O explozie puternică s-a produs, vineri dimineaţă, într-o pensiune din Cluj-Napoca. Deflagrația a fost urmată de un incendiu.
În imobilul devastat, pompierii au găsit trupul carbonizat al unei femei, a declarat – la Europa FM – Ciprian Cornea, purtător de cuvânt al ISU Cluj.
—
De la miezul nopții, toate persoanele care vin în România din afara Uniunii Europene trebuie să prezinte la graniță un test PCR cu rezultat negativ, nu mai vechi de 48 de ore.
Cele nevaccinate sau care nu au trecut prin boala Covid vor sta în carantină 10 zile. În lipsa testului PCR, izolarea se prelungește la 14 zile.
Pentru călătorii care vin din țări ale Uniunii Europene este obligatoriu certificatul sanitar, care atestă fie vaccinarea, fie trecerea prin boală în ultimele 180 de zile, fie un test cu rezultat negativ nu mai vechi de 72 de ore.
Joi, în ziua în care a relaxat restricțiile sanitare pe plan intern, România a raportat puţin peste o mie de noi contaminări cu SARS-CoV-2, la aproape 40.000 de teste efectuate.
Numărul pacienţilor care au nevoie de îngrijire la Terapie intensivă a scăzut la 750.
—
Totodată, autoritățile au anunțat un al 3-a caz de Omicron, la un bărbat din Brașov, soțul unei femei repatriate recent din Africa de Sud, infectată și ea cu această variantă a coronavirusului. Ambii sunt izolați, în stare bună, la domiciliu.
Autorităţile încă aşteaptă rezultatele finale ale secvenţierii probei prelevate de la rugbistul din Baia Mare. Sportivul a fost pozitiv la testul pentru coronavirus, iar datele iniţiale indicau tulpina Omicron.
Agenţia Europeană a Medicamentului susține că, în majoritate, cazurile de infectare cu varianta Omicron par a fi unele “uşoare”. Tulpina prezintă un risc de reinfectare mai ridicat în rândul persoanelor vindecate de Covid, dar provoacă simptome mai puţin severe.
În Africa de Sud, care a descoperit noua tulpină, numărul infecțiilor a crescut cu 255% într-o săptămână. Cu toate acestea, internările la Terapie Intensivă se mențin la un nivel mai scăzut față de valurile precedente.
Doza booster de vaccin antiCorona este necesară pentru a evita spitalizările, a precizat șefa Comisiei Europene. De profesie medic, Ursula von der Leyen a reluat apelul ca cetățenii Uniunii să se imunizeze.
—
În tot acest timp, statele blocului comunitar încearcă să se pună de acord asupra valabilității certificatului Covid de călătorie. Documentul ar urma să expire după 9 luni.
La București, coaliția de guvernământ nu reușește să cadă de acord asupra obligativității certificatului sanitar la locul de muncă. O nouă ședință este programată vineri.
Liderul PNL, Florin Cîțu, consideră că testarea gratuită pe termen nelimitat a celor care refuză să se vaccineze – așa cum propune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila – nu este o soluție viabilă.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, declară că Ministerul Finanțelor are misiunea, în aceste zile, de a găsi eventuale resurse bugetare necesare.
În România, vaccinarea anti-Covid păstrează tendinţă descrescătoare. Doar 8.500 de persoane au făcut, în decursul a 24 de ore, prima doză a unui ser împotriva coronavirusului sau serul în doză unică.
—
Rămâne incertă situația testelor de salivă pentru școli. Furnizarea acestora s-a blocat în prima săptămână. Ministrul Educației spunea, joi, că inspectoratele şcolare mai au doar jumătate din testele care ar fi necesare pentru prima zi a săptămânii viitoare. La solicitarea lui Sorin Cîmpeanu, Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis că, după ce a livrat 5 milioane de teste, furnizorul nu s-a mai prezentat la semnarea contractului pentru alte 3 milioane de teste.
—
Garda de Mediu a amendat coordonatorul centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor din Bucureşti și firma responsabilă cu transportul deşeurilor medicale. În incintă, fusese asamblat un brad din doze de ser folosite. Sancțiunile se ridică la 90.000 de lei.
—
Slovacia, țara cu cea mai ridicată rată de infectare cu SARS-CoV-2 la momentul actual, începe să relaxeze carantina impusă în urmă cu două săptămâni. Centrele comerciale se redeschid doar pentru persoanele care s-au vaccinat cu schemă completă sau care au trecut prin boală. Călătorii care folosesc mijloacele de transport în comun vor trebui să prezinte certificatul sanitar. Staţiunile de schi din Slovacia se vor redeschide sâmbătă.
—
În contextul răspândirii variantei Omicron, Anglia reintroduce restricții. De vineri, masca de protecție devine obligatorie în teatre sau cinematografe. De săptămâna viitoare, accesul în cluburi sau săli de spectacole se va face doar pe baza certificatului sanitar.
