Circulația rutieră a fost restricționată pe Transfăgărășan din cauza bolonavilor care au căzut de pe versanți. Aproape 8 metri cubi de pietre au alunecat pe carosabil, pe DN7C la kilometrul 120, potrivit Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri.
—
Salvamontiştii din Buşteni au recuperat, duminică, 4 turişti care erau epuizaţi fizic.
Cele două intervenţii au fost realizate la interval de câteva ore.
—
Ministerul Sănătății este așteptat, luni, cu raportul săptămânal privind evoluția epidemiologică. De marți, ca urmare a înmulțirii cazurilor de Covid, România revine la informările zilnice.
De săptămâna aceasta, se redeschid centrele de testare și tratament ambulatoriu.
Ministrul Sănătății recomandă ca a 4-a doză anti-Covid să fie făcută în toamnă, dacă apare o nouă variantă a vaccinului. În acest moment, spune Alexandru Rafila, variantele existente nu mai sunt eficiente. La aproape doi ani de la declararea pandemiei, “vaccinul este acelaşi, virusul este altul”, a explicat mnistrul într-un interviu tv.
Potrivit lui Alexandru Rafila, boala Covid va ajunge ca „o răceală obișnuită” și actualul val va ține 4-5 săptămâni.
—
Ministrul Sănătăţii a declarat că unele dintre cele 14 persoane diagnosticate cu variola maimuţei au avut în trecut și alte boli cu transmitere sexuală. Potrivit lui Alexandru Rafila, pacienții au avut relații intime pasagere.
Deși cei 14 sunt toți bărbați, ministrul a precizat că infectarea nu ține de orientare sexuală, ci de lipsa protecției.
Spre deosebire de alte boli cu transmitere sexuală, protecţia oferită de prezervativ este mult mai mică în cazul variolei maimuței, care se manifestă și prin erupții cutanate.
—
Premierul Nicolae Ciucă discută cu reprezentanții mediului de afaceri, luni, plănuitele modificări la Codul Fiscal.
Industria ospitalității a deplâns intenția guvernului de a renunța, de luna viitoare, la impozitul specific și revenirea la cel pe cifra de afaceri. Tot de luna viitoare, vor crește accizele la țigări și alcool și crește impozitarea pentru câștigurile din jocurile de noroc.
—
Curtea de Apel București verifică repartizarea dosarului în care s-a decis anularea sesizărilor de plagiat depuse pe numele premierului Nicolae Ciucă.
Cauza a ajuns, în mod suspect, în analiza judecătorului Marius Iosif, despre care presa a relatat că este un apropiat al PNL, partid care l-a răsplătit în timp cu diverse funcții publice.
Jurnalista de investigații Emilia Șercan, cea care a dezvăluit că presupusul plagiat din teză de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, a devenit ținta hărțuirii, stârnind indignarea colegilor de breaslă și a asociații care luptă pentru libertatea de expresie.
—
Ales cu o majoritate covârșitoare de voturi în fruntea Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă le-a transmis colegilor că sunt “o singură echipă” și “nu mai e timp de vedetisme”.
“Este momentul epocii de maturitate”, a adăugat el, potrivit căruia principalul obiectiv al USR trebuie să fie înlăturarea de la putere a actualei coaliții PNL-PSD-UDMR, a cărei guvernare a calificat-o drept “banditească”.
—
Ministrul Energiei a anunţat că va depune o plângere penală împotriva liderului AUR. Virgil Popescu îl acuză pe George Simion de tentativă de hărţuire şi intimidare.
Între cei doi au existat mai multe episoade de conflict. În februarie, la dezbaterea unei moțiuni pe tema energiei, George Simion l-a bruscat pe Virgil Popescu la tribuna legislativului. Momentul a determinat înăsprirea regulamentului pentru sancționarea celor care fac scandal în Parlament.
—
Criminaliștii fac cercetări după ce o femeie a fost lovită mortal de o mașină în curtea Mănăstirii Cernica. O altă femeie a fost transportată la spital. Șoferul a fost testat, rezultatele fiind negative atât pentru alcool, cât şi pentru droguri.
Aleea pe care s-a produs accidentul este un drum închis circulaţiei publice, prevăzut cu o poartă de acces şi barieră, intrarea fiind condiţionată de achitarea unei taxe.
