Confidenţialitate

INFOMANIA • 10 noiembrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După discuțiile de principiu avute marți într-o întâlnire de 3 ore și jumătate, PNL, PSD și UDMR încep tratativele aplicate, pe domenii cheie, în încercarea de formare a guvernului. Numărul ministerelor ar putea crește la 20, pentru ca toate cele 3 formațiuni să fie mulțumite de reprezentarea în cabinet.

Social-democrații pun condiții ferme și vor ca programul comun de guvernare să conţină măsuri pe termen scurt și mediu, care să asigure încălzirea populației şi depăşirea iernii. Potrivit liderului PSD, Marcel Ciolacu, rectificarea bugetară este o “prioritate”.

Eliminarea cotei unice de impozitare se află, de asemenea, în dezbatere. Social-democrații vor, de asemenea, ca marile averi să fie taxate mai mult.

Solicitate insistent de PSD, eventuale majorări de salarii, pensii și alocații pentru copii nu pot depăși posibilitățile bugetare actuale, au răspuns liberalii.

Potrivit acestora din urmă, România trebuie să continue reformele asumate în fața Comisiei Europene prin Planul Național de Redresare, care nu poate suferi modificări “o perioadă foarte lungă de timp”.

Liderul PNL, Florin Cîțu insistă că nu vor fi majorate taxele “în perioada următoare”.

Cel mai probabil, spun surse politice, noul guvern de coaliție va cere votul de învestitură în Parlament la finalul săptămânii viitoare. Este vehiculat un sistem de rocadă la fotoliul de premier, iar social-democrații vor să aibă întâietate.

Uniunea Salvați România anunţă că nu va da votul niciunui guvern “capturat de pesedism” și va continua să lupte, din opoziție, pentru depolitizarea instituțiilor publice. Președintele USR, Dacian Cioloş, consideră că s-a ajuns în actuala situaţie politică din cauza “slăbiciunii” liderilor PNL, cu “îngăduiniţa” șefului statului.

Pe picior de plecare sau excludere din PNL, Ludovic Orban denunță o “cârdăşie inexplicabilă” între președintele Klaus Iohannis și PSD, care lasă alegătorii PNL fără reprezentare politică.

Întrebată cum va putea fi colegă de alianță cu social-democratul Sorin Grindeanu, pe care până acum îl critica dur, liberala Raluca Turcan a răspuns: “nu pot decât să strâng din dinţi şi să merg mai departe!”, chipurile în interesul electoratului.

În perioada crizei guvernamentale, rata anuală a inflaţiei a continuat să crească. În septembrie, aceasta a depășit 6 procente, ca urmare a scumpirii gazelor, energiei electrice, combustibililor şi a legumelor.

Pentru a tempera avansul inflației, Banca Națională a decis să majoreze, pentru a doua lună la rând, rata dobânzii de politică monetară, de la 1,5 la 1,75% pe an.

Românii care au împrumuturi bancare, luate înainte de vara anului 2019, plătesc rate mai mari față de lunile trecute.

Indicele ROBOR la 3 luni se apropie de 2,5% pe an.

Protecţia Consumatorilor a amendat retailerul Altex cu 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte în contextul Black Friday. Totodată, Inspectorii ANPC au propus suspendarea temporară a activităţii site-ului companiei. Conducerea Altex a motivat că nu poate fi corectă “într-o piață în care nimeni nu este”.

Șeful Asociaţiei Furnizorilor de Energiei Electrică spune că este foarte puţin probabil să apară o pană de curent la nivelul întregii ţări. Potrivit lui Laurenţiu Urluescu, sunt multe automatizări la nivel de rețea care evită propagarea unei pene generalizate.

Scenariul unui blackout în Europa a determinat, în ultima perioadă, cumpărături panicarde de alimente de primă necesitate.

Înalta Curte hotărăşte, miercuri, dacă menţine decizia de a restitui Parchetului Militar dosarul Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. La 21 mai, un judecător de cameră preliminară de la Instanţa supremă a decis ca dosarul să fie restituit procurorilor, după ce a constatat nereguli în rechizitoriu. Procurorii militari şi mai multe părţi vătămate au atacat decizia, urmând ca miercuri magistraţii să se pronunţe pe contestaţiile acestora.

