Persoanele care s-au tratat acasă de Covid, dar nu au raportat acest lucru la Direcția de Sănătate Publică, nu pot dovedi că au trecut prin boală pentru a obține, astfel, acces la certificatul sanitar de călătorie, spune premierul. Florin Cîțu insistă, de aceea, că “soluţia cea mai simplă este vaccinarea”. A treia “cale” rămâne testul cu rezultat negativ realizat înainte de călătorie. Oricum, România nu va adera înainte de 1 iulie la sistemul european al certificatelor sanitare, pe care îl testează în aceste zile. 7 state comunitare folosesc plaforma. Certificatul a fost primit, săptămâna aceasta, avizul eurodeputaților.
România a depășit, joi, pragul a 4,5 milioane de persoane vaccinate anti-Covid cu cel puțin o doză. Peste 40.000 de vaccinuri au fost administrate în decursul a 24 de ore, dintre care 19.000 au fost rapeluri sau imunizări cu ser Johnson & Johnson, pentru care este suficientă o singură doză.
Ministrul Sănătății vrea ca ritmul de vacinare să fie “cel puțin menținut”. Eforturile autorităților centrale de convingere a cetățenilor să se imunizeze trebuie susținute de primari, preoți și medici de familie, crede Ioana Mihăilă. Personalul din centrele de vaccinare cu activitate redusă va fi înregimentat în echipe mobile trimise în zone rurale. În plus, lecțiile valurilor trecute ar trebui să facă autoritățile mai flexibile, crede ministrul. Imunizările, prin vaccinare sau trecere prin boală, vor reduce presiunea pe spitale în toamnă.
—
Persoanele care se vor imuniza împotriva Covid la centrul mobil deschis la Obor, vineri, vor primi gratis câte o porţie de mici cu muştar şi apă. Potrivit primarului Sectorului bucureștean 2, Radu Mihaiu, micii oferiţi sunt contribuţia integrală şi voluntară a terasei din zonă.
—
Situația epidemiologică își menține tendința de scădere din ultima perioadă la nivel național. Autoritățile sanitare au raportat, joi, 130 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Nivelul s-a redus la două treimi față de acum o săptămână. Alte 24 decese au fost asociate Covid în raportarea de joi, care a mai inclus suplimentar 124 de cazuri mortale mai vechi, adăugate acum în sistem de direcțiile de Sănătate Publică. Peste o mie de astfel de decese au completat retroactiv statistica în ultime două săptămâni.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, până la acest moment au fost detectate 26 de cazuri de infecție cu tulpina delta de coronavirus. Pentru moment, nu există o transmitere comunitară.
India – țară unde această mutație a fost detectată prima dată – a raportat, joi, peste 6.000 de decese zilnice, un nou record negativ la nivel mondial. Tulpina indiană se răspândește și în Marea Britanie. 9 din 10 cazuri noi depistate în Regat sunt unele delta.
—
Autoritățile au actualizat lista statelor cu risc epidemiologic. Franța a fost trecută în zona galbenă. Marea Britanie rămâne singurul stat european menținut pe lista roșie, din cauza răspândirii așa-numitei tulpini indiene.
—
Direcția de Sănătate Publică Bacău face o anchetă după ce un adolescent a ajuns la spital cu simptome de sindrom coronarian acut, la trei zile după rapelul cu serul anti-Covid de la Pfizer. Băiatul de 17 ani avea tuse, cefalee și durere toracică. Pacientul a fost transferat la Iaşi, pentru investigații suplimentare.
—
Ministerul Culturii susține că a fost detectată o singură îmbolnăvire după evenimentele-test desfășurate în țară, luna trecută, și la care au luat parte 1.300 de persoane. Acest caz unic de contaminare nu este statistic relevant, întrucât este foarte posibil ca infectarea să se fi produs după spectacolul de la Opera din Cluj.
La evenimentele culturale test au putut lua parte spectatori vaccinați, trecuți prin boala Covid sau cu un test negativ la SARS-CoV-2. Toți participanții au păstrat distanța fizică și au purtat mască de protecție. Concluziile raportului vor putea contribui la relaxarea restricțiilor pentru spectacole și concerte.
—
Sunt în stare de șoc cei 11 elevi din localitatea dâmbovițeană Aninoasa care au supraviețuit unui accident pe DN 71. Șoferul microbuzului în care se aflau aceștia și însoțitorul lor au murit în urma impactului violent cu un autoturism. Copiii erau prinși în scaune cu centuri de siguranță. În zonă, drumul este proaspăt asfaltat și nu are marcaje rutiere.
—
Suspectat că, în trecut, a violat o minoră, primarul comunei ilfovene Ştefăneştii de Jos a fost reținut joi seară. Pe când avea 13 ani, în 2018, victima a născut un copil la Maternitatea Polizu. În baza unor mandate emise de Judecătoria Buftea, mascații au descins la mai multe adrese, inclusiv la domiciliul lui Robert Ștefan. Edilul și alți 3 suspecți au fost puși sub acuzare, inclusiv pentru șantaj și încercări de influențare a declarațiilor după un denunț depus în luna februarie a acestui an.
