Un autocar în care se aflau 60 de persoane şi o maşină s-au ciocnit, joi dimineață, în zona localității sucevene Prisaca Dornei.
Şoferul autoturismului, un tânăr de 20 de ani, a murit în urma accidentului, iar un pasager al autocarului a fost rănit. Ceilalți au primit găzduire la căminul cultural până când vor fi preluaţi de alt autocar.
—
Relocat din Germania, un prim convoi cu blindate și tehnică militară americană a intrat în România, miercuri seară, prin punctul de frontieră arădean Nădlac şi traversează țara de la vest la est.
Poliţia Militară asigură fluenţa în trafic, pe ruta Arad – Deva – Sibiu – Râmnicu Vâlcea – Piteşti – Bucureşti, punct final fiind baza Kogălniceanu, din județul Constanța.
Restul tehnicii de luptă şi cei aproape o mie de militari vor ajunge în România în perioada următoare, după cum a comunicat Ministerul Apărării Naţionale, care a punctat rolul defensiv al acestui contingent de întărire prezența americană pe flancul estic al NATO.
Ministrul de Interne a dat asigurări că se fac pregătiri pentru un eventual val de migranți dinspre Ucraina. Lucian Bode insistă că nu există motive de îngrijorare.
Flota navală a Poliţiei de Frontieră a fost suplimentată cu cinci şalupe maritime de mare viteză. Ambarcațiunile vor fi utilizate în misiuni de patrulare şi intervenţie la frontieră, dar și în operaţiuni de căutare şi salvare.
—
În criza ucraineană, par să dea rezultate eforturile diplomatice, intensificate în ultimele zile, și salutate de Kiev.
La rândul său, după turneul preşedintelui francez în regiune, Moscova susține că a remarcat primele ”semnale pozitive” înspre soluţionarea fricțiunilor dintre administrația de la Kiev şi separatiştii proruşi.
Negocierile de pace au bătut pasul pe loc în ultimii ani.
Conflictul mocnit alimentează tensiunile actuale dintre Kremlin și Occident şi, totodată, riscul unei invazii în Ucraina.
Amenințată cu sancțiuni economice ferme, Moscova acuză Kievul că refuză să respecte acordurile de la Minsk, parafate în 2015, menite să pună capăt luptelor din estul separatist, soldate cu peste 13.000 de morţi în aproape 8 ani.
În pofida dezminţirilor oferite în reptate rânduri, Rusia este considerată instigatoarea războiului şi de susţinerea militară, politică şi financiară a separatiştilor.
Eforturile diplomatice continuă.
La Moscova ajunge, joi, ministrul britanic de Externe. Liz Truss vrea să încurajeze ”puternic” Rusia să se angajeze pe calea diplomatică în criza ucraineană. Va fi prima vizită din ultimii 4 ani a unui şef al diplomaţiei britanice la Moscova.
—
Monitorizat atent în contextul tensiunilor Occidentului cu Rusia pe tema Ucrainei, nivelul rezervelor de gaze naturale ale Germaniei a coborât în mod ”îngrijorător”, potrivit Berlinului.
Stocurile nu mai depășesc pragul de 40%.
Situația confirmă, o dată în plus, nevoia Europei de a-și reduce din dependența de gazele rusești, prin diversificarea surselor de aprovizionare.
Rusia asigură în prezent peste jumătate din importurile germane. Guvernul cancelarului Olaf Scholz insistă că nu există riscul unei penurii de gaze naturale.
La cererea Statelor Unite ale Americii, Japonia va începe să livreze Europei, de luna viitoare, gaz lichefiat. În ultimele săptămâni, oficialii americani și-au intensificat negocierile cu cei din Golf pentru a sprijini țările Bătrânului Continent.
În actuala criză energetică, Guvernul de la București vrea să crească producția de energie a țării, prin sporirea extracției, finalizarea mai multor centrale și urgentarea aprobării legii offshore, care se referă la exploatarea rezervelor de hidrocarburi din Marea Neagră.
Premierul Nicolae Ciucă a discutat pe această temă, miercuri, cu mai mulți miniștri și cu șeful Autorității de Reglementare în Energie.
