redusă volatilitatea”, a spus pentru Reuters o sursă anonimă din cadrul Comisiei Europene.
Actuala criză energetică fără precedent alimentează o inflaţie record pe continent.
—
Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un sprijin de 250 de milioane de euro pentru depăşirea crizei energetice.
Aflată la Chișinău, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat angajamentul autorităţilor moldovene de a continua reformele necesare pentru integrarea europeană a ţării.
La rândul său, preşedinta Maia Sandu a mulţumit pentru sprijin și a subliniat că, în contextul războiului din Ucraina, Republica Moldova traversează cea mai gravă criză energetică de la obţinerea independenţei de stat.
—
Poliția Capitalei a anunțat, joi seară, că au fost găsite la o groapă de gunoi încărcătorul de pistol și cele 15 cartușe pierdute de un agent în timpul unei misiuni de amplanare a unui scandal.
“(…) un angajat al unei gropi de gunoi, din județul Ilfov, a sesizat polițiștii din Ilfov cu privire la faptul că, în timp ce își desfășura activitatea, a descoperit o pungă în care se afla un încărcător de pistol, ce conținea 15 cartușe. Polițiștii ajunși la fața locului au preluat bunurile găsite, urmând a fi predate Secției 12 Poliție în vederea continuării cercetărilor”, potrivit unui comunicat.
Polițistul și-a pierdut încărcătorul de pistol și cartușele în timpul unei arestări. O persoană aflată la fața locului le-a găsit și le-a aruncat, ulterior, la un coș de gunoi.
Anchetatorii au alertat firma de salubrizare care a intervenit la fața locului.
—
Un tânăr poliţist din Maramureş a fost arestat preventiv sub acuzația că a dat foc maşinii unei persoane pe care o împrumutase cu bani. În vară, agentul a stropit cu motorină autoturismul victimei şi l-a incendiat.
Mai mult, agentul şi-ar fi convins un coleg să acceseze, în mod ilegal, baza de date a Serviciului de Evidenţă a Persoanelor.
Ajuns în spatele gratiilor, poliţistul este cercetat pentru distrugere şi instigare.
—
A fost arestat preventiv liderul unei secte din Iași, acuzat că a abuzat sexual cel puțin 5 adolescente. Potrivit procurorilor, Morel Bolea își racola victimele prin intermediul unor asociații pe care le patrona.
—
Un consilier judeţean din Teleorman a fost reţinut pentru agresiune sexuală. Potrivit presei locale, Cornel Bleajă – care este profesor de școală – a atins în mod nepotrivit două eleve adolescente.
—
O femeie a reclamat la poliție că a fost lovită de preotul Calistrat Chifan de la mănăstirea ieșeană Vlădiceni.
Imagini de la incidentul petrecut de față cu alte persoane, în curtea lăcașului de cult, s-au viralizat pe internet.
—
A fost internat la Psihiatrie șoferul care a intrat cu maşina în porţile de acces de la Palatul Parlamentului. Bărbatul a fost legitimat și, pentru că a devenit recalcitrant, a fost încătuşat şi ulterior transportat la spital.
—
Răsunătorul proces al contrabandei din Vama Siret s-a încheiat cu achitări pe bandă rulantă.
În urmă cu 10 ani, Direcția Anticorupție efectua o amplă operațiune de verificări în punctele de graniță, rechizitoriul dezvăluind averile adunate de “mai marii” din sistem.
Doar că acuzațiile s-au bazat pe interceptări realizate de Serviciul Român de Informații, care au fost declarate neconstituționale.
În lipsa probelor, faptele nu au putut fi dovedite de anchetatori.
—
La București, redeschiderea șantierului la Pasajul Doamna Ghica instituie, de vineri, restricții de circulație. Pe sensul către Piața Obor, traficul rutier va fi deviat pe linia de tramvai, fiind asigurate astfel 2 benzi de circulație. Șoferii sunt sfătuiți să fie atenți în trafic, iar pietonii să traverseze doar prin locurile semnalizate.
—
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad a declarat situație de urgenţă în 16 localități, unde deșeurile nu au mai fost ridicate de operatorul de salubritate de câteva săptămâni. Primarii au descris situaţia drept un pericol pentru sănătatea publică.
—
Noul punct de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus – Krasnoilsk a fost inaugurat joi, primul care se deschide la granița româno-ucraineană în ultimele două decenii.
Prezent la eveniment, premierul Nicolae Ciucă a spus că Ucraina a declarat că țara vecină are nevoie mai mult ca oricând de solidaritatea comunităţii europene.
—
Polițiștii au întocmit un ghid cu sfaturi pentru a ne feri de fraudele online din perioada promoţiilor de Black Friday. Clientul n-ar trebui să trimită banii în avans, ci să se platească în momentul livrării bunului.
Lucrurile se cumpără din surse sigure, cu date de contact complete, folosind site-uri de comerţ online cu conexiune securizată, pe care le cunoaşteţi sau pe care le-aţi mai folosit şi verificaţi recenziile comerciantului.
Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale și evitaţi să transmiteţi prin telefon sau alte dispozitive informaţii referitoare la datele dumneavoastră bancare şi de identitate.
Păstraţi întotdeauna documentele referitoare la plăţile pe care le-aţi efectuat online.