—
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile anunță că, în ultima săptămână, au fost raportate 204 cazuri de gripă clinică la nivelul întregii țări, de aproape patru ori mai multe faţă de aceeaşi săptămână din 2020, când au fost anunțate 48 de cazuri. În actualul sezon, gripa nu a făcut vreo victimă. Până la acest moment, au fost vaccinate antigripal aproape 766.000 de persoane din grupele la risc.
—
Întrebat de ce este foarte frig în Palatul Parlamentul, șeful Senatului le-a sugerat jurnaliștilor să discute cu primarul general al Capitalei. Potrivit liberalului Florin Cîțu, Casa Poporului este afectată la rândul său de faptul că în oraș agentul termic nu este furnizat în parametri normali. Zeci de mii de bucureșteni racordați la sistemul centralizat se confruntă, zilnic, cu această problemă.
—
Ministrul Finanțelor susține că, anul viitor, nu vor fi introduse taxe noi. Social-democratul Adrian Câciu promite predictibilitate în relația cu mediul de afaceri și consultări cu acesta înaintea oricărei modificări a regimului fiscal. Proiectul de buget pe anul viitor ar urma să fie prezentat în prima zi a săptămânii viitoare.
La rândul său, ministrul Muncii, social-democratul Marius Budăi, a anunțat că au intrat în circuitul de avizare actele normative pentru majorările de salariile, pensii și alocații promise.
—
Cu 3 zile înainte de a fi demis de Parlament, guvernul condus de Florin Cîțu a adoptat un proiect de lege care extinde, în mod nejustificat, spectrul interceptării comunicațiilor electronice ale populației. În documentul de peste 240 de pagini, a fost inclus și un articol care le-ar permite autorităților să facă interceptări.
Situația scandaloasă a fost semnalată de Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet. Cabinetul Cîțu a invocat “nevoia de servicii de comunicații electronice mai bune, mai ieftine și de încurajare a investițiilor în rețele de înaltă capacitate”.
Proiectul de lege a fost adoptat, între timp, de deputați și urmează să intre în dezbaterea senatorilor, care vor avea ultimul cuvânt.
—
Opoziția cere demiterea lui Florin Roman din postul de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării. Ziarul Libertatea au dezvăluit că liberalul a plagiat în disertaţia sa de masterat, susţinută la Facultatea de Psihologie a Universităţii Titu Maiorescu, în 2012.
Ministrul, care respinge acuzația, a trimis cotidianului 10 pagini din lucrare, dar care sunt copiate în întregime, inclusiv cu erori de redactare, dintr-o teză de curs a profesorului timişorean Constantin-Dan Dumitrescu.
Uniunea Salvați România consideră că Florin Roman dovedește parvenitism în funcție “fără niciun fel de calitate profesională”.
—
Programul guvernamental Rabla pentru Electrocasnice ajunge, vineri, la etapa a treia, și ultima, a sesiunii de iarnă. De la ora 10.00, persoanele interesate pot aplica pentru vouchere destinate achiziţionării de aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare.
—
Zeci de arme neletale au fost confiscate de poliţişti în urma celor peste o sută de percheziţii făcute la Bucureşti şi în 36 de judeţe. Armele provin din Ungaria, fiind introduse ilegal în România prin intermediul unor firme de curierat rapid.
—
Situația tensionată de la frontiera Ucrainei cu Rusia a fost dezbătută, orele trecute, într-o convorbire avută de președintele american cu liderii celor 9 țări NATO de pe flancul de est, între care și România. Joe Biden și-a reafirmat angajamentul faţă de securitatea transatlantică.
Potrivit unui comunicat al Palatului Cotroceni, în cadrul discuțiilor preşedintele Klaus Iohannis a reiterat necesitatea consolidării prezenţei avansate a NATO pe flancul estic, mai ales la Marea Neagră, și a menţionat că este nevoie ca Alianța să fie pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei.
Washingtonul şi cancelariile aliate au criticat Moscova pentru că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina, ceea ce alimentează temerile despre o iminentă invazie.
Generalii ucraineni admit, de altfel, că nu ar face față unei confruntări militare.
Într-o reuniune la vârful NATO, statele membre și-au reafirmat unitatea în fața oricărei agresiuni rusești.
Eforturile diplomatice au sporit în ultimele zile. Franța și Germania vor să aducă Rusia și Ucraina “cât mai rapid” la masa dialogului. Kremlinul boicotează, însă, discuțiile în așa-numitul “format Normandia”.
—
Victime ale genocidului de la Srebreniţa, din vara anului 1995, au fost descoperite într-o groapă comună în apropiere de oraşul Kalinovi. Confirmarea a fost oferită de teste ADN.
În această regiune din Bosnia-Herţegovina, paramilitarii sârbi au executat 6 prizonieri, iar crimele au fost filmate. Imaginile au fost folosite, ulterior, în timpul proceselor în care au fost judecate atrocitățile din fosta Iugoslavie. Foşti lideri ai sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici şi Ratko Mladici au fost condamnaţi de justiţia internaţională la închisoare pe viaţă.
Victime ale masacrului de la Srebreniţa – unde aproximativ 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani au fost ucişi – au fost găsite, de-a lungul timpului, în aproape 100 de gropi comune.