—
La București, stația de metrou Piața Victoriei a fost închisă temporar, duminică, după ce o femeie a căzut pe șine și a fost lovită de o garnitură. Aceasta nu a mai putut fi salvată.
Circulația garniturilor a fost reorganizată între stațiile Pipera și Aviatorilor, potrivit Metrorex.
În contextul înmulțirii tentativelor de suicid, Metrorex a montat, pe peronul stației Berceni, de pe magistrala Berceni-Pipera, primele sisteme de protecție în cadrul unui proiect-pilot.
—
Autoritățile Capitalei vor o reglementare mai strictă a circulației trotinetelor electrice. Deplasarea cu aceste vehicule nu va mai fi permisă pe trotuare, potrivit unui proiect lansat în dezbatere publică.
De asemenea, abandonarea trotinetelor la întâmplare va fi sancționată.
—
Luni este ultima zi în care absolvenţii claselor a VIII-a mai pot completa fişa cu opţiunile pentru licee, împreună cu părinţii şi asistaţi de diriginţi.
Repartizarea se va face apoi computerizat, ţinându-se cont atât de rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională, cât şi în cei 4 ani de gimnaziu.
—
Cel puţin 15 persoane au murit după ce o rachetă rusească a lovit un bloc de locuinţe din Ceasiv Iar, în regiunea ucraineană Doneţk. Atacul a provocat prăbuşirea parţială a imobilului. Mai mulți locatari sunt prinși sub dărâmături.
Potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko, de la începutul invaziei ruse, aproape 600 de de civili au fost ucişi şi 1.500 au fost răniţi în regiunea Doneţk.
În apărarea sa, Moscova susține că ucrainenii au transformat în depozite de arme mai multe şcoli şi clădiri civile.
Pentru a face față atacurilor, Kievul a reluat apelul ca occidentalii să suplimenteze livrările de armament.
—
Rusia reduce, de luni, livrările către Germania prin gazoductul Nord Stream 1. Moscova invocă reviziile tehnice anuale, dar Berlinul se arată neîncrezător că livrările vor mai reveni la vechii paramentri și de aceea caută să își asigure stocuri de iarnă din surse alternative.
La rândul său, Parisul ia în calcul scenariul ca Rusia să oprească de tot “robinetul” de gaz.
—
Întinsă pe 288 de hectare de-a lungul Dunării, secţiunea Esetrite-Vetren a devenit prima arie protejată din Bulgaria dedicată sturionilor.
În regiune, peştii tineri se hrănesc şi se odihnesc în călătoria lor de sute de kilometri spre mare. Alte 20 de specii care trăiesc acolo se află pe lista celor ameninţate în Bulgaria.
Pescuitul la sturion în Dunăre şi Marea Neagră este interzis în Bulgaria, România, Ucraina şi Serbia.
—
Aproximativ 1.500 de pompieri se luptă cu incendii de vegetaţie care fac ravagii de câteva zile în regiuni din centrul şi nordul Portugaliei, în contextul temperaturilor caniculare. Armata a fost mobilizată în efortul de a stinge stihiile.
Câțiva pompieri, dar și unii localnici au primit îngrijiri medicale intoxicaţie cu fum sau epuizare. Mai mult de un sfert din teritoriul statului lusitan se confruntă cu secetă extremă.
Un incendiu de vegetație a izbucnit și în regiunea Istria din Croația. Mai mulți turiști s-au alăturat ca voluntari în lupta localnicilor cu flăcările.
Dincolo de Atlantic, un incendiu de vegetaţie se extinde în Parcul Naţional Yosemite, una dintre cele mai populare arii protejate ale Statele Unite. Aproape 300 de hectare au fost mistuite de flăcări.
Sute de pompieri intervin, de la sol şi pe calea aerului, pentru stingerea incendiului. Parcul adăpostește arbori sequoia milenari.
—
Înotătorii români au încheiat Europenele de natație pentru juniori de la Otopeni cu un palmares de 9 medalii (5 de aur și 4 de argint) și un meritoriu loc 3 pe națiuni.
