De marți, intră în vigoare noi relaxări ale restricțiilor antiepidemice. Activitatea în baruri, cluburi sau discoteci devine permisă până la miezul nopții pentru persoanele imunizate.
Activităţile culturale se pot organiza în spaţiile deschise cu prezența a a cel mult o mie de persoane, fie dacă sunt vaccinate anti-Covid, au trecut prin boală sau prezintă rezultatul negativ al unui test. Participanții trebuie să poarte mască și să păstreze distanța fizică de cel puțin doi metri. Incintele instituțiilor culturale pot găzdui public până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului. Se pot organiza petreceri cu cel mult 70 de persoane în spaţii deschise şi 50 la interior. Creşte până la 80% şi gradul de ocupare a spaţiilor de cazare în staţiunile de la malul mării. Există şi posibilitatea renunţării la mască la locul de muncă, într-un birou în care se află cel mult cinci persoane, toate vaccinate. Măsura de protecție rămâne obligatorie în spaţiile comune sau pe coridoare.
Autoritățile au comunicat, luni, puțin peste 150 de noi infecții. Alte 36 de decese asociate Covid au fost raportate, unele din 2020, dar anunțate abia acum. În secțiile de Terapie Intensivă, mai sunt internați puțin peste 400 de pacienți în stare gravă.
—
Vaccinarea copiilor de peste 12 ani va începe cel mai probabil miercuri, a anunțat – la Europa FM – coordonatorul campaniei de imunizare. Mai trebuie îndeplinite câteva formalități. Serul folosit va fi cel de la Pfizer, aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și pentru această grupă de vârstă. Marți, ar urma să fie “ajustată” platforma online, pentru a le da posibilitatea părinților să își programeze copiii la imunizare. Totodată, având consimțământul scris din familie, adolescenții se pot prezenta și direct la centrele de vaccinare cu serul de la Pfizer, ne-a mai spus medicul militar Valeriu Gheorghiță.
În țară, campioane la imunizare sunt comuna timișeană Dumbrăvița (44%), orașul harghitean Borsec (41%) și municipiul Cluj-Napoca (41%).
Alte 64.000 de vaccinuri anti-Covid au fost administrate în decursul a 24 de ore. Puțin peste 20.000 dintre acestea au fost, totuși, prima doză sau cea unică de la Johnson & Johnson, iar restul – rapeluri, ceea ce confirmă o pierdere a interesului în rândul populației. La momentul actual, 4,3 milioane de români au primit cel puțin o doză de vaccin. Ținta inițială a guvernului era ca, până la începutul lunii iunie, să fie imunizate complet 5 milioane de persoane.
Noua strategie a guvernului este de menține rata de infectare sub 3 la mie. Potrivit premierului Florin Cîțu, în multe orașe a fost depășit pragul de vaccinare de 30-35%.
În Capitală, primarul general, Nicuşor Dan, a anunţat că toate persoanele care se vaccinează, astăzi, la centrul din Piaţa Constituţiei vor primi bilete gratuite la teatrele şi muzeele din Bucureşti. Tichetele vor fi valabile până la finalul anului.
—
Pe plan mondial, bilanţul pandemiei a depăşit pragul a 3 milioane și jumătate de cazuri mortale. Statele Unite ale Americii (594.431 decese), Brazilia (461.931), India (329.100), Mexicul (223.507) şi Regatul Unit al Marii Britanii (127.781) sunt cele mai îndoliate națiuni.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, luni, că va folosi litere grecești pentru a defini noile variante de SARS-CoV-2. Astfel, cea cunoscută până acum ca tulpina “britanică” va deveni Alpha, cea “sud-africană” – Beta, iar cea “indiană” – Delta. OMS dorește eliminarea stigmatizării apărute din cauza vechilor denumiri.
