Un autocamion, o ambulanţă şi un autoturism au intrat în coliziune pe DN 28, marţi dimineață, între Iaşi și Târgu Frumos. Accidentul s-a produs în zona localităţii Bălțați.
7 persoane au fost găsite în stop cardio-respirator, fiind declarate decedate. Alte 3 victime sunt rănite.
—
România renunţă, de marți, la clasificarea țărilor pe culori în funcţie de incidenţa cazurilor Covid, așadar de riscul epidemiologic.
Indiferent de unde sosește la graniță, o persoană va trebui să se carantineze pentru 5 zile dacă nu prezintă dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau un test PCR negativ făcut în ultimele 24 de ore.
Carantina de 5 zile se aplică și în cazul celor care intră în contact cu un bolnav Covid, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu. Exceptați sunt doar cei care au trecut prin boală în ultimele 3 luni, cei care trebuie să participe la evenimente de familie majore sau copiii de până în 12 ani, a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Potrivit lui Raed Arafat, certificatul sanitar rămâne valabil pe plan intern, pentru moment, pentru persoanele care nu și-au făcut booster-ul anti-Covid.
De marți, acesta devine obligatoriu, însă, pentru călătoriile fără restricții în Uniunea Europeană. Cât de curând, țara noastră va trebui să urmeze regula europeană. Oficialii blocului comunitar insistă că certificatul sanitar nu îngrădește deplasările. În absența documentului, o persoană poate fi supusă unor restricții precum testarea sau carantina.
Mai puțin de 17.000 de doze anti-Covid au fost administrate în decurs de 24 de ore. În majoritate, acestea au fost supra-rapeluri. În jur de 2.800 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată.
România a depășit, luni, pragul a 60.000 de decese asciate Covid. Bilanțul epidemiologic zilnic s-a menținut peste pragul a 20.000 de noi infecții după testele efectuate duminică.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, estimează că, în această săptămână, cifra se va dubla, pentru ca mai apoi să se plafoneze și în cele din urmă să scadă.
Aproape 10.000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 sunt spitalizate, cu 900 mai multe decât duminică.
Numărul pacienților internaţi la Terapie Intensivă a trecut de 900, în creștere cu 40 față de ziua anterioară.
Ministrul Alexandru Rafila le-a cerut medicilor de familie să sprijine, prin testarea pacienților, efortul întregului sistem sanitar împotriva pandemiei.
Din cauza gradului ridicat de infectare cu SARS-CoV-2, toate şcolile şi grădiniţele clujene vor face cursuri online de săptămâna viitoare. Săptămâna aceasta, mai mult de o sută de școli fac ore la distanță. Numărul este dublu față de săptămâna trecută, potrivit ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
4 focare de Covid sunt active în spitale din municipiul Iaşi, iar alte două se înregistrează în centre sociale. În total, sunt infectate 47 de persoane, între care 7 nou-născuţi.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă consideră că, la momentul actual, nu se impune chemarea la serviciu a cadrelor medicale care au forme uşoare de Covid, cum se întâmplă în alte țări. Potrivit lui Raed Arafat, este “sub control” criza personalului din unitățile medicale, creată de absențele provocate de îmbolnăvire.
—
14 persoane, între care două asistente medicale, sunt anchetate de polițiștii dâmbovițeni într-un nou dosar de vaccinare anti-Covid “la chiuvetă”. În schimbul unor sume de bani, un cabinet din Târgoviște elibera adeverințe medicale false.
—
Opoziția caută să sprijine persoanele amendate din cauza formularului digital ce trebuie completat la revenirea în ţară, un document instituit în contextul pandemiei. Uniunea Salvați România a întocmit un proiect de lege în acest sens.
Inițiativa prevede, de asemenea, prelungirea duratei în care sunt stocate datele în aceste formulare, anume până la jumătate de an, pentru verificarea unor eventuale contestaţii ulterioare.
—
Guvernul a aprobat ordonanţa prin care se prelungește scutirea de la plata impozitului datorat de firmele din industria ospitalității. Decizia este motivată de lipsa lichidităților cu care se confruntă patronii din HoReCa.
