Confidenţialitate

INFOMANIA • 11 mai 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Costul vieții este tot mai ridicat în România. Sub presiunea inflației, veniturile lunare își pierd din valoare.

Scumpirile vor continua în următoarele 12 luni, estimează Banca Națională, care – din dorința de a tempera creditarea – a majorat dobânda de politică monetară de la 3%, la 3,75% pe an. BNR apelează la acest instrument de control pentru a patra oară de la începutul acestui an.

Experții Băncii Centrale invocă „o nouă deteriorare considerabilă a perspectivei inflației”, care ar putea ajunge la 12 procente luna viitoare, mult peste așteptări.

România nu a mai avut inflație de două cifre de 18 ani.

Estimările inițiale au fost depășite de șocul scumpirilor de pe piețele de energie, amplificat de invadarea Ucrainei şi de sancţiunile impuse Rusiei de Occident.

Indicele ROBOR la trei luni – pentru împrumuturile bancare în lei cu dobândă variabilă – a ajuns la 5,21%, cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani.

O variantă ar fi încercarea clienților de negocia cu banca pentru o dobândă fixă, a spus analistul economic Cristian Păun într-un interviu pentru Europa FM.

Proiectul care va reglementa condiţiile de exploatare a zăcămintelor din Marea Neagră – așa-numita lege offshore – ajunge, miercuri, în plenul Senatului.

Marți, documentul a primit avizul în comisia de specialitate.

Legea stabileşte repartizarea profitului obţinut din extragerea zăcămintelor, anume ca 40% să le revină investitorilor, iar 60% – statului român. Acesta din urmă va avea, alături de companiile românești, întâietate la cumpărarea gazelor naturale astfel obţinute.

Ministrul Energiei este de părere că noul cadru legislativ va stimula investiţiile. În anii următori, situația energetică a României se va îmbunătăţi semnificativ, potrivit lui Virgil Popescu.

După Senat, proiectul va ajunge în regim de urgență pe masa deputaților, al căror vot este decizional.

Extragerea zăcămintelor din Marea Neagră a devenit cu atât mai necesară cu cât Europa plănuiește să renunțe la gazele rusești.

O delegație parlamentară de la Kiev s-a aflat la București, marți, mulțumind României pentru sprijinul acordat în criza refugiaților. Puțin peste 4.000 de cereri de azil au fost înregistrate până acum.

Peste 13 milioane de ucraineni au fugit din calea armelor, din care 8 milioane sunt strămutați în interiorul granițelor țării vecine.

Se estimează că un milion de ucraineni au ajuns în Rusia, de bunăvoie sau forțați.

În Republica Moldova se află, în acest moment, 90.000 de ucraineni.

Aflat marți la Chișinău, secretarul general al Organizației Națiunilor a mulțumit pentru ospitalitatea cu care au fost întâmpinați refugiații și a promis o suplimentare a sprijinului umanitar. António Guterres a admis că, în lipsa resurselor, Moldova are nevoie de ajutor pentru a gestiona situația.

În zona Harkov, trupele ucrainene continuă să recucerească localități în cadrul unei contraofensive împotriva invadatorilor.

Luptele continuă și în regiunea Lugansk, unde ucrainenii rezistă de pe poziții defensive.

Preşedintele Volodimir Zelenski a lăudat, de altfel, “puterea supraomenească” a militarilor ucraineni.

Președintele Statelor Unite a semnat legea care prevede un flux continuu de ajutor militar și umanitar pentru Ucraina. Joe Biden a cerut Congresului de la Washington să voteze documentul rapid, întrucât proviziile actuale ale administrației de la Kiev se vor epuiza.

Serviciile americane de informații consideră că consideră că Vladimir Putin se pregătește pentru un conflict de durată în Ucraina. Pe termen scurt, liderul de la Kremlin vrea să cucerească regiunile estice Donețk și Luhansk, să controleze orașul Herson și să extindă un pod terestru pe frontul sudic, până în Transnistria.

Ca răspuns la ultimele exerciții NATO din Europa, Belarusul a mobilizat trupe suplimentare la granița cu Ucraina, Polonia și Lituania.

Autoritățile din Bulgaria și Turcia susțin că au descoperit un număr mare de delfini care au eșuat pe țărmurile Mării Negre. Specialiștii cred că animalele migrează înspre sud, afectate fiind de poluarea fonică provocată de războiul din Ucraina.

Sunt ultimele zile în care românii se pot autorecenza. Până acum, 7 milioane de persoane au completat formularele care pot fi accesate online, pe un site dedicat al Institutului de Statistică.