—
Pandemia și restricțiile impuse de aceasta au schimbat dramatic viața celor mici, arată un sondaj dat publicității de Organizația Salvați Copiii. Unul din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și teamă, iar proporția crește la peste 50% în cazul adolescenților. Îngrijorător este și faptul că, la această grupă de vârstă, s-au înregistrat și cinci tentative de suicid. În cazul adolescenților, absența interacțiunilor directe cu grupul de prieteni, dar și timpul crescut petrecut în fața ecranelor au afectat capacitatea de autoreglare emoțională. De asemenea, se remarcă o scădere a interesului pentru activitățile școlare, arată datele Organizația Salvați Copiii.
Despre modul în care au fost afectaţi copiii și tinerii în pandemie vorbim săptămâna aceasta şi în campania Deşteptarea României. Vineri la prânz, psihologul Domnica Petrovai va răspunde întrebărilor voastre.
—
Ministrul Muncii declară că, în doar o lună, la nivel național, au fost identificaţi în jur de 2.500 de copii neînregistrați în acte, “excluşi practic practic din sistemul educaţional”. Potrivit Ralucăi Turcan, au fost găsiți sute de copii care se aflau într-o stare avansată de boală şi care nu aveau acces la asistenţă medicală.
—
România a consemnat, anul trecut, cel mai mic număr de nou-născuţi din ultimele 9 decenii. 178.000 de copii au fost înregistraţi la oficiile de stare civilă din ţară. În 2020, rata de fertilitate a scăzut faţă de anii anteriori, coborând la 34 de nou-născuţi la mia de de femei cu vârsta fertilă.
—
Ministerul Dezvoltării va desființa zeci de posturi vacante. Jumătate din cele care vor rămane în organigramă vor fi destinate, în schimb, debutanţilor, pentru a încuraja angajarea tinerilor în instituţie.
—
Politehnica bucureşteană va organiza, sâmbătă, simularea examenului de admitere. O testare a cunoștințelor la care Universitatea așteaptă 5.000 de liceeni şi absolvenţi de liceu. Înscrierile se fac online. Simularea se va desfășura cu prezenţă fizică şi cu respectarea tuturor condiţiilor sanitare. Accesul în săli se va face doar în urma unui triaj epidemiologic strict.
—
Premierul spune că obiectivul legii pensiilor va fi “să elimine riscul de nesustenabilitate peste 15 ani”. Potrivit lui Florin Cîțu, atunci vor ieși la pensie foarte mulți dintre românii activi în acest moment, iar numărul persoanelor care vor susţine sistemul de pensii se va restrânge considerabil.
—
Criminaliștii brașoveni investighează cazul celor 3 fetițe care au murit intoxicate după ce mama lor le-a spălat cu o substanță pentru deparazitarea oilor. Cu vârste de 7, 8 și 9 ani, fetițele aveau, pare-se, păduchi. Mama și bunica acestora s-au intoxicat de asemenea. Localnicii din Ungra sunt în stare de șoc după această tragedie.
—
Procurorul care investighează asasinarea afaceristului arădean Ioan Crişan a dispus efectuarea mai multor expertize şi constatări criminalistice. Ancheta vizează infracţiunea de omor calificat cu premeditare. Afaceristul a ars de viu după ce mașina sa a sărit în aer, sâmbătă, în parcarea unui supermarket.
—
Dispărută în Munţii Maramureşului, o patrulă formată din doi poliţişti de frontieră a fost găsită după o noapte de căutări. Cei doi, care lucrează la punctul de graniță Vişeu de Sus, se aflau într-un adăpost. Polițiștii nu s-au întors din misiune la ora stabilită, luni, neputând fi contactați prin mijloacele de comunicaţii aflate în dotare. Căutările se desfășoară într-o zonă montană greu accesibilă din regiunea Borşa, aproape de graniţa cu Ucraina.
—
Șefa Comisiei Europene a confirmat, luni seară, că a primit Planul Național de Reziliență și Redresare întocmit de guvernul de la București. Ursula von der Leyen susține că executivul comunitar va sprijini construirea unui viitor mai verde și mai sustenabil pentru România.