—
În Franța, a expirat termenul până la care angajații din spitale și centre de îngrijire trebuie să se vaccineze anti-Covid pentru a nu-și pierde locurile de muncă. În Grecia, angajaţii sanitari care nu se vaccinează până la 31 martie vor fi concediaţi.
De marți, vaccinarea devine obligatorie în Austria.
În schimb, Danemarca revine, de marți, la viața de dinainte de pandemie, chiar dacă noi infecții sunt depistate. Statul nordic ridică toate restricțiile.
De asemenea, în Anglia, certificatul sanitar nu mai este obligatoriu, iar masca nu mai trebuie purtată în spaţiile publice, dar măsura de protecție este recomandată în continuare, mai ales în mijloacele de transport în comun.
Un raport oficial despre petrecerile organizate, în perioada de lockdow, la reşedinţa premierului britanic confirmă că au fost luate mai multe decizii eronate în Downing Street. În legislativul de la Londra, Boris Johnson și-a cerut scuze, luni, și a spus că înţelege furia cetățenilor.
În acea perioadă, britanicii nu au avut voie să se vadă cu cei drag sau să îşi viziteze rudele muribunde aflate pe patul de spital. Până să se îmbolnăvească de Covid și să fie salvat de medici în 2020, Boris Johnson s-a numărat printre liderii lumii care n-au luat în serios amenințarea pandemiei.
—
Coaliția de guvernare de la București analizează revenirea la tarife reglementate în energie. Social-democrații consideră de liberalizarea pieței, “păstorită” de fosta guvernare de dreapta, a fost un eșec.
Revenirea la prețurile controlate de autorități s-ar putea produce la 1 aprilie, când va expira actuala schemă temporară de sprijin pentru facturi, prin compensare și plafonare.
De marți, nimeni nu ar trebuie să plătească mai mult de 80 bani pentru kilowattul-oră la electricitate şi 31 bani pentru kilowattul-oră la gaze naturale. Sprijinul va fi este mai mare pentru gospodăriile cu un consum redus.
Șeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor le-a cerut furnizorilor de energie electrică şi de gaze naturale să emită facturile astfel încât acestea să fie pe înţelesul tututor, mai ales în ceea ce privește compensarea şi plafonarea. Horia Constantinescu vrea, totodată, un sistem de alertă atunci când consumul unui client depăşeşte valorile din lunile anterioare.
La o întâlnire avută luni cu premierul Nicolae Ciucă, primarii s-au plâns de facturile uriașe pentru consumul de gaze și electricitate din școli și alte instituții publice. Multe dintre comune riscă să rămână fără bani de salarii.
Edilii au cerut sprijin și pentru termoficarea din marile orașe, care este subvenționată, în mare parte, din bugetele locale.
Primar al orașului Cluj, Emil Boc a militat pentru proiecte de modernizare, astfel încât, în următorii ani, municipalitățile să nu mai fie nevoite să ceară bani de la guvern pentru căldură.
Primarul Capitalei a declarat, luni seară, că va propune Consiliului General majorarea preţului pe care bucureştenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare îl vor plăti pentru încălzire şi apă caldă. Nicuşor Dan speră ca locuitorii orașului să înţeleagă că această scumpire este necesară, mai ales că se impun investiţii în reabilitarea reţelelor.
—-
Senatorii și deputații se întorc la birou. Începe o nouă sesiune parlamentară. Coaliţia de guvernare trebuie să găsească noi soluţii la actuala criză a facturilor pentru energie. Forţa Dreptei, partidul lui Ludovic Orban, îşi va crea propriul grup legislativ.
—
Un incendiu a cuprins, luni seară, chiliile Mănăstirii Nucet din județul Dâmbovița. Cinci măicuţe au reușit să fugă din calea flăcărilor. Pompierii mobilizați la fața locului au salvat Paraclisul lăcașului de cult, construit din lemn, și au decopertat acoperişul mănăstirii în căutarea de eventuale focare mocnite.
—
Trei persoane au suferit arsuri după o explozie produsă, luni seară, într-un utilaj feroviar care acţiona ca plug de deszăpezire în gara Lunca Ilvei din județul Bistriţa Năsăud. Cauza deflagrației este investigată.
