Ucraina acuză că armara rusă a atacat, luni seară, o barjă civilă care transporta grâne în apropiere de portul Ochakiv. Doi oameni aflați la bord au fost uciși.
Kremlinul avertizase că, fără sprijinul său, va fi „periculoasă” și „dificilă” respectarea acordulului care a garantat, în ultimele luni, securitatea exporturilor de cereale ucrainene. Rușii s-au retras, în weekend, din acord.
Separat de acest incident, sub protecția Națiunilor Unite și a Turciei, care au mediat înțelegerea în vară, un convoi format din mai multe nave ucrainene cu cereale a plecat din Odesa și navighează spre Turcia în Marea Neagră
Ucrainenii susțin că armata rusă a lansat ”peste 50 de rachete de croazieră” asupra teritoriului lor. Unele dintre aceste au avut ca ținte instalații energetice.
80% dintre locuitorii capitalei Kievi au rămas fără apă, iar 350.000 de gospodării nu mai au lumină. Unii analiști ucraineni se tem că Vladimir Putin va recurge la un “genocid” prin privarea civililor de căldură la iarnă.
—
Luni seară, Republica Moldova a declarat indezirabil un reprezentant al Ambasadei Rusiei la Chişinău, care trebuie să îi părăsească teritoriul. Identitatea persoanei nu a fost dezvăluită. Expulzarea urmează unui grav incident.
Bucăți dintr-o rachetă rusească doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean au căzut în extremitatea de nord a raionului moldovenesc Ocniţa, aflat la graniţa cu Ucraina.
Vizată era o centrală hidroelectrică de pe Nistru. Dacă barajul acesteia ar fi fost distrus, apele ar fi năvălit în regiunea Soroca.
În zona unde a căzut racheta a fost instituit un perimetru de securitate și se fac cercetări.
Nu s-au înregistrat victime, dar ferestrele mai multor locuinţe au fost distruse de suflul exploziei.
Luna trecută, trei rachete ale rușilor au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova, scandalizând autoritățile de la Chișinău, pe motiv că gestul a încălcat neutralitatea țării.
Preşedinta Republicii Moldova se va afla, marți, într-o vizită oficială în România. Maia Sandu va fi primită la orele prânzului, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.
La începutul lunii octombrie, Moldova mulțumea României pentru că îi furnizează electricitate după ce Ucraina a sistat livările din cauza bombardamentelor rusești asupra centralelor.
Moldova vrea să cumpere gaze din România “cât de curând” posibil, pentru a se asigura că cetățenii vor avea căldură în sezonul rece.
—
Deși iarna este tot mai aproape, coaliția de guvernare nu a căzut de acord asupra gestionării crizei din energie.
PSD și-ar dori revenirea temporară la piața reglementată și la un preţ unic, alături de un sprijin mai consistent pentru consumatorii vulnerabili și firme.
“Să terminăm odată cu acest sistem aberant, al banilor şi al hârtiilor (…) În loc să simplificăm procedurile, am reuşit să le complicăm”, a declarat președintele social-democrat Marcel Ciolacu.
Potrivit Eurostart, cele mai mari scumpiri ale energiei pentru consumatori casnici în blocul comunitar au fost consemnate de Cehia, Letonia, Danemarca, Estonia și România.
Specialiștii avertizează că sectoarele mari consumatoare de energie riscă falimentul din cauza facturilor.
—
În ciuda inflaţiei, crizei energetice din Europa sau recesiunii care se anunţă în zona euro, Guvernul Ciucă estimează că economia României va avansa cu 4,6% în acest an şi cu 2,8% în 2023.
Prognoza de toamnă va sta la baza rectificării bugetare din această lună.
—
După o săptămână de balet politic, Ministerul Apărării are un nou șef cu puteri depline.
Social-democratul Angel Tîlvăr a preluat portofoliul la câteva ore după ce a fost propus de colegi, depunând jurământul la Cotroceni luni seară.
Considerat a fi un apropiat al liderului PSD Marcel Ciolacu, Angel Tîlvăr îl înlocuiește pe demisionarul Vasile Dincu, plecat pe motiv că nu se înţelege cu șeful statului, care este comandantul suprem al Armatei. Preşedintele Klaus Iohannis îl mustrase pe Vasile Dîncu după ce a spus că singura cale pentru obținerea păcii este ca Ucraina să se așeze la masa negocierilor cu Rusia invadatoare.
Angel Tîlvăr a anunțat că prioritatea sa va fi asigurarea unei atmosfere de normalitate în rândul populației, în ciuda războiului de la graniță. Noul ministru mai vrea legi care să le asigure militarilor o viață mai bună.
Angel Tîlvar este parlamentar din 2004. Anterior, social-democratul a fost profesor de limba engleză, a absolvit Academia Naţională de Informaţii ”Mihai Viteazul” și Institutul Diplomatic Român, fiind doctor în științe umaniste.
