- Starea de alertă va fi prelungită, a anunțat șeful statului, marți, după o ședință cu mai mult reprezentanți ai guvernului. Întrucât evoluția epidemiologică din ultima săptămână este “îngrijorătoare”, actualele restricții vor fi menținute. Interdicția de circulație pe timp de noapte ar urma să fie impusă mai devreme, de la ora 22.00. “Trebuie să avem grijă să nu ne înecăm la mal”, a îndemnat Klaus Iohannis, potrivit căruia autoritățile nu au în plan un lockdown pe timpul sărbătorilor pascale. Ministrul Internelor, Lucian Bode, a spus mai apoi că instituția pe care o conduce lucrează la mai multe scenarii pentru Înviere, urmând să existe discuții cu Biserica Ortodoxă.
- Ministerul Culturii poartă discuţii cu Institutul Național de Sănătate Publică pentru organizarea evenimentelor estivale în aer liber. Accesul spectatorilor ar putea fi permis în baza unei adeverinţe de vaccinare, a unui document că spectatorul a trecut prin boală sau unui test cu rezultat negativ.
- Numărul noilor cazuri de SARS-CoV-2 s-a apropiat, marți, de pragul a 5.000. Secțiile de Terapie Intensivă sunt, din nou, sub presiune. Peste 1.100 de pacienți sunt internați la ATI. Alte aproape 100 de decese au fost asociate Covid. La momentul actual, Capitala și 5 județe sunt în scenariul roșu.
- În municipiile unde rata de infectare depășește pragul 4,5 cazuri la mia de locuitori, a devenit posibilă programarea fără limite pentru vaccinare anti-Covid. În măsura în care sunt locuri disponibile, oricine se poate imuniza în termen de câteva zile. În aceste orașe, vor fi deschise centre noi de vaccinare cu serul AstraZeneca. Planul își propune evitarea carantinei în aceste localități.
- Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a admis că eficacitatea celor 3 vaccinuri disponibile acum în România, anume Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca, este “ușor diminuată” față de noile variante de coronavirus. Totuși, a subliniat colonelul Valeriu Gheorghiță, răspunsul imun celular de după vaccinare protejează de formele severe și critice de Covid.
- Situația epidemiologică devine îngrijorătoare în Bulgaria vecină, care marți a raportat un record negativ de 150 de decese asociate Covid. Autoritățile de la Sofia iau în calcul înăsprirea restricțiilor dacă această tendinţă continuă. În Bulgaria, tulpina britanică a coronavirusului se răspândește tot mai rapid printre tineri.
- Spitalele marilor orașe braziliene sunt aproape de colaps. Statul sud-american a atins, marți, un nou vârf de aproape 2.000 de decese asociate Covid. De la începutul pandemiei, Brazilia a consemnat peste 266.000 de cazuri mortale.
- Grecia a început pregătirile pentru a deschide, la jumătatea lunii mai, sezonul turistic pentru străini. Statul elen va primi, în vară, persoanele vaccinate, care au dobândit imunitate după boală sau cele care prezintă un test cu rezultat negativ.
- Grupările criminale cibernetice caută să profite la maximum de pe urma crizei sanitare globale. Anunțuri de vânzare a vaccinurilor anti-Covid au invadat piața neagră online. Preţurile pe doză variază de la 250 până la 1.200 de dolari. Plăţile sunt solicitate sub formă de criptomonede, în principal Bitcoin. Nu se știe câte dintre dozele de vaccinuri promovate online sunt reale. Pentru a nu deveni victime ale escrocheriilor, specialiștii Kaspersky ne îndeamnă să nu cumpărăm niciodată produse, cu atât mai puțin doze de vaccin, de pe Darknet.