—
La Baia Mare, un tânăr care făcea derapaje controlate a fost oprit în trafic cu focuri de armă. Polițiștii care l-au urmărit pe individ au descoperit că vehiculul acestuia nu era înmatricultat.
—
Codul Rutier se înăsprește de marți. Agresivitatea în trafic va fi sancționată. Vizați sunt șoferii care fac drifturi, cei care demarează în trombă și cei care claxonează fără motiv.
—
Instanța a dictat, luni, sentința finală în cazul deratizării ucigașe dintr-un bloc al Timișoarei. O tragedie în care au pierit doi copii și mama unuia dintre ei în noiembrie 2019. Toți trei s-au intoxicat. Sorin Buță, patronul firmei care a făcut deratizarea va sta după gratii aproape 7 ani. Instanța l-a obligat, de asemenea, să le platească familiilor îndoliate daune morale de sute de mii de euro.
—
Consiliul Concurenţei investighează 7 companii din domeniul producţiei de mașini şi activităţi conexe. Există suspiciuni că firmele s-au înțeles să impună un nivel minim de salarizare. Investigaţia a fost declanşată după o sesizare depusă pe platforma avertizorilor de concurenţă.
—
Uniunea Salvați România strânge semnături pentru demiterea primarului din Mogoşoaia. Președintele USR, Dacian Cioloș, a anunțat și că edilul liberal Paul Precup a fost reclamat la Direcția Anticorupție pentru exproprierile suspecte din localitatea ilfoveană. Săptămâna trecută, consiliera USR Felicia Ienculescu-Popovici a fost agresată verbal şi fizic de alți doi consilieri locali din Mogoșoaia, unul de la PNL și celălalt de la PMP.
—
Primarul general al Capitalei spune că pierderile înregistrate după cele 5 zile de grevă ale angajaților STB se ridică la 14 milioane de lei. Potrivit lui Nicușor Dan, mai multe comisii analizează ce s-a întâmplat și vor fi “desfaceri de contracte de muncă”.
—
Staţiile metroului bucurestean vor deveni accesibile pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Printr-un contract în valoare de 17 milioane de lei, Metrorex va cumpăra elemente din oţel inoxidabil şi panouri Braille.
—
Un bust din bronz al domnitorului Ștefan cel Mare a dispărut din depozitul Primăriei Tecuci. Înaltă de 3 metri înălțime, lucrarea cântărește o tonă și jumătate. Primarul Costin Lucian-Grigore se teme că sculptura a ajuns la fier vechi.
—
În Germania, doi suspecți au fost reținuți în ancheta atacului soldat cu uciderea a doi tineri polițiști. Agenții au fost împușcați mortal în timp ce efectuau un control rutier de rutină. Aceștia au reușit să își alerteze colegii, care i-au găsit însă fără suflare. Motivele atacului nu sunt cunoscute pentru moment.
—
Poliţia ucraineană a reţinut mai mulți indivizi suspectați că pregăteau revolte în masă în capitala Kiev şi în alte oraşe. Potrivit anchetatorilor, planul grupării era să provoace panică în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia vecină.
—
Șefii diplomațiilor americană și rusă au programată, marți, o nouă discuție telefonică pe tema crizei ucrainene.
Luni, președintele francez, Emmanuel Macron, și cel rus, Vladimir Putin, au dialogat, la telefon, pentru a doua oară în ultimele zile. Este analizată posibilitatea unei întrevederi tete-a-tete.
Situația din Ucraina a fost dezbătută, luni, la solicitarea Washingtonului, într-o reuniune publică tensionată a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.
Statele Unite și Rusia au continuat să se acuze reciproc de “acțiuni provocatoare”.
Anterior, președintele american, Joe Biden, a reluat avertismentul că o eventuală invazie în Ucraina va avea consecințe “rapide și severe”.
Statele Unite şi aliaţii lor au pregătit o listă cu apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, care vor fi sancţionaţi.
Marea Britanie a cerut Rusiei să se retragă “de pe muschia prăpastiei”, referire la o eventuală invazie. Moscova a amenințat, la rându-i, cu măsuri de retorsiune.