—
La Iași, procurorii investighează un schimb de terenuri între primărie și o societate comercială, o afacerea care ar fi păgubit municipalitatea. Un consilier local a depus plângerea. Pentru un teren fără cale de acces, lipit de cimitirul Eternitatea, doi oameni de afaceri ar fi primit o suprafață mult mai extinsă într-o zonă aflată în dezvoltare, cu infrastructură și utilități. Schimbul s-a aflat în dezbaterea mai multor ședințe tensionate ale Consiliului Local. Primarul Iașului, Mihai Chirica, susține că nu are vreo calitate în anchetă. Edilul este cercetat într-un alt dosar pentru o asociere între Primărie și o societate.
—
O clinică de înfrumusețare din Capitală se află în vizorul procurorilor. Potrivit rechizitoriului, medicii unității ar fi efectuat operații și proceduri estetice fără drept și multe nereușite. Unele dintre victimele clinicii, care este frecventată de personaje din lumea mondenă, au depus plângere pentru vătămare.
—
În criza gunoaielor din sectorul bucureștean 1, Romprest a obținut în instanță executarea silită a Primăriei, pentru o datorie de 120 de milioane de lei. Edilul Clotilde Armand a anunțat că va face recurs. Pe de altă parte, comisarii de mediu au stabilit că nu se impune decretarea stării de alertă sanitară, așa cum a solicitat Primăria celui mai înstărit sector al Capitalei. Prefectul Alin Stoica a declarat că instituția condusă de Clotilde Armand îşi asumă plata directă a sortatorilor de deșeuri. Romprest invocase că, din cauza unor facturi neachitate către aceștia, mașinile de salubrizare nu sunt primite la centrele de sortare.
—
Un container cu nouă tone de deşeuri a fost descoperit de autorităţi, joi, în Portul Constanţa Sud-Agigea. Transportul venise din Marea Britanie şi era destinat unei firme din judeţul Vrancea. Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune că există o presiune permanentă pe granițele României, iar de aceea sunt necesare legi mai drastice. La rândul său, procurorul Teodor Niță de la Curtea de Apel Constanța – care a investigat mai multe astfel de cazuri – atrage atenția că România riscă să devină “un El Dorado pentru deşeuri”. Potrivit lui, s-a încercat arderea în cuptoarele unor fabricilor de ciment a “două mii de vapoare cu deşeuri menajere”.
—
Comisia Europeană a transmis guvernului de la București câteva zeci de observaţii pe marginea Planului Naţional de Redresare şi Reziliență. Potrivit HotNews, sunt puse sub semnul întrebării unele costuri, lipsesc unele metodologii de calcul şi unele informaţii legate de proiecte furnizate de București sunt neclare. Întins pe mai mult de 2.000 de pagini, PNRR se află în analiza executivului comunitar.
—
Înființate în timpul administrației conduse de Gabriela Firea, mai multe companii municipale continuă nu doar să lucreze, ci chiar să își dea între ele contracte prin încredințare directă. Din calculele portalului SpotMedia, valoarea înțelegerilor a depășit 300.000 de lei în prima jumătate a acestui an. Actuala majoritate USR PLUS – PNL, care acum conduce Capitala, a reclamat ani în șir, că încredinţările directe între companii sunt păguboase pentru bucureșteni.
—
Summitul G7 ia startul, vineri, în orașul englez Cornwall. De teama protestelor de stradă, măsurile de securitate sunt draconice. Liderii celor mai puternice economii ale lumii ar urma să se angajeze să doneze un miliard de doze de vaccin în țările sărace, în încercarea de a pune pandemia sub control.
În ajunul summitului, președintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson au avut un tete-a-tete cordial, în vreme ce soțiile celor doi s-au plimbat desculțe pe plajă.
Înainte de turneul maraton pe Bătrânul Continent, liderul de la Casa Albă și-a reafirmat susținerea pentru partenerii europeni în fața amenințărilor Rusiei. Săptămâna viitoare, Joe Biden și omologul rus, Vladimir Putin, se vor întâlni la Geneva. Analiștii cred că întrevedere va aduce un simplu schimb de opinii, în condițiile în care cele două părți au agende politice diametral opuse.
—
La Roland Garros, Barbora Krejcikova va juca prima finală de Grand Slam din carieră. Cehoaica a eliminat-o pe grecoaica Maria Sakkari, la capătul unei semifinale care a durat aproape 3 ore. În drumul spre titlu, Barbora Krejcikova o va întâlni pe rusoaica Anastasia Pavlyuchenkova este prima finalistă de la Roland Garros, după ce a trecut, în penultimul act, de slovena Tamara Zidansek.