Se încearcă evitarea unui colaps în aprilie, după expirarea actualelor măsuri de protecție a populației și firmelor.
Moțiunea îndreptată împotriva ministrului Energiei a picat la vot în Parlament.
Demersul Uniunii Salvați România a adunat, totuși, 4 voturi din rândurile deputaților puterii.
—
Scumpirea energiei cântărește mult în creșterea inflației.
În încercarea de a tempera avansul, Banca Națională a decis să majoreze abrupt rata dobânzii de politică monetară până la 2,5% pe an, cu o jumătate de punct procentual mai mult.
BNR estimează că, în al doilea trimestru, inflația va depăși nivelul de “două cifre”.
Creditele vor fi mai scumpe, întrucât acestea depind de indicele ROBOR, care crește de la o zi la alta.
Autoritățile iau în calcul taxarea suplimentară a celor care au mai multe locuințe sau mașini, a bacșișului în industria ospitalității și introducerea impozitului progresiv. Codul fiscal ar urma să fie modificat la jumătatea anului, pentru ca măsurile să se aplice din 2023.
—
Majoritatea PNL-PSD-UDMR a votat pentru instituirea de sancțiuni împotriva scandalagiilor din Camera Deputaților. Dezbaterile au fost prilej pentru noi injurii în legislativ.
Noul regulament va fi contestat la Curtea Constituțională de Alianța pentru Unirea Românilor, al cărei lider George Simion l-a bruscat recent pe ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu. Uniunea Salvați României consideră că regulamentul amenință transparența parlamentară.
—
Tribunalul Bucureşti a admis, miercuri, deschiderea procedurii de faliment a City Insurance. Compania de asigurări, fost lider al pieței autohtone, va fi dizolvată.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras, în toamna anului trecut, autorizaţia de funcţionare a societăţii.
Pentru a face față plăților către păgubiții City Insurance, ASF a decis, recent, să majoreze contribuțiile asiguratorilor la Fondul de Garantare.
—
Fiscul reamintește că, de la 1 martie, înregistrarea în Spațiul Privat Virtual va deveni obligatorie pentru contribuabilii care desfăşoară activităţi economice într-o formă de activitate autorizată. Doar astfel vor putea fi transmise către ANAF diverse cereri, înscrisuri sau alte documente.
—
Angajații din administrația publică vor fi, joi, în grevă japoneză. Protestul de două ore este programat în intervalul 9.00 – 11.00, fără ca activitatea să fie perturbată.
Sindicaliștii sunt nemulțumiți de înghețarea salariilor și cer să fie modificat un articol din sistemul de stabilire a salariului de bază, care îi dezavantajează.
—
Bilanțul epidemiologic s-a menținut, miercuri, la peste 27.000 de infecții cu SARS-CoV-2, depistate la aproape 95.000 de teste efectuate.
Rata de infectare la nivel național se apropie de 20 de cazuri la mia de locuitori. Cea mai mare incidență de infectare este în Cluj (29,52), iar cea mai mică este în Mehedinți (7,31). La București, indicatorul a trecut de 35 la mie.
Alte 170 de decese au fost asociate Covid, majoritatea la pacienți nevaccinați.
Peste 11.000 de bolnavi Covid sunt spitalizați, în scădere cu 200. În secțiile de Terapie Intensivă sunt 1.100 de pacienți.
La Europa FM, profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș a sfătuit ascultătorii să nu încerce să se infecteze intenționat cu varianta Omicron, în speranța unor simptome ușoare și a imunizării, pentru că boala Covid poate fi imprevizibilă.
Cât privește vaccinarea, în jur de 10.000 de doze anti-Covid au fost administrate la nivel național. Doar 2.000 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată.
De joi, Spania renunță la obligativitatea măștilor în spațiile publice deschise. Restricția fusese reintrodusă la sfârşitul lunii decembrie pentru a controla valul Omicron. Situația epidemiologică s-a îmbunătățit în statul iberic.
Între timp, Regele Felipe al Spaniei a fost testat pozitiv la SARS-CoV-2. În vârstă de 54 de ani, monarhul are ”simptome uşoare”, izolându-se pentru 7 zile.