În prezent, el este președinte al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.
—
Polițiștii buzoieni cercetează sinuciderea unei colege. Agenta s-a împușcat cu pistolul din dotare, la locuinţa sa din cartierul Dorobanţi. Poliţista era angajată la Secţia Poliţie Rurală Mărăcineni.
—
La Dej, un poliţist s-a rănit grav după ce s-a împuşcat cu arma din dotare. Procuratura a început o anchetă.
Colegii agentului de 39 de ani spun că acesta a fost hărțuit de șeful său, pentru că a refuzat să îi ponteze fictiv ore suplimentare.
Săptămâna trecută, Marton Elek a fost reținut pentru abuz în funcție, alături de alți șefi din poliția județului Cluj.
—
Poliția Ilfov face verificări după o descindere la o şcoală din Jilava, unde elevii au fost controlaţi pentru a se stabili dacă au la ei obiecte periculoase.
Nemulţumiţi, părinţii au reclamat situația. 7 agenți sunt cercertați preliminar.
—
Garda de Mediu Constanţa a descoperit deșeuri reciclabile abandonate pe un teren din localitatea Siminoc. Responsabilă este o firmă care colecta deşeuri, intrată în faliment.
Societatea a fost amendată cu 50.000 de lei şi trebuie să curețe zona.
—
Judecată pentru luare de mită în formă continuată, o fostă directoare din Ministerul Agriculturii și-a recunoscut vinovăția într-un acord cu procurorii anticorupție.
Potrivit rechizitoriului, Livia Ciobanu a primit 52.000 de lei şi un laptop pentru a avizarea alocări de fonduri către o direcţie judeţeană de agricultură.
Pentru că și-a admis faptele, fosta directoare a primit 2 ani și jumătate de închisoare cu suspendare.
—
Magistraţii Înaltei Curţi au respins recursul în casaţie formulat în dosarul Gala Bute.
Instanţa Supremă a considerat nefondate contestațiile extraordinare depuse de fostul ministru Elena Udrea şi de Rudel Obreja, care a condus Federația Română de Box. Cei doi sunt obligați la cheltuieli de judecată.
Pentru deturnarea de fonduri publice în organizarea la București a galei în care a boxat Lucian Bute, Elena Udrea şi Rudel Obreja au fost condamnați la 6, respectiv 5 ani de închisoare.
—
Mai mult de 60 de magistraţi își cer pensionarea. Între aceștia, judecătoarea Gabriela Baltag de la Consiliul Superior al Magistraturii.
Valul de solicitări va fi dezbătut în următoarea şedinţă a CSM. Întrucât pensiile speciale nu au fost desființate, veniturile magistraților vor fi mai mari după retragerea din activitate.
—
La București, consilierii generali social-democrații au blocat mai multe proiecte propuse de primarul general Nicușor Dan.
Între altele, municipalitatea propune atragerea de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru combaterea infecțiilor nosocomiale din spitale, dar și reamenajarea Parcului Grozăvești și introducerea trenului metropolitan. În Consiliul General al Capitalei, PSD are majoritate la vot.
Nicușor Dan a devenit primar cu sprijinul PNL și USR.
—
Consiliul Național al Audiovizualului va dezbate modul în care a fost răspândit în presă zvonul că miliardarul Elon Musk ar fi petrecut de Halloween la Castelul Bran, alături de prieteni.
Cele mai multe redacții de presă au “rostogolit” scenariul, dovedit un fake-news. Surse din Ministerul Afacerilor Interne a spus, luni, că fondatorul companiilor Tesla și Space X nu a intrat în România.
Membru în CNA, Mircea Toma va propune sancțiuni în următoarea ședință a forului. Potrivit lui, dacă ar fi vorba de informații care țin de sănătate publică sau de securitatea tuturor, statul ar trebui să intervină pentru a opri distribuirea unor minciuni.
Felul în care s-a viralizat acest zvon, lansat de un site obscur, arată că presa nu tratează anumite subiecte cu profesionalism, a spus – la Europa FM – directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani.
—
Al 43-lea caz de variolă a maimuței a fost confirmat de autoritățile sanitare. Pacientul este un tânăr de 35 de ani din Bucureşti, care se află în izolare, iar starea sa de sănătate este bună.
Până acum, 13 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuţei în România. Ministerul Sănătăţii are la dispoziţie 150 de cure de tratament tecovirimat destinate tratării pacienţilor cu forme grave.
—
Farmaciile independente atrag atenţia că, în plin sezon rece, în România lipsesc unele antibiotice, în special cele pentru copii.
“Este o situaţie extrem de gravă”, spune Cristina Pavel, preşedintele asociaţiei Ethica, organizaţie care reuneşte farmacii din toată țara.
Potrivit acesteia, pacienţii sau aparţinătorii de foarte multe ori sunt nevoiţi să se întoarcă la medicp pentru a li se schimba tratamentul din cauza lipsei produselor sau sunt nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri în speranţa că vor găsi medicamentele necesare pe stocul vreunei farmacii.