Mare atenţie la mail-urile care conţin link/link-uri, care pot direcționa spre pagini false, cu ajutorul cărora pot fi furate parole ori se pot instala programe malware, una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic.
—
După 13 ani de proces, judecătorii hunedoreni s-au pronunțat irevocabil în dosarul celor câteva mii de hectare din Parcul Național Retezat, revendicate de moștenitorii familiei Kendeffy. Terenurile rămân în proprietatea statului, a decis instanța.
—
Primul centru de transplant hepatic pentru copii a fost inaugurat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti. Investiția se ridică la aproximativ 10 milioane de lei.
Pe lista de aşteptare pentru un transplant hepatic sunt 10 copii.
—
Custode al Coroanei României, Majestatea Sa Margareta şi principele Radu au fost primiți în audiență, la Vatican, de Papa Francisc.
Cuplul i-a oferit Suveranului Pontif 96 de gravuri omagiind anii de viaţă ai Regelui Mihai.
—
Franţa a decis să primească, în mod ”excepţional”, nava umanitară Ocean Viking, la bordul căreia se află 234 de migranţi. Anterior, Italia a refuzat acostarea vasului.
Migranții așteaptă pe mare de 15 zile.
Parisul anunță că va sancționa noul guvern de dreapta de la Roma şi va cere altor cancelarii europene să procedeze la fel. O primă măsură va fi întârirea controlului la frontiera comună.
Italia a ”decis să nu se comporte ca un stat european responsabil”, consideră ministrul francez de interne Gérald Darmanin.
Condus de Georgia Meloni, noul guvern de dreapta de la Roma a decis să pună capăt practicii de a primi migranţii recuperaţi pe Mediterana de nave ale diferitelor ONG-uri, care cer debarcarea lor în porturile Italiei.
—
Armenia a propus crearea unei zone demilitarizate de-a lungul frontierei sale cu Azerbaidjanul şi în jurul regiunii Nagorno-Karabah, disputată de cele două ţări din Caucaz.
Guvernele de la Baku şi Erevan şi-au intensificat convorbirile în aceste ultime săptămâni pentru a soluţiona conflictul teritorial care le otrăveşte relaţiile de trei decenii.
Cel două ţări s-au înfruntat în două războaie, dintre care ultimul, în 2020, s-a soldat cu peste 6.500 de morţi. De atunci, au avut loc cu regularitate ciocniri.
Rusia, care consideră Caucazul drept domeniul său de influenţă, nu vede cu ochi buni recentele medieri organizate de occidentali.
—
Regimul taliban din Afganistan a restrâns și mai mult accesul femeilor în spațiile publice. De săptămâna aceasta, acestea nu mai pot intra în parcurile din capitala Kabul.
În plus, școlile pentru adolescente au fost închise în Afganistan.
—
Ana Bogdan și Dalma Galfi deschid, vineri, seria meciurilor din întâlnirea dintre România și Ungaria în play-off-ul competiţiei Billie Jean King Cup. Apoi, se duelează Jaqueline Cristian și Anna Bondár.
Sâmbătă, fetele vor face rocada. Tot atunci va fi și meciul de dublu.
Confruntarea de play-off se dispută în Sala Polivalentă din Oradea.
Echipa câștigătoare va evolua în calificările din 2023 pentru turneul final.
—
La Campionatul European de handbal feminin, România întâlnește Spania în grupele principale.
Din dorința de a le elimina pe poloneze din competiție, ibericele și-au făcut calcule minuțioase și au surprins printr-un joc noncombat împotriva nemțoaicelor.
“Blatul” a devenit evident când una dintre jucătoarele Spaniei s-a bucurat când echipa sa a primit gol de la Germania cu doar 30 de secunde înainte de fluierul final.
—
Etapa de Superligă va fi deschisă, vineri seară, de confruntarea dintre Sepsi și Petrolul. Fluierul de start va fi dat la ora 21:00.
Ploieștenii sunt pe locul 6 în clasament. Covăsnenii ocupă a 8-a poziție.
—
FC Botoșani s-a despărțit de antrenorul Mihai Teja. Echipa ocupă locul 12 în clasamentul Superligii, după 16 etape jucate în acest sezon.
—
David Popovici a cucerit, joi, medalia de aur în proba de 100 m liber din cadrul Campionatului Naţional de Înot în bazin scurt, competiţie care se desfăşoară la Otopeni.
Dublu campion mondial și european, sportivul clubului Dinamo a încheiat cursa cu timpul 46:62, nou record naţional.
Podiumul a fost completat de Andrei Ungur (48:42, CSM Braşov) și de Patrick Sebastian Dinu (48:62, CS Farul Constanţa).
—
Vremea se va răci în sudul și estul țării, unde cerul va fi mai mult noros și local va ploua. În celelalte regiuni valorile termice vor scădea ușor, înnorările vor fi temporare, iar ploile se vor semnala doar izolat. La altitudini de peste 1800 m vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona montană înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, iar pe alocuri și la viteze mai mici și în Moldova, Muntenia și Dobrogea. Temperaturile maxime se vor încadra între 9 și 18 grade. Dimineața, pe suprafețe mici va fi ceață.
La București, vremea se va răci, cerul va fi mai mult noros și temporar va ploua. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 12 grade.