Proteste violente față de restricțiile sanitare au fost dispersate, în această dimineață, în apropiere de Parlamentului Noii Zeelande din capitala Wellington. Câteva zeci de manifestanțai au fost arestaţi. Protestul a fost inspirat de cel al șoferilor de camion din Canada, care blochează de o săptămână capitala Ottawa şi inspiră mobilizări similare în alte ţări.
Numărul cazurilor de Covid la nivel mondial a depășit, miercuri, pragul de 400 de milioane. Potrivit Reuters, varianta Omicron este dominantă pe glob și împinge la limita capacității sistemele de sănătate din mai multe țări.
—
Medicii Spitalului de Pediatrie din Iaşi îngrijesc cei doi copii care au fost răniți în incendiul care le-a cuprins, miercuri, locuința. În vârstă de 3 și 4 ani, micuții au suferit arsuri pe mai mult de jumătate din corp. Prognosticul doctorilor este rezervat. Copiii erau singuri acasă când a izbucnit incendiul.
—
La Timișoara, aproape 20 unităţi de învăţământ sunt închise pentru că nu sunt încălzite. Din această cauză, 10.000 de elevi fac cursuri online. Ca urmare a datoriilor către furnizorul de gaz, societatea Colterm furnizează limitat agent termic în orașul de pe Bega.
—
Toate facturile de salubritate din sectorul bucureștean 2 vor fi recalculate pe luna ianuarie. Firma Supercom a umflat unele dintre ele “de două-trei ori”, a anunțat primarul Radu Mihaiu. Potrivit edilului, recalcularea va “reflecta realitatea”. În sectorul 2, trăiesc 350.000 de persoane.
—
Inspectorii de mediu fac verificări în zona oraşului dâmbovițean Moreni după descoperirea mai multor mormane de deşeuri contaminate cu hidrocarburi. Proprietarii terenurilor susțin că nu sunt responsabili de situație.
—
Ministrul Educației propune ca noul an școlar să înceapă la 5 septembrie și să se încheie la jumătatea lunii iunie. Vacanţe de câte o săptămână pentru toţi elevii vor fi programate în octombrie şi în februarie, potrivit lui Sorin Cîmpeanu.
—
Ministrul Familiei vrea să extindă la nivel naţional programul de decontare a fertilizării in vitro. Gabriela Firea va chema la consultări pe această temă reprezentanți ai societății civile. Se vor putea înscrie femei cu vârsta între 20 și 45 de ani. Programul a fost testat în București când Gabriela Firea era primar general.
—
Purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu susține că arhiepiscopul Tomisului are dreptul să se exprime liber pe orice temă, dar strict în numele personal şi nu în numele Bisericii Ortodoxe Române, care comunică prin Sfântul Sinod.
Într-un recent interviu, Teodosie și-a exprimat admirația față de președintele rus, Vladimir Putin, despre care a spus că este cel mai mare ctitor de biserici de la muntele Athos şi Ierusalim, a adus mai multe jertfe şi “nu trebuie judecat ca un răufăcător”.
—
Sub acuzația de viol, pasagerul unui zbor transatlantic nocturn a fost arestat la aterizarea pe aeroportul londonez Heathrow. O femeie susține că individul a agresat-o sexual la bordul cursei United Airlines, profitând de faptul că restul pasagerilor dormeau, relatează BBC.
Compania americană SpaceX a confirmat că o furtună geomagnetică a lovit 40 din cei 49 de sateliți Starlink, pe care i-a lansat săptămâna trecută. Mașinăriile nu vor mai ajunge pe orbită și vor fi distruse.
—
Aventurile lui Ethan Hunt, super-spionul interpretat de actorul american Tom Cruise din 1996, se vor încheia odată cu a opta “Misiune imposibilă”. Cinefilii așteaptă al 7-lea film al francizei, a cărui lansare a fost amânată din cauza pandemiei.
—
La Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, Vasile Marian Gîtlan şi Darius Lucian Şerban s-au clasat pe locul 14 în proba de dublu la sanie. Este cel mai bun rezultat al delegației tricolore de la actuala ediție. Românii au avut o primă manşă mai bună, încheiată pe locul 13, dar în manşa secundă au obţinut al 16-lea timp.
