Confidenţialitate

INFOMANIA • 11 februarie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi

  • Finalizat de guvernanți, proiectul de buget ar urma să intre, de joi, în dezbatere publică. Săptămâna viitoare, actul ar putea ajunge pe masa aleșilor. Executivul a amânat, în mod oficial, creșterea pensiilor pentru 2022. Vouchere noi de vacanță pentru bugetari nu vor mai fi tipărite anul acesta. Guvernul a eliminat “sporul Covid” de 30% din salariul de bază pentru angajații din prefecturi. Tăierea altora a fost lăsată în seama parlamentarilor. Studenții nu vor mai avea gratuitate, ci reducere de 50%, la transportul cu trenul. Premierul a declarat că ținta de deficit este de 7%. În timp ce cheltuielile și risipa ar urma să scadă, vor fi asigurată finanțarea pentru proiecte mari investiţii, din domeniile esenţiale. Florin Cîțu a ținut să precizeze că România este singura țară din Uniunea Europeană cu deficit excesiv, pe care l-ar fi “moștenit” din timpul guvernărilor PSD, ca urmare a cheltuielilor salariale. Social-democrații au anunţat că vor depune amendamente față de toate capitolele importante ale proiectului de buget și consideră că prioritară ar fi eliminarea pensiilor pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor.
  • Starea de alertă a fost prelungită cu încă o lună. În ciuda nemulțumirilor exprimate de patronii din industria ospitalității, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a dat undă verde pentru calcularea ratei de incidență cu tot cu focare. Măsura va intra în vigoare peste două săptămâni. Până acum, focarele nu erau incluse în cifrele zilnice. În timp ce Ministerul Sănătății spune că doar astfel va avea o evidență mai clară a situației epidemiologice, proprietarii de restaurante se tem că vor fi nevoiți să își suspende din nou activitatea.
  • Numărul cazurilor zilnice de coronavirus  a revenit peste pragul de 3.000 în România. Timp de două săptămâni, infecțiile s-au menținut sub acest nivel. În schimb, a scăzut numărul pacienților Covid internați în spitale, până la aproape 7.200, cel mai redus număr din ultimele 4 luni. La Terapie Intensivă sunt 955 de persoane. Alte aproape 80 de decese au fost asociate Covid. Bilanțul zilei de miercuri a mai inclus și peste 3.000 de vindecări.
  • Alte 5 noi cazuri de infectare cu tulpina “britanică” de coronavirus au fost raportate în România, toate la Botoşani. În total, sunt 64 de contaminări cu această mutație a SARS-C0V-2.
  • Miercuri, a început un adevărat maraton al înscrierilor pentru imunizarea cu vaccinul AstraZeneca în actuala etapă a campaniei, cu o medie de 180 de înregistrări pe minut. La momentul actual, serul creat de experții Universității Oxford poate fi administrat doar persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Organizația Mondială a Sănătății a transmis că limita de vârstă poate fi extinsă.
  • Secretatul de stat Andrei Baciu a spus, la Europa FM, că se caută o soluție pentru ca profesorii să aibă prioritate în actuala etapă, în care sunt incluși angajații din domenii esențiale și bolnavii cronic. Oficialul a amintit că imunizare este voluntară, iar redeschiderea școlilor nu a fost condiționată de vaccinare.
  • După ce a anunțat că masca este obligatorie la ora de sport, ministrul Educației a reevaluat măsura. Sorin Cîmpeanu a admis că regula nu există în alte state comunitare. Recuperarea orelor pierdute în acest an școlar trebuie să înceapă cât mai repede – consideră minstrul. În prezent, se lucrează la metodologie.
  • Toți elevii de gimnaziu și liceu ar putea reveni în clase din luna aprilie, când autoritățile preconizează că va începe a treia etapă a campaniei de vaccinare anti-Covid, destinată imunizării generale. La momentul actual, în aproape toate orașele importante unitățile de învățământ funcționează în scenariul galben, în care clasele mari – dar care nu au examene – învață în continuare pe internet.
  • Comitetul Național de Coordonarea a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 a prezentat cele mai frecvente zece întrebări despre vaccinare, dar și răspunsurile la aceste întrebări.
  • Germania prelungește carantina până la 7 martie. Școlile şi saloanele de coafură ar putea să fie deschise mai devreme dacă situația epidemiologică permite acest lucru, au convenit cancelarul Angela Merkel şi liderii celor 16 landuri federale. Numărul de infecţii zilnice a scăzut în Germania. Temeri stârnesc noile tulpini de coronavirus, care se răspândesc pe continent.
  • Uniunea Europeană a depăşit pragul de o jumătate de milion de decese asociate Covid. Totuși, situaţia pare să se îmbunătăţească în unele ţări de pe continent, precum Spania, dar și în alte zone de pe glob. Organizația Mondială a Sănătății consideră semnalul ca fiind unul încurajator. Totodată, experţii OMS se opun în continuare paşapoartelor de vaccinare pentru călătorii, în contextul în care serurile de imunizare sunt insuficiente.