Trei lideri ai Sanitas Prahova sunt judecați pentru delapidare. Tripleta infracțională ar fi retras sute de mii de lei din fondurile sindicatului, bani proveniți din cotizaţii ale membrilor.

Afaceristul Nelu Iordache a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul lucrărilor de modernizare a Transalpina. Patronul Romstrade se află în spatele gratiilor, unde execută sentința de aproape 12 ani pentru fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac – Arad.

Șeful statului a promulgat legea care interzice instituţiilor publice să solicite copii ale documentelor emise de entităţi ale statului. Măsura este considerată un mare pas în lupta cu birocrația autohtonă.

Cântărețul de muzică populară Petrică Mîţu Stoian va fi înmormântat, miercuri, în Cimitirul Ungureni din Craiova. Admiratorii îi mai pot aduce omagii la sediul Teatrului “Marin Sorescu”. Polițiștii investighează moartea lui Petrică Mîţu Stoian, care începuse un tratament de recuperare post-Covid.

Configurată pentru misiuni medicale, o aeronavă a Forţelor Aeriene Române a transferat, marți seară, 4 pacienţi Covid în Italia. Bolnavii vor primi tratament la clinici din Roma şi Torino.

În țară, presiunea pe spitale se menține ridicată. 1.850 de pacienţi Covid sunt internați în secțiile de Terapie intensivă.

Mortalitatea asociată Covid continuă să fie una mare. Alte aproape 500 de decese au fost asociate, marți, acestei boli.

De la o săptămâna la alta, scade numărul noilor infecții cu SARS-CoV-2 în România, dar testările sunt mai puține. Marți au fost raportate în jur de 7.500 de contaminări (aproape 65.000 de teste efectuate).

În perioada următoare, va putea fi observat și efectul redeschiderii școlilor asupra situației epidemiologice.

În paralel, ritmul de imunizare este mult diminuat față de recordurile atinse în octombrie, când s-au anunțat noile restricții. Marți, au fost consemnate mai puțin de 27.000 de persoane nou-vaccinare.

Până la sfârșitul anului, jumătate dintre români ar putea fi vaccinați. “O rată total insuficientă” pentru a ne proteja de un al 5-lea val al pandemiei, a atras atenția coordonatorul campaniei de imunizare. Doctorul militar Valeriu Gheorghiță consideră că, în parte, de vină este tergiversarea adoptării legii care ar impune certificatul sanitar la locul de muncă. Proiectul a fost respins la Senat și se află la Camera Deputaților.

Într-un mesaj către națiune, președintele francez le-a cerut celor 6 milioane de conaționali care nu s-au vaccinat să facă acest lucru. “Va trebui să ne obișnuim să trăim cu acest virus și cu variantele sale”, a spus, marți seară, Emmanuel Macron. De la mijlocul lunii decembrie, francezii cu vârste de peste 65 de ani vor trebui să prezinte dovada supra-rapelului pentru a le fi permis accesul în restaurante, trenuri și avioane.

În Anglia, angajaţii din sistemul public de sănătate şi de asistenţă socială vor fi obligaţi să se vaccineze împotriva Covid până la 1 aprilie.

În Parlamentul de la Londra, ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, a insistat că protejarea pacienților este prioritară. Doar personalul care nu intră în contact direct cu pacienţi sau care are contradicţii medicale la vaccinare var fi exceptat. NHS numără 1,2 milioane de angajaţi, dintre care peste jumătate reprezintă personal de îngrijire.

Continentul european riscă să se confrunte cu “o iarnă grea” din cauza înmulțirii cazurilor de coronavirus. Numărul total al deceselor asociate Covid a ajuns la aproape un milion şi jumătate în regiune. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Europa a redevenit epicentrul pandemiei, așa cum se întâmpla în sezonul rece trecut.

Polonia și-a închis toate punctele de graniță cu Belarusul, unde mii de migranți încearcă să forțeze trecerea. Acuzând Moscova de implicare în acest “atac hibrid”, guvernul de la Varșovia a suplimentat militarii în zonă.