—
Autoritatea de reglementare a concurenţei din Italia a amendat Amazon, joi, cu un miliard de dolari pentru că abuzează de poziţia dominantă deţinută pe piaţă, aceasta fiind una dintre cele mai mari amenzi impuse unei companii americane de tehnologie în Europa. Amazon a anunţat că ”respinge în totalitate” decizia şi că va face apel.
—
La Campionatul Mondial de handbal feminin, România a fost învinsă dramatic de Olanda în primul meci din Grupa Principală II. Campioana mondială s-a impus cu 31-30. Sâmbătă, România va întâlni Puerto Rico, de la 16 și 30 de minute.
—
CFR Cluj a încheiat cu o victorie evoluţia din grupele Conference League, al treilea eșalon fotbalistic european. Pe teren propriu, gruparea din Gruia a învins cu 2-0 echipa cehă Jablonec. Ardelenii s-au clasat pe ultimul loc în grupă și ratează primăvara europeană.
—
În ultimul meci din grupele Ligii Campionilor, Villarreal s-a impus cu 3-2 pe terenul Atalanta Bergamo și s-a calificat în optimi. Partida ar fi trebuit să se dispute miercuri, dar a fost amânată din cauza ninsorii.
—
Ajuns la finalul mandatului de selecționer al naționalei de fotbal, Mirel Rădoi se declară dezamăgit, într-o scrisoare deschisă, de ratarea obiectivului, anume calificarea la Mondialul de anul viitor, exprimându-și speranţa că jucătorii promovaţi în ultimii ani vor face performanţă sub tricolor şi vor duce România la turnee finale.
Totodată, antrenorul le cere acestora să aibă încredere în ei şi să nu lase pe nimeni să le spună că nu au valoare, mulțumind Federaţiei Române de Fotbal pentru şansa pe care i-a oferit-o, iar suporterilor pentru că l-au acceptat.
—
După anunțul retragerii din circuitul competițional, spadasina Ana Maria Popescu a primit propunerea de a face parte din echipa Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Campioana a declarat, joi, că va oferi un răspuns până la finalul anului.
—
Glorie a rugby-ului românesc, Petre Florescu a murit la vârsta de 76 de ani. Alături de clubul Dinamo, acesta a câştigăt Cupa Europei în 1967.
—
La Brașov, se deschide patinoarul de la baza Sportivă Olimpia, de sub Tâmpa. Unitatea va funcţiona în condiţii similare de acces şi cu aceleaşi tarife ca şi anul trecut.
—
Nil Mladin – unul dintre cei mai promițători tineri pianiști de origine română – va susține un recital, sâmbătă seară, de la ora 19.00, la Sala Mare a Ateneului Român. Artistul va urca pe scenă alături de Florian Mitrea – profesor la Academia Regală din Londra – pentru o interpretare în oglindă, de pian la 4 mâini.
—
Regimul termic se va situa peste cel specific perioadei în majoritatea regiunilor, îndeosebi în sud-estul țării. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 16 grade, cu cele mai ridicate valori în Dobrogea. Cerul va avea înnorări şi temporar se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării. Acestea vor fi mixte la munte, la altitudini de peste 1500 m ninsori, ploi în restul teritoriului şi izolat lapoviță în regiunile intracarpatice. Cu precădere în zonele montane şi submontane vor fi posibile depuneri de polei, iar în zona Carpaților de Curbură cantitățile de apă vor depăşi 10…15 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în Dobrogea, în estul Munteniei cu rafale în general de 55…65 km/h, iar în zona litoralului şi a deltei de peste 70 km/h. Intensificări ale vântului vor fi şi în Moldova, dar pentru intervale mai scurte de timp.
La București, valorile termice se vor situa peste cele obişnuite la această dată, astfel că maxima va fi de 9…10 grade. Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua. Vântul va sufla slab şi moderat.
La munte, cerul va fi mai mult noros şi temporar vor fi precipitații pe arii extinse ziua şi izolat noaptea. Acestea vor fi mixte, iar la altitudini de peste 1500 m sub formă de ninsoare. Pe arii restrânse vor fi posibile depuneri de polei. Cantitățile de apă vor depăşi 10…15 l/mp în zona Carpaților de Curbură. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în zona înaltă. Regimul termic se va situa peste cel specific perioadei. Sâmbătă, va fi noros şi pe arii extinse temporar se vor semnala precipitații mixte, însă la altitudini de peste 1500 m, pe parcursul nopții, treptat vor predomina ninsorile. Cantitățile de apă vor fi însemnate. Local şi temporar vântul va avea intensificări, cu viteze mai mari pe creste. Izolat vor fi posibile depuneri de polei. Valorile termice se vor situa peste cele specifice perioadei. Duminică, valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele normale în această perioadă în majoritatea masivelor şi cu precădere la altitudini de sub 1200 m. Cerul va fi mai mult noros, iar precipitațiile frecvente şi moderate cantitativ. În masivele sud-vestice şi la altitudini mari în restul zonei montane vor fi ninsori, iar în rest ploi şi lapoviță ce pot depune izolat polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe creste. Plafonul jos de nori şi precipitațiile vor determina temporar scăderea vizibilității.