La masculin, în semifinale, vineri se confruntă liderul ATP, sârbul Novak Djokovic, și spaniolul Rafael Nadal. Va fi al 58-lea duel dintre cei doi. În cealaltă semifinală, se luptă grecul Stefanos Tsitsipas și germanul Alexander Zverev.
—
Cu un an întârziere din cauza pandemiei, Campionatul European de fotbal ia startul vineri. Aflat la a 16-a ediție, turneul final se desfășoară în 11 orașe de pe continent. Primul meci al grupelor se dispută la Roma, între Italia și Turcia, de la ora 22.00.
La București, cel dintâi duel fotbalistic este programat duminică, de la ora 19.00, pe Arena Națională, între Austria și Macedonia de Nord. S-au vândut toate cele 13.000 de bilete. Cum România nu este calificată, cei mai mulți dintre suporteri vor fi străini. Tentativele autohtone de speculă cu tichete la Euro au eșuat, întrucât acestea nu sunt transmisibile. Accesul în tribune se va face cu o brățară obținută în ajunul meciurilor, în baza unei dovezi de vaccinare, de trecere prin boală după 1 aprilie, sau un test Covid cu rezultat negativ.
De duminică, societatea bucureșteană de transport în comun va asigura curse speciale de la Aeroportul Otopeni către Centrul istoric şi Arena Naţională, pentru suporterii Campionatului European de Fotbal.
La meciul din optimi, din 28 iunie, numărul suporterilor va putea crește până la 25.000.
Poliția Rutieră a instituit restricții de parcare în zona stadionului. În schimb, în acest weekend, centrul Capitalei nu va mai doar pietonal. Proiectul municipalității “Străzi deschise” va fi reluat la sfârșitul săptămânii viitoare.
—
În fața protestelor Rusiei, Uniunea Europeană de Fotbal a cerut Ucrainei să modifice tricoul pentru EURO 2020. UEFA a apreciat drept „politică” menţiunea „Glorie eroilor noştri” înscrisă pe guler. În schimb, a fost acceptată harta Ucrainei ce apare pe tricou şi include Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, precum şi teritoriile estice, controlate de separatişii proruşi, UEFA reamintind că aceasta corespunde frontierelor recunoscute la nivel internaţional.
—
CFR pune în circulație, de vineri, Trenurile Soarelui. Mai multe garnituri feroviare vor asigura, pe timpul verii, legătura între mai multe zone ale țării și litoralul Mării Negre.
—
De Noaptea europeană a Muzeelor, sediul Primăriei Capitalei își deschide porțile. Celor care vor să treacă, sâmbătă, între orele 18.00 și 22.00, pragul sediului administrației centrale a Bucureștiului, instituția condusă de Nicușor Dan le-a pregătit expoziții și un maraton al lecturii.
—
Agenţia Spaţială Europeană a anunțat că începe să pregătească, pentru orizontul anilor 2030, trimiterea unei sonde către planeta Venus. Astronomii vor să înţeleagă modul în care acest corp ceresc – cel mai apropiat vecin al Terrei – a devenit un veritabil infern toxic şi nelocuibil, învăluit în nori groşi şi bogaţi în acid sulfuric. Venus are aproape aceeaşi mărime şi aceeaşi compoziţie chimică cu Pământul, însă a cunoscut o schimbare climatică extrem de diferită. După lansare, sonda europeană EnVision va avea nevoie de circa 15 luni pentru a ajunge la destinaţie şi de alte 16 luni pentru a se plasa pe orbită.
—
Vremea se va menţine în general instabilã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, mai ales dupã-amiaza şi seara, când se vor semnala averse şi descãrcãri electrice în zonele de deal şi munte, local în sud, centru, est şi nord-est şi doar pe arii restrânse în rest. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar pe alocuri se vor acumula cantitãţi însemnate de apã (peste 25…35 l/mp). Izolat va cãdea grindinã, iar mai ales în timpul ploilor vor fi intensificãri ale vântului şi vijelii. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 29 de grade.
La București, cerul va fi variabil, cu intervale de timp dupã-amiaza în care instabilitatea atmosfericã va fi pronunţatã şi se va manifesta prin înnorãri accentuate, averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului. În intervale scurte de timp se pot înregistra cantitãţi de apã de 5…10 l/mp şi izolat posibil peste 15…20 l/mp. Temperatura maximã va fi de 24…26 de grade.
Pe litoral, cerul va fi variabil, cu unele înnorãri dupã-amiaza când vor fi condiţii de averse şi descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 şi 25 de grade, iar cele minime între 16 şi 18 grade.
La munte, vremea se va menţine în general instabilã şi, mai ales dupã-amiaza şi seara, vor fi înnorãri temporar accentuate, averse şi descãrcãri electrice. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar pe alocuri se vor acumula cantitãţi însemnate de apã (peste 25…35 l/mp). Izolat va cãdea grindinã, iar mai ales în timpul ploilor vor fi intensificãri ale vântului şi posibil vijelii. Variaţiile termice faţã de intervalul anterior vor fi nesemnificative.