- Judecătorul la Tribunalul București care a respins redeschiderea Dosarului 10 August și-a motivat, marți, decizia. Daria Isabela Miheț a precizat că decizia a fost luată din motive de temeinicie, nu de legalitate. Mai exact, fostul procuror-șef al DIICOT, Georgiana Hosu, nu a argumentat suficient motivele invocate pentru redeschiderea anchetei. O nouă cerere poate fi depusă cu noi probe, a subliniat ministrul Internelor, Lucian Bode. În lipsa acestora, foștii şefi ai Jandarmeriei par să scape definitiv de răspundere pentru reprimarea protestului antiguvernamental din 10 august 2018, când peste 700 de persoane au fost bătute de forțele de ordine.
- Poliţiştii argeşeni fac cercetări după apariția unor imagini în care cu un băiat de clasa a VI-a loveşte o fată la o şcoală din Dobreşti. În loc să intervină, alţi elevi îl aplaudă pe agresor.
- Mai mulţi preoţi vasluieni au fost amendați pentru că au participat la sfințirea mobilierului nou dintr-un restaurant din Bârlad. Adunarea a fost reclamată la 112 de localnici din zonă.
- Șeful Spitalului de Psihiatrie din Craiova a fost amendat de inspectorii sanitari în urma incendiului de luni seară. Potrivit verificărilor, nu s-au respectat măsurile de izolare a pacienților. O femeie internată într-un salon a dat foc unei saltele. 3 cadre medicale au fost nevoite să sară de la etaj, suferind fracturi. Totodată, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj a confirmat că, deși primul echipaj de intervenție a sosit la fața locului, cel de-al doilea, cel de sprijin, a fost îndrumat greșit.
- Avocatul Poporului a cerut transparență în ancheta acuzațiilor de rele tratamente de la Spitalul Județean Sibiu. Un fost angajat a susținut că pacienții Covid erau sedați în exces și legați de pat. Conducerea spitalului sibian respinge scenariul.
- Ministrul Internelor a promis că vor fi pedepsiți cei vinovați în operațiunea eșuată de a salva doi electricieni sechestrați și uciși, săptămâna trecută, la Onești. Lucian Bode a dat vina pe regulamentele interne pentru faptul că șefii destituți ai Poliției Onești și ai Poliției Bacău au fost detașați pe alte poziții de șefi.
- Tribunalul Bucureşti a dispus, marți, plasarea în consemn la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, a șoferiței care a accidentat mortal două fete pe un trotuar în cartierul Andronache. Decizia instanţei este definitivă.
- Chitaristul timișorean Adi Bărar a fost înmormântat, marți, în prezența familiei și apropiaților. Răpus de Covid, liderul trupei Cargo avea 61 de ani.
- Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi-a exprimat “întristarea” la aflarea celor trăite de prinţul Harry şi de soţia sa, Meghan, în ultimii ai. Într-un comunicat, Palatul Buckingham a transmis că problemele invocate de cuplu într-un interviu sunt “îngrijorătoare”. Meghan, care este americană metisă, a dezvăluit că a fost victima unor remarci rasiste în timpul primei sarcini, care i-au provocat gânduri suicidare. Ulterior, ducii au renunțat la îndatoririle regale și s-au mutat peste Ocean. “Harry, Meghan şi Archie vor fi întotdeauna membri mult-iubiţi ai familiei”, a notat Casa Regală britanică în comunicat.
- Lăsați fără imunitatea de eurodeputat, cei trei foști lideri catalani din legislativul comunitar au anunțat că vor face apel la Curtea Europeană de Justiţie. Carles Puigdemont şi doi aliați riscă, astfel, extrădarea în Spania, unde sunt acuzați de rebeliune în cazul tentativei eșuate de proclamare a independenței Cataloniei în 2017.
- Un tribunal din Turcia a condamnat la închisoare pe viață, marți, 5 persoane în ancheta uciderii ambasadorului rus Andrei Karlov. Asasinatul a fost comis în 2016, într-o expoziție din Ankara. Un tânăr polițist l-a împușcat pe ambasador sub privirile înmărmurite ale celor prezenți.
- Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a dezvăluit că o treime din femeile din întreaga lume întâmpină, la un moment dat pe parcursul vieţii, violenţe de natură fizică sau sexuală. Ancheta OMS a inclus date colectate în perioada 2000 – 2018. Fenomenul violenţei împotriva femeilor este “generalizat”. Dovadă stă fiecare dintre cele 640 de milioane de victime. Abuzurile asupra femeilor sunt tema noii dezbateri din campania “Deșteptarea României”. Vineri, Cătălin Striblea o va avea invitată pe jurnalista Dana Războiu pentru un dialog cu ascultătorii Europa FM, care pot trimite mesaje audio pe Whatsapp la 0728.111.222.
- Atacantul dinamovist Magaye Gueye a fost testat pozitiv la cocaină. Controlul a fost efectuat la derby-ul dintre Dinamo și FCSB, din optimile Cupei României, câștigat de „câini” cu 1-0. Testele antidoping în Liga 1 sunt o raritate, scrie Gazeta Sportuilor, întrucât fondurile sunt insuficiente, iar forurile care organizează competițiile nu susțin financiar acest demers.
- Federația Română de Fotbal a anunțat, marți, că sancțiunea primită de arbitrul Sebastian Colţescu se aplică doar în competiţiile UEFA. Suspendarea a fost dictată în urma incidentelor de la partida de Liga Campionilor dintre PSG și Istanbul Başakşehir, întrerupt în decembrie 2020 după un comentariu al arbitrului.
- Juventus a ratat calificarea în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, deşi a învins, marţi seară, pe teren propriu, cu 3-2 pe FC Porto, în manşa retur a optimilor de finală ale Ligii Campionilor. Soarta duelului s-a decis după prelungiri. Echipa portugheză a câştigat partida tur, cu 2-1, obţinând astfel calificarea în sferturi întrucât a marcat mai multe goluri în deplasare.
- La turneul de tenis de la Guadalajara (Mexic), Mihaela Buzărnescu s-a calificat în optimi, unde o va întâlni pe cehoaica Marie Bouzkova, care a trecut de Irina Maria Bara în prima rundă. La Dubai, însă, Sorana Cârstea a fost eliminată de estonianca Anett Kontaveit. Principală favorită a competiției, ucraineanca Elina Svitolina a dost trimisă acasă de rusoaica Svetlana Kuznetsova.
- Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc, în vară, fără spectatori din alte țări. Măsura a fost luată de autoritățile nipone pentru a preveni răspândirea infecțiilor cu SARS-CoV-2.
- Festivalul Internaţional “George Enescu” se va desfășura între 28 august şi 26 septembrie. Ediția va celebra cei 140 de ani de la naşterea compozitorului.
- Potrivit meteorologilor, în jumătatea de sud a teritoriului vremea va continua să se înrăutăţească şi va deveni deosebit de rece, iar precipitaţiile se vor semnala pe arii extinse. În Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, precum şi în zona Munţilor Banatului, în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură vor fi mai ales ninsori însemnate cantitativ (20-30 l/mp) şi se va depune strat de zăpadă, local consistent. În sud-est, iar la începutul zilei în extremitatea de sud a teritoriului, precipitaţiile vor fi şi sub formă de ploaie sau lapoviţă. Ninsori în general slabe cantitativ se vor semnala local şi în sudul Banatului, Transilvania, Moldova şi în restul zonei montane. Izolat se va forma polei sau gheţuş. Vântul va prezenta intensificări în regiunile sudice şi sud-estice, precum şi la munte, cu viteze în general de 45…55 km/h, temporar viscolind ninsoarea şi amplificând senzaţia de frig. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 şi 7 grade, cu cele mai ridicate valori în Câmpia de Vest. Izolat vor fi condiţii de ceaţă. La București, vremea va deveni deosebit de rece. Vor fi precipitaţii însemnate cantitativ (15 l/mp) predominant sub formă de ninsoare şi se va depune strat de zăpadă cu grosimi medii estimate de 6…8 cm. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare, ce vor atinge la rafală 45…55 km/h, viscolind ninsoarea şi amplificând senzaţia de frig. Temperatura aerului se va menţine la valori de 0…1 grad în mare parte a intervalului.