PNRR, care include între altele proiecte pentru transporturi prietenoase cu mediul și digitalizarea administrației publice, își propune să atragă cele peste 29 miliarde de euro, puse la dispoziție de Bruxelles sub formă de granturi și împrumuturi cu dobândă redusă. Urmează etapele de evaluare și aprobare.
Potrivit ministrului pentru Fonduri Europene, Cristian Ghinea, Guvernul de la București va publica, mâine, documentul în integralitate.
—
Combaterea fraudelor comise cu fonduri comunitare va fi misiunea noului Parchet European, care își începe activitatea, de marți, în mod oficial la Luxemburg.
Condusă de Laura Codruța Koveși, structura ar urma să instrumenteze, în medie, 3.000 de dosare pe an. Prejudiciile aduse bugetului Comisiei erau estimate la aproape 500 de milioane de euro în 2017, când au început demersurile pentru crearea acestui parchet supra-național, la care au aderat 22 de țări, între care și România. Deocamdată, Slovenia și Finlanda nu și-au desemnat procurorii pentru pozițiile care le revin.
—
Premierul liberal Florin Cîţu susține că nu se teme de moţiunea de cenzură cu care este amenințat de opoziție. În opinia sa, “AUR şi PSD în sfârşit recunosc public că sunt împreună şi vor să dea jos un guvern performant”.
Preşedintele Bulgariei a calificat, luni, drept inacceptabil gestul unor militari americani care au dat buzna, recent, în sediul unei companii din Plovdiv. Fabrica se află în imediata apropiere a unei bazei aeriene, unde se desfășura un exerciţiu de amploare. În imaginile difuzate de televiziunile bulgare, se văd mai mulți soldați înarmați cu puști de asalt care pătrund în incintă. Președintele Rumen Radev a cerut insistent o revizuire a organizării şi a măsurilor de siguranţă în timpul exerciţiilor militare. Ambasada Statelor Unite a prezentat scuze pentru incident.
—
Franța și Germania așteaptă explicații din partea Danemarcei și a Stetelor Unite după ce o anchetă jurnalistică a dezvăluit că, având sprijinul serviciilor secrete de la Copenhaga, americanii au spionat comunicațiile mai multor lideri europeni. Pe listă apare cancelarul german, Angela Merkel. Monitorizarea ilegală s-ar fi realizat între 2012 și 2014. NSA a putut accesa apelurile telefonice realizate la nivel înalt, mesajele text şi traficul pe internet, inclusiv căutări, chaturi şi servicii de mesagerie.
—
Serviciile de informaţii ale Turciei l-au capturat, în Kenya, pe Selahaddin Gülen, nepotul predicatorului Fethullah Gülen, pe care președintele Recep Erdogan îl consideră principalul inamic public. Autoexilat în Statele Unite, clericul insistă că se află la conducerea unei reţele paşnice de ONG-uri şi neagă orice implicare în puciul eşuat care l-a vizat pe autoritarul lider de la Ankara în vara anului 2016. Presupusa lovitură de stat a devenit pretext pentru o masivă epurare politică în Turcia.
—
Acuzată de suprimarea mesajelor pro-palestiniene în timpul recentelor bombardamente israeliene din Fâșia Gaza, rețeaua de socializare
Instagram va schimbă modul în care prezintă conţinutul. Platforma invocă un “efect secundar neintenţionat” şi nu o încercare de a cenzura anumite puncte de vedere. În timpul conflictului de 11 zile din Orientul Mijlociu, platformele de social media au fost utilizate intens pentru a răspândi mesaje de susţinere ale ambele părţi. Multe dintre mesajele pro-palestiniene au fost distribuite la scară largă, ceea ce, în conformitate cu algoritmii actuali, le-a dezavantajat.