Kremlinul neagă scenariul unei acțiuni militare împotriva Ucrainei, despre care spune că este alarmist și chiar “isteric”, dar cere garanţii scrise de securitate pe continent, inclusiv blocarea eventualelor planurilor de extindere a NATO, cu Ucraina și Georgia, ceea ce Alianța nu acceptă.
Jurnaliștii Deutsche Welle scriu într-o analiză că, în plină criză, premierul Ungariei caută să obțină favoruri de la președintele rus. Viktor Orban și Vladimir Putin vor discuta, marți, despre livrările de gaz și despre un proiect nuclear comun.
—
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și-a cerut scuze publice pentru modul în care autoritățile au gestionat efectele recentei furtuni de zăpadă, care a blocat mii de mașini pe o autostrăzi, fiind necesară intervenția armatei. Guvernul conservator elen, care se bucură de o majoritate confortabilă în parlamentul de la Atena, a supraviețuit unei moțiuni de cenzură.
—
Inundații catastrofale s-au abătut asupra sud-estului Braziliei. Cel puţin 20 persoane au murit, între care 7 copii. Sute de case au fost distruse de puhoaie.
—
Cotațiile petrolului au consemnat, în ianuarie, cele mai mari creşteri din ultimul aproape un an. Potrivit analiștilor, avansul a fost stimulat de ofera insuficientă din piață şi de tensiunile politice din Europa de Est şi Orientul Mijlociu.
—
CFR Cluj și FCSB au remizat luni seară, scor 1-1, în ultimul meci din etapa a 23-a a Ligii 1. Ardelenii sunt lideri în clasament. CFR are 8 puncte în fața FCSB.
—
Antrenorul Laszlo Balint s-a despărțit de UTA Arad. Tehnicianul a promovat echipa în Liga 1. La momentul actual, UTA ocupă locul 10 în clasament, cu 28 de puncte după 23 de etape.
—
Naționala de fotbal va disputa pe Stadionul Steaua cele două meciuri programate, în iunie, cu Finlanda şi Muntenegru, în noua ediţie a Ligii Naţiunilor. În toamna anului trecut, tricolorii au jucat pe arena din Ghencea două meciuri din preliminariile pentru calificarea – ratată – la Mondialul de anul acesta.
—
Simona Halep (23 WTA) a renunţat la colaborarea cu antrenorii Adrian Marcu şi Daniel Dobre, alături de care se pregătea din toamnă. Potrivit presei sportive, jucătoarea nu ar fi fost mulţumită de evoluția din Australia.
După triumful de la turneul Melbourne Summer Set, românca a fost eliminată în optimile Australian Open, coborând 8 locuri în clasamentul WTA.
În februarie, Simona Halep plănuiește să evolueze la turneele din Dubai şi Doha.
—
Valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale specifice pentru începutul lunii februarie în majoritatea zonelor, ușor mai ridicate în special în regiunile sud-estice, astfel încât temperaturile maxime se vor încadra între -1 și 8 grade. Cerul va avea înnorări în cea mai mare parte a țării. Va ninge la munte și se vor semnala precipitații pe arii restrânse – mai ales sub formă de ninsoare în nord-vestul și centrul țării și mixte în celelalte regiuni. Cu totul izolat vor fi condiții de polei.
La București valorile termice se mențin peste cele normale pentru începutul lunii februarie, deși maxima termică va fi în scădere față de ziua precedentă și se va situa în jurul valorii de 5 grade. Cerul va avea înnorări temporare, iar spre seară vor fi condiții de precipitații slabe, mai ales sub formă de ploaie. Vântul va sufla slab și moderat.
La munte, cerul va fi mai mult noros și pe arii relativ extinse va ninge slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare în a doua parte a intervalului, mai ales în Carpații Orientali. Valorile termice nu vor avea variații semnificative față de intervalul anterior.
Potrivit prognozei extinse a meteorologilor, vremea se va răci treptat în următoarele două săptămâni. La munte, temperaturile se vor menţine preponderent negative și va ninge aproape în fiecare zi.