Reprezentanții INS spun că, în ultima perioadă, numărul autorecenzărilor zilnice a crescut la aproape 200.000, ceea ce a provocat noi întreruperi.

Termenul limită pentru autorecenzare este 15 mai.

Din ziua următoare și până pe 17 iulie, va începe culegerea datelor în teritoriu pentru cei care nu au ales să le declare pe internet. O operațiune în care vor fi implicați 20.000 de recenzori.

Fostul deputat Alexandru Mazăre s-a predat, marți seară, Poliței Capitalei. Timp de câteva ore, acesta a fost dat în urmărire, întrucât nu a fost găsit la domiciliu după ce a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare.

Judecătorii l-au găsit vinovat pe Alexandru Mazăre de complicitate la ilegalități comise de fratele său, Radu Mazăre.

Fostul primar al Constanței a primit mită de la afaceristul Avraham Morgenstern, proprietar al firmei care a constuit campusul de locuinţe sociale Henri Coandă.

Justiția bulgară a amânat pentru săptămâna viitoare decizia în dosarul extrădarii fostului ministru Elena Udrea.

Răgazul a fost obținut de avocata acesteia, care a susținut că, din cauza unui accident, nu a putut fi prezentă în sala de judecată la Sofia.

Încătușată, Elena Udrea a apărut surâzătoare în fața magistraților.

La începutul lunii aprilie, fostul ministru a fugit din România, cu câteva ore înainte ca Instanţa Supremă de la București să confirme condamnarea fostului ministru la 6 ani închisoare pentru implicarea în afacerea Gala Bute.

În baza unui mandat de arestare, poliția bulgară a prins-o pe Elena Udrea în apropiere de granița cu Grecia.

Prezent la recentul meci de hochei dintre România și Ungaria, jurnalistul Emil Hossu-Longin spune că nu i-a văzut pe tricolori cântând imnul secuiesc la Ljubljana, ci doar pe suporteri. Potrivit lui, jucătorii de origine maghiară au stat pe gheață și doar s-au uitat la galerie.

Lotul României este dominat de hocheiști de la SC Miercurea Ciuc.

Federația de profil a anunțat că va analiza cazul într-o ședință săptămâna aceasta.

Mult mai aprinse au fost reacțiile politice.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut ca scandalul să fie dezbătut într-o ședință a coaliției de guvernare.

Vicepreşedinte al PNL, Adrian Cozma i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să îl demită pe Tanczos Barna din echipa sa guvernamentală. Fruntașul UDMR s-a aflat în peluza galeriei ungare

În replică, ministrul s-a justificat că în acea parte a tribunei se aflau inclusiv suporteri români.

Conducerea UDMR consideră că reacțiile sunt “intolerante”.

Respins marți în plenul Camerei Deputaților, proiectul legii suveranității a încins spiritele între doi aleși.

Din cauza părerile diferite, Dumitru Focșa de la AUR l-a amenințat cu bătaia pe social-democratul Alfred Simonis. Cei doi s-au insultat fără menajamente pe holurile legislativului.

Regulamentele parlamentare interzic astfel de comportamente. La începutul acestui an, au fost introduse sancțiuni împotriva scandalagiilor.

Inspectorii Registrului Auto Român au controlat, în ultimele trei luni, aproape o mie de ateliere de reparaţii din toată ţara. Valoarea amenzilor date pentru neregulile constatate depăşeşte un milion de lei.

Conducerea Registrului atrage atenţia că, în ateliere care nu respectă legea, reparaţiile efectuate sunt de o calitate îndoielnică.

Șeful Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor insistă că probleme majore de igienă şi mai ales de siguranţă pentru călători au fost motivele pentru care aproape o sută de vehicule ale Societății de Transport București au fost consemnate în depouri.

Horia Constantinescu a respins acuzațiile primarului general, în subordinea căruia se află STB. Nicușor Dan a susținut că ANPC a devenit mijloc de răzbunare politică a PSD în Capitală.

O primă sancțiune a fost dată în cazul pacientei plimbate între două spitale din județul Vrancea din cauza unor teste Covid. ​Medicul curant din secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean din Focşani a fost amendat cu 10.000 de lei.

Femeia a murit în weekend. Procurorii au deschis un dosar penal după ce familia a făcut plângere și așteaptă rezultatele necropsiei.

Condus de Ludovic Orban, partidul Forța Dreptei a depus un nou proiect împotriva pensiilor speciale ale parlamentarilor.