—
Ungaria va dispune anul viitor de un buget al apărării record de 1.000 de miliarde de forinţi (echivalentul a aproape 3 miliarde de euro). Banii urmează să fie folosiţi pentru a continua modernizarea forţelor armate, recrutări, suplimentarea efectivelor de rezervişti voluntari și revitalizarea industriei militare a Ungariei.
—
Prestigioasa şcoală elvețiană de dans fondată, în timpul vieții, de faimosul coregraf Maurice Béjart îşi suspendă cursurile pentru stagiunea următoare. Un audit a dezvăluit abuzuri care au dus la concedierea directorului Michel Gascard şi a soţiei sale, regizoarea Valérie Lacaze. Una dintre eleve a dezvăluit practici de înjosire la care a fost supusă de profesori.
—
Turiştii au alungat colonia de păsări flamingo observată, în ultima perioadă, în Delta Dunării. Reprezentanţii Societăţii Ornitologice din România spun că vizitatorii au speriat înaripatele, așa că acestea au plecat și este puțin probabil să se mai întoarcă în rezervație.
—
Afectată de polemica stârnită pentru că a refuzat să se prezinte la conferințele de presă, Naomi Osaka a decis să se retragă de la Roland-Garros. Jucătoarea niponă a adăugat că nu a dorit să distragă atenţia de la turneu și că cere scuze presei sportului alb. Naomi Osaka a mărturisit că a trecut prin mai multe stadii de depresie în ultimii doi ani și că cu greu îşi poate stăpâni anxietatea în public. În urma retragerii japonezei, Ana Bogdan a acces în turul al treilea al Openului Franței.
În turul doi, sunt calificate Mihaela Buzărnescu și Sorana Cîrstea. Irina Begu a fost eliminată de americanca Serena Williams.
Revenirea Simonei Halep în circuitul WTA se amână ca urmare a rupturii musculare suferite la gamba stângă. Românca a declinat invitația organizatorilor turneului de la Eastbourne și nu s-a înscris, astfel, pe tabloul principal al competiției, care este programată cu o săptămână înainte de Wimbledon. Simona Halep păstrează locul 3 mondial.
—
Cu două săptămâni înainte de startul Copa America, organizatorii au decis să mute competiția fotbalistică în Brazilia. Argentina se confruntă cu o înmulțire a cazurilor de Covid, iar Columbia este scena unor violențe de stradă. Turneul regional sud-american nu s-a putut disputa anul trecut din cauza pandemiei.
—
Reproduceri ale unor opere importante din colecţii private şi din muzee vor putea fi admirate, de astăzi, în trenurile metroului bucureștean. Expoziția este organizată de Art Safari şi Metrorex. Unele dintre opere vor putea fi văzute, în original, la cea de-a 8-a ediţie a Art Safari, programată între 16-26 septembrie.
—
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea se va menţine în general instabilă şi răcoroasă, chiar rece pentru aceastã dată în regiunile extracarpatice şi local în restul teritoriului. La munte, în sudul, estul şi, parţial, centrul ţării, cerul va fi mai mult noros, temporar va ploua, vor fi şi descărcări electrice, se vor acumula cantităţi de apă de peste 15…20 l/mp şi pe arii restrânse 25…30 l/mp, iar vântul va avea unele intensificări. În restul teritoriului, înnorările vor fi temporare, iar fenomene asociate instabilitãţii atmosferice se vor semnala pe arii restrânse, mai ales în a doua parte a zilei. Vor fi condiţii de grindinã. În masivele montane înalte, la altitudini de peste 1.800 m, se vor semnala precipitaţii mixte.
La rândul lor, hidrologii au emis avertizări de inundații pentru aproape toate zonele țării. Pericolul este mai mare în Muntenia şi Dobrogea, regiuni vizate de un cod portocaliu.
Temperaturile maxime se vor încadra între 11…12 grade în Moldova şi estul Transilvaniei şi 20…21 de grade în vestul ţării.
La București, vremea va fi rece. Cerul va fi mai mult noros şi, temporar, va ploua. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări. Temperatura maximă va fi de 14…16 grade.