—
Germania este noul lider în clasamentul momentului pe medalii după cele două titluri obţinute la combinată nordică şi la sanie, în proba de dublu. Nemții au 5 medalii de aur şi 3 de argint, fiind urmați de norvegieni (4-2-4) şi suedezi (4-1-2).
—
O substanţă interzisă a fost depistată în sângele rusoaicei Kamila Valieva, medaliată cu aur în concursul pe echipe la patinaj artistic. Presa de la Moscova scrie că medicamentul este folosit pentru problemele cardiace și nu ar contribui, totuși, la îmbunătăţirea performanţelor sportive.
Considerată drept “noua ţarină” a patinajului artistic, Kamila Valieva a făcut senzaţie la Beijing, unde a reuşit o săritură cvadruplă.
—
În etapa a 25-a a Ligii 1, FCSB s-a impus pe terenul Academica Clinceni cu 3-0. Echipa bucureșteană se află la 6 puncte în urma liderului CFR Cluj.
Tot miercuri, Chindia Târgovişte și FC Argeş au remizat, scor 1-1. Rezultat similar și în duelul dintre CS Mioveni și Farul Constanța.
—
Dinamo și FCSB au fost amendate incidentelor de la meciul dintre cele două echipe. Roș-albaștrii au de plătit 60.000 de lei, în timp de roș-albii au fost sancționați cu 15.000 lei.
Chelsea s-a calificat în finala Cupei Mondiale a Cluburilor. În penultimul act al competiției, campioana Europei a trecut de Al Hilal Riad, campioana Asiei, cu 1-0. Londonezii s-au impus, fără a străluci, prin golul marcat de belgianul Romelu Lukaku (‘32).
Chelsea se va lupta pentru trofeu, sâmbătă, cu echipa braziliană Palmeiras.
—
Clubul englez West Ham United îi va reține echivalentul a două săptămâni de salariu fotbalistului francez Kurt Zouma, filmat pe când îl bătea una dintre pisici. Ambele feline au fost preluate în grijă de autorități. În Marea Britanie, conform unei legi adoptate anul trecut, persoanele care agresează animale riscă pedepse aspre, de până la 5 ani de închisoare.
—
Sorana Cîrstea a fost eliminată în optimile de finală de la Sankt Petersburg. La capătul unui meci echilibrat, românca a fost eliminată de jucătoarea estonă Anett Kontaveit, care s-a impus cu 6-4, 7-5, după aproximativ o oră și jumătate de joc. După parcursul de la Sankt Petersburg, Sorana va urca totuși o poziție până pe 30.
—
Festivalul de Film de la Berlin ia startul joi, un regal cinematografic de 10 zile. Actriţa franceză Isabelle Huppert va primi un Urs de Aur onorific pentru întreaga carieră.
—
Vremea va fi predominant frumoasă, iar valorile termice se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei. Cerul va avea unele înnorări la începutul zilei în nordul și nord-estul teritoriului, însă doar cu totul izolat vor fi posibile precipitații slabe, predominant ninsori la munte și ploi în Maramureș. În restul teritoriului cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona montană înaltă, în special în Carpații Orientali, unde rafalele vor depăși 70…80 km/h. Temperaturile maximele, în creștere față de ziua precedentă, se vor încadra în general între 8 și 15 grade cu cele mai ridicate valori în sud-vest. Pe suprafețe mici se va forma ceață.
La București, vremea va fi frumoasă și va continua să se încălzească, astfel că valorile termice se vor situa cu mult peste cele normale la această dată: temperatura maximă va fi de 13…14 grade. Cerul va fi senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Dimineața, vor fi condiții de ceață.
La munte, valorile termice se vor situa peste cele normale la această dată. Cerul va fi variabil, cu înnorări în masivele nordice, însă doar cu totul izolat, mai ales în cursul zilei vor fi posibile precipitații predominant sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona montană înaltă, în special a Carpații Orientali, unde rafalele vor depăși 70…80 km/h. Pe alocuri se va forma ceață în depresiuni și pe văi, dar și la altitudini foarte mari, unde se va asocia cu depunere de chiciură.