De curând, a fost declarată neconstituțională procedura prin care acestea au fost abrogate în luna februarie a anului trecut. Nu a analizat fondul legii, ci doar pașii prin care a fost adoptat proiectul.

Dacă parlamentul nu adoptă o nouă lege, 200 de foști aleși și-ar putea primi banii înapoi pe ultimele 15 luni.

Tesla recheamă în service aproape 130.000 de vehicule vândute pe piața americană, deoarece ecranul tactil al unora s-a supraîncălzit. Modele vizate au fost produse în 2021 şi 2022.

FC Hermannstadt a făcut un pas mare spre promovarea în Liga 1 de fotbal, marți seară, după ce s-a impus pe terenul Universității Cluj cu 2-1, într-un meci din etapa a 9-a a fazei play-off a ligii secunde. Elevii lui Marius Măldărăşanu mai au nevoie de un singur punct, în ultima rundă, pentru a reveni în eşalonul de elită.

Petrolul Ploieşti şi-a asigurat promovarea luni seara, după 2-0 contra Concordiei Chiajna.

Federația de Fotbal a decis gazda meciului tur din barajul pentru menținerea în Liga 2. Sâmbătă, Politehnica Timișoara va primi vizita FC Brașov. Manșa secundă este programat pe 21 mai, la poalele Tâmpei.

În al treilea eșalon fotbalistic au retrogradat până acum Dacia Unirea Brăila, Dunărea Călărași, Astra Giurgiu și Unirea Constanța.

Semifinalele Cupei României la fotbal au ajuns la faza meciurilor retur.

Miercuri seară, de la 19 și 30 de minute, la Pitești, FC Argeș se confruntă cu FC Voluntari. În prima manșă, ilfovenii s-au impus cu 2-0.

Joi, de la aceeași oră, CS Universitatea Craiova se duelează cu Sepsi Sfântu Gheorghe. În tur, covăsnenii cu câștigat cu 2-1.

Finala Cupei României se va disputa pe 19 mai, pe stadionul Rapid din București.

În turul secund al turneului de tenis de la Roma, Simona Halep (21 WTA) o are, miercuri, ca adversară pe americanca Danielle Collins (9 WTA).

Partida este programată în jurul orei 17.00.

Cele două s-au mai întâlnit de două ori până în prezent în circuitul WTA, împărțindu-și victoriile.

Sorana Cîrstea a fost eliminată de Ons Jabeur.

Tot marți, perechea formată din Monica Niculescu și rusoaica Alexandra Panova a fost învinsă de cuplul japonez Eri Hozumi/Makoto Ninomiya, care s-a impus cu 3-6, 6-0, 10-7.

Reprezentată de trupa Zdob și Zdub, Republica Moldova s-a calificat, marți seară, în finala Eurovision.

Ucraina, care este favorită la câștigarea trofeului, a obținut și ea biletul pentru prezența în ultimul act al concursului muzical, programat duminică.

S-au pus în vânzare biletele pentru Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Ajuns pentru cea de-a 29-a ediţie, maratonul cultural va debuta la 24 iunie.

Cel mai mare festival al artelor spectacolului din România, Festivalul de la Sibiu va reuni peste 3.300 de artişti, care vor lua parte la cele 575 de evenimente programate în 70 de spaţii de joc.

11 mai este ziua mondială de conştientizare a egoului. Mişcarea a început în 2018.

Egoul excesiv este nesănătos, provocându-ne furie, prejudecăţi, sentiment de superioritate, comportament violent, rasism și sexism.

Vremea se va încălzi în toată ţara, astfel încât temperaturile maxime se vor încadra între 17 şi 28 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi averse slabe, pe arii restrânse în centru, sud şi la munte şi izolat în restul zonelor. Vântul va sufla slab şi moderat. În primele ore, pe spaţii mici se va semnala ceaţă.

La București, vreme în încălzire.Temperatura maximă va fi de 24…25 de grade. Cerul va fi variabil, cu o probabilitate relativ ridicată de nori şi ploi slabe în prima parte a zilei. Vântul va sufla slab până la moderat.

Vremea se va încălzi în toate masivele montane. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare ziua când pe arii restrânse se vor semnala averse slabe. Vântul va sufla slab şi moderat.

Și pe litoral, vremea se va încălzi. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări trecătoare după-amiaza. Temperaturile maxime se vor situa între 17 şi 20 de grade, iar cele minime vor fi de 12…13 grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 15 şi 17 grade.