Mai mulți migranți au fost găsiți morți de partea poloneză a frontierei, răpuși fiind de hipotermie. Îngrijorată de situație, Uniunea Europeană anunță noi sancțiuni la adresa regimului de la Minsk. Dictatorul Aleksandr Lukașenko este acuzat că orchestrează, alături de omologul rus Vladimir Putin, actuala criză a migranților din nordul Europei.

Simona Halep s-a calificat în sferturile turneului de tenis de la Linz, după ce a învins-o pe bielorusa Aleksandra Sasnovici, scor 7-5, 6-3. Fostul lider mondial a dominat jocul.

La competiția din Austria, Jaqueline Cristian a profitat de abandonul suedezei Rebeca Peterson.

În schimb, acuzând unele probleme medicale, britanica Emma Răducanu a fost eliminată de Xinyu Wang, o jucătoare chineză venită din calificări, scor 6-1, 6-7 (0), 7-5.

În proba de dublu, Mihaela Buzărnescu și partenera sa poloneză Katarzyna Piter au părăsit turneul în faza sferturilor, eliminate de cuplul rus Natela Dzalamidze şi Kamila Rahimova, scor 3-6, 7-5, 10-6.

Mijlocașul Ianis Hagi consideră că partida naționalei cu Islanda va fi una dificilă. Totuși, potrivit lui, toţi colegii din lotul tricolor visează de mici să evolueze în astfel de meciuri decisive. Ianis Hagi mai spune că lipsa spectatorilor în tribune va fi un minus. Programat în preliminariile Mondialului de anul viitor, duelul România – Islanda se dispută joi seară, de la ora 21 și 45 de minute, pe Stadionul Steaua din București.

Eugen Trică revine pe banca tehnică a FC U Craiova 1948. Echipa din Bănie s-a despărțit recent de Flavius Stoican, ale cărui rezultate n-au fost mulțumitoare. Eugen Trică a promovat-o pe FC U Craiova în Liga 1, dar a fost concediat în primăvară, când a fost înlocuit cu Adi Mutu. FC U Craiova a încheiat turul de campionat pe locul 13.

În decembrie, va fi inaugurat al nouălea turn al basilicii Sagrada Familia din Barcelona. Structura de 138 de metri va avea în vârf o stea realizată din sticlă şi oţel inoxidabil, grea de 5 tone și jumătate. Pentru Sagrada Familia, arhitectul modernist Antoni Gaudí a proiectat 18 turnuri. Începută în 1882, ridicarea monumentului ar trebui terminată în 2026, a un secol de la moartea lui Gaudí.

Două brăţări care i-au aparţinut reginei Marie-Antoinette a Franţei au fost vândute cu aproape 7 milioane și jumătate de franci elveţieni la o licitaţie organizată la Geneva. Prețul a depăşit de câteva ori estimările specialiştilor. Marie-Antoinette a sfârșit ghilotinată de revoluționari, la Paris, în 1793. Fiica sa, Marie Therese, supranumită Madame Royale, a primit bijuteriile după ce a ajuns în Austria.

Mostre “culese” de roboți de pe fundul Oceanului Atlantic sugerează că modificările climatice subminează capacitatea mării de a absorbi emisiile de carbon. Cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce temperaturile globale cresc, mai puţin carbon poate fi înmagazinat în adâncuri.

Vremea va fi rece pentru această dată, mai ales dimineața. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 şi 13 grade. Cerul va fi senin în zonele de munte, iar în rest variabil, cu unele înnorări mai ales în prima parte a intervalului în nordul Olteniei, al Munteniei şi în sudul Banatului, unde izolat vor mai fi condiții de burniță sau ploaie slabă. Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificări în sudul Banatului şi în vestul Carpaților Meridionali, cu viteze mai mari pe creste, unde rafalele vor depăşi 60…70 km/h, iar trecător şi în Moldova şi pe litoral. În zonele joase, dimineața, pe alocuri se va semnala ceață.

La București, vremea va fi rece pentru această dată. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 8…9 grade.

La munte, vremea va fi frumoasă, cu cer mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificări pe crestele Carpaților Meridionali, îndeosebi cele vestice, unde rafalele vor depăşi 60…70 km/h. Pe văi şi în depresiuni, dimineața şi noaptea, vor fi condiții de ceață. Temperatura aerului nu va avea variații semnificative față de intervalul anterior.