“Autorităţile trebuie să ia măsuri pentru minimizarea efectelor acestei crize şi pentru a readuce pe piaţa din România cantităţile necesare de antibiotice”, a adăugat Cristina Pavel.
—
Jair Bolsonaro întârzie să își recunoască înfrângerea în alegerile prezidențiale din Brazilia.
Politicianul extremist folosește tactica republicanului american Donald Trump, care a invocat fraudarea scrutinului și a instigat la un asalt violent asupra Congresului în ianuarie 2021.
Camoinagii care îl susțin pe Jair Bolsonaro au blocat unele drumuri.
Riscul izbucnirii unui război civil în Brazilia este ridicat.
Curtea Electorală Supremă l-a declarat câştigător al alegerilor pe stângistul Luiz Inacio Lula da Silva, care o obținut cu 2 milioane de voturi mai multe decât Jair Bolsonaro, un nostalgic al dictaturii militare.
În vârstă de 77 de ani, Luiz Inacio Lula da Silva a mai fost președinte între 2003 și 2010, iar învestirea sa pentru un al treilea mandat este programată în prima zi a anului viitor.
—
În ultimul meci al etapei a 16-a din Superligă, Universitatea Cluj s-a impus pe teren propriu în confruntarea cu FCSB, scor 2-1.
Ardelenii au pus capăt seriei de victorii reușite de bucureșteni în campionat. Finanţator al FCSB, Gigi Becali a declarat pentru Digisport că, dacă antrenorul Nicolae Dică vrea să îşi dea demisia, nu îl mai refuză. Tehnicianul se declarase, anterior, nemulțumit de prestația elevilor săi.
Tot luni, după o lună și jumătate fără vreo victorie, FC Hermannstadt a bătut cu 2-0 pe CS Mioveni, ultima clasată în campionat.
—
Arbitrul Radu Petrescu debutează în Liga Campionilor, marți, şi va conduce la centru meciul din această seară dintre Viktoria Plzeň şi FC Barcelona. Asistenţi vor fi Radu Ghinguleac şi Mircea Mihail Grigoriu.
Fluierul de start va fi dat la ora 22:00, pe Stadion Města Plzně, în cadrul grupei C a competiţiei.
—
O brigadă de arbitri români a fost delegată și în UEFA Youth League. Andrei Florin Chivulete va conduce la centru la jocul dintre FC Porto (Portugalia) şi Club Atlético de Madrid (Spania), ajutat la cele două linii de către Marius Florin Badea şi Mihăiţă Necula.
Meciul va începe la ora 15:00, pe Estádio Dr. Jorge Sampaio din Vila Nova de Gaia.
—
Karim Benzema a revenit la antrenamentele echipei Real Madrid. Atacantul francez se recuperează după accidentarea la coapsa stângă. Câștigător al Balonului de Aur în acest an, Karim Benzema a lipsit zece zile din lot.
Antrenorul Carlo Ancelotti speră să îl poată folosi miercuri, în meciul din Liga Campionilor cu echipa scoţiană Celtic Glasgow.
—
La mai puţin de o săptămână după revenirea în lotul echipei Internazionale Milano, fotbalistul belgian Romelu Lukaku s-a accidentat.
Jucătorul a suferit o entorsă la coapsa stângă. Romelu Lukaku va rata meciul cu Bayern Munchen din această seară din Grupa C a Ligii Campionilor. Pentru moment, prezenţa sa la Cupa Mondială din Qatar nu este amenințată.
—
Suspendată provizoriu tenis pentru dopaj, Simona Halep se menţine pe locul 10 în clasamentul WTA (2.661 de puncte).
Irina Begu a coborât de pe 33 pe 34 (1.347 p), iar Sorana Cîrstea se menţine pe 38 (1.236 p). La rândul său, Ana Bogdan se menţine pe 48 (1.062 p), iar Gabriela Ruse este pe 98, în coborâre două poziţii (615 puncte).
Primele poziţii ale clasamentului mondial la simplu sunt ocupate de poloneza Iga Swiatek (10.335 p), tunisianca Ons Jabeur (4.555 p) și Jessica Pegula (4.316 p).
—
Regimul termic va fi caracterizat de valori în marea lor majoritate comparabile cu cele din intervalul precedent. Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 15 și 26 de grade. La începutul zilei local în vest, centru și nord va fi nebulozitate joasă sau ceață asociate izolat cu burniță sau ploaie slabă, iar în rest cerul va fi variabil și doar izolat vor fi posibile astfel de fenomene. Vântul va sufla slab și moderat.
În zonele de munte, vremea se va menține caldă și în general frumoasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la altitudini mari. Valorile termice vor continua să crească ușor.
La București, vremea va fi frumoasă și cu mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru începutul lunii noiembrie. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 22 de grade.