  • Alianța pentru Unirea Românilor i-a retras sprijinul politic Dianei Șoșoacă, ajunsă în Parlament pe listele acestei formațiuni. Avocata este acuzată de indisciplină. Vehementă contestatară a restricțiilor sanitare, Diana Șoșoacă a fost văzută, recent, la o petrecere organizată într-un local unde nu era respectată distanțarea socială.
  • A fost lăsat în libertate condiționată bărbatul din Suceava care și-a bătut cu bestialitate copilul. În vârstă de 48 de ani, individul este recidivist, condamnat fiind în trecut la închisoare pentru că a violat una dintre fiicele vitrege. Agresiunea a fost filmată. Copilul a fost preluat în grijă de autorități.
  • Comisia Europeană este preocupată de cazul Klubradio, singurul post de radio independent din Ungaria, rămas fără frecvența de transmisie. Actuala licență expiră pe 14 februarie. Opoziția de la Budapesta acuză guvernul ultranaționalist al lui Viktor Orban că reduce la tăcere orice voce ostilă. Executivul de la Bruxelles insită că independența presei și pluralismul opiniilor sunt valori europene.
  • Preşedintele SUA a anunţat, miercuri, că a aprobat adoptarea de sancţiuni împotriva liderilor militari din Myanmar, care au preluat puterea la 1 februarie. Armata din fosta Birmanie a arestat liderii civili, în frunte cu șefa guvernului, Aung San Suu Kyi, şi a anunţat instituirea unei stări de urgenţă timp de un an, invocând faptul că alegerile din noiembrie 2020 ar fi fost fraudate, un scenariu respins de Comisia electorală.
  • Dinamo s-a calificat în sferturile Cupei României, după ce a învins FCSB, miercuri seară, pe teren propriu, cu 1-0. Unicul gol al partidei a fost marcat de atacantul slovac Adam Nemec (’55). Dinamoviștii și-au luat revanșa după recenta înfrângere din campionat. Dunărea Călăraşi, Petrolul, Chindia Târgovişte şi U Cluj au mai obţinut calificarea în sferturile Cupei României.
  • Arena Naţională din Capitală va găzdui confruntarea dintre Atletico Madrid şi Chelsea Londra, din optimile Champions League. Meciul este programat, fără spectatori, pentru 23 februarie. Inițial, partida era programată la Madrid, dar guvernul spaniol a prelungit interdicția zborurilor dinspre Marea Britanie. Meciul de Champions League de la București va modifica programul Ligii 1.
  • Publicațiile sportive o laudă pe Simona Halep pentru calificarea în turul al treilea la Australian Open. În meciul cu Ajla Tomljanovic, românca a revenit spectaculos în decisiv, întorcând scorul, experiența spunându-și cuvântul. Pentru Simona Halep urmează duelul cu Veronika Kudermetova. În vârstă de 23 de ani, rusoaica ocupă locul 36 în clasamentul WTA, cea mai bună poziție din carieră. Tot ieri, Sorana Cîrstea a eliminat-o pe cehoaica Petra Kvitova.
  • Doi turişti care au urcat în masivul Bucegi, pe Valea Albă către Crucea Eroilor de pe vârful Caraiman, au cerut ajutor după ce au fost surprinşi de vremea rea şi nu au putut coborî înainte de lăsarea întunericului. Operațiunea de salvare a durat 5 ore.
  • În prima parte a zilei, vremea va fi deosebit de caldã în sud, sud-est şi local în centrul ţãrii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 grad în nordul Moldovei şi 18 grade în sudul Munteniei şi al Dobrogei. Cerul va fi mai mult noros şi se vor semnala precipitaţii în sudul, estul şi centrul ţãrii şi local în rest. Sunt anunțate ploi, iar la munte, în vest şi nord-vest vor fi precipitaţii mixte şi pe spaţii mici polei. După orele amiezii, vremea se răcește brusc și vor predomina ninsorile în regiunile vestice şi nord-vestice, la munte, în Maramureş, Transilvania şi Moldova. Local cantitãţile de precipitaţii vor depãşi 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse, cu o probabilitate mai mare în sud-est, se vor semnala descãrcãri electrice. Vor fi condiţii de polei. Vântul se va intensifica treptat, îndeosebi în regiunile sudice, estice şi centrale, unde rafalele vor atinge 55…65 km/h, iar la munte va sufla tare, cu peste 100…120 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zãpada. La București, dupã o zi deosebit de caldã, cu o maximã termicã de 14…16 grade, seara temperatura aerului va fi în scãdere bruscã. Cerul se va înnora treptat şi începând din a doua parte a zilei temporar va ploua, iar vântul se va intensifica.