În ultima zi a întrecerilor, David Popovici a obținut aurul în proba de 100 m liber, iar Vlad Stancu a cucerit argintul la 400 m liber.
—
Canotorii români au cucerit 6 medalii la Regata de Cupă Mondială de la Lucerna. Aurul a fost câştigat de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, campioanele olimpice din barca de dublu vâsle.
Argintul a fost cucerit de barca de dublu rame feminin, dar şi de echipajul de patru rame feminin.
Bronz și-a adjudecat echipajul de patru rame masculin şi pentru cel de patru vâsle masculin (M4x) – Mihai Chiruţă, Ciprian Tudosă, Ioan Prundeanu, Marian Enache.
—
Alexia Ioana Tatu a devenit campioană la Wimbledon în turneul rezervat junioarelor sub 14 ani. Finala a fost una românească. Alexia Ioana Tatu a învins-o pe Andreea Diana Soare.
—
Novak Djokovic a triumfat pentru a 7-a oară în cariera sa în turneul masculin de la Wimbledon. Sârbul l-a învins în finală pe australianul Nick Kyrgios.
Finala feminină a fost câștigată de Elena Rybakina (23 WTA), reprezentând Kazahstanul, care a trecut de tunisianca Ons Jabeur (2 WTA).
—
Pilotul monegasc Charles Leclerc (Ferrari) a câștigat, duminică, Marele Premiul de Formula 1 al Austriei. Podiumul a fost completat de olandezul Max Verstappen (Red Bull) și de britanicul Lewis Hamilton (Mercedes).
În timpul cursei, monopostul spaniolului Carlos Sainz (Ferrari) a luat fost, acesta reușind să iasă cu greu din vehiculul curpins de flăcări.
—
Naţionala de rugby a României a câştigat primul meci test din dubla cu Uruguay, impunându-se, duminică seară, cu 30-22 (17-3), la Montevideo.
Stejarii au câştigat şi Trofeul Banco Santander, pus pentru prima dată în joc în întâlnirile dintre cele două echipe.
Duminica viitoare, se va disputa a doua întâlnire dintre cele două echipe, în cadrul turneului de pregătire din America de Sud.
—
Pentru prima dată în istorie, naţionala de rugby a Franţei va ocupa, de luni, primul loc în ierarhia mondială.
În weekend, francezii i-au învins pe japonezi, scor 20-15 (7-15), într-un meci-test disputat la Tokyo.
Graţie acestei victorii, Franţa, care va găzdui CM din 2023, încheie sezonul competiţional neînvinsă, după ce a câştigat în acest an şi Turneul celor Şase Naţiuni cu Mare Şlem.
Campioana mondială en-titre, Africa de Sud, învinsă de Ţara Galilor sâmbătă seara, va coborî pe a treia poziţie a Top-ului, în timp ce Irlanda, ca urmare a succesului istoric cu Noua Zeelandă, va ajunge pe treapta a 2-a a podiumului. All Blacks va fi pe locul 4, cea mai slabă poziţie ocupată vreodată în clasamentul mondial.
—
La gradina zoologică din Oklahoma, s-au născut gemeni de tigru de Sumatra, o specie pe cale de dispariţie. Potrivit îngrijitorilor, ambii pui se simt bine. În săptămânile următoarea, se va cunoaște sexul acestora.
—
Vremea va fi relativ răcoroasă în majoritatea zonelor, exceptând extremitatea sudică și de sud-est, unde valorile termice diurne vor fi apropiate de cele normale. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 și 29 de grade. În nordul, nord-estul și centrul țării, precum și în zonele montane, cerul va avea înnorări temporar accentuate și local vor fi averse, pe arii restrânse însoțite de descărcări electrice, iar izolat cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp. În restul teritoriului, cerul va avea înnorări trecătoare și doar pe spații mici, după-amiaza, vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la munte, în sud-vest, centru și nord-est.
La București, cerul va fi variabil, cu unele înnorări și probabilitate mai mare în prima parte a zilei pentru ploi slabe, de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 28 de grade.
Pe litoral, vremea se va răcori față de intervalul precedent, astfel că temperaturile maxime vor fi cuprinse între 24 și 26 de grade, iar cele minime între 16 și 19 de grade. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare. Temperatura apei mării va avea valori de 23-25 de grade.